EU-ympäristömerkki, ympäristömerkit tutuiksi osa 2.

EU-ympäristömerkki on koko Euroopan Unionin alueella toimiva ympäristösertifikaatti. EU-ympäristömerkkiä kutsutaan myös EU-kukaksi merkissä esiintyvän kukka-aiheen takia. EU-ympäristömerkissä on teksti EU-ecolabel joka on EU-kukan kansainvälinen nimi.

Jatka lukemista ”EU-ympäristömerkki, ympäristömerkit tutuiksi osa 2.”

Puuvilla, suosikkimateriaalin monet kasvot

Puuvillan suosio ei ota laantuakseen, vaikka sen vastuullisuudesta ollaan montaa mieltä. Puuvillaa on käytetty ympäri maailman tuhansia vuosia. Puuvillan rinnalla on ollut aina monia muita tekstiilikuituja. Jostain syystä puuvilla on pitänyt pintansa ja muut kuidut ovat saaneet väistyä. Puuvillan ekologisuus on viimeaikoina mietityttänyt monia. Mikä on totuus puuvillan vastuullisuudesta?

Jatka lukemista ”Puuvilla, suosikkimateriaalin monet kasvot”

Hankausaineet eivät sovi kylpyhuoneen kalusteille

Vahvat, ympäristölle haitalliset kemikaalit ovat monelta jo jääneet kaupan hyllylle. Moni onkin siirtynyt ekologisempiin vaihtoehtoihin. Usein se ekologinen vaihtoehto on ollut hankaava pesuaine. Hankaavat aineet eivät välttämättä ole myrkyllisiä. Ne kuitenkin naarmuttavat pintoja joskus jopa käyttökelvottomiksi. Pintojen naarmutus hankaavilla aineilla on myös yleistä jopa ammattilaisten keskuudessa. Hyvin pinttyneetkin kylpyhuonekalusteet on helppo puhdistaa yksinkertaisilla menetelmillä ja turvallisilla kemikaaleilla. Miten se tapahtuu, lue eteenpäin niin saat tietää.

Jatka lukemista ”Hankausaineet eivät sovi kylpyhuoneen kalusteille”

Pidä hyvää huolta siivousvälineistäsi

Siivous on aikaa vievää puuhaa. Joidenkin mielestä se on myös ikävää ja raskastakin. Siivousta helpottaa huomattavasti laadukkaat ja asialliset siivousvälineet. Hyvistä siivousvälineistä kannattaa myös pitää huolta. Samalla tavoin kuin kotisi, myös siivousvälineet kaipaavat säännöllistä huoltoa pysyäkseen käyttökunnossa. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten huollat siivoukseen käytettäviä harjoja, liinoja ja laitteita. Säännöllisesti huolletut siivousvälineet tekevät siivouksesta helpompaa ja hauskempaa. Tämän kirjoitukseni luettuasi tiedät, miten huollat mopit, siivousliinat, imuri, pesukone sekä sienet ja harjat.

Jatka lukemista ”Pidä hyvää huolta siivousvälineistäsi”

Villaiset alusvaatteet; hoito

Syksyn edetessä moni meistä kaivaa esiin villaiset alusvaatteet. Villa on materiaalina lämmittävä ja samalla hengittävä. Moni pelkää villan kutisevan iholla. Hyvälaatuinen villa-alusvaate ei tunnu lainkaan kutisevalta, edellyttäen tietysti, että et ole villalle allerginen. Hyvälaatuisen villaneuloksen kuidut ovat pitkiä, sileitä ja ohuita. Ne eivät pistele iholla lainkaan. Ihastut varmasti villaan, kunhan uskallat kokeilla laadukkaita tuotteita. Tarvitseeko villa-alusvaatteita pestä päivittäin. Voiko villaiset alusvaatteet pestä koneessa muun pyykin seassa. Esimerkiksi näihin kysymyksiin annan sinulle vastaukset tässä artikkelissani.

Jatka lukemista ”Villaiset alusvaatteet; hoito”

Suola kodinhoidossa; mitä kaikkea voit puhdistaa suolan avulla?

Suola on eräs hyödyllisimmistä ja monikäyttöisimmistä aineista kotona. Se on täysin vaaraton aine mutta sillä hoituu monta kinkkistä pulmaa. Etikka ja ruokasooda ovat monelle hyvinkin tuttuja siivouksessa ja pyykinpesussa. Voisiko suolaa hyödyntää samoihin asioihin. Suolalla saattaa olla jopa enemmin hyödyllisiä ominaisuuksia kuin etikalla ja ruokasoodalla. Lähdetään selvittämään mihin kodin ongelmiin suola sopii.

Jatka lukemista ”Suola kodinhoidossa; mitä kaikkea voit puhdistaa suolan avulla?”

Miksi klooria kannattaa välttää?

Kloori on monelle tuttu valkaisu- ja desinfioimisaine. Kloorin myrkyllisyyttä on paljon korostettu. Klooria on jostain syystä hyvin helppo hankkia ottaen huomioon, kuinka valtavan myrkyllinen aine se on.

Kuten varmasti ymmärrät, kloori ei ole mikään ekopesuaine. Tiedän kuitenkin, että monilla on salaisena aseena pullo klooripesuainetta kaapissa. Halusin siksi kertoa kloorista ja sen vaaroista täällä blogissa hieman tarkemmin. Mitä tarkalleen ottaen kloori on ja miten sitä käytetään kotona? Myös kloorin vaarallisuus on todella hyvä tiedostaa. Opiskellaan siis tällä kertaa perusasioita kloorista.

Jatka lukemista ”Miksi klooria kannattaa välttää?”

Pesuvati; ekologinen, vanha keksintö

Tämä postaukseni kertoo niinkin tavallisesta asiasta kuin pesuvati. Olen viime kesän aikana joutunut totuttelemaan pesuvadin käyttöön pakon sanelemana. Alkeellisessa mökissämme kun on vain kantovesi. Kaikki mikä kaupungissa sujuu näppärästi erityisellä laitteella, piti toteuttaa nyt pesuvatia käyttäen. On ollut varsin terveellistä huomata miten elämän saa kohtuullisesti pyörimään niinkin yksinkertaisen kapistuksen avulla.

Ennen teknologian kehittymistä pesuvadit olivat tärkeitä esineitä, joita löytyi joka kodista useita eri käyttöön ja eri kokoisia. Pesuvadin kulta-aika on taas tulossa, sillä meidän on muutettava ratkaisevasti tapamme elää ja kuluttaa. Halpa energia ja runsas, puhdas vesi ovat mahdollistaneet holtittoman tuhlailun. Jos olet joskus asunut hetken ilman vesijohtoa ja sähköä, olet varmasti huomannut kuinka paljon työtä saakaan tehdä yhden vesitilkkasen lämmittämiseksi. Tässä artikkelissa kerron miten pesuvadin avulla voi säästää energiaa ja vettä kotona.

Jatka lukemista ”Pesuvati; ekologinen, vanha keksintö”

Ympäristömerkit tutuiksi osa 5. Soil Association

Soil Association on vapaasti suomennettuna maaperäyhdistys. Se on Britanniassa toimiva hyväntekeväisyysyhdistys ja maan johtava luomustandardoimiselin.  Soil Association on tehnyt työtä 75 vuoden ajan muuttaakseen tapojamme syödä, viljellä ja välittää luonnosta. Soil Association on ymmärtänyt, että ainoa tapa ratkaista maapallon ongelmat, on ymmärtää, miten luonto toimii. Maatalous, metsätalous ja ruoka liittyvät hyvin kiinteästi tähän yhtälöön. Soil Association myöntää yrityksille tunnettuja sertifikaatteja kuten tekstiilien GOTS sertifikaatti.

Soil Associationin ajatus lähtee maasta ja luonnosta. Miten maata voi viljellä sopusoinnussa luonnon kanssa. Soil Association auttaa kaikkea kasvamaan, myös meitä ihmisiä. Meidän ihmisten tulisi toimia saumattomasti yhdessä luonnon kanssa vahingoittamatta sitä.

Tässä artikkelissa Kerron hieman siitä mitä Soil Association tekee.

Jatka lukemista ”Ympäristömerkit tutuiksi osa 5. Soil Association”

Kodin kylmäkalusteet; onko kodissasi turhaa kylmäsäilytystilaa?

Tänä syksynä monia mietityttää energia ja etenkin sähkö. Sähkön hinta on noussut moninkertaiseksi hyvin lyhyessä ajassa. Sähkön säästämiseksi on olemassa monia eri tapoja. Olen itsekin kirjoittanut vinkkilistan, jolla voit helposti vaikuttaa omaan sähkönkulutukseen. Suuri säästö syntyy monista pienistä puroista. Eräs, ei niin pienikään puro, ovat kodin kylmäkalusteet. Meillä suurimmalla osalla on kotona ainakin jääkaappi ja siinä pieni pakastelokero. Monella meistä on myös erillinen pakastin. Ihan mielenkiinnosta lähdin tutkimaan, miten kylmäkalusteet vaikuttavat kodin sähkönkulutukseen. Ovatko kylmäkalusteet tarpeellisia vai voisimmeko selviytyä kokonaan ilman jääkaappia ja pakastinta?

Jatka lukemista ”Kodin kylmäkalusteet; onko kodissasi turhaa kylmäsäilytystilaa?”