Ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine on todella tarpeellinen sillä kylppärin puhdistaminen pelkällä vedellä ei onnistu. Oletkin varmasti huomannut tämän. Jos haluat välttää raskaita, myrkyllisiä kemikaaleja sinun pitää tietää mistä ainesosista kylpyhuoneeseen kertynyt lika on muodostunut ja millä tällainen lika poistetaan. Valmista siis itse ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine.

ekologinen-kylpyhuoneen-puhdistusaine

Miksi kylpyhuoneeni likaantuu?

Kylpyhuoneissa on hyvin monenlaista likaa. Likakertymät muodostuvat eri syistä ja myös hieman eri paikkoihin.

Bakteeripeitteet

Kylpyhuone on paikka, jonka jokainen haluaisi pitää mahdollisimman puhtaana. Koska kylppärit ovat kosteita ja lämpöisiä tiloja, viihtyvät bakteerit niissä yhtä mielellään kuin me itsekin. Bakteereilla on kylpyhuoneissa usein myös runsaasti ravinteita. Pesuainejäämät yhdistettynä iholta peräisin olevaan kuolleeseen solukkoon ovat bakteerien lempiruokaa.

Jos jätät kylpyhuoneen viikoittaisen puhdistamisen väliin, huomaat hyvin nopeasti miten tahmeat bakteeripeitteet alkavat vallata alaa.

Kalkkisaippua

Bakteerien lisäksi suihkun ympäristöön alkaa muodostumaan kalkkisaippuaa, joka on saippuan ja veden sisältämän kalkin yhdistelmä. Kalkkisaippua on väriltään vaaleanharmaata. Se kerrostuu suihkuseinän lasiin ensin pieninä vaaleina pisaroina, kun suihkuvesi saa rauhassa kuivua lasiin. Ajan kanssa kalkkisaippua kerrostuu paksuksi plakiksi, jonka irrottamiseen voi tarvita lopulta jopa talttaa. Voit löytää kalkkisaippuaa myös vesihanasta ja suihkupään rei’istä sekä suihkua ympäröivistä laatoista. Kalkkisaippua on erittäin kovaa ja vaikeasti irrotettavaa. Perinteisessä siivouksessa kalkkisaippuaa irrotetaan tähän tarkoitukseen varta vasten suunnitelluilla kemikaaleilla.

Olen itse yrittänyt aikoinani hangata karhunkielellä kalkkisaippuaa kylpyhuoneesta. Se on toivotonta. Karhunkieli naarmuttaa helposti pintoja eikä jaksa puhdistaa kalkkisaippuaa.

Rasvainen lika

Suihkusaippuoissa on usein mukana öljyjä, jotka pehmittävät ihoa ja miedontavat pesutehoa. Nämä öljyt yhdessä iholta ja hiuksista peräisin olevan rasvan kanssa muodostavat tahmean rasvakerroksen suihkun ja lavuaarien pinnoille. Tähän rasvaan on yhdistynyt aina myös iholta peräisin olevaa kuollutta solukkoa. Se on valkuaisainepitoista likaa, joka on kuivuessaan tiivistynyt ja kovettunut.

Kosmetiikkajäämät

Omassa suihkutilassani kokeilen monia kosmeettisia aineita. Värjään hiuksia kasviväreillä, kokeilen turvehoitoja, savihoitoja, erilaisia yrttinaamioita ja muuta todella sottaavaa. Pahin kaikista on niin ihana kurkumanaamio. Se on ihanaa iholle mutta saa koko kylpyhuoneen hetkessä sotkuun. Vaikka et tällaista kosmetiikkaa käyttäisikään on tavanomaisessakin kosmetiikassa väriaineita ja muuta likaavaa ainesosaa mukana.

Mistä raaka-aineista syntyy ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine

ekologinen-kylpyhuoneen-puhdistusaine

Kylpyhuoneen puhdistajaa rakennettaessa kannattaa muistaa mitä minä kirjoitin edellä. Kylppäreissä on hyvin monen tyypistä likaa. Kaikki lika ei lähde samalla aineella.

Pitää myös muistaa, että pinttynyt, kuivunut lika ei lähde samoilla aineilla kuin tuoreet tahrat. Puhdista siis kylppärisi vähintään kerran viikossa. Näin vältyt ikävältä ja pitkäkestoiselta siivousurakalta. Kylppärin säännöllisen viikkosiivouksen hoidat kuitenkin vain 15 minuutissa. Suureen ja paljon käytettyyn kylppäriin voi mennä 30 minuuttia. Pinttyneen kylppärin kunnostamisessa voi mennä jopa päiviä, jos kaikki pinnat pitää käsitellä moneen kertaan ja antaa likaisten pintojen liota välillä.

Tarvitset aineen, joka puhdistaa rasvaa

Hoitavasta suihkusaippuasta sekä iholta peräisin oleva rasva vaatii oman puhdistusaineensa. Rasvoja liuottaa erittäin hyvin emäksiset aineet. Ruokasoodasta eli natriumbikarbonaatista valmistettu liuos on turvallinen ja mieto emäs, jota voi käyttää rasvan liuottamiseen. Emäs-nimitystä käytetään nestemäisistä aineista, joiden pH on yli 7. Ruokasoodaliuoksen pH on noin 8-8,5.

Toinen erittäin suositeltava emäksinen aine on saippua. Nestemäisen saippuan pH on samaa luokkaa kuin ruokasoodankin. Nestemäiset saippuat ovat usein tarkoitettu vartalonpesuun. Siksi ne ylirasvoitetaan eli niissä on enemmin rasvaa kuin mitä lipeä vaatisi. Ylimääräinen rasva on siivouksessa ongelma. Yritä siis hankkia aitoa siivoussaippuaa. Itse valmistan aitoa siivoussaippuaa Saara Kuhan saippuakirjan ohjeiden mukaan kookosrasvasta. Palasaippuasta voi tehdä nestemäistä sekoittamalla raastettuun saippuaan vettä. Paljon käytetään siivouksessa myös Marseille saippuaa ja kastilian saippuaa. Ne ovat lähes samoja tuotteita ja tarkoitettu vartalonpesuun. Niissä on siis aivan liikaa rasvaa pystyäkseen puhdistamaan tehokkaasti. Marseille saippua ja Kastilian saippua ovat myös erittäin mietoja. Niiden liuoksen pH on lähellä neutraalia.

Tarvitset kalkkisaippuaa poistavan aineen

Kylpyhuoneen saumoja likaava kalkkisaippua sisältää vesijohtovedessä olevaa kalkkia sekä pesuaineissa olevaa saippuaa. Se on kivikovaa, kellertävää kertymää alueella johon suihkun vesi osuu. Kalkkisaippuan sulattaminen ei onnistu emäksisillä aineilla vaan siihen tarvitaan happo. Hapot liuottavat orgaanisia mineraaleja.

Kotitalouksien yleisin happo on etikka. Siivouksessa kannattaa aina käyttää kirkasta väkiviinaetikkaa, joka on edullisinta. Etikka on hyvin hapanta. Sen pH on 2,5. Itse olen käyttänyt Rajamäen väkiviinaetikaa. Sitä saa myös isoissa kanistereissa, jotka tulevat halvemmiksi kuin ostaa pikkuisia pulloja. Monet isot marketit myyvät myös etikkaa isoissa kanistereissa. Tarvittaessa kauppias voi myös tilata sinulle haluamasi pakkauskoon. Kannattaa siis kysellä lähikaupasta.

Toinen hyvä happo on sitruunamehu. Sitruuna on erittäin hyvä aine myös siivouksessa. Se on vielä aavistuksen verran happamampaa kuin etikka eli pH 2,4. Hapon lisäksi sitruunalla on muita hyviä ominaisuuksia. Se on hieman valkaiseva ja lisäksi erittäin miellyttävän tuoksuinen.

Tarvitset aineen, joka desinfioi ja tasapainottaa bakteerien kasvua

ekologinen-kylpyhuoneen-puhdistusaine

Bakteereja tappavia aineita eli desinfioivia aineita tarjotaan yleisesti kylpyhuoneiden puhdistamiseen. Tavanomaiset desinfioivat puhdistusaineet ovat kuitenkin erittäin myrkyllisiä ja haitallisia ympäristölle. Desinfioivat aineet tuhoavat huonojen bakteerien ohella myös hyvät bakteerit. Bakteeriton tila täyttyy aina nopeasti uusilla bakteereilla. Nämä uudet bakteerit ovat hyvin usein niitä kaikkein haitallisempia. Meidän on siis etsittävä terveellisempiä ja vähemmin haitallisia ratkaisuja. Bakteerit viihtyvät parhaiten neutraalissa ympäristössä pH 6-8. Jos muutamme bakteerien ympäristöä suuntaan tai toiseen ne häipyvät itsestään.

Etikka on perinteinen säilöntäaine, joka estää bakteerien kasvua. Se ei tapa ympärillämme olevia bakteereita vaan muuttaa niiden elinolosuhteita. Monet bakteerit eivät lainkaan viihdy happamassa ympäristössä. Laimentamattomana väkiviinaetikan pH on 2,5. Se on erittäin sopiva aine tuhoamaan bakteereille otollisen ympäristön.

Myös emäksiset aineet muuttavat bakteerien elinolosuhteita. Ruokasoodaliuos on emäksinen aine, pH n. 8,5. Se ei ole yhtä tehokas bakteereja vastaan kuin etikka.

Kuuma vesi on erittäin tehokas aine bakteereja vastaan. Bakteerit lisääntyvä lämpimässä, kosteassa ja neutraalissa ympäristössä. Jos niiden lisääntymisolosuhteita muutetaan ne muuttuvat itiömuotoon. Itiömuotoisia bakteereita voidaan tuhota 100 asteisella vedellä. Kätevimmin 100 asteista vettä saadaan turvallisimmin esimerkiksi höyrypesurista.

Höyrypesuri on eräs kodin kapistus, joka minulla on mutta jonka tarpeellisuutta olen miettinyt. Jos siivoan riittävän usein en tarvitse konetta, joka tuhoaa bakteerien itiöt. Bakteerit tuhoutuvat jo 70 asteessa. 70 asteista vettä ei kannata kantaa ämärissä kylpyhuoneeseen. Se on jo niin kuumaa, että voi aiheuttaa palovammoja. Höyrypesuri on toinen juttu. Sitä voi käyttää turvallisesti jos haluaa minimoida bakteerien kasvun.

Miten valmistetaan ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine

Tarvitset kaksi ainetta. Yhdellä aineella et selviä kylpyhuoneen siivouksessa. Emäksinen aine pesee valkuaisainejäämät, rasvan sekä väriaineet. Emäksisellä aineella voit myös pestä bakteerien aiheuttamat värjäytymät.

Emäksiseen kylpyhuoneenpesunesteeseen tarvitset

Tähän tuotteeseen tarvitset 0,75 litran suihkupullon

  • ½ dl ruokasoodaa
  • 3 rkl raastettua siivoussaippuaa
  • 5dl lämmintä vettä
  • Halutessasi lisää puhdistusaineeseen eteerisiä öljyjä 10 tippaa. Hyviä ovat esimerkiksi sitrustuoksut sekä teepuuöljy, joka samalla tappaa bakteereja.

Tee näin

  • Lisää ensin lämmin vesi astiaan
  • Mittaa saippuaraaste sekaan ja sekoita liuosta niin että saippua varmasti sulaa. Jos käytät nestemäistä saippuaa voit ohittaa tämän vaiheen ja kaataa kaikki ainesosat suoraan pulloon.
  • Jos haluat varmistaa ainesosien saippuan ja ruokasoodan liukenemisen veteen, voit myös kiehauttaa seoksen. Kiehautus myös parantaa vesipitoisen pesuaineen säilyvyyttä.
  • Kaada liuos pulloon ja lisää ruokasooda
  • Sulje korkki ja ravista kunnes sooda on liuennut nesteeseen.
  • Anna pesuliuoksen jäähtyä ja lisää vasta jäähtyneeseen nesteeseen halutessasi eteeriset öljyt

Ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine: käyttöohje

  • Kastele pestävä pinta kauttaaltaan
  • Suihkuta pestävälle alueelle ohuelti pesuliuosta
  • Hankaa pehmeällä harjalla tai sienellä pestävää pintaa
  • Huuhtele haalealla vedellä
  • Tarkista pesutulos ja tarpeen vaatiessa toista käsittely
  • Kuivata pesty pinta lastalla huolellisesti pesun jälkeen

Miten valmistan kotitekoisen kalkkisaippuanpoistajan

ekologinen-kylpyhuoneen-puhdistusaine

Kalkkisaippuan poistoon tarvitsemme happaman pesuaineen. Sen ei enää tarvitse olla kovin pesevä, sillä ideana on pestä ensin rasva ja lika pois pinnoilta emäksisellä pesuaineella ja vasta sitten siirtyä kalkkisaippuan poistoon.

Kalkkisaippuan poistoa sinun ei tarvitse tehdä kuin silloin tällöin, ellei sinulla satu olemaan erittäin kalkkipitoinen vesi. Silloin suosittelisin sinua hankkimaan suihkuun liitettävän vedenpuhdistimen. Se helpottaa huomattavasti kylppärin puhtaana pitämistä.

Happamaan kylpyhuoneenpuhdistusaineeseen tarvitaan

Tätä ohjetta varten tarvitset yhden 0,75 litran vetoisen spraypullon

  • 3dl väkiviinaetikkaa
  • 1dl sitruunamehua, jos puristat mehun suoraan sitruunasta muista suodattaa se ensin kahvinsuodattimella. Sitruunanpalaset tukkivat spraypullon.
  • Tuoreita limen tai sitruunan kuoria tai molempia, luomulaatuisina

Tee näin

  • Mittaa kaikki ainesosat kannelliseen lasipurkkiin. Anna limen ja sitruunankuorien mehustua vuorokauden etikka-sitruunaliemessä.
  • Siivilöi etikka-sitruunamehuliemi spraypulloon

Käytä näin

  • Olet juuri puhdistanut kylpyhuoneen pinnat emäksisellä puhdistusaineella. Suihkuta nyt hapanta pesuliuosta kuivalle, puhdistettavalle pinnalle. Pinnan pitää olla kuiva, jotta liuoksen teho ei laske veden vaikutuksesta.
  • Huomioi erityisesti kaikki kohdat, joissa on kerrostunutta kalkkisaippuaa.
  • Anna vaikuttaa 30 min tai jopa tunnin
  • Harjaa tai hankaa pehmeällä sienellä kalkkisaostumat pois.
  • Suurimman osan pitäisi lähteä ensimmäisellä kerralla. Voit kuitenkin toistaa käsittelyn tarvittaessa.
  • Huuhtele erittäin hyvin kaikki käsittelemäsi pinnat. Hapot voivat vahingoittaa laattojen saumoja, jos ne jäävät liian pitkäksi aikaa pinnalle.

Kalkkisaostumien poisto on fyysistä työtä, joka vaatii hankaamista. Voit raaputtaa paksumpia kohtia jollain raaputtimella, joita voi ostaa rautakaupoista. Ne usein naarmuttavat herkkiä pintoja mutta sopivat hyvin lasille ja keraamiselle pinnalle.

Vinkkejä

ekologinen-kylpyhuoneen-puhdistusaine

Voit käyttää tätä samaa hapanta puhdistusainetta myös keittiössä. Hapan pesuaine on erittäin hyvä rasvoittuneen lieden puhdistuksessa. Itse käytän tätä aina kun olen paistanut lettuja ja liesi on kauttaaltaan rasvainen.

Älä käytä happamia pesuaineita marmoripinnoille. Marmori sisältää paljon kalkkia ja hapot syövyttävät sitä.

Kokeilitko näitä myrkyttömiä pesuaineita? Kerro minulle kokemuksistasi!

Ota osaa keskusteluun

8 kommenttia

  1. Hei! Kiitos ohjeesta. Epäselväksi jäi se, että mikä siivoussaippua sopii tuohon ensimmäiseen ohjeseen? Jos siis kaupasta ostaa sitä…

    1. Hei
      Kumpaankin ohjeeseen sopivat aidot siivoussaippuat kuten esimerkiksi Naturette, CLS *(Candle Light Story) tai Fiininaturally. Nämä saippuat eivät sisällä lainkaan ylimääräistä rasvaa joka heikentää puhdistustehoa. Valitettavasti tavallisista marketeista ei vielä aitoja siivoussaippuoita saa. Kannattaa pyytää kauppiasta tilaamaan.
      Terveisin Outi

  2. Hei. Kokeilin kylpyhuoneen pesuaine -ohjetta Sonettin siivoussaippualla. Tuolla saippuamäärällä lopputulos on paksu ja tönkkö liuos, vaikka en saanut kaikkea saippuaa edes liukenemaan veteen. Onko ohjeessa oleva saippuamäärä oikein vai oliko käyttämäni saippua jotenkin vääränlaista?

    1. Hei Kaisa
      Todella paljon kiitoksia että lähetit kommenttisi.
      Ohjeessa oli selkeästi virhe. Saippuaraastetta pitää olla 3 ruokalusikallista, ei 3 desiä. 3 ruokalusikallista siivoussaippuaa painaa noin 7 grammaa.
      Huomasin itsekin vasta nyt tuon virheellisen määrän. Pahoittelen todella syvästi virhettä ja nyt se on korjattu blogiin. Kiitos sinun!
      Voit ohentaa liian paksua seosta lisäämällä siihen vettä. Itse usein myös kiehautan seoksen jotta saippua ja ruokasooda liukenevat täydellisesti.
      Ystävällisin terveisin
      Outi

  3. Moi! Kauanko tuo emäksinen pesuneste säilyy? Osaatko arvioida kuinka paljon pesuainetta menee kerralla? Mietin että jos kylpyhuoneen pesee esim. kerran viikossa niin riittääkö ja säilyykö tuo 0,75 litraa esim. kuukauden? Ettei menisi ainetta hukkaan mutta toisaalta ettei tarvitsisi olla joka viikko välttämättä keittelemässä pesuainetta 🙂

    1. Hei Melissa
      Kiitos hyvästä kysymyksestä!
      Olen periaatteessa aika varovainen vesipitoisten pesuaineiden säilyvyyden kanssa. Koska pesuaine sisältää vettä, siihen tulee helposti bakteereja ja muita mikrobeja. Emäksisyys tietysti estää hieman bakteerien kasvua mutta ei kokonaan. Ihan turvallisuussyistä minun pitää antaa täällä blogissa neuvoja jotka noudattavat yleisiä ohjeita. Siksi en voi virallisesti luvata nesteelle mitään parasta ennen päivämäärää vesipitoiselle tuotteelle ellet käytä siinä säilöntäainetta.
      Tiedän kuitenkin että monet ovat säilyttäneet kuukaudenkin verran vesipitoista pesuainetta. Parhaiten varmistat tuotteen säilyvyyden jos pakkaat sen puhtaaseen spray pulloon tai pumppupulloo. Näin mikrobit eivät pääse niin helposti tuotteeseen. Säilytä pesuaine mahdollisimman viileässä ja valolta suojattuna. Tarkkaile tuotetta aistinvarisesti (ulkonäkö, tuoksu). Jos Haju ja ulkonäkö muuttuvat, voi tuote olla pilaantunut.

      Toivottavasti näistä ohjeista oli apua sinulle!

      Ystävällisin terveisin Outi

  4. Hei,onko sulla kokemusta K-kaupoissa myytävästä La Corvette tiskisaippuasta?
    Vaikuttaa marseinsaippua tyyppisellä.Onkohan kuitenkin hyvä tiskiin/siivoukseen.

    1. Hei Leena
      Kokemusta kyseisestä saippuasta minulla ei ole. Kuvausten perusteella La Corvette on Marseille tyyppinen saippua kuten arvelit.

      Marseille tyyppiset saippuat ovat kovin rasvaisia sillä ne ovat suunniteltu ihon pesuun. Rasvaisuudesta on hyötyä myös silkin, villan ja nahan pesussa. Rasva laskee saippuan pH:ta ja saippuasta (liuoksesta) tulee lähes neutraali. Lievästi emäksinen saippua sopii iholle parhaiten.

      Aidossa siivoussaippuassa ei ole ylimääräistä rasvaa vaan kaikki rasva on muuttunut saippuaksi. Siksi siivoussaippuat ovat huomattavasti tehokkaampia. Siivoussaippuan käyttöliuoksen pH voi olla 10 paikkeilla. Kyseessä on siis ihan eri tuote vaikka kumpikin ovat saippuoita.

      Mitään haittaa ei ole siinä että käytät Marseille tyyppistä saippua tiskaukseen ja siivoukseen. Se vain ei ole kovin tehokasta ja pinta voi jäädä rasvaisen tuntuiseksi.
      Pyykkiä Marseille tyyppisellä saippualla ei voi pestä sillä rasva tukkii sekä pesukoneen että kuitujen suomut.

      Olisi hieno juttu jos siivoussaippuaa alkaisi löytymään myös markettien hyllyiltä.

      Ystävällisin terveisin
      Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *