Sitruunahappo on etikan ohella eräs käytetyimmistä hapoista kodeissa. Moni meistä on ainakin joskus käyttänyt sitruunahappoa. Koska haluan aina perehtyä kemikaaleihin hieman tarkemmin, päätin kirjoittaa teille syventävän artikkelin sitruunahaposta.

sitruunahappo-kodinhoito
Kemiallinen sitruunahappo ei nimestään huolimatta sisällä lainkaan sitruunaa. Sitruunat sen sijaan sisältävät runsaasti sitruunahappoa.
Photo by Birgith Roosipuu on Unsplash

Sitruunahappo ja sitruunat – mitä yhteistä niillä on?

Sitruunahappo vaikuttaa hyvin luonnolliselta ainesosalta. Sitruunat ovat kuitenkin täysin eri asia kuin kemiallisesti valmistettu sitruunahappo. Sitruunahappoon liitetyt negatiiviset asiat liittyvätkin sen valmistusprosessiin. Siksi avaan hieman sitruunahapon valmistusta teille.

Miten sitruunahappoa valmistetaan?

Kuten äsken totesin, sitruunahappo on täysin kemiallinen tuote. Se valkoinen jauhe, jota voi ostaa ruokakaupoista ja apteekeista ei ole sitruunaa nähnytkään. Totta on, että sitruunahappoa esiintyy hedelmissä. Sitruunat ja limet sisältävät jopa 8% sitruunahappoa. Sitruunat ovat jopa hieman sitruunahappopitoisempia kuin limet. Sitruunahapon teollinen tuotanto alkoi 1890-luvulla Italiassa. Siellä sen valmistukseen käytettiin ihan alussa sitruunoita.

Sitruunahapon massatuotanto alkaa

Yhdysvaltalainen ruokakemisti James Currie huomasi 1917 että sitruunahappoa voi valmistaa täysin ilman sitruunoita. Homekanta nimeltä Aspergillus niger pystyi korvaamaan sitruunat sitruunahapon tuotannossa. Tämä keksintö mahdollisti sitruunahapon massatuotannon aloittamisen.

Yhä vieläkin sitruunahappoa tuotetaan ruokkimalla Aspergillus niger homeviljelmiä glukoosilla ja sakkaroosilla. Glukoosi ja sakkaroosi ovat sokereita, joita saadaan mm. maissista. Sitruunahappo eristetään liuoksesta saostamalla se kalsiumhydroksidilla. Saatu seos käsitellään vielä rikkihapolla. Näin suurin piirtein valmistuu sitruunahappoa.

Onko sitruunahapossa hometta?

Sitruunahapon on väitetty olevan haitallista homeallergiselle henkilölle. Tämä väite perustuu siihen, että sitruunahappoa tuotetaan homeiden avulla. Toinen allergeeni sitruunahapon valmistuksessa on maissi. Hyvin herkät henkilöt voivat saada yliherkkyysreaktion sitruunahapon valmistukseen käytetystä maissista.

Jotkut henkilöt ovat herkistyneet sitruunahapolle

Puhdas sitruunahappo on kemiallinen aine, jossa ei ole enää mukana lainkaan orgaanista ainesta. Sitruunahappo ei siis saa aikaan tyypillistä allergiareaktiota sillä se ei tuota vasta-aineita vereen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sitruunahapolle ei voisi olla herkistynyt. Sitruunahapolle herkistymisen tarkkaa syytä vain ei tunneta. On oletettu, että sitruunahappo olisi epäpuhdasta ja allergeeneja olisi jäänyt joskus runsaastikin lopputuotteeseen.

Sitruunahappo on eräs luonnon yleisimmistä hapoista

Sitä esiintyy mitä moninaisimmissa kasveissa. Sitruunahappoa luontaisesti on myös ihmisen elimistössä. Monet sitruunahapolle herkistyneet henkilöt saavat oireita nimenomaan kemiallisesti homeesta ja maissisokereista valmistetusta sitruunahaposta, ei luonnollisesta sitruunahaposta.

Jos olet herkistynyt kemiallisesti tuotetulle sitruunahapolle, sinun kannattaa ehdottomasti välttää sitä myös kodinhoidossa. Sitruunahappoa käytetään paitsi monissa elintarvikkeissa myös kosmetiikassa sekä siivouskemikaaleissa.

Onko sitruunahappo turvallinen kemikaali?

sitruunahappo
Sitruunat sisältävät noin 8% sitruunahappoa. Voit halutessasi korvata sitruunahapon luonnollisella sitruunamehulla.
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Jos et ole herkistynyt sitruunahapolle, ei ole mitään syytä vältellä sitä. Sitruunahappo on täysin turvallinen kemikaali kotitalouksissa. Se on hyvin mieto happo ja sopii myös elintarvikekäyttöön. Kodin kemikaaleja valittaessa turvallisuus on ensisijaisen tärkeää.

Sitruunahappo on jauheena hyvin voimakasta

Sitruunahappoa myydään jauheena, joka sekoitetaan veteen. Sitruunahappojauheen kanssa tulee olla varovainen. Sitruunahappojauhetta ei saa jättää lasten ulottuville. Se ei ole turvallista hengitettynä sillä se aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla. Silmiin joutuessaan sitruunahappo saa aikaan kirvelyä ja punoitusta. Jos lapsi vahingossa syö sitruunahappojauhetta, saattaa se aiheuttaa vatsakipua ja kurkkukipua. Näiden ongelmien välttämiseksi pidä sitruunahappo aina pois lasten ulottuvilta.

Sitruunahappo on ympäristölle ystävällistä

Sitruunahappoa esiintyy kaikkialla luonnossa, kasveissa ja eläimissä. Se hajoaa nopeasti ympäristössä ja on siksi hyvin ympäristöystävällinen tuote.

Sitruunahappo on hyvin monipuolinen kemikaali

Voit hyödyntää sitruunahappoa hyvin monella eri tavalla kodissasi. Sitruunahappo on paitsi elintarvikkeiden ja kosmetiikan ainesosa, myös erityisen suosittu siivouskemikaali. Voit käyttää sitruunahappoa kaikkeen mihin etikkaakin käytetään. Toki etikka on huomattavasti edullisempaa käytössä.

Tässä muutamia sitruunahapon käyttökohteita

Kalkinpoistoaine

Kalkinpoistoon meistä lähes kaikki ovatkin käyttäneet sitruunahappoa. Sitruunahappoa lisätään kalkin poistamiseksi

  • Pyykinpesukoneeseen; 1,5 desiä tyhjään koneelliseen, 95 asteen ohjelma (valkopyykki)
  • Astianpesukoneeseen; 2 rkl tyhjään koneelliseen
  • Kahvinkeittimeen ja vedenkeittimeen; 1 ½ rkl (anna vaikuttaa noin 15-30 min)

Pyttypommit

Perinteisten pyttypommien valmistukseen sitruunahappo on ehdoton ainesosa. Itse käytän pyttypommeja kylppärin ilmanraikastimen asemesta. 

Ruosteenpoisto

Sitruunahappo on erityisen hyvä silloin kun poistat ruostetta metalleista ja tekstiileistä. Sitruunahapolla on kyky liuottaa mineraaleja.

Antimikrobinen aine

Sitruunahappoa on käytetty ympäri maailmaa turvallisena antimikrobisena aineena esimerkiksi teollisuudessa, karjanhoidossa, puutarhoilla yms. Maailmalla on myynnissä monia sitruunahappopohjaisia desinfiointiaineita. Sitruunahappoa käytetään yhtenä ainesosana puhdistusaineissa, joilla tuhotaan homeita ja mikrobeja.

Kodinhoidossa sitruunahapon antimikrobista vaikutusta voidaan käyttää hyväksi monin eri tavoin. Sitruunahappo vähentää tehokkaasti biofilmin muodostumista esimerkiksi pesukoneessa ja tiskikoneessa. Tässä jutussa kerron biofilmistä ja kuinka se poistetaan. Käyttämällä sitruunahappoa säännöllisesti pyykinpesukoneen hoidossa, ehkäiset paitsi kalkinmuodostumista, myös biofilmiä.

Etikan tapaan siivouksessa

Sitruunahappo käy siivouksessa kaikkeen samaan mihin etikkakin. Jos et pidä etikan hajusta, voit korvata sen sitruunahapolla. Sitruunahappo on tuoksuton aine, josta voit valmistaa happaman liuoksen. Etikan veroisen puhdistusaineen saat, kun sekoitat 1 desiä sitruunahappoa litraan vettä. 

Sitruunahappoliuosta voit käyttää kuten etikkaa;

  • Lisää loraus siivousveteen
  • Käytä ½ desiä pyykin huuhteluaineena
  • Kaada seos suihkepulloon ja käytä kylppärin kaakeleiden kalkkisaostumien poistoon
  • Lisää tilkka ikkunanpesuveteen poistamaan pintajännitystä

Sitruunahappo on turvallinen hankinta kodin kemikaalivarastoon

sitruunahappo-kodin-kemikaali
Sitruunahappo on yhtä turvallinen kodin kemikaali kuin luonnolliset sitruunatkin
Photo by Florencia Potter on Unsplash

Kuten huomasit, sitruunahappo on todella monikäyttöistä. Jos et ole herkistynyt sitruunahapolle, voit aivan hyvin käyttää sitä monipuolisesti kodinhoidossa.

Sitruunahapon suosion jarruna on kuitenkin sen korkea hinta. Siksi sitruunahappoa ei juuri käytetä kodeissa. Etikka on Suomessa huomattavasti edullisempaa ja siksi suositumpaa. Myös etikkaa voi käyttää kaikkeen siihen mihin sitruunahappoakin. Siivous on vain kemiaa. Sitruunahapon ainoa hyödyllinen ominaisuus kodinhoidossa on sen happamuus.

Vaikka et etikkaa haluaisikaan vaihtaa sitruunahappoon, kannattaa kuitenkin hankkia pussi tai pari tätä jauhetta kaappiin. Jauhemaisena aineena sitruunahappo vie todella vähän tilaa siivouskaapissa.

Mihin tarkoituksiin sinä olet käyttänyt sitruunahappoa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.