Onko silikoni ekologinen materiaali? Siihen etsimme vastausta tällä kertaa. Silikoni on kaikkien tuntema, monikäyttöinen materiaali. Sitä löytyy yleisesti ruuanlaittoon ja säilytykseen liittyvissä esineissä. Materiaalina silikoni on mielletty muovin kaltaiseksi aineeksi. Silikonia ei kuitenkaan luokitella muoviksi. Mistä silikoni on valmistettu ja minkälainen materiaali se oikein on? Lue lisää silikonista ja sen ekologisuudesta.

onko-silikoni-ekologinen-materiaali
Kuva Thanks for your Like • donations welcome Pixabaystä

Mistä silikoni on valmistettu?

Silikoni eli polysiloksaani on polymeeri kuten muovi. Silikonin pääraaka-aine ei kuitenkaan ole öljy kuten muovin vaikka öljyö senkin valmistukseen käytetään. Silikoni syntyy kahdesta alkuaineesta; piistä sekä hapesta. Se on yhdistelmä orgaanisia ja epäorgaanisia ainesosia. Silikonin valmistukseen käytetyt hiilivedyt (happi) tulevat öljystä ja maakaasusta eli fossiilisista aineksista kuten muovin.

Silikonin pääraaka-aine pii, valmistetaan samasta materiaalista kuin lasi eli kvartsihiekasta. Silikonin valmistukseen tarvitaan kvartsihiekasta ainoastaan pii. Pii ei koskaan esiinny luonnossa puhtaana. Kvartsihiekka sisältää huomattavan määrän piitä (Si). Pii onkin maankuoren toiseksi yleisin alkuaine.

Pii pitoista kvartsihiekkaa kuumennetaan 1800 asteessa niin kauan että pii erottuu omaksi jauheekseen. Piijauhe kuumennetaan jälleen ja nyt siihen yhdistetään metyylikloridia. Lämmön vaikutuksesta reaktiossa syntyy ainetta nimeltä metyylikloorisilaani.

Metyylikloorisilaani vaatii monimutkaisen tislausprosessin ennen kun siitä tulee silikonia. Nykyaikaisissa tehtaissa silikonia kuitenkin voidaan valmistaa varsin nopeasti ja edullisesti.

Onko silikoni muovi?

onko-silikoni-ekologinen-materiaali
Kuva ter-posud Pixabaystä

Vaikka silikonia ei varsinaisesti lasketa muoviksi, on sillä hyvin paljon yhteistä kokonaan orgaanisesta raaka-aineesta valmistetun muovin kanssa. Silikoni on osaksi orgaaninen polymeeri. Muovi on kokonaan orgaaninen polymeeri.

Muovi on sanana myös aika epämääräinen. Muovi on arkikielen sana ja tarkoittaa kovetettuja synteettisiä polymeerejä. Myös silikoni on polymeeri vaikkakaan ei kovetettu. Itse suhtaudun silikoniin muovina vaikka se ei ihan muovin määritelmää täytäkään.

Mihin silikonia käytetään?

Silikoneja tuotetaan hyvin montaa eri laatua. Silikoni on erittäin käyttökelpoinen ja monipuolinen materiaali. Siksi sitä halutaan hyödyntää mitä uskomattomimmissa paikoissa.

Tässä silikonin käyttökohteita vain muutamia mainitakseni

  • Sähkölaitteet (eristys)
  • Lentokoneet ja autot (tiivisteet)
  • Toimistokoneet (esim. näppäimistöihin)
  • Kotitalous ja keittiövälineet
  • Elektroniikka (pinnoitteet)
  • Tekstiilit ja paperi (pinnoitteet)
  • Vaahdonestoaineet
  • Kemiallinen pesu liuotteella (korvaa kloorin)
  • Lääketiede
  • Voiteluaineet
  • Henkilökohtainen hygienia (kosmetiikka, hiustuotteet, parranajotuotteet)

Silikoni on siis varsin monipuolinen raaka-aine, jota hyödynnetään laajasti. Tuskin löytyy yhtään kotia, jossa ei olisi mitään silikonia sisältävää tuotetta.

Silikonin ympäristöystävällisyys kiinnostaa varmasti

Ympäristöystävällisyys ja materiaalin eettisyys syntyy jo alkutuotannossa. Tuotteen eettisyyttä on aina helpompi seurata mitä lähemmäs kuluttajaa mennään. Silikonituotteiden myynti ja valmistus moderneissa tehtaissa täyttää uskoakseni eettiset periaatteet. Silikonin raaka-aineiden tuottaminen sen sijaan on sekä ekologisesti että eettisesti arveluttavaa.

Vuonna 2013 silikonin valmistus oli13,5 miljardin dollarin arvoista bisnestä. Maailmassa on kolme silikonin valmistajien organisaatiota; yksi Euroopassa, yksi USA:ssa ja yksi Japanissa. Kaikki maailman silikoneja valmistavat yritykset kuuluvat yhteen näistä organisaatioista. Näiden voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden tarkoitus on edistää silikonin turvallisuutta käyttäjille ja ympäristölle. Nämä kolme organisaatiota tutkivat silikonien terveysvaikutuksia. Silikoniorganisaatiot vaikuttavat sitä kautta silikonin valmistukseen.

Silikonin raaka-aineiden alkuperää ei pystytä selvittämään

silikoninuolija
Kuva ter-posud Pixabaystä

Silikonia valmistetaan kvartsihiekasta kuumentamalla. Me emme tiedä kvartsihiekan alkuperää. Ongelma on sama kuin lasilla. Raaka-aineen alkuperän selvittäminen toisi varmasti mukanaan ongelmia. Jos valmistukseen käytettyjen raaka-aineiden alkuperää ei voi varmentaa tuotteen eettisyydestä ei ainakaan voi antaa takeita.

Silikoni ei ole biohajoava

Silikoni ei ole biohajoava. Silikonista valmistettuja esineitä ei myöskään voi kierrättää kuten muovia. Ne on hävitettävä sekajätteen mukana edellyttäen, että sekajäte poltetaan. Jos silikoniesine joutuu kaatopaikalle, se lojuu siellä vuosisatoja maatumatta, aivan samoin kuin muovi.

Silikonilla on haitallisia vaikutuksia terveydelle

Silikonilla on myös haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Siloksaanit D4 ja D5 ovat ilman ja veden epäpuhtauksia, jotka ovat aiheuttaneet terveysvaikutuksia koe-eläimille. Siloksaaneja on löydetty esimerkiksi Norjan vuonoissa uivista merikaloista. D4 ja D5 siloksaanit ovat syklometikoneja joita käytetään yleisesti lääketieteessä ja kosmetiikassa. Siksi näitä siloksaaneja onkin tutkittu ahkerammin kuin muita.

Joskus silikonissa voi olla täyteaineita ja myrkyllisiä väriaineita. Siksi kannattaa aina hankkia vain laadukkaita silikoniesineitä. Ainakin väriaineet pitää olla tarkastettu lyijyn varalta.

Silikoni kestää paremmin kuin muovi

Silikonista valmistetut esineet kestävät käytössä huomattavasti paremmin kuin muoviesineet. Silikonituotteet menestyvät jopa ääriolosuhteissa vuosikaudet.

Silikoni on erittäin lämmönkestävää. Voi ottaa silikonivuoan pakastimesta ja laittaa sen suoraan kuumaan uuniin. Siinä ei ole mitään ongelmia.

Silikoni kestää haurastumatta auringon UV-säteilyä. Muovia UV-säteet haurastuttavat todella nopeasti.

Silikoni ei naarmuunnu eikä lohkeile samalla tavoin kuin muovi. Muovi heikkenee käytössä helposti. Muoviastia on pilalla, jos siinä on halkeama. Silikonille harvoin käy näin. Silikonia voi vaurioittaa ainoastaan terävillä esineillä.

Silikoni on puhtaampi materiaali kuin muovi.

silikoniesine
Kuva Thanks for your Like • donations welcome Pixabaystä

Muoviseokset sisältävät usein myrkyllisiä kemikaaleja kuten ftalaatteja sekä bisfenoli-A:ta. Bisfenoli-A on todettu olevan hormonihäirikkö. Se on liitetty myös autismikirjon sairauksiin. Silikonissa ei ole käytetty bisfenoli-A:ta eikä ftalaatteja.

Silikoni on askel parempaan mutta ei täydellinen vaihtoehto muoville

Muoville on yritetty kehittää korvaavaa ratkaisua. Silikoni on ollut hyvä vaihtoehto muovin korvaamiseksi. Silikonilla on kuitenkin hyvin samankaltaisia ongelmia kuin muovilla. Ongelman ydin on siinä, että myöskään silikoni ei ole biohajoava.

Onko silikoni ekologinen materiaali?

Silikonin valmistukseen kuluu paljon neitseellistä, uusiutumatonta materiaalia sekä fossiilisia ainesosia. Silikoni ei siis ole mitenkään ekologinen valinta vaikkakin parempi kuin muovi.

Me kotitalouksissa emme voi kehitellä uusia materiaaleja. Valmistajien tulisi tehdä se itse. Muoville ei välttämättä löydy pitkään aikaan korvaavaa materiaalia. En kuitenkaan voi suositella silikonia korvaavaksi, ympäristöystävälliseksi materiaaliksi muoville.

Lue myös muut materiaalien ekologisuutta käsittelevät kirjoitukseni!

Kuinka ekologinen lasi on materiaalina?

Ekologinen puu sisustusmateriaalina

Oletko sinä vaihtanut muovisia esineitä silikonisiin? Kerro oma mielipiteesi silikonista ja sen ekologisuudesta!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Hei Outi! Kiitos silikoniselvittelystä. Löysitkö sitä tehdessäsi tietoa silikonista leivinpaperin päällystyksessä? Minua kiinnostaisi tietää leivinpaperin hajoamistuotteista. Kannattaako leivinpapereita kompostoida kotikompostissa, jos lopputuote päätyy vihannesmaalle?

    1. Hei Auli
      Kiitos, että luet blogiani!
      Täysin kompostoituvat leivinpaperit voi laittaa kompostiin tai biojätteeseen. Täysin kompostoituvassa leivinpaperissa on erikoisvalmisteinen pinnoite joka hajoaa helposti bakteerien vaikutuksesta. Paperiteollisuus ei kerro pinnoitteensa ainesosia joten en voi tietää mitä hajoamistuotteita kompostoidessa syntyy. Myös voipaperin, joka on pinnoittamatonta pergamiinia, voi kompostoida. Voipaperi ei tietysti vastaa ominaisuuksiltaan leivinpaperia.
      Tavallinen leivinpaperi hävitetään sekajätteessä sillä sen silikonipinnoite ei hajoa kompostissa.
      Toivottavasti onnistuin vastaamaan kysymykseesi.
      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *