Sähkö on varsin kallista nykyisin. Siirtohinnoista johtuen voimme yhä vähemmän vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan. Kannattaa silti miettiä, miten sähkön kulutusta saisi pienennettyä. Sähkö tuotetaan pääasiassa fossiilisia polttoaineita hyödyntäen. Siksi on tärkeää että sähkön kulutusta pienennetään. Sähkönkulutusta pienentämällä vähennämme hieman myös omaa riippuvuutta sähköstä. Mitäpä jos sähköä ei riittäisikään tuhlailtavaksi? Tässä artikkelissa annan sinulle monta helppoa vinkkiä sähkön kulutuksen vähentämiseksi.

miten-saastan-sahkoa
Photo by Wesley Tingey on Unsplash

Sata vuotta sitten sähkö oli ylellisyyttä

Olemme eläneet sähköistettyä aikaa vasta hyvin vähän aikaa. Viime vuosisadan alussa sähköä ei välttämättä tarvittu. Tavallinen kansalainen pärjäsi vallan mainiosti ilman ainuttakaan sähkölaitetta. Pienissä maalaismökeissä sähköstä tuskin edes unelmoitiin 1900-luvun alussa.

Sähkön suosio kasvoi suureksi elektroniikkateollisuuden myötä.  Kulutuselektroniikkaa kehitettiin erityisen paljon 1900-luvun alkupuolella. Kun ihmiset huomasivat mielenkiintoiset sähkölaitteet, oli sähköverkkoa laajennettava. Kaikkien piti saada sähköllä toimivat laitteet kotiinsa. Radio oli ensimmäinen hankinta kun sähköistyminen eteni.

Kotitaloudet alkoivat rytinällä sähköistyä 50-luvulta alkaen.  Tänään tilanne on täysin muuttunut. Sähkölaitteet ovat nykyisin yksi tuottavimmista teollisuudenaloista. Sähkötöntä taloutta on todella vaikea edes löytää nykyisin.

Miten säästän sähköä?

Sähköä kannattaa säästää jo ekologisista syistä. Monet sähköä säästävät vinkit ovat täysin ilmaisia. Usein se, että käytämme vähemmän sähköä ei vaikuta mitenkään elämäämme. Riittää, että olemme hiukan huolellisempia tai ennakoimme hieman tilanteita.

Seuraavaksi annan sinulle 11 hyvää vinkkiä, miten voit pienentää sähkönkulutustasi kotona.

1.      Laske kotisi lämpötilaa ja tuki mahdolliset lämpövuodot

Olemme tottuneet siihen, että kotona voi olla kesävaatteissa talvellakin. Sisäilman lämpötila on usein 23-25 astetta. Mitäpä jos laskisit lämpötilaa vaikkapa 20 asteeseen. Parasta olisi, jos voisit pudottaa kodissasi lämpötilaa huonekohtaisesti. Voit saavuttaa jopa 20% energiansäästön viilentämällä vaikkapa makuuhuoneen. Asumismukavuutesi ei tästä vielä kärsi mitenkään. Viileässä makuuhuoneessa on mukavampi nukkua kuin tukalan kuumassa.

Mieti, miten paljon voisit säästää laskemalla koko asuntosi lämpötilaa vaikkapa 20 asteeseen. Sisälämpötilan alentaminen on ehdottomasti tehokkain tapa säästää energiaa.

Tärkeää on myöskin tukkia kaikki lämpövuodot kodissa. Varsinkin vanhoissa taloissa saattaa sähkölasku pienentyä oleellisesti tilkitsemällä ovet ja ikkunat. Tuulikaapit ovat erinomaisia energiansäästäjiä. Muista pitää tuulikaapin ovi kiinni talvipakkasilla.

Yksi suurimmista lämpövuodoista kodeissa ovat ikkunat. Suuret ikkunat uusissakin asunnoissa ovat energiasyöppöjä. Kesällä lasin pinta on kuuma ja huone kuumenee liikaa. talvella lasin pinta on jääkylmä ja huone jäähtyy. Eräs parhaimmista energiansäästövinkeistä on hankkia kunnon verhot ikkunoiden eteen. Näin muodostuu lämpötasku eikä kylmyys/kuumuus pääse suoraan huoneilmaan.

2.      Tarkkaile vedenkulutustasi

Kuuma vesi tulee pientaloissa vesiboilereista. Kuumavesiboilerit lämpiävät aika usein sähköllä. Kuuma suihku on todellinen sähkösyöppö. Suihkussa käynti kuluttaa todella runsaasti lämmintä vettä. Mieti, voisitko peseytyä asteen, pari viileämmällä vedellä. Tiesitkö, että liian lämmin suihku on usein syynä kuivaan talvi-ihoon. Myös hiukset nauttivat hieman viileämmästä vedestä.

3.      Vähennä elektronisia vempaimia kotonasi

Toimiiko kodissasi kaikki sähköllä. Montako sähkölaitetta tarvitset aamupalan valmistamiseen? Kahvinkeitin, smoothiekone, mikro, ja leivänpaahdin ovat monen aamupalakoneet. Reseptit löytyvät kätevästi ja sähköisesti kännykästä tai läppäriltä. Printtilehden sijaan aamu-uutiset luetaan kännykästä. Ruokailun päätteeksi aamupala-astiat laitetaan näppärästi tiskikoneeseen. Mitä tapahtuisikaan, jos aamupalan joutuisi valmistamaan ilman sähköä?

Sama homma jatkuu, oli sitten kyseessä siivous, pyykinpesu tai vapaa-aika kotona. kaikki kodin työt tarvitsevat omat laitteensa.

Mieti, voisitko vähentää turhia sähkölaitteita kodissasi. Olisiko mahdollista luopua imurista tai valmistaa aamiainen ilman sähkölaitteita. Veitsellä pilkkoenkin onnistuu valmistamaan oikein maittavia aterioita.

4.      Valojen käyttö

Monet eivät pidä valojen sammuttelua kovinkaan tarpeellisena sähkön kulutuksen kannalta. Oma mielipiteeni on toinen. Pienetkin säästöt ovat tarpeellisia, jos ne ovat toistuvia. Miksi pitää koko kotia valaistuna, jos oleskellaan vain yhdessä huoneessa.

Hehkulamppu (60w) kuluttaa 0,6 kWh mutta energiansäästölamppu vain 0,2 kWh sähköä tunnissa. Hyvä, vanha tapa on sammuttaa aina valot, kun lähtee huoneesta. Lamput lopettavat kuluttamasta energiaa heti kun sammutat valot. Todella helppo tapa säästää energiaa.

Nykyisin kodeissa on useampia valaisimia kuin ennen. Siinä missä 80-luvulla oli joka huoneen katossa ainoastaan yksi valaisin, on nykyään valaisimia vaikkapa 6 kappaletta per huone. Nykyisin valaisimien pitäisi olla energiapihejä verrattuna vanhoihin hehkulamppuihin. Valaisimien määrä on kuitenkin huikea verrattuna aikaisempaan, joten energian kulutus ei ainakaan ole mitenkään laskenut.

Valaisimien energiankulutus on suoraan verrannollinen lamppujen tehoon eli watteihin. 60 wattinen lamppu kuluttaa sähköä enemmin kuin 40 wattinen. Jos huoneessa on neljä 60 watin lamppua, mieti pärjäisitkö vaikkapa yhdellä 100 watin lampulla.

Suosi, aina kun mahdollista, luonnonvaloa. Talvisin j syksyllä Suomessa luonnonvaloa on tietysti aika vähän. Aurinkoisista päivistä pitää kuitenkin ottaa kaikki ilo irti.

Usein olohuoneeseen riittää hyvin himmeämpi jalkalamppu. Telkkaria katsoessa et tarvitse kovinkaan kirkasta valaistusta. Valokatkaisijat, joista saa kytkettyä vain osan valaistuksesta päälle, ovat hyvä keksintö.

5.      Tarkista kodinkoneiden kunto

sahko
Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash

Kaikkein eniten sähköä kuluttavat vanhat kodinkoneet. Varsinkin risat jääkaapit, joissa tiivisteet vuotavat, kuluttaa uskomattoman paljon sähköä.

Uunit ja liedet ovat varsinaisia energiasyöppöjä. Liesiä uusitaan kovin harvoin, vaikka niitä käytetään päivittäin. Vahat liedet ovat usein myös pinttyneet ja kuluttavat siksi ihan turhaan sähköä. 

Huolla koneesi ja laitteesi säännöllisesti. Asiallisesti huolletut laitteet eivät kuluta niin paljon sähköä. Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti ja uuni sekä mikro puhdistaa viikoittain.

Vanha pesukone kannattaa ehdottomasti vaihtaa uuteen. Uuden pesukoneen pystyy helposti ostamaan vuosittaisella sähkönsäästöllä. Kun hankit uusia kodinkoneita, kiinnitä huomiota sähkönkulutukseen.

6.      Vähennä pyykinpesua

Oletko koskaan miettinyt, miten paljon energiaa ja vettä kuluu pyykinpesuun. Yksi pesukerta kuluttaa sähköä 1,2 kWh. Jos vielä kuivatat pyykkisi kuivausrummussa tai kuivauskaapissa, sähköä kuluu näihin lisäksi 2,2 kWh. Yhdessä pyykinpesukone ja kuivausrumpu kuuluvat kodin suurimpiin energiasyöppöihin.

Monilla on tapana pestä joka ainut päivä pyykkiä. Jos kone on vajaa, energiaa kuluu aivan turhaan.  Pese siis aina vain täysiä koneellisia. Jos mahdollista, ripusta pyykkisi kuivumaan sen sijaan että rumpukuivaat sen.

Vaatteita ei tarvitse pestä joka päivä ellet ole töissä savipellolla ojaa kaivamassa tai jotain muuta vastaavaa. Vaatteesi kuluvat todella nopeasti pesussa. Vähentämällä pesukertoja, säästät sekä energiaa että vaatteitasi. Pystytkö pesemään koneellisen pyykkiä vaikkapa vain kerran viikossa?

Laske pesulämpötilaa, jos mahdollista. Veden lämmittäminen kuluttaa todella paljon sähköä. Liian kylmissä vesissä peseminen ei tietysti ole järkevää. Vaatteet saattavat pinttyä jos ne eivät puhdistu kunnolla.

7.      Lopeta turha pakastaminen

Oletko niitä, joilla on useita pakastimia. Tiesitkö, että yksi pakastin kuluttaa sähköä jopa 1,5 kWh joka ikinen vuorokausi. Kulutus on täysin sama, oli pakastimessasi sitten tavaraa tai ei. Vuoden aikana pakastimesi on kuluttanut aika suuren määrän energiaa. Kannattaa ehdottomasti luopua turhasta pakastetilasta.

Jos sinulla on useita pakastimia, luovu toisesta. Jos pakastimesi on vajaakäytöllä, hanki pienempi pakastin. Mieti myös, onko aivan välttämätöntä pakastaa ruokaa, leivonnaisia tai marjoja. Tuore ruoka ja leivonnaiset ovat huomattavasti maukkaampia. Marjojakin voi ostaa pakastettuna marketista usein hyvin edulliseen hintaan.

8.      Sähkösauna on energiasyöppö

Sauna on kieltämättä todella ihana. Valitettavasti saunan sähkökiuas on kodin energiasyöppö numero yksi. Kertalämmitteinen sähkökiuas kuluttaa 5,5-10 kWh sähköä per saunakerta. Tämä on enemmin kuin mikään muu kodin laite.

Pidä kiuasta päällä vain tarpeellisen ajan. Energian kulutus kasvaa räjähdysmäisesti, jos sauna on päällä koko illan tyhjillään odottamassa saunojia. Rajaa myös saunakertojen määrää. Joka ainut päivä ei tarvitse napsauttaa saunaa päälle.

9.      Käytä harkiten lattialämmitystä

Monessa kodissa on kylpyhuoneessa erillinen lattialämmitys. Kylpyhuoneessa lattialämmitys onkin ihan paikallaan. Se pitää lattian kuivana ja miellyttävänä. Erillinen, sähköllä toimiva lattialämmitys kuluttaa energiaa jopa 900 kWh / 5m2 vuodessa. Lattialämmitystä ei tarvitse pitää jatkuvasti päällä. Useimmissa lattialämmitysjärjestelmissä on termostaatti, josta lämpötilaa voi helposti säätää. Ota lattialämmitys kokonaan pois tai laske lämpötilaa vaikkapa työpäivän ajaksi. Kylminä talvipäivinä lattialämmitys kannattaa pitää päällä ja kesähelteellä kytkeä pois päältä kokonaan.

10.  Valitse aina energiaystävällisin vaihtoehto

Saman työn tekeminen voi kuluttaa energiaa hyvin eri määrän. Saman aterian valmistaminen mikrossa tai uunissa kuluttaa energiaa ihan eri tavalla. Sähköuuni on aina erittäin energiasyöppö tapa valmistaa ruokaa.

Mieti, voitko käyttää alhaisempia lämpötiloja tai vaikkapa hauduttaa ruuan kypsäksi ilman sähköä. Valmistan itse riisiä hauduttamalla. Mittaan veden, suolan ja riisin kattilaan ja kiehautan ne. Annan riisin kiehua pari minuuttia ja laitan kannen päälle. Riisi kypsyy näin 15 minuutissa tai puolessa tunnissa. Tässä ohjeessa olen käyttänyt valkoista jasminriisiä.  Jos riisin vielä liottaa yön yli vedessä, se kypsyy huomattavasti nopeammin.

11.  Sammuta kaikki turhat laitteet lähtiessäsi kotoa

Paras aika säästää sähköä on silloin kun et itse ole kotosalla. Päivisin tyhjä koti ei tarvitse valoja eikä niin paljoa lämpöäkään. Sammuta valot, säädä termostaatit pienemmälle ja sulje tuuletusräppänät. Varsinkin energiasyöpöt lattialämmitykset ovat turhia tyhjässä talossa.

Monilla on tapana pitää sähkölaitteet kytkettyinä pistorasiaan vaikka niitä ei käytetä. Tiesitkö että sähkölaitteiden energiankulutuksesta jopa 75% muodostuu silloin kun laite ei ole käytössä. Nypi siis kaikki vempaimet kuten telkkari, tietokone ja videopelikonsoli irti pistorasioista jos et niitä käytä. Usein näissä laitteissa on pieni valo joka kertoo niiden olevan valmiustilassa.

Hanki älykäs jatkojohto joka tunnistaa milloin et käytä laitetta. Jatkojohto katkaisee silloin automaattisesti virran. Voit myös hyödyntää ajastimia hallinnoidessasi sähkölaitteitasi.

Fiksulla suunnittelulla voi saada merkittävää säästöä aikaiseksi

miten-saastan-sahkoa
Photo by Alessandro Bianchi on Unsplash

Kuten näet, sähköä on aika helppo säästää. Sinun ei tarvitse kuluttaa suuria rahasummia optimoidaksesi sähkönkulutuksesi. Sähkön säästäminen onnistuu hieman suunnittelemalla. Paljonko säästät, riippuu tietysti kotisi pinta-alasta ja siitä paljonko olet aikaisemmin kiinnittänyt huomiota sähkönkulutukseen.

Näiden vinkkien lisäksi on olemassa todella monia hyviä tapoja säästää sähköä. Voit kertoa omasi alla olevassa kommenttiosiossa.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Kirjoitan vasta nyt, kun etsin sähkötöntä pyykinpesukonetta ja tämä sivusto tuli silmieni eteen. Oma tapani säästää sähköä tapahtui n. 5,5 vuotta sitten, kun irtisanoin sähköliittymäni ja päätin opetella elämään ilman sähkövempaimia. Ainoat, joihin olen tarvinnut sähköä, ovat kännykkä ja tietokone. Kaikessa muussa olen pärjännyt itse asiassa aika hyvin. Helmikuusta lokakuuhun saan ladattua kännykän aurinkoenergialla, mutta tietokone täytyy ladata joko lasten luona tai työpaikalla. Suunnitelmissa on hankkia (diesel)aggregaatti (munkkirasvalla toimiva) pimeintä aikaa varten. Olen pessyt pyykkiä käsin ja välillä lasten luona, mutta en haluaisi olla riippuvainen ihmisten keksimästä sähköstä ollenkaan. Joka tapauksessa säästän nykypäivänä tuhansia euroja, kun en ole enää sähkölaitosten marionette. Minulla on puulämmitys, erillinen puulämmitteinen sauna, talousvesikaivo srlä kompostivessa. Pakolliset kuluni ilman auto- ja ruokakuluja (+muita vapaaehtoisia kuluja) ovat kuussa n. 70€. Minimissään selviän n. 800€:lla kuussa. Itselleni tärkeintä on ollut tietoisuus siitä, ettei yksikään sähkölaitos yllätä negatiivisesti korottamalla yksipuolisesti hintoja neuvottelematta kanssani. Sähköyhtiöt unohtavat sen, että asiakkaita tulee palvella ja heidän olemassaolostaan tulee olla kiitollisia, koska ilman heitä ei olisi sähköyhtiöitä, eikä osinkoja omistajille.

    1. Todella upea tarina! Kiitos Elina, että jaoit sen täällä.
      Olet ollut edellä aikaasi koska olet jo yli viisi vuotta sitten alkanut säästämään sähköä. Aivan kaikki eivät varmastikaan yllä sinun tasollesi mutta sähkölaitteiden vähentäminen auttaa paljon. Ei kaiken tarvitse toimia sähköllä. Sata vuotta sitten sähköllä toimivat laitteet olivat ylellisyyttä.
      Sähkötön pesukone olisi aika mielenkiintoinen kapistus.Olen nähnyt poljettavia malleja. Niihin mahtuu pieni pyykki mutta ei lakanoita. Tosin lakanapyykinkin voisi pestä edullisesti itsepalvelupesulassa.
      Pitääpä hieman tutkia sähköttömiä pesukoneita
      Kiitos että luet blogiani!
      Hyvää joulun odotusta sinulle!
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *