Sappisaippua on ekologisen kodinhoidon perinteikäs tahranpoistaja. Se kuuluu olennaisesti jokaisen ympäristöään ajattelevan perusvarustukseen kotona. Sappisaippua on hyvin vanha tuote. Sitä on ollut saatavana kaupoista aina. Mitä on sappisaippua ja mihin sitä kannattaa käyttää? Kerron sinulle seuraavaksi sappisaippuasta aika mielenkiintoisen ja yllättävän tarinan.

mita-on-sappisaippua

Sappisaippua on hyvin vanha keksintö

Ranska on saippuoiden maa. Sappisaippuakin on alun perin ranskalainen keksintö. Se on kuitenkin levinnyt kaikkialle Eurooppaan. Nykyisin sappisaippua tunnetaan hyvin kaikkialla läntisessä maailmassa. Voit lukea muista saippuoista lisää täältä.

Ranskalaiset kemistit kehittelivät tehokasta saippuaa

Ranskalainen kemisti Antoine-Alexis Cadet de Vaux havaitsi vuonna 1767 että naudan sapella on erinomainen puhdistava vaikutus. Sappineste on tehokas emulgaattori, joka tehoaa etenkin rasvaan. Aluksi tahranpoistoon käytettiin tuoretta sappea. Sen ongelma oli erityisen vastenmielinen ja voimakas haju. 1800-luvulla keksittiin sekoittaa sappeen eetteriä. Näin saatiin sapen vastenmielinen haju eliminoitua. Sappi ei ollut enää tuoretta vaan kuivattua keltaista jauhetta.

Sappea alettiin lisäämään pyykkisaippuoihin tehoaineeksi. Alkuperäiseen ranskalaiseen reseptiin tuli 2/3 saippuaa ja 1/3 sappijauhetta. Jo alussa ranskalaiseen sappisaippuaan käytettiin Marseille saippuan sijaan kookossaippuaa sekä hunajaa, sokeria ja männyn pihkaa. Sappisaippuaan saatettiin myös lisätä hieman savea.

Sappisaippuan uusi tuleminen

Vihreä sappisaippua nimeltä Savon Vert de l’Amiral kehitettiin 1897. Se on lähellä sitä mitä sappisaippua on tänä päivänä. Vihreässä saippuassa oli vain noin 5% härän sappea ja se tuoksui raikkaille yrteille. Savon Vert de l’Amiral kehitettiin alun perin poistamaan selluliittia.

Savon Vert de l’Amiral saippuan kehitti ranskalainen kemisti Louis Encausse. Hän uskoi saippuassa olevan härän sapen imeytyvän ihon läpi ja liuottavan ihonalaista rasvakerrosta eli selluliittia. Encaussen poika teki ystävineen saippuasta tuottoisan laihdutusbisneksen. Bisnes eli aikansa ja lopulta sappisaippua päätyi takaisin tahrasaippuaksi. Tämän saman saippuan tunnemme nykyisin sappisaippuana.

Miten naudan sappea tuotetaan?

mita-on-sappisaippua

Mitä on sappisaippua? Se ei suinkaan ole vegaani tuote. Sappisaippuassa on aina nautaeläimen ruuansulatuksesta peräisin olevaa sappinestettä. Sappi uutetaan aina kuolleista nautaeläimistä. Aikoinaan sappisaippuan valmistukseen käytettiin ainoastaan kastroidun härän sappea. Nykyisin sappisaippuoihin kelpaa kaikkien nautaeläinten sappi.

Sapen uuttamiseen käytetään sytokromi P450-entsyymiä. Naudan sappi sisältää hyvin monimutkaisen valikoiman yhdisteitä. Sitä on mahdotonta jäljitellä eikä sappea korvaavaa tuotetta ole helppo kehittää. Naudan sappi sisältää mm. sappihappoja (glykolihappoa ja taurokoolihappoa), lesitiiniä, kolesterolia, musiiniä ja porfyriinä.

Mihin sappisaippuan vaikutus perustuu?

Sappisaippuan vaikutus perustuu sappinesteen emulgoivaan vaikutukseen. Koska sappi on emulgaattori, se saa vaatteessa olevan rasva- ja valkuaistahran(proteiini) yhdistymään veden kanssa. Näin tahra liukenee veteen ja poistuu kankaasta. Sappi toimii kuten saippua mutta on paljon voimakkaampaa ja tehokkaampaa.

Mitä tahroja sappisaippualla voi poistaa?

Sappisaippua toimii tahranpoistajana vain veri-, proteiini- ja rasvatahroissa. Veritahra ei ole tavanomainen väritahra vaan valkuaisainetahra. Siksi sappisaippuaa kannattaa ehdottomasti käyttää veritahroihin.

Hedelmätahrat ja tärkkelystahrat eivät irtoa sappisaippualla sillä sapessa olevat ainesosat eivät tehoa niihin. Tärkkelys- ja väritahratkin voivat poistua pesussa mutta saippuan sappi ei ole ollut se vaikuttava tekijä tahranpoistossa.

Usein näen ohjeita, joissa neuvotaan käsittelemään lastenvaatteiden marjatahrat tai perunaa sisältävät tärkkelystahrat sappisaippualla. Jopa sappisaippuoiden valmistajat ja myyjät kehuvat kilpaa sappisaippuan kaikkivoipaisuutta. Todellisuudessa ei ole olemassa ainoatakaan tahranpoistoainetta, joka tehoaisi ihan kaikkiin tahroihin. Sappi on emulgaattori, joka tehoaa vain proteiineihin ja rasvoihin.

Dr. Beckmannin sivuilla oli viisaasti annettu ohje marja-, porkkana- ja hedelmätahroista: aseta tahrakohta auringon valoon. Valo haalistaa tahraa. Dr. Beckmannkaan ei siis usko sappisaippuan poistavan hedelmä- ja marjatahroja. Pakkauksessa luvataankin, aivan oikein, tuotteen poistavan vain rasvapitoisia tahroja ja proteiinitahroja.

Sappisaippua vaatii aikaa toimiakseen

Sappisaippua ei ole ihmeaine. Se vaatii toimiakseen aikaa. Olemme tottuneet siihen, että tahranpoistoaineet irrottavat tahran 10 minuutissa. Sappisaippua ei välttämättä toimi näin nopeasti, vaikka ohjeissa usein niin väitetäänkin. Sappisaippuan pitäisi vaikuttaa tahralla ainakin 30 minuuttia, joskus jopa kauemmin. Näin saippuan aktiiviset ainesosat voivat rauhassa tunkeutua kuitujen sisään ja irrottaa tahraa. Usein riittää, että käsittelet tahran sappisaippualla noin 30 minuuttia ennen, kun peset vaatteen.

Dr Beckmannin sappisaippuassa vaikutusajaksi valmistajan mukaan riittää muutama minuutti. Itse en tuohon usko. Olen käyttänyt kyseistä saippuaa jo vuosia ja aina olen antanut saippuan vaikuttaa ainakin 30 minuuttia.

Miten sappisaippuaa käytetään?

Sappisaippuaa käytetään normaalin tahranpoistoaineen tavoin. Sappisaippualla voi poistaa veri-, rasva- ja proteiinitahroja paitsi vaatteista myös huonekalujen verhoilusta, auton penkeistä ja matoista. Seuraava työvaiheohjeeni koskee vain vaatteissa olevien tahrojen puhdistamista.

 • Tahrakohta kastellaan haalealla vedellä
 • Sappisaippuaa hierotaan tahrakohtaan kohtalaisen runsaasti.
 • Anna vaikuttaa vähintään 30 minuuttia (joskus jopa kauemmin)
 • Pese tahrakohtaa vedessä hangaten
 • Pese vaate tavalliseen tapaan muun pyykin seassa pesuohjeen mukaisesti

Suomessa myytävät sappisaippuat

sappisaippua
Tässä tällä hetkellä käyttämäni Dr. Beckmannin sappisaippua.

Olen ollut Dr. Beckmannin saippuaan tyytyväinen. Samoin olen ollut tyytyväinen myös Sonet sappisaippuaan. Ostan jompaa kumpaa riippuen lähikaupan valikoimasta. Minusta on suuri etu, että tuote löytyy ihan tavallisesta marketista.

Saippuoissa ei tarvitse ilmoittaa raaka-aineita. Pakkauksessa ilmoitetaan ainoastaan tuotteen sisältävän saippuaa > 30%. Se voi tarkoittaa kaikkea välillä 30% – 100%. Dr. Beckmann mainitsee oman saippuansa sisältävän myös luonnon aloe veraa. Sapen määrää saippuassa ei ole ilmoitettu. Tuote ei sisällä hajusteita eikä väriaineita.

Dr Beckmannin sappisaippuaa saa palana, suihkeena ja nesteenä. Sonetin sappisaippuaa saa palana sekä nesteenä. Käytän sappisaippuaa ainoastaan palana koska se on mielestäni ekologisin vaihtoehto. Voit toki kokeilla myös suihketta ja nestemäistä sappisaippuaa.

Sappisaippuoita on saatavilla nykyään hyvin montaa merkkiä. En ole kaikkia merkkejä koskaan kokeillut mutta haluan mainita ne täällä ihan vinkkinä teille.

Aito suomalainen sappisaippua on Via S Sappisaippua. Saippuaa myy Bebeliini. Via S ainoana ilmoittaa, että heidän saippuassaan on naudan sappea 5-15%. Tämä on todella hieno asia. Kannatan myös suomalaista tuotantoa. Tulen hankkimaan kotimaisen Via S Sappisaippua heti kun vanha sappisaippuani on kulunut loppuun.

Luonteva myy AlmaWin sappisaippuaa. Tuote on saksalainen.

Saksalaista Sodasan sappisaippuaa saa hankittua Pemiciltä

GreenDeal myy ainakin Klarin hajusteetonta nestemäistä sappisaippuaa.

Nämä yllä mainitut sappisaippuat löysin netistä. Kerro, jos tiedät vielä jonkun hyvän tuotteen! Varsinkin kotimaiset valmistajat kiinnostavat.

Oletko sinä käyttänyt sappisaippuaa tahranpoistoon. Haluaisin todella kuulla kokemuksiasi sappisaippuasta!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Hei! erittäin laadukasta informaatiota, kiitos. Ostan huomena ja testailen, kirjoittelen sitten lisää.

  1. Hei Timo
   Kiitos kehuista! Hienoa että olet löytänyt blogini.
   Odottelen mielenkiinnolla miten testauksesi sujui.
   Terveisin Outi

 2. Kiitos vinkeistä , minustakin hyvin kattava tedote, löysin Lidlistä vielä nestemäinen W5 sappisaippua 250ml . Ostin myös sonettin palasappisaippuan Ruohojuuresta.
  Palasaippualla sain vanhan mustetahran usealla käsittelyllä lähes kokonaan silkkilakansta pois. Nyt pakko vielä kokeilla tätä Lidlin nestemäistä , koska ei ole tahra vielä kokonaan poissa,tässä tosin lukee että ei herkille kuiduille.

  1. Hei Marja
   Kiitos todella paljon että luit juttuni sappisaippuasta!
   Lidlin saippuoita en olekaan vielä kokeillut tahranpoistoon. Sonetin sappisaippua on tuttu luottotuote minullekin.
   Tahranpoisto on usein hyvin mystistä puuhaa. Koskaan ei voi varmasti sanoa mikä milläkin lähtee. Usein käy valitettavasti niinkin että tahraa ei saa poistettua millään. kankaissa on paljon erilaisia pintakäsittelyitä, kuidut saattavat poiketa toisistaan ja tahrassa voi olla poikkeava koostumus.
   Silkki on kuituna arka hyvin emäksislle aineille sekä kuumuudelle. Siksi olet mielestäni todella hienosti onnistunut poistamaan vaikean mustetahran silkistä.
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *