Jos somesta ja netistä yleensäkin etsii vinkkejä luontoystävällisistä puhdistusaineista, nousee hyvin usein esiin saippua. Tämän jutun aihe on nimenomaan pyykisaippua ja siivoussaippua. Miten siivoussaippua eroa kasvosaippuasta? Selvitän sen sinulle tässä jutussa. Miten valita hyvä siivoussaippua, lue parhaat vinkit.

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Saippuan uusi suosio sai alkunsa aikanaan Zero Waste ajattelusta. Zero Waste tarkoittaa roskien välttelyä mahdollisimman pitkälle vietynä. Palasaippuan kääre on yleensä kevyt ja biohajoava. Joskus käärettä ei ole lainkaan vaan saippua myydään irtotavarana.

Miten valita hyvä siivoussaippua

Jatka lukemista niin saat tietää miten pyykkisaippua ja siivoussaippua eroavat iholle tarkoitetuista saippuoista. Miten valita hyvä siivoussaippua.


Palasaippua ei sisällä säilöntäainetta.

Palasaippuassa ei ole vettä eikä muita herkästi pilaantuvia raaka-aineita, joten säilöntäainetta ei tarvita.  Säilöntäaineet ovat eräs kaikkein allergisoivimmista lisäaineryhmistä puhdistus- ja siivousaineissa.

Nykyisin useimmissa pesuaineissa on säilöntäaineena tehokasta metyyli-isotiatsolinonia (MI tai MIT) sekä metyylikloori- isotiatsolinonia. Nämä aineet aiheuttavat valitettavasti allergiaa pieninäkin pitoisuuksina. On erittäin vaikeaa kehittää allergisoimaton, ympäristöystävällinen säilöntäaine, joka olisi vielä tehokas. Siksi kannattaisikin siirtyä käyttämään tuotteita, jotka eivät tarvitse säilöntäaineita.

Saippuan pitkä ja mielenkiintoinen tarina

miten-valitsen-hyvan-siivoussaippuan

Palasaippua on hyvin vaha keksintö. Palasaippuoita valmistettiin ainakin 4500 vuotta sitten Lähi-Idän alueella. Varhaiset saippuat valmistettiin tuhkasta sekä kasvi- ja eläinrasvoista.

Tuolloin saippua ei kuulunut kansan jokapäiväiseen käyttöön. Saippua oli luksustuote, jota käyttivät vain ylhäisöön kuuluvat. Vasta 1800-luvulla saippua alkoi yleistymään massatuotannon seurauksena.

Saippuaa alettiin valmistamaan kodeissa. Kaikissa Suomen maalaistaloissa valmistettiin saippuaa vielä 50-luvulla. Raaka-aineet saippuaan saatiin teurasjätteenä syntyneestä sianihrasta sekä lampaantalista. 50-luvun Suomessa oliivi- ja kookosöljyt olivat tuntemattomia etenkin kansan parissa eikä kotimaisia öljykasveja vielä viljelty.

Saippuaa valmistettiin moneen eri tarkoitukseen

Maalaistaloissa saippuaa valmistettiin sekä ihonhoitoon että siivous- ja pyykkisaippuaksi. Siivoussaippuoiden valmistus loppui kuitenkin teollistumisen myötä. Aluksi pyykkipulverit olivat saippuapohjaisia. Pulsaattorikoneissa saippuan vaahtoaminen ei haitannut lainkaan. Automaattipesukoneiden yleistyessä 60-luvulla tarvittiin vähävaahtoinen pesuaine. Saippuat eivät enää sopineet uusiin, moderneihin pesukonemalleihin.  Ratkaisuksi osoittautuivat synteettiset tensidit. Jo 60-luvulla suuri osa pesi pyykkinsä synteettisiä tensideitä sisältävillä teollisilla pesuaineilla.

Saippua jäi 60-luvulla pelkäksi ihonhoito tuotteeksi. Saippuoista haluttiin entistä hoitavampia ja ihoystävällisempiä. Niihin lisättiin runsaasti enemmin rasvaa, jotta emäksisyys laskisi. Saippuoita alettiin myös hajustamaan ja värjäämään houkuttelevuuden lisäämiseksi.

On ihan selviö, että tällaista värjättyä, hajustettua ja reilusti ylirasvoitettua saippuaa ei voinut mitenkään käyttää siivouksessa ja pyykinpesussa. 

Miksi kerroin niin laajasti saippuan historiasta

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Saippuan historian tunteminen helpottaa ymmärtämään miten saippuaa voidaan hyödyntää nykyaikaisissa kodeissa. Saippua oli unohdettu useiksi vuosikymmeniksi eikä kukaan oikein osannut enää käyttää sitä mihinkään.

Saippuan uusi tuleminen tapahtui noin 10 vuotta sitten. Saippuaa alettiin käyttää ihonhoidossa ja myös hiustenhoidossa syistä, jotka jo alussa mainitsin. Saippuasta ei kuitenkaan tiedetty juuri mitään. Synteettisten tensidien kausi alkoi jo 1960-luvulla. Vain hyvin harvalla oli enää mitään kosketuspintaa saippuaan. Kukaan ei enää tiennyt mikä on pyykkisaippua tai siivoussaippua. Saippuan käyttö pitää siis opetella tavallaan kuin alusta.

Saippua ei ole vain yksi tuote

On olemassa hyvin erilaisia saippuoita hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Tässä blogissa me puhumme siivous- ja pyykinpesuun tarkoitetuista saippuoista. Lue, miten valita hyvä siivoussaippua.

Miksi saippua puhdistaa

Saippua on tensidi eli veden pintajännitystä alentava ja samalla pesevä aine. Saippuan teho perustuu sen molekyyleihin. Saippuamolekyyleissä on kaksi päätä; lipofiilinen eli rasvahakuinen pää ja hydrofiilinen eli vesihakuinen pää. Puhdistettava, rasvaa sisältävä lika hylkii vettä. Rasvahakuinen pää kiinnittyy puhdistettavaan rasvaan ja vesihakuinen pää ei hyljeksi vettä. Saippuan molekyylit eristävät rasvaisen lian sisälleen ja kuljettavat sen pois veden mukana. Näin liasta tuli vesiliukoinen ja se irtoaa pesussa.

Seraavaksi esittelen yleisempiä saippuatyyppejä. Miten valita hyvä siivoussaippua. Lue lisää aiheesta.

Mäntysuopa

Jokainen tietää varmasti ainakin yhden siivoussaippuan nimittäin mäntysuovan. Mäntysuopa on suomalainen erikoisuus, jota tapaa myös Pohjoismaissa sekä Pohjois-Amerikassa. Mäntysuopa on kehitetty Enso-Kutzeitin Kotkan tehtaalla. Sen kehitti kemisti-insinööri Alfons Hellström vuonna 1913 selluloosateollisuuden sivutuotteena syntyneestä mäntyöljystä. Mäntysuopaan lisätään mukaan myös soodaa eli natriumkarbonaattia ja fosfaatteja.

Mäntysuopa ei ole varsinaisesti suopaa vaan tavallista saippuaa höystettynä reilulla tujauksella aitoa mäntyöljyä. Saippua valmistetaan lipeästä eli natriumhydroksidista ja rasvoista. Suopa taas valmistetaan kaliumhydroksidista ja rasvoista.

Mäntysuopaa on käytetty perinteisesti mattojen pesuun sillä se antaa niihin raikkaan männyntuoksun. Se soveltuu myös käsittelemättömän puun puhdistukseen. Esimerkiksi saunan lauteet on perinteisesti puhdistettu mäntysuovalla.

Mäntysuopaa saa sekä palana että nesteenä. Tarjolla on ainakin nämä kaksi vaihtoehtoa

MäntyEko Mäntynestesaippua: Sisältää runsaasti aitoa mäntyöljyä

Havu1 Mäntysuopaliuos ja pala; Henkel Norden Oy

Mihin mäntysuopaa voi käyttää

Mäntysuovalle on aikojen kuluessa kehitetty valtavasti käyttötarkoituksia

  • Mattojen pesuun, älä kuitenkaan pese mattoja koskaan luonnonvesistöissä
  • Käsittelemättömän puun pesuun, esimerkiksi sauna ja kesämökin puiset kalusteet
  • Uunin puhdistukseen
  • Kirvojen torjuntaan puutarhassa, käytetään kuten Tolua
  • Huovuttamiseen
  • Veneiden pesuun; mäntyöljy on hyvä homeiden torjuntaan
  • Kaakelilattioiden pesuun, antaa lattialle hienon kiillon. Jotkut eivät tosin pidä lainkaan mäntysuovan laatoille antamasta pinnasta. Täysin makuasia.
  • Työvaatteiden pesuun
  • Mäntysuovalla parannettiin ennen jalkasilsaakin. jalat vain kuumahkoon mäntysuopaveteen niin ne desinfioituivat ja silsa katosi. Mäntyöljy muistuttaa hintavaa teatree-öljyä ominaisuuksiltaan.
  • Mäntysuopaa voidaan käyttää siivouksessa vain sen raikkaan männyntuoksun takia. Mäntysuovan tuoksu on monelle suomalaiselle puhtauden symboli.

Mihin mäntysuopaa ei kannata tai saa käyttää

Mäntysuopa sisältää muista saippuoista poiketen mäntyöljyä. Mäntyöljyssä on runsaasti hartseja. Hartsit ovat hyvin allergisoivia. Siksi en suosittele mäntysuopaa henkilökohtaiseen hygieniaan.

Mäntysuovan hartsit vahingoittavat etenkin kaloja. Älä siksi koskaan käytä mäntysuopaa niin että valumavedet pääsevät suoraan, puhdistamattomina vesistöihin. Mäntysuovan tahmeat hartsit tarttuvat kalojen kiduksiin ja aiheuttavat kalojen menehtymisen.

Marseille saippua

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Marseille saippuasta ovat kuulleet varmasti kaikki. Se on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin siivoussaippua. Valitettavasti Marseille saippua käy vain aniharvoin siivoukseen. Oliiviöljystä valmistetut Marseille saippuat ovat tarkoitettu vain ihon puhdistukseen. Marseille saippua on poikkeuksellisen rasvaista, mietoa ja ihoystävällistä. Se ei siis puhdista rasvaa iholta vaan sen sijaan jättää iholle hoitavan rasvakerroksen. Tällainen saippua ei todellakaan ole sopiva normaaliin siivoukseen ja pyykinpesuun. Marseillesaippuasta ja muista ihonhoitoon tarkoitetuista saippuoista voit lukea myös täältä.

Mitä on Marseille saippua

Marseillessa Ranskassa on valmistettu saippuaa jo pitkään. Perinne tulee Syyrian kuuluisasta saippuakaupungista, Alepposta.

Marseilleen hankittiin ensimmäinen saippuakone vuonna 1370. Siitä lähtien kaupungissa on valmistettu kuuluisaa saippuaa.

Printeinen Marseille saippua

Perinteisesti Marseille saippua valmistetaan kasviöljystä ja lipeästä. Lipeää saatiin suolayrtti (Salicornia) nimisen kasvin tuhkasta. Savon de Marseille ei ole rekisteröity alkuperäisnimitys (AOC). Ainoastaan valmistusprosessin tulee noudattaa pääpiirteittäin alkuperäistä tapaa.

Alkuperäinen valmistusprosessi takaa rasvahappojen vähimmäispitoisuuden, jolloin saippuasta tulee Marseille saippualle ominaisen rasvaista. Savon de Marseille nimitystä voidaan käyttää siis muistakin saippuoista kuin oliiviöljystä valmistetuista saippuoista. Myös talia voidaan käyttää saippuoissa, joita kutsutaan nimellä Savon de Marseille.

Vuonna 1688 rajattiin oliiviöljystä valmistettu Marseille saippua ainoaksi oikeaksi Savon de Marseille saippuaksi. Perinteisesti Savon de Marseillessa on 72 painoprosenttia rasvahappoja ja ne kaikki tulevat oliiviöljystä. Samassa yhteydessä kiellettiin Marseille saippuan valmistus kesällä koska lämpö tuhoaa arvokkaita rasvahappoja. Savon de Marseille pala oli aina myös tietyn kokoinen

Kului vuosia ja vuosisatoja. Tarkat ohjeet saippuan valmistuksessa muuttuivat pikkuhiljaa. Afrikasta virtasi halpoja rasvoja kuten kookosrasvaa ja palmuöljyä, joita oli alettu vaivihkaa sekoittamaan tuotteisiin. Jopa lampaan talia sekoitettiin saippuamassaan. 1900-luvun alussa Marseillen saippuan öljyt ja rasvahapot koostuivat erittäin monesta öljystä.

Marseillen saippuatehtaat olivat paisuneet 1900-luvun alussa erittäin suureksi liiketoiminnaksi. Tuotantolaitoksia sijaitsi paljon myös Marseillen ulkopuolella. Marseille saippuaa valmistettiin nyt myös siivoukseen ja pyykinpesuun. Vain harva valmisti enää perinteistä ihonhoitoon tarkoitettua saippuaa oliiviöljystä.

Marseillen tuotanto on hiipunut kulta-ajoista

Nykyisin Marseillessa on vain viisi tehdasta, jotka valmistavat saippuaa 1600-luvun tapaan oliiviöljystä ja lipeästä. He leikkaavat saippuan perinteisesti viiden kilon saippuatangoista 600 grammaa painavaksi kuutioksi ja leimaavat saippuan. Leimassa on merkintä 72%, joka kertoo saippuan rasvahappopitoisuudesta.

Nykyisen lainsäädännön turvin voidaan Marseille saippuaa valmistaa hyvin monista eri raaka-aineista ja missä tahansa maailman maassa. Vain valmistustapa on suojattu osittain. Siksipä nykyisin Kiina ja Turkki ovat suurimmat Marseille saippuan valmistusmaat.

Mihin Marseille saippuaa voi käyttää kodinhoidossa

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Kuten äskeisestä historiikista luit, Marseille saippua on hyvin rasvaista. Sen pehmeä vaahto hellii ihoa eikä poista iholta sen omaa suojaavaa talivaippaa.

Kodinhoidossa on muutamia kohteita, joissa tarvitaan rasvaista puhdistusainetta.

  • Nahkakenkien puhdistaminen
  • Nahkapäällysteisten huonekalujen puhdistaminen
  • Villavaatteiden pesu
  • Silkkivaatteiden pesu
  • Meikkisiveltimien puhdistus

Nahan puhdistus Marseille saippualla

Kun puhdistat nahkaa, käytä pehmeää kosteaa puuvillaista kangasta. hiero kosteaa kangasta Marseille saippuaan ja siitä sitten nahkaan. Nahan puhdistukseen tulee käyttää mahdollisimman vähän vettä.

Marseille saippua hoitaa nahkaa. Sitä ei tarvitse pestä pois. Riittää että kengät ja huonekalut hangataan kiiltäviksi niin että irtonaista saippuaa ei enää ole havaittavissa.

Villan ja silkin puhdistus Marseille saippualla

Upota vaate haaleaan veteen ja hiero siihen Marseille saippuaa. Pese vaate puristelemalla sitä vedessä.

Huuhtele kolmessa haaleassa vedessä. Vaate ei tarvitse mitään huuhteluainetta.

Mihin Marseille saippua ei käy

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Marseille saippua ei käy millekään muulle pyykille kuin villalle ja silkille. Se on aivan liian rasvaista. Jos peset toistuvasti kirjo- ja valkopyykkiä Marseille saippualla alkaa pyykki kyllästyä rasvasta. Et saa mitenkään enää vaatetta pestyä puhtaaksi vaan se on heitettävä pois.

 Marseille saippua ei käy lattioiden pesuun eikä yleensäkään siivoukseen. Se ei puhdista lattioita eikä muita pintoja sillä se on siihen liian rasvaista. Pesuvedet, joissa on saippuaa saattavat lisäksi tukkia vähitellen putkistot.

Marseille saippuaa ei kannata käyttää tiskaamiseen. Se on hyvin mietoa eikä irrota rasvaa. Käytä mieluummin tehokasta kookosrasvasta valmistettua hajutonta siivoussaippuaa. Se puhdistaa myös erittäin rasvaisetkin astiat. Marseille saippua voi myös rasvaisena saippuana tukkia helposti keittiön viemärin.

Siivous- ja pyykkisaippuat

On olemassa joitakin saippuoita, jotka ovat suunniteltu nimenomaan siivoukseen, astioidenpesuun sekä pyykkäämiseen. Miten valita hyvä siivoussaippua.

Hyvä siivoussaippua ei ole lainkaan rasvainen. Se tarkoittaa sitä että siivoussaippuan ja pyykkisaippuan valmistukseen on käytetty suhteessa enemmin lipeää kuin ihon pesuun tarkoitettujen saippuoiden. Siivoussaippuasta valmistettu liuos on siis emäksisempää ja pesevämpää kuin ihonhoitosaippuoiden vastaava liuos. Pyykkisaippualiuoksen pH voi olla jopa 10. Ihonhoitoon tarkoitettujen saippuoiden pH on hieman yli 7, korkeintaan 8. Tämä on suurin ja olennaisin ero siivoussaippuoiden ja ihonhoitosaippuoiden välillä.

miten-valita-hyva-siivoussaippua

Valitettavasti nykyisin siivoukseen ja pyykkäykseen tarkoitettuja saippuoita löytyy vain muutama Suomesta. Saippuan suosion noustessa olisi luullut, että siivoukseen ja pyykkäämiseen olisi kehitetty lisää tuotteita. Varsinkin markettien hyllyiltä puuttuvat yleensä kaikki siivoussaippuat mäntysuopaa lukuun ottamatta. Jostain kumman syystä kaikki ovat alkaneet käyttämään Marseille saippuaa siivoukseen vaikka se on mieto ihonhoitosaippua.

Siivoussaippua on taloudellinen käsitiskiaine

Tiskaan itse pelkästään saippualla käsin kaiken tiskin. Minulla ei ole tiskikonetta lainkaan. Valmistan kaikki ateriat kahdelle henkilölle kotona. En käytä puolivalmisteita. Eli tiskiä tulee aika runsaasti. Teen tuhtia, rasvaista ruokaa. Yksi tiskipöydän kulmalla oleva 120gr saippuapala kestää noin 2 kuukautta. Minusta se on todella taloudellista verrattuna moneen nestemäiseen ekopesuaineeseen.

Seuraavassa esittelen muutamia suomalaisia siivous- ja pyykkäyssaippuoiden valmistajia. Lue, miten valita hyvä siivoussaippua.

Kotimaisia siivoussaippuan valmistajia

Saaren Taika valmistaa aitoa siivoussaippuaa kookosrasvasta sekä oliiviöljystä. Saippua on selkeästi vahvempaa kuin ihonhoitoon tarkoitettu saippua. Sitä ei siis kannata käyttää ihmisille eikä lemmikeille vaan ainoastaan siivoukseen, tiskaamiseen ja pyykkäämiseen ja mieluiten hanskat kädessä.

Saippua on hajustamaton. Tämä on todellakin suuri plussa etenkin tiskauksessa. Itselläni on luomupuuvillasta valmistettu kahvisuodatin. Pesen sen joka ikisen käyttökerran jälkeen tiskisaippualla. Kahvisuodatin tulee putipuhtaaksi eikä siihen jää mitään tuoksua eikä makua pesuaineesta.

Saaren taika siivoussaippuaa saa 120gr ja 400gr kokoisina. Palan voi itse vaikkapa raastaa hienoksi jauheeksi. Näin sitä on kätevämpi käyttää pyykinpesussa ja siivouksessa. Astianpesussa olen itse käyttänyt pienempää palaa kokonaisena. Se tuntuu kätevämmältä tavalta tiskaukseen.

CLS Siivoussaippua valmistetaan Nurmijärvellä kookosrasvasta. Sitä voi hankkia vaikkapa täältä. Saippuaa on saatavana sekä hajustettuna että hajustamattomana. Hajustetussa on käytetty aitoja eteerisiä öljyjä ja ne ovat värjätty mica-väreillä. CLS-siivoussaippuoita voi käyttää nimenomaan siivoukseen. Ne jättävät huoneeseen kevyen eteeristen öljyjen tuoksun.

CLS-siivoussaippuoita suositellaan keraamisille liesitasoille sekä keittiön kiiltäville osille kuten hanoille ja rosteripinnoille.

Kätevän siivoussuihkeen saat, kun raastat saippuaa ja liuotat sen veteen. Kaada liuos suihkupulloon ja käytä esimerkiksi keittiön yleispesuaineena. Siivoussaippuat ovat erittäin tehokkaita rasvanpoistajia.

Fiini Naturally Pohjanmaalta valmistaa siivoussaippuaa muiden saippuoiden ohella. Fiini Naturallyn siivoussaippuaa saa sekä hajustettuna että hajustamattomana. Hieno juttu meille hajusteherkille. Palat ovat 140gr kokoisia. Niitä voi itse raastaa ja käyttää jauheena esimerkiksi DIY- pyykkipulverin ainesosana. Fiini Naturallylla on muuten aivan mieletön valikoima tyylikkäästi pakattuja luonnonmukaisia siivousaineita.

Tässäpä tämä. Kiitos taas kun jaksoit lukea juttuni. Toivottavasti tässä oli sinulle jotain uutta.

Mitä saippuaa sinä käytät siivoukseen ja pyykkäykseen?

Ota osaa keskusteluun

36 kommenttia

  1. Naturette siivoussaippua on mulla käytössä. Valmistetaan Mänttä-Vilppulassa.

    1. Hei Maria
      Kiva kun käytit aikaasi ja vierailit sivustollani. Kiitos paljon vinkistä Lisäänkin Natureten tänne juttuuni kun päivitän sitä. Naturette valmistaa näköjään myös muita todella laadukkaita siivousaineita. Tarkoitukseni olisi että nämä pienet kotimaiset valmistajat saisivat näkyvyyttä. Monet eivät tiedä ja tunne ekologisia puhdistusaineita. Hyvää kesän odotusta sinulle!
      Terveisin Outi

  2. Hei, kiitos kattavasta jutusta!! Mietin, vielä, kun tuolla puhuttiin mäntyauovan kohdalla työvaatteista, että onko mahdollista korvata pyykkipulverissa Marseille-saippua tai osa siitä Mäntysuopa-saippua lla?

    1. Hei Reetta
      Kiva kuulla että pidit jutustani. Positiiviset kommentit piristävät minua todella paljon!
      Mäntysuovasta voisin sanoa sen että älä koskaan laita mäntysuopaa pesukoneeseen. Siinä on hyvin paljon mäntyöljyä. Mäntyöljyssä on terpeenejä jotka ajan kanssa vahingoittavat etenkin koneen kumisia osia. Pitääkin lisätä tuo maininta juttuuni.
      Myöskään en tiedä mäntysuovan ylirasvoitusta. Tuntuu että siinä on paljon ylimääräistä rasvaa joka ei ole saippuoitunutta. Tällainen rasva imeytyy kuituihin ja tekee ne tahmeiksi. Valmiiksi rasvaisten työhaalarien pesussa tahmeudesta ei ole niin haittaa. Siksi mainitsin työvaatteet tuossa.
      Jos haluat edullisen saippuan siivoukseen, pyykkäykseen ja kodinhoitoon, hanki Vaasan Aito Saippua Oy:n ikivanhaa ja hyväksi havaittua Pore saippuaa. Pore saippua ei ole ylirasvoitettu ja on erittäin tehokas kaikkeen siivoukseen ja pyykkiin. Se on myös hajustamaton. Voit raastaa sitä koneeseen joko pyykkipulverin sekaan tai käyttää sellaisenaan. Voi olla että Pore saippua ei ole vegaani tuote eli eläinrasvaa saattaa olla käytetty valmistuksessa. Valmistusaineita ei ole pakko ilmoittaa siivouskemikaaleissa. Ainakin se on ekolginen eli ympäristölle haitaton. Pore saippuaa pitäisi löytyä myös marketeista.
      Hyvää syksyn jatkoa sinulle
      Terveisin Outi

      1. Hei
        Voiko tuota poresaippuaa käyttää pesukoneeseen, siis vaatteiden pesuun. Kiitos tästä jutusta. Olen kaivannut vaihtoehtoja käsitiskiaineelle ?
        Tarja

        1. Hei Tarja
          Syy, miksi kaikki saippua ei sovellu pyykkikoneeseen on saippuan rasvaisuus. Valitettavasti en ole koskaan kokeillut Pore saippuaa. Pore saippua on nimenomaan siivous/pyykkisaippua. Siksi se ei varmastikkaan ole kovin rasvainen (näin ainakin uskon). Voit käyttää sitä siivoussaippuan tapaan raasteena tai liuoksena konepesussa. Saippuoissa ei tarvitse ilmoittaa ylirasvoitusta joka on mielestäni harmillista.
          Terveisin Outi

  3. Olipas mahtava tietopaketti, kiitos!
    Osaisitko kertoa jotain turvesaippuasta. Voiko sitä käyttää esim. siivoukseen tai pyykkiin?
    Olisi myös tosi kiva saada postaus itsetehdyistä ekologisesta astianpesuaineesta. Iso kiitos erittäin kiinnostavasta ja antoisasta blogista!

    1. Hei Roosa
      Todella ihana että pidät blogistani ja luet sitä. Yritän helpottaa omalta osaltani ekologisempien vaihtoehtojen käyttöä kodinhoidossa. Ihmiset kyllä käyttäisivät luontoystävällisempiä vaihtoehtoja jos niistä olisi enemmin tietoa.
      Turvesaippuasta tiedän sen verran että hankin sellaisen Carita Cosmetiikalta viime kesänä. Se odottaa vielä kokeilua hyllyssäni. Turve on todella hyvä ihonhoidossa (poistaa kuona-aineita ihosta) mutta siivouksessa turpeella ei ole mitään tehtävää. Turpeen hienot kasvikemikaalit menevät hukkaan siivouksessa ja voivat olla jopa haitaksi pyykinpesussa sillä turve on aika sottaista ja tahraavaa.
      Astioiden käsinpesuun käytän kudottua tiskirättiä ja siivoussaippuaa. Mielestäni ihan paras kombo.
      Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
      Terkuin Outi

      1. Kiitos Outi! Innolla odotan uusia postauksiasi! 🙂
        Aion kokeilla tuota pesusoodan valmistusta, josta kerroit toisessa postauksessa ja myös siivoussaippua on ostoslistalla:) Olen käyttänyt käsitiskiin Ecoveriä, mutta aina parempaa jos saa kotimaisen ja muovipakkauksettoman vaihtoehdon tähänkin! (Plus aion tehdä siitä ohjeidesi mukaan myös yleispesuainetta). Hyvin inspiroitunut blogistasi siis! 🙂

  4. Kiitos kattavasta ja mielenkiintoisesta sivustosta ja kirjoituksists! Aion kokeilla näitä itse tehtyjä pesuaineita!
    T. Kikka

    1. Hei Kirsi
      Kiitos paljon kehuista. Kaikki palautteet, varsinkin positiiviset merkitsevät minulle tosi paljon.?
      Kokeile ihmeessä pesuaineita. Minulla on monen vuoden kokemus näistä soodapohjaisista pesujauheista. Ne ovat ympäristöystävällisiä, pesevät hyvin ja pitävät myös koneen puhtaana.
      Terveisin Outi

  5. Marius Farben oliiviöljypohjainen Savon Noir Liquide on tarkoitettu kodin siivoamiseen. Pesen sillä kotona mm. parkettilattiat ja tulos on todella kaunis ja tuoksu ja fiilis aivan ylellinen! Samoin pinnat ja pesualtaat ym. Käytän kaikkeen siivoukseen myös kesämökillä.Suosittelen lämpimästi ! Ostin litran pullon ja on todella riittoisaa. Saippua on paksua ja se laimennetaan veteen ja käytetään esim. suihkepullosta.
    Jos tarvitsen jämäkämpää puhdistusta pinttyneeseen likaan hyvä tuote on Sonetin Rasvanliuottaja. Molemmat löysin Ruohonjuuresta.
    Kiitos hyvästä kirjoituksesta, luin ilolla!

    1. Hei Eva
      Kiitos paljon mielenkiinnosta ja positiivisesta palautteesta.
      Saippua on todella ekovalinta myös mökille. Sehän on täysin biohajoava ja valmistettu hyvin yksinkeraisista ainesosista.
      Hyvää kesän jatkoa sinulle!
      Outi

  6. Kiitos hyvistä tiedoista. Tein jo jauhemaista pyykinpesuainetta viileälle vedelle ja oli hyvä! Nähtävästi se sopii myös hienopyykille? Ostin nyt Le Pere Pelletier saippualastuja kilon. Niitä ei siis voi laittaa tuon siivoussaippuan sijaan pesujauheeseen?

    1. Hei Tiina-Liisa
      Kiitos tosi paljon että luet blogiani ja innostuit kokeilemaan pyykinpesuainetta.
      Ohjeeni mukaan valmistettu pyykkipulveri sopii hyvin yleispesuaineeksi. Voit säädellä pesutehoa lisäämällä pesusoodan ja siivoussaippuan määrää. Etenkin tahraiselle (ruokatahrat yms.) pyykille kannattaa annostella hieman enemmin siivoussaippuaa.

      Tämä pesujauhe sopii alusvaatteille, sukille ja muulle pikkupyykille erittäin hyvin. Villalle ja silkille en kuitenkaan tätä ohjeeni mukaista pesujauhetta suosittele.

      Villan ja silkin pesuun ostamasi Le Pere Pelletier saippualastut sopivat todella hyvin. Ja kuten arvelitkin, noita ostamisasi saippualastuja ei kannata sekoittaa pesujauheeseen. Käytä pesujauheeseen vain raastettua aitoa siivoussaippuaa.

      Le Pere Pelletier saippualastut sisältävät luonnonrasvoja jotka tunkeutuvat syvälle kuituihin. Pitkään käytettäessä kangas kyllästyy rasvoista, tummuu, kovettuu ja alkaa tuoksahtaa eltaantuneelta. Rasvan kyllästämää kangasta ei enää voi puhdistaa mitenkään vaan se on heitettävä sekajätteeseen.

      Marseille lastut ovat peräisin maista, joissa villavaatteet ovat olleet hyvin yleisiä. Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa Marseille saippualla pestään nimenomaan villaa sekä muita eläinkuituja. Se onkin aivan mahtava tuote nahalle, villalle, silkille ja jopa iholle mutta ei puuvillalle, muuntokuiduille tai tekokuiduille.

      Terveisin Outi

  7. Hei,
    kannattaa ottaa Poresaippua kokeiluun, jos ei ole vielä tuttu. Tehokas ja halpa!
    Tässä valmistajalta saatu aineluettelo:
    ”Pore sisältää enimmäkseen suoloja.
    Suurin ainesosa on ruokasoodaa.
    – Ruokasooda
    – Natriumbikarbonat
    – Natriumthripolyfosfaati
    – Natriumsuola
    – Sodium benzoate
    – Natriumvesilasi
    – Pieni määrä hajustetta.”

    1. Kiitos Päivi
      Tosi hyvä vinkki. En ole kokeillut vielä. Voisi olla hyvä.
      Mietin että mitä rasvaa ovat käyttäneet?
      Tuossa on vain natriumsuola joka tarkoittaa kait saippuaa eli lipeä + rasvat.
      T Outi

  8. Hei, olipa mielenkiintoinen postaus. Juuri siksikin kun itsekkin valmistan yrityksessäni pyykkäyspulvereita, pyykkietikoita, saippuaa iholle mutta tulossa juuri markkinoille myös tiskisaippuaa sekä muita luonnontuotteista valmistettuja pesuaineita.

    1. Hei Anne
      Onpa mukava kuulla uusista kotimaisista saippuoita ja pesuaineta valmistavista yrityksistä. Lähituotanto on aina plussaa myös ympäristön kannalta.
      Kävin kurkkaamassa sivuillasi. Sinulla on todella kattava valikoima siivoustuotteita ja paljon muutakin.
      Jälleenmyyjälista on jo pikä ja tuotteitasi löytyy monesta paikasta ympäri Suomen.

      Onnea yrityksellesi!

      Terveisin Outi

  9. Hei, miten sappisaippua ominaisuuksiltaan eroaa siivoussaippuasta kodin siivouksessa (tiskit, lattiat, pinnat jne.)? Sappisaippuaa vaikuttaa olevan helpommin ja edullisemmin saatavilla kuin siivoussaippuaa, mutta onko siinä siis jokin tekijä, joka estää käyttämästä sitä siivoussaippuan tapaan? Toinen kysymykseni koskee siivoussaippuaa; mistä tunnistan ylirasvoittamattoman siivoussaippuan lukemalla pelkästään pakkauksen tiedot (esim. ainesosaluettelon), ellei pakkauksessa erityisesti mainosteta sen olevan ylirasvoittamatonta ja siivoukseen sopivaa jne.? Kiitoksia vastauksista jo etukäteen 🙂

    1. Hei Iitu
      Sappisaipuaa todellakin löytyy melkein joka marketista helposti. Sappisaippuan tahroja poistava vaikutus perustuu härän sappinesteeseen jota saippuassa on jonkin verran. Muuten sappisaippua on varsin tavanomaista saippuaa.

      Siivoussaippua on valmistettu eri tavalla kuin sappisaippua. Siivoussaippuassa ei ole lainkaan ylirasvoitusta kuten sappisaippuassa. Ylirasvoitus on siivouksessa ja etenkin pyykkäyksessä ongelmallista sillä rasva kertyy kuituihin ja pilaa tekstiilin. Siivouksessa ylimääräinen rasva on muuten vaan turhaa.
      Ylirasvoitusta ei valitettavasti lue saippuan etiketissä. Saippuoissa tarkat ainesosamerkinnät eivät ole pakollisia eikä ylirasvoituksesta ole yleensä merkintää. Itse tunnen ja tiedän kokemuksesta käsissäni milloin saippuassa on ylimääräistä rasvaa sillä olen jonkin verran valmistanut saippuoita omaan käyttöön.
      Jos saippuan etiketissä lukee että se on siivoussaippuaa niin todennäköisesti siinä ei ole ylimääräistä rasvaa.

      Sappisaippuaa en ole käyttänyt siivoussaippuan tapaan. Käytän sappisaippuoita ainoastaan hyvin pienellä alueella,tahranpoistossa.

      Toivottavasti vastaukseni hyödytti sinua!?

      Terveisin Outi

      1. Kiitos nopeasta vastauksesta! Nyt rupesi ihmetyttämään, että toisessa tekstissäsi (itse tehdyistä pyykinpesuaineista) kuitenkin suosittelet myös sappisaippuaa ihan pyykkiaineeseen. Mietin siis tuota rasvan kertymistä ja sitä kautta tekstiilien ja koneen pilaantumista. Onko kyse hyöty-haittasuhteesta hankalasti likaantuneen pyykin kanssa vai miksi tällainen hieman ristiriitainen suositus?

        1. Hei Iitu

          Tosiaan, siellä oli pyykkipulveri ohjeessa sappisaippua myös mainittu.
          Kyllä, sappisaippua pystyy hajoittamaan rasvatahroja joten sitä voi käyttää myös pesupulverissa satunnaisesti jos pyykki on tahraista.
          Säännöllisesti en sitä käyttäisi. Siivoussaippua on parempi vaihtoehto säännölliseen käyttöön.

          Oma pesupulverini ei sisällä saippuaa kuin poikkeustapauksissa (tahroja tms.)

          Terveisin Outi

  10. Hei!
    Onpa mielenkiintoista luettavaa. Siivoussaippuat tuntuvat aika kalliilta käytettynä pyykinpesuun. Törmäsin Pilvi- merkkiseen pyykkisaippuaan, jota saa mm. Kärkkäiseltä noin 2 euron hintaan. Sopisiko se raastettuna itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen?

    1. Hei Kaisu!
      Kiitos että luet blogiani ja kiitos todella paljon vinkistä.
      Pilvi pyykkisaippua on minullekin tuntematon tuote. Ainesosaluetteloa en netistä löytänyt. Pitääpä käydä kaupassa vilkaisemassa inci listaa. Uskoisin että sisältää suht turvallisia ainesosia.

      Olet täysin oikeassa siinä että markkinoilla olevat pyykkisaippuat tai siivoussaippuat ovat kalliin puoleisia. Ne tuotetaan käsityönä parhaista raaka-aineista kuten kookosrasvasta ja aidoista eteerisistä öljyistä. Jotta ihmiset alkaisivat yleisiemmin käyttää siivous/pyykkisaippuoita, pitäisi hinnan olla oleellisesti alhaisempi.

      Teollisesti valmistettuja, siivoukseen ja pyykinpesuun tarkoitettuja pyykkisaippuoita on vähemmän. Yksi tuntemani tuote on Pore saippua (ovh 4-5 eur pala) jossa on vain turvallisia raaka-aineita. Toivottavasti tämä Pilvi pyykkisaippua osoittautuu yhtä turvalliseksi tuotteeksi. Hinta näyttäisi olevan Puuilossa 3,32 eur/kilo eli todella kohtuullinen.

      Terveisin Outi

        1. Hei Natti
          Ostin tosiaankin Pilvi saippuaa.
          Pilvisaippua on todella edullista. Paketissa on kaksi reilua, 300 gramman palaa ja hinta alle 2 euroa. Tällainen saippua olisi oikea pyykkärin unelma. valitettavasti jouduin pettymään.

          Tietysti katsoin tuotteen INCI:n ja petyin pahasti. Pilvisaippua on valmistettu pääosin eläinrasvasta sekä palmuöljystä jotka ovat edullisia rasvoja. Näin hinta on saatu hyvin alas. Monet haluavat vältellä sekä eläinrasvoja että palmuöljyä tai ainakin palmuöljyä eettisistä syistä.
          Hankalampi ainesosa on tuotteessa oleva säilöntäaine, BHT eli butyyli hydroksitolueeni. Se on syöpää aiheuttava aine sekä haitallinen myös vesistöille. BHT:n vuoksi en suosittele pilvisaippuaa.
          Etsin edelleen hyvää ja edullista pyykkisaippuaa. Toivottavasti sellaista joku alkaa valmistamaan.

          Terkuin Outi

  11. Hei!
    Vaikka artikkeli kertoo siivouksessa käytettävistä saippuoista, tuon tähän mukaan iho-/hiustenpesunäkökulmaa. Minulla on vuosikymmeniä sitten todettu seborroinen ihottuma, mikä vaivaa erityisesti päänahkaa ja kulmakarvojen välialuetta.
    Lääkesampoo Nizoral ja kortisoniliuos Locoid ovat tulleet tutuiksi. Mikään tavallisista sampoista ei sovi. Nykyään turvaudun hiustenpesussa pääosian vanhanaikaiseen pyykkisaippuaan ja ihottumaa ennakoivan kivun tullessa mäntynestsaippuapesuun, mikä tuntuu helpottavan ihotuntemusta samantien. Olen myös hajusteallergikko. Pyykkisaippuat ovat hyviä, koska niihin ei ole työnnetty kaikenkarvaisia parfyymeja.

    Helsingin päiväkodeissa ja kouluissa on jokasyksyinen päätäiongelma varsin tuttua. Päiväkoti-ikäinen lapsenlapseni oli saanut ohjeenmukaiset täishampoohoidot tullessaan mummulaan. Saunoimme yhdessä ja sitten pesulle. Lapsi sanoi, että päänahka on ihan kipeä täisampoosta. Sanoin, että pestään hiukset nyt mummun mäntysuovalla, se rauhoittaa. Näin tehtiin, ja tyttö sanoi, että aine helpotti heti.

    Lapsena maalla hiukset ja iho pestiin vallan kotitekoisella ruskealla saippualla, mihin ei oltu mitään kummallisuuksia lisätty. Eipä ollut ihottumia, eikä muitakaan iho-oireiluita.

    Fosfaattien vaikutuksesta iholle etsin juuri pikaisesti netistä tietoa. Eipä siitä vielä mitään tutkimustietoa osunut silmiin. Pitää tutkailla ja katsoa mitkä saippuat olisivat fosfaattivapaita.

    1. Ihana kuulla!

      Kyllä olen samaa mieltä. Kemikaalit ovat usein vahingollisia iholle. Varsinkin lasten ihonhoidossa pitäisi välttää voimakkaita kemikaaleja.

      Minulla on myös atooppinen ekseema.Silloin, kun iho on oikein tulehtunut, käytän itse valmistamaan hajustamatonta saippuaa ihonhoitoon. Saippua on itsessään antiseptista ja estää ihon tulehtumisen. Suositellaanhan sitä nyt myös käsienpesuun.

      Tiesitkö, että minulla on myös Helenatur blogi jossa kerron kosmetiikan luonnollisista ainesosista sekä valmistuksesta. Haluan opettaa ihmisiä valmistamaan ja valitsemaan ihonhoitoon turvallisia tuotteita.

      Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle!

      Terveisin Outi

  12. Hei! Ja kiitos valaisevasta blogistasi! Nykyisin kovasti suositellaan Marseille- saippuaa kaikkeen pesuun, jopa paikkakuntani Life- myymälässä mutta artikkelisi eri saippuatyypeistä todella auttoi syventymään asiaan, kansantajuisesti selität, kiitos siitä. Tällaisia blogeja tarvitaan!

    1. Hei Anne!
      Kiitos kommentistasi ja kiitos että tykkäät blogistani. Kehut todella piristää minua ja innostaa jatkamaan.

      Tuo Marseille-saippuan käyttö on nykyisin riistäytynyt aivan käsistä. Jotkut pesevät sillä jopa hiuksensa ja hampaansa.
      Noin 10 vuotta sitten, Zero Waste/ minimalismi elämäntavan myötä haluttiin tulla toimeen vain yhdellä pesuaineella jolla pestään aivan kaikki. Sellainenhan ei ole mahdollista. Nykyisin on saatavilla todella monia ekologisia pesuaineita jotka toimivat paljon paremmin kuin Marseille.
      Marseille on hyvä, perinteinen saippua jota on aina käytetty myös pyykinpesuun mutta vain villalle, silkille ja nahalle. Muuhun pyykkin se ei sovi rasvaisuutensa takia. Marseille myös tukkii helposti pyykkikoneen. Iholle Marseille sopii mutta en käyttäisi hiuksille enkä etenkään hampaiden pesuun.
      Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
      Terkuin Outi

  13. Hei, kuulin sukulaiselta, että hän käyttää mäntysaippaa tai suopaa (en muista kumpaa) tiskaamiseen? Onko ok, ainakin tiskihanskat tulisi varmaan olla.

    1. Hei Johanna
      Kiitos kysymyksestä.
      Mäntysaippua eli mäntysuopa on tosiaan ekologinen tuote. Se valmistetaan lipeästä ja mäntyöljystä. Mäntysaippuassa on runsaasti hartseja johtuen juuri tuosta mäntyöljystä. Hartsit jättävät astioiden pinnoille tahmean kalvon. Siksi itse suosin siivoussaippuaa tiskaamisessa. Mäntysuopa sopii erityisen hyvin esimerkiksi käsittelemättömille puupinnoille sekä räsymattojen pesuun.

      Ymmärrän hyvin että ihmiset haluavat estsiä edullista vaihtoehtoa siivoussaippualle. Nyt markkinoilla olevat siivoussaippuat ovat valmistettu käsityönä ja siksi aika hintavia. Suosittelen kuitenkin tutkimaan nettiä. Joskus löytyy aika edullisiakin siivoussaippuoita.

      Hyvää joulun odotusta sinulle!
      Terkuin Outi

  14. Hei, ja kiitos hyvistä blogikirjoituksista. Mikä on sinun näkökantasi laminaatti- ja vinyylilattian siivoamisesta siivoussaippualla? Lattiavalmistajien sivuilla lähtökohtaisesti kielletään käyttämästä saippuapohjaisia pesuaineita. 🤔 Siivoussaippuoiden käyttökokemuksia lukiessa moni kuitenkin kehuu siivoussaippuaa em. lattioille. Olen yrittänyt somessa siivoussaippuan valmistajalta/myyjältä kysyäkin, mutten ole saanut vastausta.

    1. Hei Sari
      Pääsääntöisesti kannattaa aina noudattaa valmistajan ohjeita. Laminaatti ja vinyyli ovat synteettisiä materiaaleja jotka saattavat reagoida yllättävällä tavalla.
      Uskoisin että valmistajan huoli on se että saippua kerrostuu lattiaan ja tekee vinyylilattiasta harmahtavan. Tämä on totta ja siksi suosittelenkin huuhtelemaan aina lattian kaikkien pesuaineiden jälkeen.
      Olen itse pessyt omaa laminaattilattiaani saippualla ja huuhdellut lattian pesun jälkeen. Lattiani on ihan hyvän näköinen vaikka se on jo 15 vuotta vanha.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *