Otsonivesi on herättänyt ekosiivoojien keskuudessa toivon kipinän. Kemikaaliton siivoaminen saattaisi otsonoidun veden ansiosta olla viimein mahdollista. Suomessa on tutkittu otsonoidun veden käyttöä laitossiivouksessa. Itä-Suomen yliopistossa on tehty jokunen vuosi sitten laaja tutkimus, jossa selvitettiin otsonoidun veden soveltuvuutta mikrobien tuhoamiseen siivottavilta pinnoilta. Kiinnostuin aiheesta ja päätin ottaa selvää otsonoidusta vedestä. Kuinka otsonoitu vesi tuhoaa mikrobeja ja voisiko se soveltua myös ekologiseen kotisiivoukseen?

otsonivesi-siivouksessa
Kuva David Mark Pixabaystä

Mitä on otsoni?

Otsoni on vaaleansininen kaasu, jolla on pistävä haju. Nimi otsoni tuleekin kreikan kielen verbistä ”haista” (ozein). Otsonin haju muistuttaa klooria. Pistävästä hajusta johtuen jotkut ihmiset pystyvät jopa haistamaan ilman kohonneen otsonipitoisuuden.

Otsonia on luonnostaan sekä ylä- että alailmakehässä.

Yläilmakehässä oleva otsoni on hyvä asia sillä se suojaa maapalloa liialliselta UV-säteilyltä. Ala-ilmakehän otsoni on puolestaan huono asia. Otsoni on hengitettynä myrkyllistä. Alailmakehän otsonipitoisuutta nostavat fossiilisista polttoaineista aiheutuneet pienhiukkaset. Voit itse tarkkailla reaaliajassa oman paikkakuntasi ilmanpuhtautta vaikka täältä. Ilmanpuhtausmittarit ilmoittavat pienhiukkasten lisäksi alailmakehän liiallisen otsonipitoisuuden. Valitettavasti Suomessa alailmakehän otsonipitoisuus ilmoitetaan vain Helsingin kohdalla.

Otsoni on voimakas hapetin

Otsoni on voimakas hapetin kuten kloori. Siksi otsonilla onkin monia sovelluksia liittyen hapettumiseen. Hapetusominaisuudella on kuitenkin varjopuolensa. Otsoni vahingoittaa limakalvoja ja siten myös hengitysteitä. Samalla tavalla korkeat otsonipitoisuudet voivat myös vahingoittaa kaikkien eliöiden sekä kasvien solukkoa. Jo 1800-luvulla huomattiin, miten ilman korkeat otsonipitoisuudet hidastivat sammakkoeläinten kasvua.

Otsoni tiivistyy lämpötilan noustessa tummansiniseksi nesteeksi. Nestemäinen otsoni on erittäin vaarallinen aine, joka räjähtää helposti.

Otsoni on kasvihuonekaasu

Kasvihuonekaasulla tarkoitetaan ilmakehässä olevaa kaasumaista ainetta, joka päästää auringon UV-säteilyn lävitseen. Näin maapallon lämpötila pääsee nousemaan. Siksi alailmakehän otsonipitoisuutta tarkkaillaan aktiivisesti.

Otsonin käyttökohteita

Otsonia on käytetty jo sadan vuoden ajan desinfiointiaineena. Ensimmäisessä maailmansodassa otsonia kokeiltiin haavanpuhdistusaineena. Nykyisin haavoja puhdistetaan ihan muilla aineilla. Koska otsoni on vaikutuksiltaan kloorin kaltainen aine, sen käyttökohteet vastaavat kloorin käyttökohteita

  • Vedenpuhdistus; vedenpuhdistuslaitokset, uima-altaat ja kylpylät
  • Sairaaloiden pesulat, pyykin desinfiointi
  • Ilmanraikastimet; esimerkiksi savuhaittojen poistoon huoneistosta
  • Elintarvikkeiden ja pakkausten desinfiointi
  • Hyönteisten tuhoaminen viljassa
  • Epäpuhtauksien poisto vedestä; rauta, arseeni yms.
  • Valkaisuaineena

Otsoni siivouksessa

Otsonia on käytetty laitossiivouksessa jo jonkin aikaa. Se mahdollistaa myrkyllisistä kemikaaleista vapaan siivouksen. Otsoni on ilmakehässä kaasumaisena esiintyessään myrkyllinen kemikaali. Siivoukseen käytettävässä otsonoidussa vedessä otsoni on täysin turvallisessa muodossa.

Ammattisiivoojilla on todettu ammattitautina siivouskemikaalien aiheuttamaan astmaa ja allergioita. Siksi ammattisiivoojien käyttämiin kemikaaleihin kiinnitetäänkin erityistä huomiota. Otsonivesi on tuonut heille toivottua helpotusta kemikaalikuorman keventämisessä.

Otsoni tuhoaa vaarallisetkin mikrobit

Laitossiivouksessa otsonivettä on käytetty myös sairaaloiden ja hoivakotien siivouksessa. Otsonivesi pystyy tuhoamaan myös haitallisia sairaalabakteereita. Monet sairaalat käyttävät suuria otsonigeneraattoreita puhdistamaan leikkaussalit. Huoneet suljetaan ilmatiiviisti ja niihin lasketaan otsonia kaasumaisessa muodossa. Otsoni tappaa tehokkaasti kaikki jäljellä olevat bakteerit ja häviää sen jälkeen pois.

Otsonivesi tai kaasumainen otsoni ei kuitenkaan sisällä pesuaineita. Se vain desinfioi. Lika on siis ensin pestävä muilla aineilla pois. Pelkällä otsonivedellä siivous on osoittautunut pettymykseksi. Otsonin käytön ansiosta varsinaisiin pesuaineisiin ei kuitenkaan tarvitse enää lisätä terveydelle ja ympäristölle erityisen haitallisia biosidejä.

Otsonia ei pysty varastoimaan

Et voi ostaa kaupasta otsonivettä sillä vedessä otsoni säilyy vain noin 20 minuuttia. Millään tunnetulla tavalla otsonia ei pystytä varastoimaan. Otsonia on tuotettava erityisillä generaattoreilla. Otsonigeneraattorit pystyvät otsonoimaan tavallisen vesijohtoveden. Siivooja laskee ämpäriin vesijohdosta tavallista vettä, joka otsonoidaan generaattorissa. Tällaisella vedellä hän voi desinfioida pintoja vain noin 20 minuuttia.

Miksi otsonivesi ei sovellu kotikäyttöön?

Moni on kysellyt minulta otsonivedestä. Eikö se olisikin turvallinen ja ekologinen vaihtoehto siivoukseen. otsonivesi kuulosti alkuun kyllä varsin hyvältä idealta. Tutkittuani asiaa tarkemmin, huomasin että kotisiivoukseen otsonista ei ole apua.

  • Otsonigeneraattorit ovat kalliita. Ne maksavat tuhansia euroja. Niiden hankkiminen yksityiskäyttöön ei ole järkevää kuin poikkeustapauksissa.
  • Otsonivesi ei ole varsinainen pesuaine vaan ainoastaan desinfiointiaine. Tarvitset likaisille pinnoille joka tapauksessa jonkun pesevän kemikaalin.
  • Otsonivesi on desinfiointiaine. Kotona meidän ei tarvitse desinfioida pintoja samalla tarkkuudella kuin sairaaloissa ja julkisissa tiloissa. Riittävän hygieniatason saavuttaa kotona jo saippuan käytöllä.
  • Otsoni ei ole vaaratonta. Otsoni on vaarallista hengitettynä. Otsonigeneraattorit tarvitsevat säännöllistä huoltoa, jotta ne olisivat turvallisia käyttää.

Ekologisessa kotisiivouksessa ei tarvita vahvoja kemikaaleja

otsonivesi-siivouksessa
Kuva Gianni Crestani Pixabaystä

Kotisiivouksessa luotan itse edelleen varsin yksinkertaisiin kemikaaleihin. Pari ruokalusikallista väkiviinaetikkaa siivousämpäriin annosteltuna laskee veden pintajännitystä. Pehmeä vesi tunkeutuu helpommin puhdistettavalle pinnalle ja poistaa lian tehokkaasti.

Likaisten pintojen puhdistukseen ja tahroihin käytän siivoussaippuaa. Siivoussaippua on ylirasvoittamaton, saippua, joka irrottaa lian tehokkaasti pinnoilta. Siivoussaippua toimii myös mikrobeja tuhoten tavallisen saippuan tapaan. Siksi käsittelen kahvat, vetimet, ovenpielet ja kylpyhuoneen säännöllisesti siivoussaippuavedellä. Siivoussaippuavesi pitää tietysti huuhdella pois vedellä, jossa on ruokalusikallinen etikkaa mukana.

Millä kemikaaleilla sinä desinfioit omaa kotiasi?

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

  1. Hei Outi,
    Kiitos hyvästä yhteenvedosta! Olen myös itse tutustunut otsoniveteen ja haluaisinkin laittaa sinulle vielä pari linkkiä tutustuttavaksi liittyen nimenomaan otsoniveden lian puhdistamiskykyyn ja yleispuhtauden ylläpitoon. Nämä eivät löydy ihan niin helposti kuin tuo mainitsemasi opinnäytetyö. Ehkä sen vuoksi, että ne ovat ajalta, jolloin otsonivesilaitteita alettiin vasta tuoda Suomeen.

    https://docplayer.fi/54657628-Otsonoidun-veden-puhdistusteho-koulusiivouksessa.html
    https://docplayer.fi/70790640-Otsonoidun-veden-puhdistusteho-paivakotisiivouksessa.html

    Olen ollut havaitsevinani suomenkielisten julkaisujen rivien välistä, että Suomessa vankkaa puhdistusainebisnestä hallitsevat tahot kokevat otsoniveden ja kemikaalittoman puhtauden jonkinasteisena uhkana toiminnalleen, otsoniveden vahvuuksia ei haluta nähdä ja pienet epäkohdat nostetaan vahvoina näkemyksinä julkaisuiden yhteenvetoihin. Kaikilla puhdistusaineilla on heikkoutensa, eikö juuri sen vuoksi kemikaalien käyttöä tulisi vähentää, että niillä on aika vahvat yleisterveyttä ja ympäristöä haittaavat riskit.

    Ulkomailla otsonivesi ei saa niin paljoa vastustusta osakseen ja siellä otsonivedestä tiedetään enemmän ja se on yleisemmässä käytössä. Toki hyviä ja huonoja puolia esitetään, mikä on hyvä, mutta niistä ei vedetä niin ehdottomia johtopäätöksiä. Nythän teknologiakin on kehittynyt jo sen verran, että kotikäyttöön löytyy suihkepulloja, jotka otsonoivat hanavettä kodin puhdistustöitä varten.

    Luulen että otsonivedenkin asema tulee tulevaisuudessa vahvistumaan myös Suomessa, kun EUkin onneksi nyt jo pitää kemikaalittoman siivouksen puolia ja suosittelee mm. otsoniveden käyttöä elintarviketeollisuuden pesuihin haitallisten puhdistuskemikaalien sijasta (Best available techniques for food, drink and milk industries, sivu 127): https://eippcb.jrc.ec.europa.eu/sites/default/files/2020-01/JRC118627_FDM_Bref_2019_published.pdf

    Mukavaa loppuvuotta!

    1. Hei Henna
      Kiitos tosi paljon että perehdyit otsonivesi artikkeliini noin perusteellisesti. Linkit ovat ihan huippua, kiitos niistä.Nyt muutkin lukijat saavat monipuolista tietoa otsonivedestä ja sen hyödyistä.
      Otsonivedelle myönteisiä linkkejä on, kuten totesit vaikea löytää. Ilmeisesti pesuaineettomat puhdistusmenetelmät ovat suuri uhka pesuaineteollisuudelle. Melkein kaikki tieto otsonivedestä on hyvin skeptistä sen tehon suhteen.
      Uskon myös että otsonivesi tulee yleistymään ainakin ammattisiivoojien parissa. Meille kotisiivoojille otsonilaitteet ovat valitettavasti vielä turhan hintavia.

      Hyvää loppuvuotta myös sinulle!
      Outi

  2. Tämä ei ihan pidä paikkaansa että se vain desinfio pintoja. Otsonoidulla vedellä on todella hyvä puhdistuskyky! Lähinnä kyse lienee siitä että pinnoilla on niin paljon pinttymiä/kerrostumia sekä liasta että puhdistusaineista että kestää hetken ennen kuin saadaan mitattua puhtautta. Kokemusta asiasta on monen vuoden ajalta. Yksi tärkeä asia ei julkisesti ole vielä laajassa tiedossa että siivoustekstiilien puhtaus on todella tärkeää otsonoidulla vedellä siivottaessa. Aivan järkeen käypää, jos tekstiili ei ole puhdas menee jo siihen osa tehosta. Otsonoidulla vedellä siivouksen tekniikka kostutuksen osalta on myös tärkeää. Avonaisesta astiasta otsoni häviää helposti. Oikein säilytettynä säilyy puhdistusteho useita päivä suljetussa kannussa tms. ja laitteesta riippuen desinfiointitehokin 4-24h.

    1. Hei Tarja!
      Kiitos todella paljon asiantuntevasta kommentistasi. On hienoa että jaoit kokemuksesi otsoniveden käytöstä täällä blogissani. Tietosi ja kokemuksesi on arvokasta ja otetaan kiitollisuudella vastaan.
      Hyvää talven odotusta sinulle!
      Terveisin Outi

  3. Hei,
    Otsonivettä voidaan käyttää koneelliseen astianpesuun, niin kupu- kuin tunnelikoneissa, sekä pyykinpesuun samalla saadaan siivousvesi, toisesta hanasta ns. kaupan päälle. Kustannustehokasta ja vastuullista, yksinkertaista toimintaa
    https://www.ecofrog.fi/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *