Mehiläisvahakääre on hyödyllinen tarvike varsinkin näin kesällä. Kesäretkillä ekokääreisiin voi pakata siististi retkitavaroita ja eväitä. Mehiläisvahakääre eli ekokelmu tuli kauppoihin jo jokunen vuosi sitten. Niiden suosio on pysynyt valveutuneissa piireissä aika vankkana. Suuren yleisön keskuuteen ekokääre ei vielä ole saapunut. Keittiö kun on niin konservatiivinen paikka; vanhoja, hyviksi koettuja tapoja ei ole helppo muuttaa.

Mehiläisvahakääreet ovat todella oivallinen ja ekologinen lahjaidea. Ostin lahjaksi tutuille mehiläisvahakääreitä ja toivon todellakin, että ne tulisivat käyttöön. Jälkeenpäin tuli mieleeni, että olisi tietysti pitänyt laittaa tämä käyttöohje/tsemppauskirjoitus mukaan.

Mitäpä jos yritetään tässä perustella tavalliselle kotikokkaajalle, miksi mehiläisvahakääre on hyvä ja käytännöllinen keittiövaruste.

mehilaisvahakaare
Käytän Bee Clever mehiläisvahakääreitä koska ne ovat kotimaisia. Olen ostanut nämä syksyllä myyjäisistä. Bee Cleverillä on myös nettikauppa ja joitakin jälleenmyyjiä.

Mehiläisvahakääreen ominaisuudet

Mehiläisvahakääre on vahan ansiosta täysin vesitiivis

Voit siis käyttää sitä kuten muovia. Kovin nestemäisiä tuotteita ei kuitenkaan kannata mehiläisvahakääreissä säilytellä sillä siinähän ei ole tiiviitä saumoja kuten muovipusseissa.

Mehiläisvahakääre istuu täydellisesti jokaiseen kulhoon ja purnukkaan

Et tarvitse välttämättä erillisiä kansia. Voit nimittäin itse muotoilla mehiläisvahakääreen haluamasi kulhoon. Lämmitä käärettä hetki kädessäsi niin se muotoutuu täydellisesti. Muoto pysyy hyvin koossa, kun kääre jäähtyy jääkaapissa. Jäähtyminen tapahtuu hyvin myös huoneenlämmössä.

Voit käyttää mehiläisvahakäärettä uudelleen ja uudelleen

Kotimaisessa Bee Clever Ekokelmussa luvataan käyttöiäksi jopa 1 vuosi. Tämä tietysti edellyttää, että kelmua hoidetaan oikein. Jos kelmu pääsee vaurioitumaan, voit itse uudistaa sen silittämällä (leivinpaperin välissä) siihen lisää mehiläisvahaa.

Linkki ei ole kaupallinen. Olen ostanut itse Bee Clever ekokelmut ja halusin siksi tehdä jutun hyvästä kotimaisesta tuotteesta.

Mehiläisvahakääre sopii myös pakastettavaksi.

Kun otat mehiläisvahakääreen pakastimesta, anna sen ensin lämmetä ja avaa se vasta sitten. Jäätynyt mehiläisvaha saattaa murtua.

Mehiläisvahakääre on hygieeninen

Mehiläisvahakääre on hygieeninen sen sisältämien antimikrobisten hartsien takia. Sitä ei kuitenkaan suositella tuoreen lihan tai kalan säilytykseen.

Mehiläisvahakääreen puhdistaminen

Yleensä pelkkä pyyhkiminen nihkeällä riittää. Voit tarvittaessa pestä kääreen neutraalilla pesuaineella (astianpesuaine) pehmeää kangasta käyttäen. Älä kuitenkaan käytä lämmintä vettä vaan viileää sillä mehiläisvaha sulaa lämpimässä hyvin helposti.

Älä käytä harjaa tai karkeaa sientä mehiläisvahakääreen pesuun. Voimakas mekaaninen hankaaminen voi vaurioittaa käärettä.

Älä käytä emäksistä pesuainetta, alkoholia, happoja tai etikkaa mehiläisvahakääreen puhdistamiseen. Emäkset, alkoholi, hapot kuten etikka liuottavat vahaa ja vaurioittavat käärettä.

Huomioitavaa mehiläisvahakääreen käytössä

  • Älä käytä mehiläisvahakäärettä kuumien tai lämpöisten astioiden tai ruokien pakkaamiseen. Mehiläisvaha sulaa helposti.
  • Älä laita mehiläisvahakäärettä mikroon tai uuniin. Mehiläisvahakääre ei kestä lämpöä.
  • Älä säilytä mehiläisvahakääreessä tuoretta lihaa, kalaa tai äyriäisiä.

Mehiläisvahakääre on helppokäyttöinen

Tämä väite on totta. Mehiläisvahakääre on helpompi käyttää kuin ohuet muovikelmut, jotka pitää aina sovittaa astiaan ja repäistä rullasta. Mehiläisvahakääreet ovat arkeissa. Valitset vain oikean kokoisen arkin, lämmität sen käsissäsi ja asetat paikalleen. Mehiläisvahakääre pysyy kiinni yhtä tiukasti kuin muovikelmu.

Mehiläisvahakääre on monikäyttöinen

Mehiläisvahakääre käy todella moneen tarkoitukseen. Tässä muutamia; keksi itse lisää käyttökohteita

  • Voit käyttää mehiläisvahakäärettä kantena kulhoihin ja purnukoihin.
  • Tee mehiläisvahakääreestä korkki pystyasennossa säilytettävään pulloon.
  • Mehiläisvahakääreeseen voit kietaista viinirypäleet, omenat ja muut hedelmät ja laittaa ne jääkaappiin.
  • Pakkaa mehiläisvahakääreeseen voimakkaasti tuoksuvat juustot
  • Voipalan voi pakata mehiläisvahakääreeseen ja alittaa jääkaappiin
  • Hedelmän halkaisupinnan voi peittää mehiläisvahakääreellä
  • Kiedo yrttinipun varret mehiläisvahakääreeseen niin nippu pysyy kauemmin tuoreena jääkaapissa
  • Ota mukaan eväsleivät kietaistuna mehiläisvahakääreeseen. Taittele mehiläisvahakääreestä kirjekuoren mallinen tasku ja pujota eväsleipä taskuun. Sulje sitten läppä.
  • Ota mehiläisvahakääre mukaan leipomoon irtoleipää ostaessasi. Kääri leipä paperin sijaan mehiläisvahakääreeseen.
  • Mehiläisvahakääreessä on kiva kuljettaa mukana tai säilyttää palatuotteita kuten saippuaa, palashampoota tai ihonpuhdistuskakkuja tms.
  • Käytä mehiläisvahakäärettä kuin muovipussia; pakkaa siihen pelikortit, irralliset värikynät tai lasten rakennuspalikat
  • Laita mehiläisvahakääre jääkaapin vihanneslaatikon pohjalle. Näin vihanneksesi säilyvät kauemmin tuoreina
  • Pakkaa mehiläisvahakääreeseen sellasta mitä muuten pakkaisit muovipussiin. Ei toimi kaikissa tapauksissa mutta monessa toimii.
  • Taaperon ruokailualustana mehiläisvahakääre on ehdoton. Se ei päästä kosteutta lävitseen.
  • Mehiläisvahakääre tuo pinnoille lisää kitkaa. Tahmea kääre sopii hyvin alustaksi liukkaille pinnoille estämään kynien, meikkien, työkalujen tms pienten tavaroiden liikkumista.

Mehiläisvahakääre on ekologinen ja eettinen tuote

mehilaisvahakaare
Saippuan matkapakkauksen voi mainiosti väsätä mehiläisvahakääreestä.

Mehiläisvahakääreen paras ominaisuus on, että se ei sisällä lainkaan muovia. Muovia on jo löytynyt merien lisäksi jopa vastasyntyneiden lasten verestä ja odottavien äitien istukasta. Muovi on tulevaisuuden suuri ongelma, jonka vakavuutta emme vielä tiedä.

Mehiläisvahakääreeseen voi käyttää kierrätyskankaista. Omani on valmistettu hauskoista retrokankaista. mehiläisvaha itsessään on täysin biohajoava luonnonmateriaali.

Mehiläisvahakääre on kaikkinensa täysin biohajoava ja myrkytön. Suomessa kierrätyskankaasta ja kotimaisesta mehiläisvahasta valmistettuna se on 100% kotimainen tuote. Tämä tekee mehiläisvahakääreestä myös eettisen tuotteen.

Mehiläisvahakääre on pirteä sisustuselementti

Jos haluat hieman väriä keittiöösi, sisusta vaikkapa pirteillä mehiläisvahakääreillä. Voit valita kankaaksi värikkäitä retrokankaita, kesäisiä kukkakankaita tai rouheaa pellavaa. Voit myös koristella, maalata tai nimikoida kankaan ennen sen kastamista mehiläisvahaan. Näin saat persoonallisia kääreitä. Valitse kankaat sopimaan muuhun sisustukseen ja jätä ne näkyvästi esille. Mehiläisvahakääreet näyttävät hyllylläsi paljon tyylikkäimmiltä kuin ankea muovi.

Mehiläisvahakääre on hygieeninen

Mehiläisvaha on mehiläisten pesäänsä valmistama suoja. Se sisältää antimikrobisia hartseja, jotka torjuvat homeita ja muita mikrobeja. Siksi nimenomaan mehiläisvaha sopiikin niin hyvin ruuansäilytykseen. Tiesitkö, että muinoin, ennen pakastimia ja jääkaappeja, hillot suojattiin mehiläisvahalla homehtumisen estämiseksi.

Mehiläisvahakääre vie vain vähän tilaa

Mehiläisvahakääreitä voi hankkia tai valmistaa ihan reilusti keittiöön. Ne vievät hyllyllä tilaa yhtä paljon kuin kartonkiarkki. Kelmurullat ja muoviset purkkien kannet ovat paljon hankalampia säilyttää. Saat mahtumaan ison pinon mehiläisvahakääreitä hyvin pieneen minikeittiöönkin.

Mehiläisvahakääre on kevyt

Olen aikaisemmin käyttänyt keittiössä säilytykseen muovin asemesta sekä lasia että terästä. Kumpikin on aika raskas materiaali. Jääkaapin hyllyt notkuvat usein vaarallisesti, jos olen latonut ne täyteen painavia purkkeja. Kevyet mehiläisvahakääreet painavat vain murto-osan siitä mitä lasi. Pakkaan edelleenkin hyvin kosteat elintarvikkeet lasiin tai metalliin mutta kaiken muun käärin näihin ekokääreisiin.

Miten mehiläisvahakäärettä käytetään?

mehilaisvahakaare
Pystyasennossa säilytettävän pullon korkin voi tarvittaessa korvata mehiläisvahakääreellä. Isommasta arkista voi halutessaan leikata sopivan kokoisia palasia korkiksi.

Lämmitä mehiläisvahakääre ensin kädessäsi pehmoiseksi. Vaha pehmenee ja tulee taipuisaksi. Näin saat kääreen istumaan tiiviisti.

Hanki keittiöösi useita mehiläisvahakääreitä; eri kokoja ja eri käyttötarkoituksiin. Jos kääräiset puolikkaan sipulin kääreeseen, jätä kääre pysyvästi sipuleita varten. Tuoksu ei irtoa kääreestä. Voit vaikkapa värikoodata eri kääreet eri tuotteille.

Säilytä mehiläisvahakääreesi missä haluat. Tärkeää on kuitenkin välttää auringonvaloa ja liikaa lämpöä.

Aika paljon tuli juttua ihan vaan mehiläisvahakääreestä. Miten niin yksinkertainen keksintö voikin olla todella monipuolinen.

Oletko jo ehtinyt tykästyä mehiläisvahakääreisiin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *