Biosidit; miksi niitä pitäisi välttää?

Biosidit ovat yleistyneet kodin kemikaaleissa. Niitä löytyy nyt yhä useammasta tuotteesta. Biosidien tarkoitus on tuhota ei-toivottua kasvustoa ja mikrobeja pinnoilta. Niitä käytetään nykyisin varsin yleisesti siivouskemikaaleissa, puunsuoja-aineissa ja sammaleen tai homeen poistoon tarkoitetuissa kemikaaleissa. EU on rajoittanut vaarallisempien biosidien käyttöä. Kotitalouksille tarkoitetuissa kemikaaleissa sallittuja biosidejä on vain muutama. Nekään eivät ole vaarattomia eikä biosideja sisältäviä tuotteita voi käyttää huolettomasti. Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä biosidit ovat ja miksi ne ovat haitallisia kemikaaleja.

Jatka lukemista ”Biosidit; miksi niitä pitäisi välttää?”

Joogamaton valinta; onko PVC todella haitallista?

Olen aloittanut uuden harrastuksen, joogan. Harrastan nykyisin joogaa säännöllisesti melkein päivittäin. Se on rentouttavaa ja tuo lisää liikkuvuutta kehoon. Jooga ei vaadi kovin paljoa. Pienikin tila riittää. Lisäksi on hyvä olla jonkinlainen alusta eli joogamatto. Joogamaton idea on sen liukumattomuus. Matto pysyy paikallaan ja luo kitkaa. Jalat ja kädet pysyvät kitkan ansiosta helpommin halutussa asanassa. Joogamatot valmistetaan pääosin PVC-muovista. Minullakin on tällainen PVC joogamatto, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt. Uutta joogamattoa hankkiessani aloin selvittelemään PVC-muovin haittoja. Katsotaanpa, minkälainen materiaali on PVC.

Jatka lukemista ”Joogamaton valinta; onko PVC todella haitallista?”

Pörriäishotelli ja kukkapommit; koti ja ruokaa uhanalaisille hyönteisille

Tänä keväänä on kampanjoitu paljon pörriäisten puolesta. Pölyttäjät ovat hälyttävästi vähentyneet ympäristöstämme. Syitä on monia. kaikkeen emme voi itse suoranaisesti vaikuttaa. Pörriäisten elinympäristön radikaali muuttuminen on kuitenkin eräs asia, joka on ainakin osin korjattavissa. Kaupunkimaisessa ympäristössä kun ei pörriäisille enää löydy pesäpaikkoja. Mitä voit tehdä pörriäisten hyväksi? Rakenna pihallesi pörriäishotelli jossa pölyttäjät voivat asustella. Pörriäishotelli ja kukkapommit onnistuvat myös yhdessä lastenkanssa.

Jatka lukemista ”Pörriäishotelli ja kukkapommit; koti ja ruokaa uhanalaisille hyönteisille”

Inflaatio ja sen pikkusisko shrinkflaatio

Inflaatio on varmasti tuttu käsite monelle. Sillä tarkoitetaan tuotteiden ja palveluiden hintojen nousemista. Hintojen nousua seuraa väistämättä palkkojen nousu, joka johtaa edelleen tuottajahintojen nousuun. Näin inflaatiokierre on valmis. Tällä hetkellä inflaatio on kaikkialla maailmassa hyvin ajankohtainen asia. Helecleaner ei ole mikään talousblogi. Mutta koska ongelma on juuri nyt akuutti, haluan kertoa sinulle, miten inflaatio vaikuttaa tavallisen perheen elämään. Tässä artikkelissa tarkastelen inflaatiota hieman eri vinkkelistä kuin mitä taloustieteilijöillä on tapana. Miten inflaatio näkyy ruohonjuuritasolla eli perheissä ja yksityisessä kulutuksessa. Kerron sinulle myös, miten voit ottaa huomioon inflaation vaikutukset hankinnoissasi.

Jatka lukemista ”Inflaatio ja sen pikkusisko shrinkflaatio”

Ekologisesti tuotettu kulta

Useimmat ihmiset eivät tiedä miten heidän omistamiensa kultakorujen kulta on tuotettu. Tämä on aivan ymmärrettävää, sillä kullan tuotannon yllä on leijunut ihmeellinen salaisuuksien verho. Tiesitkö että kultakaivokset voivat saastuttaa juomavedet ja pilata koskemattoman luonnon sadoiksi, ellei tuhansiksi vuosiksi. Kullantuotantoa varjostavat mittavat eettiset ongelmat. Kaivostoimintaan liitetään sellaiset myrkylliset kemikaalit kuten arseeni, syanidi ja elohopea. Tiesitkö että yksi kultasormus tuottaa 20 tonnia vaarallista jätettä, joka jää ympäristöön pitkiksi ajoiksi. Mitä on ekologisesti tuotettu kulta? Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin kullan tuotannon ongelmiin sekä etsimme vaihtoehtoja likaiselle kullalle.

Jatka lukemista ”Ekologisesti tuotettu kulta”

Kotihäpeä; opi rakastamaan omaa kotiasi

Oma koti pitäisi olla meidän kaikkien turvapaikka. Varsinkin nyt, kun vietämme pakostikin kodissa niin paljon aikaa. Oma koti saattaa myös aiheuttaa stressiä. Koskaan ei ole tarpeeksi siistiä. Huonekalut ovat liian isoja, pieniä, väärän värisiä tai epätrendikkäitä. Koti on liian pieni, sokkeloinen tai jopa liian avara. Onko tuttua? Kotihäpeä on kansainvälisesti tunnustettu, hyvin yleinen ilmiö. Sen taustalla olevat syyt ovat moninaiset. Lähdetäänpä purkamaan mitä on kotihäpeä ja miten siitä voisi päästä eroon.

Jatka lukemista ”Kotihäpeä; opi rakastamaan omaa kotiasi”

Kuivauspallot; turhake vai hyötyhankinta?

Kuivauspallot ovat vanha keksintö. Moni ei niihin kuitenkaan ole vielä törmännyt. Kuivauspalloja käytetään kuivausrummussa tehostamaan kuivausprosessia. En ole koskaan ajatellut, että kuivauspalloista saattaisi olla jotain hyötyä. Ensinäkemältä pallot vaikuttivat turhakkeelta joita ilman pärjäisi mainiosti. Tänään testasin itsekin ihan ensimmäistä kertaa, miten kuivauspallot toimivat. Pesin ja kuivasin muutaman koneellisen pyykkiä, että voisin käytännössä todeta pallojen toimivuuden. Tässä testissä käytin vain villaisia palloja. Lue, miten villapallot toimivat ja oliko niistä todella hyötyä.

Jatka lukemista ”Kuivauspallot; turhake vai hyötyhankinta?”

Pehmopaperi

Materiaaleista kertovassa sarjassani kerron seuraavaksi pehmopaperista. Ylivoimaisesti käytetyin paperituote kotitalouksissa on pehmopaperi. pehmopaperia käytetään jo hyvin monessa kodin askareessa. Mitenkä olemme ennen oikein tulleet toimeenkaan ilman pehmopaperia. Onko pehmopaperi kotona korvaamaton tuote? Lähdetään selvittelemään pehmopaperin olemusta.

Jatka lukemista ”Pehmopaperi”

Pyykinvalkaisuaineet; 5 ekologista tapaa valkaista pyykki

Pidätkö hohtavan valkoisesta pyykistä mutta vieroksut klooria sen ympäristövaikutusten tai epämiellyttävän hajun vuoksi? Sinun ei tarvitse tyytyä harmaaseen valkopyykkiin. Valittavanasi on monia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja pyykin valkaisuun. Tässä artikkelissa esittelen sinulle 5 tapaa valkaista pyykkiä ilman klooria ja muita ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Jatka lukemista ”Pyykinvalkaisuaineet; 5 ekologista tapaa valkaista pyykki”

Pikkupyykin pesu käsin on nopeaa ja kätevää

Pikkupyykin pesu käsin ei kovasti houkuttele arjen kiireen keskellä. Paljon helpompaa on heittää sukat ja alusvaatteet koneeseen ja pestä lyhyellä ohjelmalla. Olen samaa mieltä; on täysin ymmärrettävää, että aina ei jaksa eikä viitsi pipertää pikkuasioiden parissa. Varsinkin lapsiperheissä pyykkiä tulee niin runsaasti, että aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Pikkupyykin käsinpesu on kuitenkin taitolaji. Oikealla tekniikalla käsinpesu vie vähemmän aikaa ja energiaa kuin konepesu. Pesutuloskin on oikein hyvä. Nyt kerron sinulle, miten pikkupyykkiä kannattaa pestä.

Jatka lukemista ”Pikkupyykin pesu käsin on nopeaa ja kätevää”