Emali on perinteinen pinnoite, jota on käytetty jo vuosisatojen ajan kaikkialla maailmassa. Emalin suosio Suomessa oli huipussaan viime vuosisadan alkupuolella. Silloin emalikattiloita hankittiin koteihin korvaamaan alumiinikattilat. Kun teräskattilat valtasivat keittiöt, emali unohdettiin. Tällä hetkellä emaliastioita on tarjolla vähemmän. Suosituimpia uusia emaloituja esineitä ovat nykyisin emaloidut valurautapadat.  Retroesineisiin perehtyneet osaavat arvostaa myös vanhoja emalipannuja ja emalikattiloita. Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä on emali ja mitkä ovat sen ominaisuudet ruuanvalmistusastioissa. Kerron myös emalin ympäristövaikutuksista.

Helmi, valmistettu Cloisonnè tekniikalla

Mistä emali valmistetaan?

Emali ei ole materiaali. Se on pinnoite, joka on läpinäkymätöntä lasia. Emalia valmistetaan epäorgaanisista luonnollisista aineksista eli mineraaleista.  Tyypillisiä emalin valmistukseen käytettyjä aineita ovat piidioksidi ja muut metallioksidit, maasälpä, potaska, natrium sekä booraksi. Emalin raaka-aineina käytetään samoja ainesosia kuin lasin valmistuksessa. Emalointi tapahtuu sulattamalla erittäin hienoa lasijauhetta metallin, lasin tai keramiikan pinnalle 750-850 asteessa. Emalipinnoite voidaan levittää moniin eri metalleihin kuten kultaan, hopeaan, kupariin, alumiiniin, teräkseen ja valurautaan.

Emalin tuotannon missään vaiheessa ei tarvita orgaanisia liuottimia. Siksi emaloidut astiat ovatkin myrkyttömiä ja turvallisia käyttää.

Emaloituja esineillä on hyvin pitkä historia

Emalointi on hyvin vanha tekniikka, jota on käytetty vuosisatojen ajan koruissa ja koriste-esineissä. varhaisimmat emaloidut korut ovat peräisin yli 3000 vuoden takaa, Kyprokselta.

Etenkin Kiinassa ja Vietnamissa emaloidut korut ovat varsin suosittuja vieläkin. Aasiassa korujen emalointi on taidetta ja cloisonné-tekniikan hallitsevat vain erittäin harvat henkilöt. Cloisonné tekniikassa korut ja taide-esineet koristeltiin kauttaaltaan emalilla. Emali sijoitettiin korujen pinnalle pieniin kultaseinäisiin soluihin, jotka muodostivat kukkia ja muita korukuvioita. Arvokkaiden korujen ja taide-esineiden emaloinnin juju piili lasitahnaseoksessa. Emalointiin tarkoitetun lasitahnan sulamispisteen oli oltava alhaisempi kuin kullan. Muuten kulta saattoi sulaa emalointitahnaa kuumennettaessa.

Kuuluisimpia emaloituja koriste-esineitä ovat kaikkien ihastelemat, taidokkaat pääsiäismunat, joita Venäjän keisari Nikolai 2. tilasi kultaseppä Fabergélta. Munia on olemassa 69 kappaletta. Ne ovat mittaamattoman arvokkaita keräilyesineitä. Munista 27 kappaletta ovat suomalaisten mestarien tekemiä.

1700-luvulla emalointia alettiin kokeilla myös käyttöesineisiin. Emaloinnista tuli teollista 1850 Saksassa ja Itävallassa. Teollinen tuotanto laski merkittävästi emaloitujen esineiden hintaa. Näin tavallisia kulutustavaroitakin voitiin emaloida.

Emalia alettiin käyttää hyvin yleisesti metallien pinnoitteena

Kuvassa kiinalaiset, käsintehdyt Cloisonné helmet. Cloisonné on emalointitekniikka, joka osataan vielä Aasiassa.

Emaloinnin yleistyessä emalipinnoitetta alettiin käyttää yhä useammin metallisissa käyttöesineissä. Emalointi suojaa terästä ja rautaa ruostumiselta ja muita metalleja korroosiolta. Ensimmäisiä suosittuja emalointikohteita olivat metallikyltit, mainoskyltit, uunien sisäseinät ja keittoastiat. Myös pesualtaita ja kylpyammeita emaloitiin.

Nykyisin yksi suosituimmista emaloiduista pinnoista on ns. valkotaulut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana tehtyjä uusia innovaatioita ovat mm.

  • emaloidut tarttumattomat hybridipinnoitteet
  • funktionaaliset sol-geelipinnoitteet
  • metallia muistuttavat emalit
  • helposti puhdistettavat emalit

Ensimmäisenä keittoastioiden emalointia kokeili Johannes Berk Van Kampen vuonna 1891. Hän oli kuuluisan BK Dutch Cookwaren perustajan, Hendrikin poika. Kannattaa vierailla linkkaamallani sivustolla. Sieltä löytyy paljon historiaa padoista ja kattiloista. BK Dutch Cookware valmistaa yhä edelleen laadukkaita, emalipinnotteisia patoja ja kattiloita.

Emalin ominaisuudet

Emalilla on monia hyviä puolia, jotka tekivät siitä suositun pinnoitteen. Emaliastian ominaisuudet riippuvat paljon siitä mitä metallia astiassa on käytetty.

  • Emali on kova, sileä, lasimainen pinnoite. Sileä pinta tekee emaliastioista likaa hylkivän ja helpon puhdistettavan.
  • Emali ei naarmuunnu herkästi. Sen sijaan se halkeilee ja säröilee helposti. Onhan emali lasia. Emalipinnoitteesta saattaa myös lohjeta helposti palasia, jos esine putoaa lattialle.
  • Emali kestää hyvin kuumuutta ja kohtalaisen hyvin myös lämmönvaihteluita. Varo kuitenkin äärimmäisiä lämpötilaeroja. Emali saattaa lohkeilla.
  • Emali kestää erittäin hyvin kemikaaleja. Voit säilyttää emaliastiassa sekä happamia että emäksisiä elintarvikkeita.
  • Emalointi suojaa pinnoitettu metallia korroosiolta. Valurauta ei ruostu, jos se on peitetty emalilla.
  • Emali on myrkytön materiaali. Jopa teräksestä irtoaa aina pieniä määriä kadmiumia keitettäessä. Emalista ei irtoa yhtään mitään. Varsinkin kylmäsäilytyksessä kadmiumia saattaa irrota teräskattilasta suuriakin määriä. Tämä tietysti riippuu teräksen laadusta ja säilytettävästä ruoka-aineesta. Voit lukea lisää teräksestä artikkelistani Teräksinen paistinpannu.
  • Emalia on helppo värjätä ja kuvioida. Tämän huomaa, kun tutustuu 50-60-lukujen iloisiin retrokattiloihin.
  • Emaliastiat soveltuvat yhtä hyvin ruokien säilytykseen kuin ruuanvalmistukseen. Voit valmistaa emaliastioissa ruokaa niin sähkö- kaasu- kuin induktioliedelläkin. Emali sopii niin uuniin kuin avotulelle.

Voit pestä emalikattilasi myös astianpesukoneessa riippuen emaloidusta metallista. Jos kattilan metalli on valurautaa, se kannattaa ehdottomasti pestä käsin. Emaloitu teräs ja alumiini kestävät hyvin tiskikoneessakin. Vaihtoehtoisesti voit pestä emalikattilasi käsin saippualla ja lämpimällä vedellä. Emaliastioita ei tarvitse kiillotella. Ne pysyvät kirkkaina normaalilla pesulla ja kuivauksella.

Korkealaatuiset emaliastiat ovat hyvin hintavia. Muista että halvalla et voi saada hyvää. Laadukas emalipata kestää koko eliniän.

Ruuanvalmistus emalikattilassa

Kirpparilta hankittu vanha emalikattilani on lähes virheetön

Emalikattiloiden suosio hiipui teräskattiloiden tullessa markkinoille.  Emalikattilat eivät sovellu kovinkaan hyvin viljaa ja jauhoja sisältävien ruokien valmistukseen. Varsinkin maitoon keitetyt puurot ja kastikkeet palavat taatusti pohjaan emalikattilassa. Teräskattilassa tätä ongelmaa ei ole. Jos hankit emalikattilan, valmista siinä keittoja ja muhennoksia. Puurot ja maitokastikkeet kannattaa valmistaa edelleen teräskattilassa.

Emaliastioissa kannattaa valmistaa hapokkaat hedelmä- ja marjaruuat sekä hillot ja mehut. Emali ei värjäydy voimakkaan värisistä marjoista eivätkä hapot syövytä sitä.

Emalikattilalle sopii parhaiten puiset kauhat ja sekoittimet. Vaikka emali ei naarmuunnu, se saattaa helposti säröillä metalliesineiden ansiosta.

Mistä hankkia uusi emalikattila?

Nykyisin uusia emaliastioita valmistuttaa vain Muurla. En ole kokeillut Muurlan emalikattiloita, en ole edes nähnyt niitä myynnissä missään että voisin sanoa mielipidettäni niistä. Muurlan emalikattilat vaikuttavat kuitenkin ihan kelvollisilta. Jos haluat ostaa aivan uuden emalikattilan, on sekin mahdollista.

Toivon todellakin, että kaikkien uusien myrkyllisten pinnoitteiden sijaan alettaisiin taas suosimaan vanhaa kunnon emalia. Emali on myrkytön vaihtoehto tefloneille ja muille uusille innovaatioille.

Milloin emalikattila on pilalla?

Jos emalikattilasi pinta on säröillä, se alkaa helposti ruostumaan. Tavanomaisin emaloitu metalli on teräs. Kun emali lohkeilee, pääsee kosteus ja happi ruostuttamaan teräksen. Rikkoontunut emaliastia on käyttökelvoton ainakin ruuanvalmistuksessa. Rikkoontuneen emalikattilan voit laittaa metallinkeräykseen.

Tässä 5 litran emalikatilassa on hyvä hauduttaa yrttejä ja keitellä hilloja

Vinkki yrttien keräilijöille

Oletko koskaan valmistanut yrttiöljyä? Yrttiöljy on luonnon yrteistä tai aromaattisista puutarhayrteistä valmistettua uutosta. Sitä käytetään kosmetiikassa voiteiden valmistukseen sekä ihonhoitoon. Löydät yrttiöljyn valmistustekniikan Helenatur blogistani. Kun teet yrttiöljyä tai hauduketta, valitse aina emalikattila tai emaliastia. Yrttiöljy ja vesiuutokset yrteistä onnistuvat parhaiten juuri emalikattilassa valmistettuna. Emalista ei liukene mitään vieraita aineita yrttien sekaan. Emalikattilassa valmistettujen yrttituotteiden vaikutus on huomattavasti parempi.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Minulla on vielä hyvin toimiva mikroaaltouuni, mutta sen sisäalapinta on pyörivän lasilautasen alta ruostunut.Tarkoitukseni on vielä ko. kohta hioa ja kunnostaa, mutta en tiedä, löytyykö markkinoilta elintarvike kelpoista kuumankestävää maalia tms. muuta vastaavaa (esim ”elintarvike-emalia)?? Vinkistä kiitollinen..

    1. Hei Jokke
      Mikroaaltouunit ovat laite joita en lähtisi itse korjaamaan. Mikroaaltouuneissa on säteilysuoja ja jos se vaihingoittuu, mikroaaltouuni on vietävä jäteasemalle. Siitä ei enää kannata tehdä uutta uunia ihan turvallisuuden takia.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *