Roskis on aika keskeinen asia joka kodissa. Ekokodeissa roskisten asema on korostunut. Kuuluuko tämä roskikseen? Miten tämä lajitellaan? Montako roskista taloudessa pitää olla? Roskis jaksaa puhuttaa. Olemmehan opettelemassa aivan uutta tapaa elää. Aloin miettimään hieman tarkemmin tuota tärkeää kapistusta, roskista ja siihen liittyviä roskapusseja.

ekologiset-roskapussit
Photo by the blowup on Unsplash

Roskapussien lyhyt historia

Roskapussi on hyödyke, joka vakiintui meille joskus 70-luvulla. Sitä ennen roskat kipattiin suoraan läkkipeltisiin roskapönttöihin. Roskapöntöt oli vuorattu paperisilla säkeillä. Ennen ruuantähteet, jos niitä jäi, syötettiin kissoille ja koirille. Vaatteita ei juuri koskaan heitetty roskikseen. Niistä tehtiin uusia vaatteita, matonkuteita ja joskus jopa rättejä.

Pakkausjätettä ei muodostunut, sillä kaupassa myytiin pääasiassa irtotavaraa. Myös maito myytiin asiakkaan omaan maitokannuun. Paperikääreet säästettiin puuhellan sytykkeeksi. Käytännössä roskia ei juurikaan tullut.

Roskisten kulta-aika alkoi 80-luvulla

Tiesitkö, että 60-luvulla roskikset eivät olleet pakollisia. Syykin on aika selvä. Roskaa muodostui niin vähän.

Roskikset tulivat pakollisiksi kaupungeissa joskus 70-luvun aikana. Roskien määrä alkoi pikkuhiljaa nousta. Elintarviketeollisuus suolsi pakkausjätettä kiihtyvään tahtiin. 80-luvulla lähes kaikki myytiin jo muovikääreissä. Roskikset alkoivat muodostua yhä tärkeimmiksi toiminnoiksi kodeissa. Kaikesta huolimatta roskiksista ja roskien käsittelystä kodeissa ei vieläkään puhuta riittävästi. Tämän juttuni aihe on roskapussit. Ne ovat jääneet kauas kehityksen kärjestä. Miksi me edelleenkin käytämme muovista valmistettuja roskapusseja? Miten muovipussit voisi korvata?

Vaihtoehtoja muovipusseille?

Roskapusseille ei ole keksitty ainoatakaan toimivaa ekologista vaihtoehtoa. Kaikki nyt käytössä olevat vaihtoehdot ovat verrattain kotikutoisia.

Miksi yleensä mitään roskapusseja tarvitaan?

Kyselin HSY:ltä onko roskapussit välttämättömiä. No eivät ole. Voit laittaa roskasi jäteastiaan ilman pussia. Mitään sääntöä tai määräystä käyttää roskapusseja ei silti ole. Usein voit jättää roskasi jäteastiaan ilman pussia.

Poikkeuksiakin tietysti on. Biojäte vaan on niin sotkuista jos et pakkaa sitä. Pakkaisin myös turvallisuussyistä rikkoutuneet lasiesineet joita ei voi kierrättää. Käytä siis omaa harkintaasi ja jätä pussi pois.

Missä viipyvät uudelleen käytettävät roskapussit?

Olemme tottuneet siihen, että vanulaput, vanupuikot, vaipat, tiskirätit ja talouspaperikin voidaan valmistaa uudelleen käytettäväksi. Jostain syystä roskapussien kohdalla näin ei ole tapahtunut. Maailmalla on tarjolla myös uudelleen käytettäviä roskapusseja. Ne ovat tarkoitettu pääasiassa kierrätystavaroille sekä puutarhajätteelle. Pussit on helppo pestä puutarhaletkulla ja käyttää uudelleen.

Seuraavaksi esittelen muutamia vaihtoehtoja roskapusseiksi.

Puutarhasäkit

Olen käyttänyt usein Siisti Pihan puutarhasäkkejä puutarhajätteen pois kuljettamiseen. Säkit voi ostaa puutarhamyymälöistä ja täyttää puutarhajätteellä. Säkkiin voi laittaa myös rakennusjätettä tai muuta romua. Yhdessä säkissä saa olla vain yhtä jätelaatua. Siisti Piha hakee tilauksesta täysinäisen säkin pois mutta ei kierrätä säkkiä. Olen usein ihmetellyt miksi?  Jos viet itse säkit jäteasemalle, voit tietysti käyttää ne uudelleen.

Samanlaisia palvelukonsepteja on varmasti muitakin Suomessa.

Biohajoavat muovipussit

Biohajoavat muovipussit ovat olleet pettymys. Tuotekehittely on tietysti käynnissä mutta se vaatii aikaa. Tällä hetkellä biohajoavien pussien käyttö ei sovellu ainakaan biojätteelle. Aika hassua sinänsä. Haurautensa takia biohajoavat pussit repeytyvät riekaleiksi jätteenkäsittelyprosesseissa. Biopussin palasia löytyy sitten pelloilta.

Seuraavaksi muutamia hyväksi havaittuja roskapussi vaihtoehtoja:

Kierrätettävä muovi

Kierrätetty muovi on aina ekologisempi vaihtoehto kuin neitseellinen muovi. Pakkausmuovin hyödyntäminen roskapussina on todella yleistä.

  • Vessapaperipussit ovat suosittuja roskapusseina
  • Leipäpussit sopivat kuivien roskien kuljetukseen
  • Pienet hedelmäpussit ovat olleet suosittuja biojätepusseja. Jos käytät kestopusseja, et valitettavasti enää saa näitä pikkupusseja.
  • Kahvipussit ovat muovin ja metallin sekoitetta eli sekajätettä. Niitä voi mainiosti hyödyntää roskiksina.

Kierrätettävät kartonkipakkaukset

Kuivien roskien kuljettamiseen sopii hyvin myös kartonkipakkaukset. Pahvi ja kartonki sopivat myös kuivan biojätteen kuljettamiseen (esimerkiksi leipä).

  • Murolaatikko on ihan paras. Se on tilava ja kestävä
  • Paperikassit sopivat hyvin roska-astiaan.
  • kenkälaatikot ja muut kartonkipakkaukset ovat muotonsa puolesta hankalia. Muuten ne menettelevät.

Askartele itse sanomalehdestä roskapussi

Sanomalehdestä taitellut roskapussit ovat aika vanha keksintö. Niitä tapaa enää harvoin sillä sanomalehtiä ei paperimuodossa monellekaan enää tule. Tähän tarkoitukseen käyvät kyllä ihan tavalliset ilmaisjakelulehdetkin. Jos sinulla ei ole sanomalehtiä, voit käydä nappaamassa niitä, vaikka paperinkeräysastiasta.

Tässä videossa esitellään vaihe vaiheelta, miten sanomalehdestä taitellaan kestävä roskapussi.

Roskapussien tarvetta voit myös vähentää muilla keinoin

ekologinen-roskapussi
Lumien sulattua maasta paljastuu taas valtaisa määrä muoviroskaa ja muuta sinne kuulumatonta. Roskien keräys luonnosta on myös hyvää liikuntaa.
Kuva Anastasia Gepp Pixabaystä

Jos olet huolissasi turhasta muovin kulutuksesta, voit yrittää vähentää roskapussien kulutusta seuraavilla helpoilla keinoilla.

Vie kaikki mahdollinen jäte kierrätyspisteisiin

Kerää kierrätettävät muovit, metallit, lasit, kartongit ja vaatteet erillisiin astioihin.  Nyt roskiksesi näyttää jo melko tyhjältä. Jos sinulla on vielä biojätteen kierrätysmahdollisuus, olet melkein roskaton. Tämä on ehdottomasti paras tapa vähentää sekajätteen määrää.

Pakkaa roskat mahdollisimman tiiviisti pussiin

Huomaat että samaan, pieneen pussiin mahtuu uskomattoman paljon roskia.

Mieti, miten voit ostokäyttäytymistäsi muuttamalla vähentää jätteen määrää

Ylipakatut tuotteet kannattaa jättää kauppaan. Tarkista ennen ostopäätöstä pakkauksen ja tuotteen kierrätettävyys.

Miten sinä pakkaat roskasi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *