Silloin kun omat lapseni olivat vielä pieniä, halusin totuttaa heidät luonnollisiin materiaaleihin. Halusin kokeilla miten onnistuisi muoviton elämä lapsiperheessä. Silloin mikromuovista ei vielä puhuttu eikä edes tiedetty. Juuri kukaan ei tuolloin pitänyt muovia kovinkaan huonona materiaalina ympäristösyistä. Ehkäpä 80-luvun lopulla alettiin jo hieman vältellä raakaöljystä valmistettuja tuotteita. Puiset, kankaiset ja metalliset esineet tuntuivat kuitenkin luonnolliselta valinnalta lapsiperheelle. Jostain kumman syystä muoviton, luonnollinen maailma oli silloinkin minun mielessäni.

Nykyisin, kun muovittomuudesta on tullut tavoiteltavaa, on hieman helpompi lähteä etsimään muovittomia vaihtoehtoja lapsille. Miksi muovista tulisi päästä eroon ja voiko lapsiperhe elää täysin ilman muovia?

muoviton-elama-lapsiperheessa
Photo by Ryan Quintal on Unsplash

Miksi muovista pitäisi pyrkiä eroon?

Muovi on yksi yleisimmistä saastuttavista aineista, joita ihmiset ovat koskaan valmistaneet. Muovi on valmistettu raakaöljystä, joka on jo sinänsä ongelma. Muovin suurin ongelma piilee siinä, että se ei, toisin kuin puu, metalli ja luonnonkuidut, reagoi useampien muiden aineiden kanssa. Toisin sanoen, muovi ei hajoa biologisesti. Se ei mätäne tai lahoa kuten puu ja luonnontekstiilit. Muovi ei myöskään ruostu tai hapetu kuten metallit. Muovi on ja pysyy hyvin pitkään lähes muuttumattomana.

Muovikin hajoaa hiljalleen esimerkiksi UV-valon vaikutuksesta. Hajoaminen on kuitenkin niin hidasta, että jokainen koskaan käyttämäsi hammasharja, muovikampa tai muovipussi olisi vieläkin olemassa, ellei muovia poltettaisi polttolaitoksissa.

Meillä Suomessa muovin kierrätys on hyvissä kantimissa ja me kansalaiset aika tunnollisesti myös huolehdimme roskien kierrätyksestä. Kierrätykseen kelpaamaton muovi päätyy meillä aika suurella varmuudella polttolaitoksiin eikä jää rasittamaan luontoa.

Mikromuovi päätyy vain harvoin kierrätykseen

Kaikista muoviesineistä ja muovipohjaisista tekstiileistä vapautuu käytössä jatkuvasti pienen pieniä hiukkasia, jota kutsutaan mikromuoviksi. Mikromuovi jää ympäristöön, kulkeutuu vesistöihin ja maaperään ja sitä kautta koko ravintoketjuun. Oma juomavetemmekin sisältää jo mikromuovia.

On selvää, että mitä enemmän voimme vähentää muovin määrää päivittäisessä elämässämme, sitä vähemmän mikromuovia kertyy ympäristöön.

Miten muoviton elämä lapsiperheessä toteutetaan?

Muovista on tullut monessa asiassa niin itsestään selvyys, että korvaavia tuotteita on aika vaikea keksiä. Varsinkin lapsiperheissä muovi on hyvin tärkeä materiaali. Muovi on halpaa, kestävää ja se taipuu moneen käyttöön. Muovista on hyvin helppo valmistaa melkeinpä mitä tahansa. Tuntuu aivan mahdottomalta luopua muovista mutta se on kyllä mahdollista.

Aivan ensimmäinen sääntö; älä osta muovisia esineitä!

Jos tavoitteesi on muoviton elämä lapsiperheessä, vältä kaikkien muoviesineiden hankkimista. Yritä löytää vaihtoehtoinen tuote muovisille esineille. Hanki leluja, jotka ovat valmistettu puusta tai luonnonkuiduista. Jos sinulla on aivan pieni lapsi, hän ei osaa kaivata muovileluja. Puiset, metalliset ja luonnonkuiduista valmistetut esineet tuntuvat lapsen kädessä aidoilta. Lapsi oppii jo pienenä miltä aidot materiaalit tuntuvat ja haluaa niitä jatkossakin ympärilleen.

Pehmolelut ovat suuri mikromuovin lähde

muoviton-elama-lapsiperheessa
Photo by Julia Kuzenkov on Unsplash

Moni ei tule ajatelleeksi, että pehmolelut valmistetaan melkein aina muovipohjaisista tekstiileistä kuten nylonista ja polyamidista. Pehmolelut ovat usein unileluja. Pienet lapset halailevat niitä ja usein myös laittavat unileluja suuhunsa. Siksi unilelujen materiaali on hyvin tärkeä asia. Muovien valmistuksessa käytetään ainesosia, jotka ovat haitallisia terveydelle.

Puuvillasta tai villasta valmistettuja pehmoleluja on kaupan aika vähän. Aivan pienille lapsille löytyy pieniä puuvillalangasta virkattuja nalleja ja muita eläinhahmoja.

Esitä toive muovittomista lahjoista

Koko suku on innoissaan pienestä lapsesta ja haluaa tietysti ilahduttaa häntä leluilla ja muilla tavaroilla. Oman kokemukseni mukaan perheeseeni suurin osa muovista tuli juuri lahjoina. Mitäpä jos esittäisit ystäville ja sukulaisille hienovaraisen toiveen muovittomista lahjoista. En usko, että juuri kukaan närkästyy tästä. On helpompi viedä sellainen lahja, joka on kaikin puolin toivottu.  Lahjavalintaa helpottamaan voit laatia vaikkapa listan eri hintaisista muovittomista lahjoista. Tällainen lista helpottaa todella paljon lahjan antajaa.

Muovittomat astiat

Monille vanhemmille muovittomat astiat ovat se kompastuskivi. Muovi koetaan turvalliseksi materiaaliksi pienille lapsille. Keraamiset ja lasiset astiat särkyvät helposti ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Olen vankka keraamisten astioiden kannattaja. Lapsen ei tarvitse syödä eikä juoda muovikipoista vain siksi että ne eivät mene rikki pudotessaan. Lapselle on hyvä opettaa, että lautanen menee rikki, jos sen pudottaa maahan. Lapsille saattaa sattua myös vahinkoja, joten kalliita merkkiastioita ei kannata ihan pienille lapsille antaa käyttöön.

Luonnonkumi on ekologisempi vaihtoehto kuin muovi

Ennen muovin yleistymistä tutit valmistettiin luonnonkumista. Luonnonkumilla voikin korvata monet muoviesineet. Aivan pienille lapsille on saatavilla runsaasti luonnonkumista valmistettuja leluja. Luonnonkumin suurin ongelma on sen aiheuttamat allergiat. Luonnonkumi valmistetaan kumipuun hartsista. Hartsiallergisen on ehdottomasti vältettävä myös luonnonkumia.

Hanki käytettyä muovia

Osa esineistä on sellaisia, joita on lähes mahdotonta korvata muovittomalla vaihtoehdolla. Lapsen muovinen kylpyamme on yksi sellainen. En ole keksinyt kylpyammeelle muovitonta vaihtoehtoa. Tällaiset tuotteet voit mainiosti hankkia käytettyinä. Näin muovin määrä ei lisäänny.

Oletko tietoinen kosmetiikan sisältämästä mikromuovista?

Yllättävän moni lapsille tarkoitettu voide tai pesuaine sisältää muovin kaltaisia ainesosia. Kosmetiikan muovit ovat hankala tuoteryhmä sillä ne huuhtoutuvat aina viemäriin. Kaikkea mikromuovia ei voi poistaa jätevedenkäsittelyssä.

Muovit voivat esiintyä voiteissa ja pesuaineissa jopa sadoilla eri INCI nimillä, joten niitä on lähes mahdotonta maallikon sieltä löytää. Usein edes apteekissa henkilökunta ei osaa keroa onko tuotteessa muoviyhdisteitä eli synteettisiä polymeerejä vai ei. Varmuudella muovittomia lastenhoitotuotteita löydät ekosertifioiduilta merkeiltä. Varsinkin COSMOS, ECOCERT ja Demeter sertifikaatit eivät hyväksy muovia missään muodossa paitsi pakkauksessa.

Älä stressaa muovittomuudella

muoviton-elama-lapsiperheessa
Photo by Barrett Ward on Unsplash

On täysin ymmärrettävää, että kaikkea muovia ei voi korvata muilla materiaaleilla. Siksi on aivan turha stressata ja tavoitella täydellistä muovittomuutta. Ole ylpeä sen sijaan siitä mitä olet saanut aikaan ja kuinka paljon muovia olet pystynyt korvaamaan muilla materiaaleilla.  

Muovileluja ilmaantuu ajan myötä joka perheeseen, vaikka kuinka yrittäisi välttää muovia. Lahjaksi saatuja muovileluja voi käyttää vaikkapa kylpyleluina tai käyttää muiden lelujen ohessa. Suuri osa lastenhoitotarvikkeista on muovia. Sellaiset tarvikkeet kuten kuumemittarit ja räkäimurit eivät voi olla muuta kuin muovia.

Pyrkiikö sinun perheesi muovittomuuteen? Kerro kokemuksistasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *