Sappisaippua on ekologisen kodinhoidon perinteikäs tahranpoistaja. Se kuuluu olennaisesti jokaisen ympäristöään ajattelevan pyykkärin perusvarustukseen. Sappisaippua on hyvin vanha tuote. Sitä on ollut saatavana kaupoista aina. Mitä on sappisaippua ja mihin sitä kannattaa käyttää? Kerron sinulle seuraavaksi sappisaippuasta aika mielenkiintoisen ja yllättävän tarinan.

mita-on-sappisaippua

Sappisaippua on hyvin vanha keksintö

Ranska on saippuoiden maa. Sappisaippuakin on alun perin ranskalainen keksintö. Ranskasta se on levinnyt kaikkialle Eurooppaan. Nykyisin sappisaippua tunnetaan hyvin kaikkialla läntisessä maailmassa. Voit lukea muista saippuoista lisää:Miten valita hyvä siivoussaippua?

Ranskalaiset kemistit kehittelivät tehokasta saippuaa

Ranskalainen kemisti Antoine-Alexis Cadet de Vaux havaitsi vuonna 1767 että naudan sapella on erinomainen puhdistava vaikutus. Sappineste on tehokas emulgaattori, joka tehoaa etenkin rasvaan. Aluksi tahranpoistoon käytettiin tuoretta sappea. Sen ongelma oli erityisen vastenmielinen ja voimakas haju. 1800-luvulla keksittiin sekoittaa sappeen eetteriä. Näin saatiin sapen vastenmielinen haju eliminoitua. Sappi ei ollut enää tuoretta vaan kuivattua keltaista jauhetta.

Sappea alettiin lisäämään pyykkisaippuoihin tehoaineeksi. Alkuperäiseen ranskalaiseen reseptiin tuli 2/3 saippuaa ja 1/3 sappijauhetta. Jo alussa ranskalaiseen sappisaippuaan käytettiin Marseille saippuan sijaan kookossaippuaa sekä hunajaa, sokeria ja männyn pihkaa. Sappisaippuaan saatettiin myös lisätä hieman savea.

Sappisaippuan uusi tuleminen

Vihreä sappisaippua nimeltä Savon Vert de l’Amiral kehitettiin 1897. Savon Vert de l’Amiral on lähellä sitä mitä sappisaippua on tänä päivänä. Vihreässä saippuassa oli vain noin 5% härän sappea ja se tuoksui raikkaille yrteille. Savon Vert de l’Amiral kehitettiin alun perin poistamaan selluliittia.

Savon Vert de l’Amiral saippuan kehitti ranskalainen kemisti Louis Encausse. Hän uskoi saippuassa olevan härän sapen imeytyvän ihon läpi ja liuottavan ihonalaista rasvakerrosta eli selluliittia. Encaussen poika teki ystävineen saippuasta tuottoisan laihdutusbisneksen. Bisnes eli aikansa ja lopulta sappisaippua päätyi takaisin tahrasaippuaksi. Tämän saman saippuan tunnemme nykyisin sappisaippuana.

Miten naudan sappea tuotetaan?

mita-on-sappisaippua

Mitä on sappisaippua? Se ei suinkaan ole vegaani tuote. Sappisaippuassa on aina nautaeläimen ruuansulatuksesta peräisin olevaa sappinestettä. Sappi uutetaan aina kuolleista nautaeläimistä. Aikoinaan sappisaippuan valmistukseen käytettiin ainoastaan kastroidun härän sappea. Nykyisin sappisaippuoihin kelpaa kaikkien nautaeläinten sappi.

Sapen uuttamiseen käytetään sytokromi P450-entsyymiä. Naudan sappi sisältää hyvin monimutkaisen valikoiman yhdisteitä. Sitä on mahdotonta jäljitellä eikä sappea korvaavaa tuotetta ole helppo kehittää. Naudan sappi sisältää mm. sappihappoja (glykolihappoa ja taurokoolihappoa), lesitiiniä, kolesterolia, musiiniä ja porfyriinä.

Mihin sappisaippuan vaikutus perustuu?

Sappisaippuan vaikutus perustuu sappinesteen emulgoivaan vaikutukseen. Koska sappi on emulgaattori, se saa vaatteessa olevan rasva- ja valkuaistahran(proteiini) yhdistymään veden kanssa. Näin tahra liukenee veteen ja poistuu kankaasta. Sappi toimii kuten saippua. Myös tavallinen saippua on emulgaattori. Sappi vain on paljon voimakkaampaa ja tehokkaampaa kuin pelkkä saippua.

Mitä tahroja sappisaippualla voi poistaa?

Sappisaippua toimii tahranpoistajana vain veri-, proteiini- ja rasvatahroissa. Veritahra ei ole tavanomainen väritahra vaan valkuaisainetahra. Siksi sappisaippuaa kannattaa ehdottomasti käyttää veritahroihin.

Tyypillisiä käyttökohteita sappisaippualle ovat tummat paidankaulukset. Niissä oleva tahra sisältää rasvaa ja proteiineja.

Hedelmätahrat ja tärkkelystahrat eivät irtoa sappisaippualla sillä sapessa olevat ainesosat eivät tehoa niihin. Tärkkelys- ja väritahratkin voivat poistua pesussa mutta saippuan sappi ei ole ollut se vaikuttava tekijä tahranpoistossa.

Usein näen ohjeita, joissa neuvotaan käsittelemään lastenvaatteiden marjatahrat tai perunaa sisältävät tärkkelystahrat sappisaippualla. Jopa sappisaippuoiden valmistajat ja myyjät kehuvat kilpaa sappisaippuan kaikkivoipaisuutta. Todellisuudessa ei ole olemassa ainoatakaan tahranpoistoainetta, joka tehoaisi ihan kaikkiin tahroihin. Sappi on emulgaattori, joka tehoaa vain proteiineihin ja rasvoihin.

Dr. Beckmannin sivuilla oli viisaasti annettu ohje marja-, porkkana- ja hedelmätahroista: aseta tahrakohta auringon valoon. Valo haalistaa tahraa. Dr. Beckmannkaan ei siis usko sappisaippuan poistavan hedelmä- ja marjatahroja. Pakkauksessa luvataankin, aivan oikein, tuotteen poistavan vain rasvapitoisia tahroja ja proteiinitahroja.

Sappisaippua vaatii aikaa toimiakseen

Sappisaippua ei ole ihmeaine. Se vaatii toimiakseen aikaa. Olemme tottuneet siihen, että tahranpoistoaineet irrottavat tahran 10 minuutissa. Sappisaippua ei välttämättä toimi näin nopeasti, vaikka ohjeissa usein niin väitetäänkin. Sappisaippuan pitäisi vaikuttaa tahralla ainakin 30 minuuttia, joskus jopa kauemmin. Näin saippuan aktiiviset ainesosat voivat rauhassa tunkeutua kuitujen sisään ja irrottaa tahraa. Usein riittää, että käsittelet tahran sappisaippualla noin 30 minuuttia ennen, kun peset vaatteen.

Dr Beckmannin sappisaippuassa vaikutusajaksi valmistajan mukaan riittää muutama minuutti. Itse en tuohon usko. Olen käyttänyt kyseistä saippuaa jo vuosia ja aina olen antanut saippuan vaikuttaa ainakin 30 minuuttia.

Miten sappisaippuaa käytetään?

Sappisaippuaa käytetään normaalin tahranpoistoaineen tavoin. Sappisaippualla voi poistaa veri-, rasva- ja proteiinitahroja paitsi vaatteista myös huonekalujen verhoilusta, auton penkeistä ja matoista. Seuraava työvaiheohjeeni koskee vain vaatteissa olevien tahrojen puhdistamista.

  • Tahrakohta kastellaan haalealla vedellä
  • Sappisaippuaa hierotaan tahrakohtaan kohtalaisen runsaasti.
  • Anna vaikuttaa vähintään 30 minuuttia (joskus jopa kauemmin)
  • Pese tahrakohtaa vedessä hangaten
  • Pese vaate tavalliseen tapaan muun pyykin seassa pesuohjeen mukaisesti

Suomessa myytävät sappisaippuat

sappisaippua
Tässä tällä hetkellä käyttämäni Dr. Beckmannin sappisaippua.

Olen ollut Dr. Beckmannin saippuaan tyytyväinen. Samoin olen ollut tyytyväinen myös Sonet sappisaippuaan. Ostan jompaa kumpaa riippuen lähikaupan valikoimasta. Minusta on suuri etu, että tuote löytyy ihan tavallisesta marketista.

Saippuoissa ei tarvitse ilmoittaa raaka-aineita. Pakkauksessa ilmoitetaan ainoastaan tuotteen sisältävän saippuaa > 30%. Se voi tarkoittaa kaikkea välillä 30% – 100%. Dr. Beckmann mainitsee oman saippuansa sisältävän myös luonnon aloe veraa. Sapen määrää saippuassa ei ole ilmoitettu. Tuote ei sisällä hajusteita eikä väriaineita.

Dr Beckmannin sappisaippuaa saa palana, suihkeena ja nesteenä. Sonetin sappisaippuaa saa palana sekä nesteenä. Käytän sappisaippuaa ainoastaan palana koska se on mielestäni ekologisin vaihtoehto. Voit toki kokeilla myös suihketta ja nestemäistä sappisaippuaa.

Sappisaippuoita on saatavilla nykyään hyvin montaa merkkiä. En ole kaikkia merkkejä koskaan kokeillut mutta haluan mainita ne täällä ihan vinkkinä teille.

AlmaWin sappisaippua Biolindo

Sodasan sappisaippua Greendeal

Sonett nestemäinen sappisaippua Ruohonjuuri

Nämä yllä mainitut sappisaippuat löysin netistä. Kerro, jos tiedät vielä jonkun hyvän tuotteen! Varsinkin kotimaiset valmistajat kiinnostavat.

Oletko sinä käyttänyt sappisaippuaa tahranpoistoon? Haluaisin todella kuulla kokemuksiasi sappisaippuasta!

Ota osaa keskusteluun

29 kommenttia

  1. Hei! erittäin laadukasta informaatiota, kiitos. Ostan huomena ja testailen, kirjoittelen sitten lisää.

    1. Hei Timo
      Kiitos kehuista! Hienoa että olet löytänyt blogini.
      Odottelen mielenkiinnolla miten testauksesi sujui.
      Terveisin Outi

  2. Kiitos vinkeistä , minustakin hyvin kattava tedote, löysin Lidlistä vielä nestemäinen W5 sappisaippua 250ml . Ostin myös sonettin palasappisaippuan Ruohojuuresta.
    Palasaippualla sain vanhan mustetahran usealla käsittelyllä lähes kokonaan silkkilakansta pois. Nyt pakko vielä kokeilla tätä Lidlin nestemäistä , koska ei ole tahra vielä kokonaan poissa,tässä tosin lukee että ei herkille kuiduille.

    1. Hei Marja
      Kiitos todella paljon että luit juttuni sappisaippuasta!
      Lidlin saippuoita en olekaan vielä kokeillut tahranpoistoon. Sonetin sappisaippua on tuttu luottotuote minullekin.
      Tahranpoisto on usein hyvin mystistä puuhaa. Koskaan ei voi varmasti sanoa mikä milläkin lähtee. Usein käy valitettavasti niinkin että tahraa ei saa poistettua millään. kankaissa on paljon erilaisia pintakäsittelyitä, kuidut saattavat poiketa toisistaan ja tahrassa voi olla poikkeava koostumus.
      Silkki on kuituna arka hyvin emäksislle aineille sekä kuumuudelle. Siksi olet mielestäni todella hienosti onnistunut poistamaan vaikean mustetahran silkistä.
      Terveisin Outi

  3. Hei!
    Lapset toivat joskus ”muovimaista ainetta” synttäreiltä, joka jossain oltuaan hiljalleen levisi kuin neste vaikka vaikuttikin kiinteältä.
    Tästä seurasi se että uusi nalle, tyyny peitto ja lakanat olivat tahrautuneet aineesta. Kokeilin aineita lähes kaikkia mitä kaupoista on saatavana. Mikään ei kuitenkaan auttanut ja emäntä oli valmis heittämään kaikki pois…. Otin kuitenkin asian huvikseni työn alle ja tilasin litran nestemäistä sonett merkkistä sappisaippuaa (koska käsitykseni mukaan sitä voi huoletta laittaa kankaisiin ilman vaurioiden vaaraa.) ja lisäsin sitä päivittäin kaikkiin tahrakohtiin ja pidin lakanoita, peittoja ja nallea erillisessä kopassaan hautumassa. Noin kuukauden kuluttua pesin kaikki normaali pesussa 30’c lämmössä ja yllätys kaikki tahrat katosivat täysin!
    Vaikka sappisaippuan ei kuulemma pitäisi vaikuttaa mitenkään petrokemian aiheuttamiin tahroihin, niin ilm. Pitkä käsittely aika teki tehtävänsä.

    1. Hei Pekka
      Kiitos kommentista!
      Aika mielenkiintoista kuulla. Kuten kerroit, et tiedä mitä kyseinen aine sisälsi.Ilmeisesti kuitenkin jotain synteettistä ainetta kyseessä.
      Vaikutusaika merkitsee varsinkin sappisaippuan kohdalla paljon. Usein tuotteen ohjeessa on maininta muutaman minuutin vaikutusajasta. Se ei mielestäni ole koskaan riittävä. Sappisaippualle on annettava aikaa.Mutta että kuukauden vaikutusaika. Hienoa että jaksoit kokeilla sappisaippuan tehoa.
      Kiitos että jaoit kokemuksesi täällä. Näin muutkin voivat hyötyä tiedosta.
      Hyvää kesän jatkoa sinulle!
      T Outi

  4. Mielenkiintoinen juttu kaiken kaikkiaan. Sappisaippuan käyttö ihon hoidossa kiinnostaa minua. Olen kokeillut hoitaa taliköhnästä kärsivää ihoa sappisaippualla ja tulokset ovat alustavasti olleet hyviä. Talin eritys ja kutina loppui parista käsittelykerrasta, mutta palasi noin puolen vuoden kuluttua,jona aikana sappisaippuaa ei käytetty. Jatkan kokeilua, haittavaikutuksia en ole huomannut.

    1. Hei Heli
      Todella mielenkiintoinen vaikutus sappisaippualla tosiaan. En ole vielä kuullut keneltäkään vastaavaa. Sappisaippuathan ovat kaikki melko mietoja. Härän sappi on niin kallista että sitä ei paljoa laiteta saippuaan.Sappisaippuan vihreä väri tulee klorofyllista. Sekin voi toimia yhtenä vaikuttavana aineena häränsapen rinnalla. Todella vaikea sanoa mutta pääasia on että olet saanut taliköhnän kuriin. Se on todella hankala tauti ja kestää joskus jopa vuosia.
      Aurinkoisia loppukesän päiviä sinulle!
      T Outi

  5. Hei! Kivaa tietoa, mutta itsellä vuosien käytön jälkeen (ja punaviinin rakastajana) sappisaippua on toiminut ihan kaikkiin tahroihin. Se on ollut ihan vakiovaruste tiskiaineen lisäksi kaikesta kodinhoitoon ja viinitahrojen poistoon valkoisista vaatteista. Tärkeintä juuri antaa sen vaikuttaa (mieluiten yön yöli/liottaa) ja sitten pesä koneessa! Toimii kuin ihme.
    T. Tekstiilialan ammattilainen

    1. Hei! Tosi kiva että olet löytänyt sappisaippuan. Ja kiitos että jaoit kokemuksesi sappisaippuan käytöstä. Tästä on hyötyä varmasti monelle muullekin tahranpoistajalle.
      Monasti tosiaan unohdetaan että aika on yksi tärkeä tekijä tahrojen poistossa.
      Hyvää alkanutta syksyä sinulle!
      Outi

    1. Hei Jaana
      Kiitos kysymyksestä!
      En ole käyttänyt W5 pesuainetta uuninpuhdistuksessa. Kevyesti likaantuneen uunin voi periaatteessa pestä myös käsitiskiaineella. Jos uunissa on paljon palanutta rasvaa ja muuta roisketta, en usko että W5 pesuteho riittää. Pitäisi olla selkeästi emäksinen tuote.
      T Outi

  6. Hei! oletko huomioinut yhden asian ; tässä meidän tämän päivän vihollisessamme, koronaviruksessa on ensin rasvakerros(rasva-ainekalvo) ja sen alla proteiinikuori(kapsidi)( Wikipedia)…eikö olisi järkeenkäypää että kun kaikkia pyykkiä ei voi pestä 60-95 asteessa että kun käsittelemme ensin pyykin sappisaippualla ja annamme vaikuttaa sen n.30min.niin sappisaippua rikkoisi viruksen proteiinikuorta ja tekisi viruksen toimintakyvyttömäksi???!!!! Hyvää Joulun odotusta

    1. Hei Anne
      Kiitos mielenkiinnosta blogiani kohtaan.
      Todella mielenkiintoinen tuo ideasi.
      Olen tietoisesti vältellyt kommentoimasta tai ottamasta kantaa mihinkään koronaan liittyvään. Koronan ehkäisystä on olemassa viralliset suositukset joita meidän bloggarienkin tulisi aina suositella.

      Virallisissa ohjeissa suositellaan käyttämään saippuaa käsienpesussa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi juuri perustuen tähän rasvavaipan tuhoamiseen. Miksi ei tehoaisi vaatteisiinkin. Ainakaan mitään haittaa tuosta liottamisesta tuskin on. Lähteepähän ainakin lika ja tahrat paremmin irti.

      Tekokuituvaatteiden hikisille kainaloille teen aina tuon tempun. Tekokuituun hiki tarttuu tosi tiukasti. 30 asteessa lyhyellä pesuohjelmalla vaatteet eivät ehdi puhdistua. Siksi liotus sappisaippualla on usein tarpeen.

      Terveisin Outi

  7. Hei Outi,
    Sain parafiinin roiskeita uuteen untuvatakkiini puhaltaessani ulkotulen sammuksiin. Luuletko, että sappisaippualla tahrat ja paha mieli katoaisivat? Kiitos!

    1. Hei Johannes
      Irrota ensin kaikki näkyvä parafiini tylsällä veitsellä raaputtamalla. Luottokortin reunakin käy tähän.

      Kangas jää vielä rasvaiseksi. Voit kokeilla rasvaan sappisaippuaa. Jos sappisaippua ei tehoa, suosittelen astianpesuainetta tai jotain erityisesti rasvaa poistavaa pesuainetta (esim Ecodoon rasvaa poistava pesuaine). Rasva lähtee hyvin kuumalla vedellä mutta untuvatakkia et tietysti voi kuumalla vedellä pestä.
      Jos parafiinitahrassa on väriä, voit yrittää poistaa lopuksi värin vaikkapa etikalla. Testaa ensin näkymättömään paikaan, kestääkö materiaali etikkakäsittelyn.

      Hyvää uutta vuotta sinulle!

      Terveisin Outi

    2. Voit kokeilla silittää talouspaperin läpi parafiinilastuista öljyt kankaasta talouspaperiin. Vaihda talouspaperia niin monta kertaa, että tali on siirtynyt siihen. Väriainetahraan voi koittaa sen jälkeen sappisaippuaa tai pesusoodaa.

  8. Moikka Outi
    Kokeilin Dr. Beckmannin sappisaippuaa polkupyörän ketjussa likaantuneisiin housunpuntteihin. Ketjurasva lähti irti kun tahrat heti tuoreeltaan pesi pois.

    1. Hieno juttu.
      Ketjurasva onkin niitä hankalimpia tahroja.
      Hyvä että lähti sappisaippualla.
      T Outi

  9. Valkoisen nahkasohvan pessyt yleensä sappisaippualla ja pehmeällä sienellä . Pesun ja kuivumisen jälkeen sohva on kuin uusi .

    1. Hienoa! Kiitos vinkistä.
      Itse olen pessyt tumman nahkasohvan marseillesaippualla. Valkoinen on vielä haastavampi. Voi olla että sappisaippua irrottaa tehokkaammin tmmentumia nahasta.

      Terkuin Outi

    1. Hei Tintti

      Jos sinulla on vaalea matto johon koiran pissa on jättänyt värillisen tahran, voit yrittää poistaa tahraa ensin etikkaliuoksella jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa. Anna etikan liuottaa tahraa noin puoli tuntia. Virtsassa on runsaasti mineraaleja jotka liukenevat etikkaan. Kokeile sappisaippuaa tai siivoussaippuaa vasta etikkapuhdistuksen jälkeen kun mineraalit on ensin poistettu tahrasta. Pissatahrat voivat olla todella hankalia puhdistaa.

      Koirien ja kissojen pissan aiheuttamat hajut saa matosta ja sohvista lähtemään parhaiten höyrypesurilla.
      Terkuin Outi

  10. Hei Outi
    Kiitos asiantuntevasta artikelista, jossa selvästi vankasti tieteeseen perustavan henkilön ote näkyy.
    Lidlistä löytyy Formil merkkinen halpa nestemäinen sappisaippua, tarvitseeko nestemäistä sappisaippuaa varten kastella vaate vai riittääkö nestesappisaippuan ilmeisesti sisältämä vesi? Artikkelissasi ei mainittu mutta Formil ei suosittele sappisaippuaa villaan (lanoliini häviä ilmeisen tehokkaasti) eikä silkkiin lieneekö muita kankaita joita ei kannata käsitellä sappisaippualla?

    1. Hei Tuomo
      kiitos kysymyksestä!
      En ole vielä ehtinyt tutustua Formil merkkiseen sappisaippuaan. En tiedä, onko Lidlin tuotteessa vettä. Aidot nestemäiset saippuat valmistetaan natriumhydroksidin (lipeä) sijaan kaliumhydroksidista joka tekee saippuasta luonnollisesti nestemäisen. Aitoon nestesaippuaan ei siis lisätä vettä. Kuten kerroin, en tiedä Formilista.
      Kastelisin joka tapauksessa vaatteen ennen sappisaippuan levittämistä.
      Olen käyttänyt sappisaippuaa villaan silloin kun tahrat ovat todella vaikeita. Vaihtoehtona olisi ollut vaateen heittäminen pois. On totta että villasta irtoaa lanoliinia varsinkin jos käyttää kovin voimakkaista pesuaineita.
      Lanoliinia voi itsekin lisätä villaan. Sonett tuotemerkillä on myynnissä lanoliinia jota voi sekoittaa veteen. Jätä pesuista kärsineet villavaatteetteesi lanoliiniveteen hetkeksi niin kuidut kestävät pidempään.
      Silkki on erittäin hieno kuitu jota en pesisi sappisaippualla. Silkin sisältämät luontaiset rasvat kuluvat pois ja silkistä tulee kovaa ja karheaa.

      Terveisin Outi

  11. Olen käyttänyt sappisaippuaa kylpyhuoneen laattasaumojen puhdistukseen. Millään muulla pesuaineella (olen kokeillut monia) en ole päässyt yhtä hyvään tulokseen! Olen liottanut sappisaippuapalaa ensin pesuvedessä jonkin aikaa.

    PS. Kerroit, että sappisaippua on heikosti emäksinen. Luuletko, että saumat pitäisi neutraloida pesun jälkeen jollain toisella aineella?

    1. Hei Paula
      Kiitos kysymyksestä!
      Sappisaippua on tosiaan lievästi emäksinen. Saippualla ja muillakin pesuaineilla pestyt pinnat kannattaa iana huuhdella ettei pesuaineet pääse kerrostumaan pinnoille. Huuhteluveteen voit sekoittaa 2 ruokalusikallista etikkaa/ämpärillinen vettä. Etikka neutraloi emäksen ja poistaa samalla pesuainejäämät pinnoilta.
      Terkuin Outi

  12. Sain nuorelta sukulaiselta kysymyksen: Onko mitään vinkkejä antaa kun sellaseen luonnonvaaleaan paitaan jäi kaksi valkoista tahraa kun käytettiin sappisaippuaa niihin kohtiin tahranpoistoon ja sen jälkeen pestiin koneessa ohjeen mukaan?
    Itselleni ei ole koskaan käynyt näin. Mistähän voi johtua, että sappisaippualla lähti väri vaatteesta?

    1. Hei
      Kiitos kysymyksestä.
      Minullekin tuo on ihan outo asia.Sappisaippuassa ei ole mitään valkaisevia aineita mukana. Valitettavasti en osaa auttaa sinua.
      Näissä tahranpoistokysymyksissä on hankaluutena se että en tiedä tarkalleen materiaaleja,tahran koostumusta, tahran ikää ja muita käytettyjä puhdistusmetodeja.Tahrat ovat myös hyvin arvaamattomia.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *