Vaatteiden silitys; turha vai tarpeellinen työvaihe

Ennen silitys kuului olennaisena osana kodin viikkorutiineihin. Kaikki jotka suinkin osasivat, silittivät itse vaatteensa. Silitystaidon puute oli aikoinaan syy viedä vaatteet pesulaan. Silittämättömiä vaatteita ei oltu totuttu näkemään. Ryppyiset paidat ja mekot pistivät heti silmään. Monet pitävät silittämistä myös tylsänä puuhana, johon ei riitä mielenkiinto. Silitystä käsittelevässä juttusarjassa haluan nostaa vaatteiden silittämisen taas sille kuuluvaan arvoonsa.

Olen jakanut silitystä käsittelevän artikkelini useaan osaan. Tässä osassa kerron sinulle, mitä tekstiilejä kannattaa silittää ja mitä hyötyä silittämisestä on? Vaatteiden silitys tuo mukanaan muitakin etuja kuin vain ryppyjen katoaminen. Lue eteenpäin niin saat tietää lisää silittämisestä!

vaatteiden-silitys
Kuva kropekk_pl Pixabaystä

Miksi olemme luopuneet vaateiden silittämisestä?

Monikaan ei nykyisin silitä vaatteitaan. Moni ei enää edes omista silitysrautaa. Syitä tähän on monia. Yksi syy saattaa olla se, että nykyisin tekstiileiltä vaaditaan helppohoitoisuutta. Silitystä vaativia tekstiilejä ei mielletä helppohoitoisiksi.

Toinen tärkeä syys silityksestä luopumiseen on aika. Nykyaikainen elämä on entistä kiireisempää. Aika ei yksinkertaisesti riitä vaatehuoltoon. Vaatteiden pesu on riittävän työllistävää menelle. Silittämine katsotaan turhaksi puuhasteluksi josta voi hyvin tinkiä.

Vaikka tekstiilien helppohoitoisuutta lisätään, en usko, että pääsemme kokonaan eroon silittämisestä. Jokapäiväisessä käytössämme paljon tekstiilejä, jotka selvästi hyötyvät pesun jälkeisestä käsittelystä. Koska silittäminen ei ole aivan kaikille tuttua, jokapäiväistä puuhaa, sen teoriakin on osittain unohtunut.

Jatka lukemista ”Vaatteiden silitys; turha vai tarpeellinen työvaihe”

Juutti on ekologinen ja kestävä kuitukasvi

Juutti on ekologinen kuitumateriaali, joka on jäänyt hieman unohduksiin. Vaikka juuttia käytetään nykyisin erittäin paljon, kuluttajat eivät juuttia yleensä tunne. Juutin tapaisia kuituja on mielenkiintoista tutkia tarkemmin. Puuvillan tuotantoon liittyvien eettisten ja ekologisten ongelmien vuoksi kaikkien korvaavien kuitujen mahdollisuudet pitäisi kartoittaa. Tässä artikkelissa kerron tarkemmin juutin viljelystä, käytöstä sekä sen ekologisuudesta.

Jatka lukemista ”Juutti on ekologinen ja kestävä kuitukasvi”

Lumityöt; arjen hyötyliikuntaa

Talvea on dominoinut aika runsas lumentulo ja siitä seurauksena usein massiiviset lumityöt. Tämän talven lumentulo varsinkin eteläisessä Suomessa on yllättänyt monet. Välillä lumi toki sulaa mutta uutta lunta tulee kohta lisää taivaalta.

Lumityöt eivät kuitenkaan ole pelkkä riesa. Aika paljon ratkaisee myös asenne ja oikeat välineet. Lumitöistäkin voi nauttia monella tapaa. Seuraavaksi kokemuksiani talven lumitöistä!

Jatka lukemista ”Lumityöt; arjen hyötyliikuntaa”

Kotivarasto; helpotus vai ansa?

Moni unelmoi kunnollisesta varastotilasta. Muutetaan ismopaan asuntoon että saadaan lisää varastotilaa. Varastotilassa on kuitenkin puolensa. Iso kotivarasto voikin olla ansa, josta on hyvin vaikea päästä eroon. Nykyisin on hyvin helppo kasvattaa tavaramäärä siihen pisteeseen, että se ei enää mahdu tavanomaisiin kaapeihin ja komeroihin. Onko lämmin, tilava kotivarasto ratkaisu ongelmaan? Mitä tavaroita kannattaa varastoida? Milloin varasto on turha tai jopa haitallinen?

Jatka lukemista ”Kotivarasto; helpotus vai ansa?”

Onko kynttilöiden polttaminen haitallista?

Kynttilät ja niiden terveellisyys mietityttävät meistä monia. Iltojen pimetessä moni meistä kaivaa kynttilät esiin. Kynttilän valo rauhoittaa mieltä ja luo kodikkaan tunnelman. Jokunen teistä on varmasti kuullut puhuttavan kynttilöiden negatiivisista puolista. Kynttilöiden toksisuus pelottaa. Eihän kukaan halua sisäilmaan ylimääräisiä myrkkyjä. Koska kynttilöiden vaaroista liikkuu niin paljon erilaista tietoa, halusin avata hieman tätä aihetta.

Jatka lukemista ”Onko kynttilöiden polttaminen haitallista?”

Huonetuoksuja eteerisistä öljyistä

Eteeriset öljyt ovat nykyisin todella suosittuja. Niitä käytetään pääasiassa kosmetiikassa. Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös muuallakin kuten huonetuoksuina. Sähkökäyttöiset diffuuserit ovat tosi suosittuja. Niiden toiminta perustuu veden höyrystymiseen. Höyryn avulla eteeriset öljyt leviävät tuoksuna huoneeseen. Diffuusereita on olemassa myös lämpökynttilällä toimivia. Nekin höyrystävät vettä mutta huomattavasti vähemmän kuin sähködiffuuserit. Mutta unohdetaan tällä kertaa diffuuserit. Ne eivät ole välttämättömiä. Upean, eteeristen öljyjen tuoksun huoneeseen saat loihdittua myös monella muulla tavoin. Haluatko oppia valmistamaan huonetuoksuja eteerisistä öljyistä?

Jatka lukemista ”Huonetuoksuja eteerisistä öljyistä”

EU-ympäristömerkki, ympäristömerkit tutuiksi osa 2.

EU-ympäristömerkki on koko Euroopan Unionin alueella toimiva ympäristösertifikaatti. EU-ympäristömerkkiä kutsutaan myös EU-kukaksi merkissä esiintyvän kukka-aiheen takia. EU-ympäristömerkissä on teksti EU-ecolabel joka on EU-kukan kansainvälinen nimi.

Jatka lukemista ”EU-ympäristömerkki, ympäristömerkit tutuiksi osa 2.”

Puuvilla, suosikkimateriaalin monet kasvot

Puuvillan suosio ei ota laantuakseen, vaikka sen vastuullisuudesta ollaan montaa mieltä. Puuvillaa on käytetty ympäri maailman tuhansia vuosia. Puuvillan rinnalla on ollut aina monia muita tekstiilikuituja. Jostain syystä puuvilla on pitänyt pintansa ja muut kuidut ovat saaneet väistyä. Puuvillan ekologisuus on viimeaikoina mietityttänyt monia. Mikä on totuus puuvillan vastuullisuudesta?

Jatka lukemista ”Puuvilla, suosikkimateriaalin monet kasvot”

Hankausaineet eivät sovi kylpyhuoneen kalusteille

Vahvat, ympäristölle haitalliset kemikaalit ovat monelta jo jääneet kaupan hyllylle. Moni onkin siirtynyt ekologisempiin vaihtoehtoihin. Usein se ekologinen vaihtoehto on ollut hankaava pesuaine. Hankaavat aineet eivät välttämättä ole myrkyllisiä. Ne kuitenkin naarmuttavat pintoja joskus jopa käyttökelvottomiksi. Pintojen naarmutus hankaavilla aineilla on myös yleistä jopa ammattilaisten keskuudessa. Hyvin pinttyneetkin kylpyhuonekalusteet on helppo puhdistaa yksinkertaisilla menetelmillä ja turvallisilla kemikaaleilla. Miten se tapahtuu, lue eteenpäin niin saat tietää.

Jatka lukemista ”Hankausaineet eivät sovi kylpyhuoneen kalusteille”

Pidä hyvää huolta siivousvälineistäsi

Siivous on aikaa vievää puuhaa. Joidenkin mielestä se on myös ikävää ja raskastakin. Siivousta helpottaa huomattavasti laadukkaat ja asialliset siivousvälineet. Hyvistä siivousvälineistä kannattaa myös pitää huolta. Samalla tavoin kuin kotisi, myös siivousvälineet kaipaavat säännöllistä huoltoa pysyäkseen käyttökunnossa. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten huollat siivoukseen käytettäviä harjoja, liinoja ja laitteita. Säännöllisesti huolletut siivousvälineet tekevät siivouksesta helpompaa ja hauskempaa. Tämän kirjoitukseni luettuasi tiedät, miten huollat mopit, siivousliinat, imuri, pesukone sekä sienet ja harjat.

Jatka lukemista ”Pidä hyvää huolta siivousvälineistäsi”