Jos somesta ja netistä yleensäkin etsii vinkkejä luontoystävällisistä puhdistusaineista, nousee hyvin usein esiin saippua. Tämän jutun aihe on nimenomaan pyykisaippua ja siivoussaippua. Miten siivoussaippua eroa kasvosaippuasta? Selvitän sen sinulle tässä jutussa. Miten valita hyvä siivoussaippua, lue parhaat vinkit.

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Saippuan uusi suosio sai alkunsa aikanaan Zero Waste ajattelusta. Zero Waste tarkoittaa roskien välttelyä mahdollisimman pitkälle vietynä. Palasaippuan kääre on yleensä kevyt ja biohajoava. Joskus käärettä ei ole lainkaan vaan saippua myydään irtotavarana.

Miten valita hyvä siivoussaippua

Jatka lukemista niin saat tietää miten pyykkisaippua ja siivoussaippua eroavat iholle tarkoitetuista saippuoista. Miten valita hyvä siivoussaippua.


Palasaippua ei sisällä säilöntäainetta.

Palasaippuassa ei ole vettä eikä muita herkästi pilaantuvia raaka-aineita, joten säilöntäainetta ei tarvita.  Säilöntäaineet ovat eräs kaikkein allergisoivimmista lisäaineryhmistä puhdistus- ja siivousaineissa.

Nykyisin useimmissa pesuaineissa on säilöntäaineena tehokasta metyyli-isotiatsolinonia (MI tai MIT) sekä metyylikloori- isotiatsolinonia. Nämä aineet aiheuttavat valitettavasti allergiaa pieninäkin pitoisuuksina. On erittäin vaikeaa kehittää allergisoimaton, ympäristöystävällinen säilöntäaine, joka olisi vielä tehokas. Siksi kannattaisikin siirtyä käyttämään tuotteita, jotka eivät tarvitse säilöntäaineita.

Saippuan pitkä ja mielenkiintoinen tarina

miten-valitsen-hyvan-siivoussaippuan

Palasaippua on hyvin vaha keksintö. Palasaippuoita valmistettiin ainakin 4500 vuotta sitten Lähi-Idän alueella. Varhaiset saippuat valmistettiin tuhkasta sekä kasvi- ja eläinrasvoista.

Tuolloin saippua ei kuulunut kansan jokapäiväiseen käyttöön. Saippua oli luksustuote, jota käyttivät vain ylhäisöön kuuluvat. Vasta 1800-luvulla saippua alkoi yleistymään massatuotannon seurauksena.

Saippuaa alettiin valmistamaan kodeissa. Kaikissa Suomen maalaistaloissa valmistettiin saippuaa vielä 50-luvulla. Raaka-aineet saippuaan saatiin teurasjätteenä syntyneestä sianihrasta sekä lampaantalista. 50-luvun Suomessa oliivi- ja kookosöljyt olivat tuntemattomia etenkin kansan parissa eikä kotimaisia öljykasveja vielä viljelty.

Saippuaa valmistettiin moneen eri tarkoitukseen

Maalaistaloissa saippuaa valmistettiin sekä ihonhoitoon että siivous- ja pyykkisaippuaksi. Siivoussaippuoiden valmistus loppui kuitenkin teollistumisen myötä. Aluksi pyykkipulverit olivat saippuapohjaisia. Pulsaattorikoneissa saippuan vaahtoaminen ei haitannut lainkaan. Automaattipesukoneiden yleistyessä 60-luvulla tarvittiin vähävaahtoinen pesuaine. Saippuat eivät enää sopineet uusiin, moderneihin pesukonemalleihin.  Ratkaisuksi osoittautuivat synteettiset tensidit. Jo 60-luvulla suuri osa pesi pyykkinsä synteettisiä tensideitä sisältävillä teollisilla pesuaineilla.

Saippua jäi 60-luvulla pelkäksi ihonhoito tuotteeksi. Saippuoista haluttiin entistä hoitavampia ja ihoystävällisempiä. Niihin lisättiin runsaasti enemmin rasvaa, jotta emäksisyys laskisi. Saippuoita alettiin myös hajustamaan ja värjäämään houkuttelevuuden lisäämiseksi.

On ihan selviö, että tällaista värjättyä, hajustettua ja reilusti ylirasvoitettua saippuaa ei voinut mitenkään käyttää siivouksessa ja pyykinpesussa. 

Miksi kerroin niin laajasti saippuan historiasta

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Saippuan historian tunteminen helpottaa ymmärtämään miten saippuaa voidaan hyödyntää nykyaikaisissa kodeissa. Saippua oli unohdettu useiksi vuosikymmeniksi eikä kukaan oikein osannut enää käyttää sitä mihinkään.

Saippuan uusi tuleminen tapahtui noin 10 vuotta sitten. Saippuaa alettiin käyttää ihonhoidossa ja myös hiustenhoidossa syistä, jotka jo alussa mainitsin. Saippuasta ei kuitenkaan tiedetty juuri mitään. Synteettisten tensidien kausi alkoi jo 1960-luvulla. Vain hyvin harvalla oli enää mitään kosketuspintaa saippuaan. Kukaan ei enää tiennyt mikä on pyykkisaippua tai siivoussaippua. Saippuan käyttö pitää siis opetella tavallaan kuin alusta.

Saippua ei ole vain yksi tuote

On olemassa hyvin erilaisia saippuoita hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Tässä blogissa me puhumme siivous- ja pyykinpesuun tarkoitetuista saippuoista. Lue, miten valita hyvä siivoussaippua.

Miksi saippua puhdistaa

Saippua on tensidi eli veden pintajännitystä alentava ja samalla pesevä aine. Saippuan teho perustuu sen molekyyleihin. Saippuamolekyyleissä on kaksi päätä; lipofiilinen eli rasvahakuinen pää ja hydrofiilinen eli vesihakuinen pää. Puhdistettava, rasvaa sisältävä lika hylkii vettä. Rasvahakuinen pää kiinnittyy puhdistettavaan rasvaan ja vesihakuinen pää ei hyljeksi vettä. Saippuan molekyylit eristävät rasvaisen lian sisälleen ja kuljettavat sen pois veden mukana. Näin liasta tuli vesiliukoinen ja se irtoaa pesussa.

Seraavaksi esittelen yleisempiä saippuatyyppejä. Miten valita hyvä siivoussaippua. Lue lisää aiheesta.

Mäntysuopa

Jokainen tietää varmasti ainakin yhden siivoussaippuan nimittäin mäntysuovan. Mäntysuopa on suomalainen erikoisuus, jota tapaa myös Pohjoismaissa sekä Pohjois-Amerikassa. Mäntysuopa on kehitetty Enso-Kutzeitin Kotkan tehtaalla. Sen kehitti kemisti-insinööri Alfons Hellström vuonna 1913 selluloosateollisuuden sivutuotteena syntyneestä mäntyöljystä. Mäntysuopaan lisätään mukaan myös soodaa eli natriumkarbonaattia ja fosfaatteja.

Mäntysuopa ei ole varsinaisesti suopaa vaan tavallista saippuaa höystettynä reilulla tujauksella aitoa mäntyöljyä. Saippua valmistetaan lipeästä eli natriumhydroksidista ja rasvoista. Suopa taas valmistetaan kaliumhydroksidista ja rasvoista.

Mäntysuopaa on käytetty perinteisesti mattojen pesuun sillä se antaa niihin raikkaan männyntuoksun. Se soveltuu myös käsittelemättömän puun puhdistukseen. Esimerkiksi saunan lauteet on perinteisesti puhdistettu mäntysuovalla.

Mäntysuopaa saa sekä palana että nesteenä. Tarjolla on ainakin nämä kaksi vaihtoehtoa

MäntyEko Mäntynestesaippua: Sisältää runsaasti aitoa mäntyöljyä

Havu1 Mäntysuopaliuos ja pala; Henkel Norden Oy

Mihin mäntysuopaa voi käyttää

Mäntysuovalle on aikojen kuluessa kehitetty valtavasti käyttötarkoituksia

 • Mattojen pesuun, älä kuitenkaan pese mattoja koskaan luonnonvesistöissä
 • Käsittelemättömän puun pesuun, esimerkiksi sauna ja kesämökin puiset kalusteet
 • Uunin puhdistukseen
 • Kirvojen torjuntaan puutarhassa, käytetään kuten Tolua
 • Huovuttamiseen
 • Veneiden pesuun; mäntyöljy on hyvä homeiden torjuntaan
 • Kaakelilattioiden pesuun, antaa lattialle hienon kiillon. Jotkut eivät tosin pidä lainkaan mäntysuovan laatoille antamasta pinnasta. Täysin makuasia.
 • Työvaatteiden pesuun
 • Mäntysuovalla parannettiin ennen jalkasilsaakin. jalat vain kuumahkoon mäntysuopaveteen niin ne desinfioituivat ja silsa katosi. Mäntyöljy muistuttaa hintavaa teatree-öljyä ominaisuuksiltaan.
 • Mäntysuopaa voidaan käyttää siivouksessa vain sen raikkaan männyntuoksun takia. Mäntysuovan tuoksu on monelle suomalaiselle puhtauden symboli.

Mihin mäntysuopaa ei kannata tai saa käyttää

Mäntysuopa sisältää muista saippuoista poiketen mäntyöljyä. Mäntyöljyssä on runsaasti hartseja. Hartsit ovat hyvin allergisoivia. Siksi en suosittele mäntysuopaa henkilökohtaiseen hygieniaan.

Mäntysuovan hartsit vahingoittavat etenkin kaloja. Älä siksi koskaan käytä mäntysuopaa niin että valumavedet pääsevät suoraan, puhdistamattomina vesistöihin. Mäntysuovan tahmeat hartsit tarttuvat kalojen kiduksiin ja aiheuttavat kalojen menehtymisen.

Marseille saippua

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Marseille saippuasta ovat kuulleet varmasti kaikki. Se on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin siivoussaippua. Valitettavasti Marseille saippua käy vain aniharvoin siivoukseen. Oliiviöljystä valmistetut Marseille saippuat ovat tarkoitettu vain ihon puhdistukseen. Marseille saippua on poikkeuksellisen rasvaista, mietoa ja ihoystävällistä. Se ei siis puhdista rasvaa iholta vaan sen sijaan jättää iholle hoitavan rasvakerroksen. Tällainen saippua ei todellakaan ole sopiva normaaliin siivoukseen ja pyykinpesuun. Marseillesaippuasta ja muista ihonhoitoon tarkoitetuista saippuoista voit lukea myös täältä.

Mitä on Marseille saippua

Marseillessa Ranskassa on valmistettu saippuaa jo pitkään. Perinne tulee Syyrian kuuluisasta saippuakaupungista, Alepposta.

Marseilleen hankittiin ensimmäinen saippuakone vuonna 1370. Siitä lähtien kaupungissa on valmistettu kuuluisaa saippuaa.

Printeinen Marseille saippua

Perinteisesti Marseille saippua valmistetaan kasviöljystä ja lipeästä. Lipeää saatiin suolayrtti (Salicornia) nimisen kasvin tuhkasta. Savon de Marseille ei ole rekisteröity alkuperäisnimitys (AOC). Ainoastaan valmistusprosessin tulee noudattaa pääpiirteittäin alkuperäistä tapaa.

Alkuperäinen valmistusprosessi takaa rasvahappojen vähimmäispitoisuuden, jolloin saippuasta tulee Marseille saippualle ominaisen rasvaista. Savon de Marseille nimitystä voidaan käyttää siis muistakin saippuoista kuin oliiviöljystä valmistetuista saippuoista. Myös talia voidaan käyttää saippuoissa, joita kutsutaan nimellä Savon de Marseille.

Vuonna 1688 rajattiin oliiviöljystä valmistettu Marseille saippua ainoaksi oikeaksi Savon de Marseille saippuaksi. Perinteisesti Savon de Marseillessa on 72 painoprosenttia rasvahappoja ja ne kaikki tulevat oliiviöljystä. Samassa yhteydessä kiellettiin Marseille saippuan valmistus kesällä koska lämpö tuhoaa arvokkaita rasvahappoja. Savon de Marseille pala oli aina myös tietyn kokoinen

Kului vuosia ja vuosisatoja. Tarkat ohjeet saippuan valmistuksessa muuttuivat pikkuhiljaa. Afrikasta virtasi halpoja rasvoja kuten kookosrasvaa ja palmuöljyä, joita oli alettu vaivihkaa sekoittamaan tuotteisiin. Jopa lampaan talia sekoitettiin saippuamassaan. 1900-luvun alussa Marseillen saippuan öljyt ja rasvahapot koostuivat erittäin monesta öljystä.

Marseillen saippuatehtaat olivat paisuneet 1900-luvun alussa erittäin suureksi liiketoiminnaksi. Tuotantolaitoksia sijaitsi paljon myös Marseillen ulkopuolella. Marseille saippuaa valmistettiin nyt myös siivoukseen ja pyykinpesuun. Vain harva valmisti enää perinteistä ihonhoitoon tarkoitettua saippuaa oliiviöljystä.

Marseillen tuotanto on hiipunut kulta-ajoista

Nykyisin Marseillessa on vain viisi tehdasta, jotka valmistavat saippuaa 1600-luvun tapaan oliiviöljystä ja lipeästä. He leikkaavat saippuan perinteisesti viiden kilon saippuatangoista 600 grammaa painavaksi kuutioksi ja leimaavat saippuan. Leimassa on merkintä 72%, joka kertoo saippuan rasvahappopitoisuudesta.

Nykyisen lainsäädännön turvin voidaan Marseille saippuaa valmistaa hyvin monista eri raaka-aineista ja missä tahansa maailman maassa. Vain valmistustapa on suojattu osittain. Siksipä nykyisin Kiina ja Turkki ovat suurimmat Marseille saippuan valmistusmaat.

Mihin Marseille saippuaa voi käyttää kodinhoidossa

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Kuten äskeisestä historiikista luit, Marseille saippua on hyvin rasvaista. Sen pehmeä vaahto hellii ihoa eikä poista iholta sen omaa suojaavaa talivaippaa.

Kodinhoidossa on muutamia kohteita, joissa tarvitaan rasvaista puhdistusainetta.

 • Nahkakenkien puhdistaminen
 • Nahkapäällysteisten huonekalujen puhdistaminen
 • Villavaatteiden pesu
 • Silkkivaatteiden pesu
 • Meikkisiveltimien puhdistus

Nahan puhdistus Marseille saippualla

Kun puhdistat nahkaa, käytä pehmeää kosteaa puuvillaista kangasta. hiero kosteaa kangasta Marseille saippuaan ja siitä sitten nahkaan. Nahan puhdistukseen tulee käyttää mahdollisimman vähän vettä.

Marseille saippua hoitaa nahkaa. Sitä ei tarvitse pestä pois. Riittää että kengät ja huonekalut hangataan kiiltäviksi niin että irtonaista saippuaa ei enää ole havaittavissa.

Villan ja silkin puhdistus Marseille saippualla

Upota vaate haaleaan veteen ja hiero siihen Marseille saippuaa. Pese vaate puristelemalla sitä vedessä.

Huuhtele kolmessa haaleassa vedessä. Vaate ei tarvitse mitään huuhteluainetta.

Mihin Marseille saippua ei käy

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Marseille saippua ei käy millekään muulle pyykille kuin villalle ja silkille. Se on aivan liian rasvaista. Jos peset toistuvasti kirjo- ja valkopyykkiä Marseille saippualla alkaa pyykki kyllästyä rasvasta. Et saa mitenkään enää vaatetta pestyä puhtaaksi vaan se on heitettävä pois.

 Marseille saippua ei käy lattioiden pesuun eikä yleensäkään siivoukseen. Se ei puhdista lattioita eikä muita pintoja sillä se on siihen liian rasvaista. Pesuvedet, joissa on saippuaa saattavat lisäksi tukkia vähitellen putkistot.

Marseille saippuaa ei kannata käyttää tiskaamiseen. Se on hyvin mietoa eikä irrota rasvaa. Käytä mieluummin tehokasta kookosrasvasta valmistettua hajutonta siivoussaippuaa. Se puhdistaa myös erittäin rasvaisetkin astiat. Marseille saippua voi myös rasvaisena saippuana tukkia helposti keittiön viemärin.

Siivous- ja pyykkisaippuat

On olemassa joitakin saippuoita, jotka ovat suunniteltu nimenomaan siivoukseen, astioidenpesuun sekä pyykkäämiseen. Miten valita hyvä siivoussaippua.

Hyvä siivoussaippua ei ole lainkaan rasvainen. Se tarkoittaa sitä että siivoussaippuat ja pyykkisaippuat sisältävät suhteessa enemmin lipeää kuin ihon pesuun tarkoitetut saippuat. Siivoussaippuasta valmistettu liuos on siis emäksisempää ja pesevämpää kuin ihonhoitosaippuoiden vastaava liuos. Pyykkisaippualiuoksen pH voi olla jopa 10. Ihonhoitoon tarkoitettujen saippuoiden pH on hieman yli 7, korkeintaan 8. Tämä on suurin ja olennaisin ero siivoussaippuoiden ja ihonhoitosaippuoiden välillä.

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Valitettavasti nykyisin siivoukseen ja pyykkäykseen tarkoitettuja saippuoita löytyy vain muutama Suomesta. Saippuan suosion noustessa olisi luullut, että siivoukseen ja pyykkäämiseen olisi kehitetty lisää tuotteita. Varsinkin markettien hyllyiltä puuttuvat yleensä kaikki siivoussaippuat mäntysuopaa lukuun ottamatta. Jostain kumman syystä kaikki ovat alkaneet käyttämään Marseillesaippuaa siivoukseen vaikka se on mieto ihonhoitosaippua.

Siivoussaippua on taloudellinen käsitiskiaine

Tiskaan itse pelkästään saippualla käsin kaiken tiskin. Minulla ei ole tiskikonetta lainkaan. Valmistan kaikki ateriat kahdelle henkilölle kotona. En käytä puolivalmisteita. Eli tiskiä tulee aika runsaasti. Teen tuhtia, rasvaista ruokaa. Yksi tiskipöydän kulmalla oleva 120gr saippuapala kestää noin 2 kuukautta. Minusta todella taloudellista verrattuna moneen nestemäiseen ekopesuaineeseen.

Seuraavassa esittelen muutamia suomalaisia siivous- ja pyykkäyssaippuoiden valmistajia. Lue, miten valita hyvä siivoussaippua.

Kotimaisia siivoussaippuan valmistajia

Saaren Taika valmistaa aitoa siivoussaippuaa kookosrasvasta sekä oliiviöljystä. Saippua on selkeästi vahvempaa kuin ihonhoitoon tarkoitettu saippua. Sitä ei siis kannata käyttää ihmisille eikä lemmikeille vaan ainoastaan siivoukseen, tiskaamiseen ja pyykkäämiseen ja mieluiten hanskat kädessä.

Saippua on hajustamaton. Tämä on todellakin suuri plussa etenkin tiskauksessa. Itselläni on luomupuuvillasta valmistettu kahvisuodatin. Pesen sen joka ikisen käyttökerran jälkeen tiskisaippualla. Kahvisuodatin tulee putipuhtaaksi eikä siihen jää mitään tuoksua eikä makua pesuaineesta.

Saaren taika siivoussaippuaa saa 120gr ja 400gr kokoisina. Palan voi itse vaikkapa raastaa hienoksi jauheeksi. Näin sitä on kätevämpi käyttää pyykinpesussa ja siivouksessa. Astianpesussa olen itse käyttänyt pienempää palaa kokonaisena. Se tuntuu kätevämmältä tavalta tiskaukseen.

CLS Siivoussaippua valmistetaan Nurmijärvellä kookosrasvasta. Sitä voi hankkia vaikkapa täältä. Saippuaa on saatavana sekä hajustettuna että hajustamattomana. Hajustetussa on käytetty aitoja eteerisiä öljyjä ja ne ovat värjätty mica-väreillä. CLS-siivoussaippuoita voi käyttää nimenomaan siivoukseen. Ne jättävät huoneeseen kevyen eteeristen öljyjen tuoksun.

CLS-siivoussaippuoita suositellaan keraamisille liesitasoille sekä keittiön kiiltäville osille kuten hanoille ja rosteripinnoille.

Kätevän siivoussuihkeen saat, kun raastat saippuaa ja liuotat sen veteen. Kaada liuos suihkupulloon ja käytä esimerkiksi keittiön yleispesuaineena. Siivoussaippuat ovat erittäin tehokkaita rasvanpoistajia.

Fiini Naturally Pohjanmaalta valmistaa siivoussaippuaa muiden saippuoiden ohella. Fiini Naturallyn siivoussaippuaa saa sekä hajustettuna että hajustamattomana. Hieno juttu meille hajusteherkille. Palat ovat 140gr kokoisia. Niitä voi itse raastaa ja käyttää jauheena esimerkiksi DIY- pyykkipulverin ainesosana. Fiini Naturallylla on muuten aivan mieletön valikoima tyylikkäästi pakattuja luonnonmukaisia siivousaineita.

Tässäpä tämä. Kiitos taas kun jaksoit lukea juttuni. Toivottavasti tässä oli sinulle jotain uutta.

Mitä saippuaa sinä käytät siivoukseen ja pyykkäykseen?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Naturette siivoussaippua on mulla käytössä. Valmistetaan Mänttä-Vilppulassa.

  1. Hei Maria
   Kiva kun käytit aikaasi ja vierailt sivustollani. Kiitos paljon vinkistä Lisäänkin Natureten tänne juttuuni kun päivitän sitä. Naturette valmistaa näköjään myös muita todella laadukkaita siivousaineita. Tarkoitukseni olisi että nämä pienet kotimaiset valmistajat saisivat näkyvyyttä. Monet eivät tiedä ja tunne ekologisia puhdistusaineita. Hyvää kesän odotusta sinulle!
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *