Suurin osa ihmisistä asioi marketeissa ja ostaa sieltä aivan kaiken päivittäisen kulutustavaran. Markettien valikoimat ovat kasvaneet. Ekomerkkejä löytyy melkein jokaisesta tuoteryhmästä. Vai löytyykö?

Jos katselet markettien hyllyjä, huomaat että ekopesuaineet ovat sijoitettu sievästi omaan ryhmäänsä. Sieltä niitä on helppo kerätä kärryyn. Ei tarvitse miettiä ja etsiä kun kaupassa ovat ajatelleet valmiiksi. Ympäristöystävällinen vai tavallinen markettien pyykinpesuaine. Vaikka ekopesuaineet ovat selkeästi hintavampia päätät tehdä ekoteon ja satsata ekomerkkeihin sillä ne ovat kuitenkin turvallisempia.

Ymparistoystavallinen-vain-tavallinen-marketin-pyykinpesuaine

Valitettavasti minun pitää tuottaa sinulle pettymys. Mitä suurella todennäköisyydellä et ole ostanut lainkaan ekopesuainetta. Miksi väitän näin, kerron kohta.

Miten erotat ekopesuaineen tavallisesta markettilaadusta?

Miten määritellään ekologinen pesuaine?

a

Kaikki lähtee tietysti ekologiselle pesuaineelle asetetuista vaatimuksista. Varsinaista vaatimustasoa ekologiselle tuotteelle kodinhoidon pesuaineiden ryhmässä ei ole asetettu. Kukaan ei osaa kertoa mikä on ekopesuaine. Kukaan ei tiedä tarkalleen mitä kemikaaleja ei saa käyttää ekopesuaineissa.

Hinta

No, hinta ei kerro mitään välttämättä. Ekologiset pesuaineet valmistetaan vaihtoehtoisista raaka-aineista, jotka ovat selkeästi normaaleja raaka-aineita hintavampia. Kuitenkin monet muutkin merkit käyttävät kalliita komponentteja tuotteissaan. Monen erikoispesuaineen hinta saattaa olla kalliimpi kuin aidon ekomerkin.

Pakkauksen materiaali ja ulkoasu

Ekologinen brändi myy nykyisin erittäin hyvin. Tuote saatetaan brändätä ulkoisesti täysin ekologiseksi, vaikka sisältö olisi vain tavallista pyykkipulveria. Ulkoasuun ei kannata koskaan luottaa. Pakkauksessa saattaa olla harmaata kierrätyspaperia ja vihreällä kirjoitettu teksti, jossa puhutaan ekosta. Se ei silti takaa mitään ekologista tuotetta.

Pakkauksen ekoleimat

Entäpä ne ekosertifikaatit, jotka ovat pakkauksessa. Tunnetuin ekosertifikaati Suomessa on Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Saadakseen Pohjoismaisen ympäristömerkin tuotteen on oltava omassa ryhmässään selkeästi ekologinen vaihtoehto. 20-30% tuotteista saa tämän merkin. Kaikki tällä merkillä varustetut tuotteet eivät ole minun käsitykseni mukaista ekoa.

On myös olemassa tuottajia, jotka tekevät pieniä sarjoja erittäin ekologisia tuotteita mutta heillä ei ole varaa ekosertifikaatteihin. Siksi mielestäni pelkkä ekosertifikaateihin tuijottaminen ei riitä. Mielestäni luotettavia ekomerkkejä siivouskemikaaleissa on vain muutama.

Ecocert sertifikaatti on yksi vaativimmista pesu- ja puhdistuskemikaaleille myönnettävistä ekosertifikaateista.  Ecocert myös vaatii pesuaineiden koostumukselta suurempaa läpinäkyvyyttä kuin mitä EU edellyttää. Valitettavasti Ecocert laatuisia tuotteita on hyvin vähän tarjolla ja nekin löytyvät yleensä erikoisliikkeistä. Aina kannattaa kuitenkin pyytää omaa kauppiasta tilaamaan myös Ecocert laatuisia pesuaineita.

Hyllypaikka

Kaupassa tuotteet lajitellaan tarkkaan suunnitelluille hyllypaikoille. Suuret toimittajat ovat maksaneet itsellensä parhaat hyllypaikat ja saavat tarvittaessa tuotteensa ekohyllyyn. Hyllypaikkaan ei siksi kannata luottaa. Ekohyllystä kuitenkin pääasiassa löytyvät ne tuotteet, jotka ovat ympäristöystävällisimpiä.

Miten pystyt varmimmin valitsemaan ympäristöystävällisen tuotteen

Itse en pysty läheskään aina sanomaan mitä ekologiseksi väitetty tuote sisältää. En voi olla varma siitä onko jokin aine todella ympäristöystävällinen.


Ympäristöystävällinen vai tavallinen markettien pyykinpesuaine. Mistä tiedät mitä pyykinpesuaine sisältää?

Ymparistoystavallinen-vain-tavallinen-marketin-pyykinpesuaine

Kuluttajat eivät voi koskaan tarkkaan tietää mitä pesuaine sisältää. Kosmetiikassa on toisin. INCI-listoissa tulee olla kaikki raaka-aineet lueteltuina. Kodinhoitoon liittyvissä pesuaineissa riittää pelkkä ryhmä, johon aine kuuluu. Esimerkiksi anioniset tensidit ilmoitetaan aina vain ryhmänä ja määrät summittaisina. Se, mitä ainetta/aineita tarkalleen ottaen tuotteessa on, ei yleensä mainita. Valmistajien tulee ilmoittaa tuotteen tarkat tiedot vain viranomaisille saadakseen tuotteensa rekisteröityä myyntiä varten.

Viranomaisilla on tietysti säädöksensä mitä tuotteita pesuaineissa saa olla ja he valvovat valmistajia. Kodin puhdistusaineiden ekologisuutta ei valvota ainakaan Suomessa viranomaisten toimesta. Me emme siis voi koskaan tietää tarkalleen mitä ainesosia pesuaineisiin on käytetty.

Siksi luotankin tunnettuihin eettisiin valmistajiin ja kauppiaisiin. He pystyvät paremmin selvittämään mitä tuotteessa on ja miksi he suosittelevat niitä ympäristölle ystävällisinä tuotteina.

Myös Ecocert sertifikaati edellyttää tuotteiden ainesosien avaamista kuluttajalle ihan toisella tavalla kuin mitä on totuttu yleensä siivouskemikaaleissa ja pesuaineissa.

Miten voin välttyä parhaiten haitallisilta ja turhilta kemikaaleilta

Ymparistoystavallinen-vain-tavallinen-marketin-pyykinpesuaine

Toinen hyvä tapa varmistua tuotteiden ekologisuudesta on valmistaa pesuaineensa itse. Se ei ole vaikeaa eikä kallista. Ainakin osan tuotteista pystyy itse rakentamaan varsin simppeleistä aineksista. Erikoistuotteet voi aina ostaa ekologisia pesuaineita myyvistä erikoisliikkeistä.

Pyykinpesuaineena käy yleensä pelkkä ruokasooda. Myös aivan ilman pesuaineitakin on mahdollista pestä, jos käyttää riittävän kuumaa vettä. Haaleissa vesissä pesuaine on kuitenkin välttämätön bakteerien tuhoamiseksi.

Pyykinhuuhteluun paras tuote on pyykkietikka. Pyykkietikkaa myydään nykyisin jo marketeissa. Katso kuitenkin tarkkaan, että valmiissa tuotteessa ei ole haitallisia ainesosia. Minun oma suosikkini on Saaren Taika pyykkietikat. Niissä ei ole mitään haitallisia aineita mukana.

Voit valmistaa pyykkietikkaa myös itse. Siihen riittää yksi ainesosa; väkiviinaetikka. Voit toki lisätä myös vettä ja eteerisiä öljyjä halutessasi.

Vesi on pyykkietikassa sikäli turha ainesosa, että väkiviinaetikka on jo itsessään laimennos. Se on laimennettu 5% vahvaksi. Etikka laimentuu vielä lisää, kun se pääsee pyykkiveteen. Laimentaminen ei siis ole tässä tapauksessa järkevää.

Eteerisiä öljyjä voi aina lisätä pyykkietikkaan. Ne antavat tuoksua pyykille. Vältä kuitenkin terpeenejä sisältäviä eteerisiä öljyjä. Terpeenit haurastuttavat koneen kumiosia sekä muovia.

Pesuteho marketin pyykinpesuaineessa ja luontoystävällisessä pyykinpesuaineessa

Marketin ns. normaalit teolliset pyykinpesuaineet sisältävät usein hyvin monimutkaisia kemiallisia aineita. Ne valmistetaan erittäin tehokkaiksi tuotteiksi. Markettipesuaineet valmistetaan kemianteollisuuden komponenteista ja valmiista kemiallisista seoksista. Lopputuotteeseen lisätään vain tuoksu ja väri. Näin profiloidaan pesuaine tietyn brändin alle.

Markettien pyykinpesuaineet sisältävät

  • Tensidejä, yleensä ionittomia tensideitä, jotka eivät juuri vaahtoa
  • Valkaisuaineita, kuten klooria
  • Kirkasteita, optisia kirkasteita
  • Vaahtoamista estäviä kemikaaleja, nämä ovat usein silikoneja
  • Vaahtoavia kemikaaleja, sulfaatteja, saippuaa tms.
  • Happamuutta sääteleviä aineita
  • Emäksisiä aineita, kuten lipeää
  • Vedenpehmentimiä, yleensä zeoliittia tai sitraattia
  • Säilöntäaineita, väriaineita, hajuaineita
  • Mahdollisesti useita muita aineita pieniä määriä

Useat markettien pyykinpesuaineet toimivat sekä kuumassa että jopa viileässä vedessä. Tämä ominaisuus vaatii erittäin pitkälle kehitetyn kemiallisen koostumuksen. Tällaista koostumusta ei saa aikaiseksi ympäristöystävällisesti. Jos vaadit pyykinpesuaineelta erityisiä ominaisuuksia varaudu siihen että ne sisältävät hyvinkin myrkyllisiä kemikaaleja.

Ympäristöystävällinen vai tavallinen markettien pyykinpesuaine?

Yleisesti ottaen; monimutkainen, hienoja ominaisuuksia omaava pyykinpesuaine on kallis ja samalla epäekologinen.

Kaikkein halvin markettipesuaine on yleensä ekologisin vaihtoehto peruspyykkiaineista.

Ajattele ympäristön etua

Sinun on siis tingittävä ja alennettava vaatimustasoa. Luontoystävällisesti ei välttämättä saa hohtavan valkoista pyykkiä. Luontoystävällisellä pesuaineella pesty valkopyykki saa helposti ajan patinaa ja harmaantuu ajan kuluessa. Luontoystävällinen pesuaine on myös kalliimpaa kuin normaali markettipesuaine.

Markettipesuaineet sisältävät kaikkein tehokkaimpia kemikaaleja välittämättä juurikaan ympäristöstä. Näin olemme tottuneet hohtavan valkoiseen ja tahrattomaan pyykkiin.

 Viranomaiset ovat toki määritelleet tarkasti mitä kemikaaleja pesuaineissa saa olla ja kuinka paljon. Sääntely on kuitenkin hyvin vapaamielistä ja vain hyvin vaaralliset aineet ovat kiellettyjä.

Uusia ainesosia kehitellään koko ajan eikä niiden ympäristövaikutuksista tiedä vielä kukaan.

Luontoystävälliset, sertifioidut pesuaineet kilpailevat aivan eri ryhmässä

Luontoystävällisissä pesuaineissa mennään aina luonto ja ihmisen terveys edellä. Myös eläinten oikeuksia sekä eettisiä tuotantotapoja valvotaan.

Aidon ekologisen pyykinpesuaineen tunnistaa ekosertifikaatista. Markkinoiden vaativin kodin puhdistusaineiden ekosertifikaati on Eco Garantie ympäristömerkki. Eco Garantie merkin tuotteet ovat aina 100% orgaanista alkuperää. Parhaiten tuotteiden laadun voi varmistaa myyjältä. Osta aina kodin pesuaineet luotettavalta myyjältä, joka tietää tuotteisiin käytetyistä raaka-aineista ja tuotteen eettisyydestä.

Jos päädyt valitsemaan luontoystävällisen pesuaineen eli ns. ekopesuaineen, joudut varmasti tinkimään pesutuloksesta. Tämä on totuus ja valitettavasti sille ei voi mitään. Luonnossa ei ole olemassa hohtavan puhdasta valkoista väriä. Luonnossa värit ja tuoksut haalistuvat ajan kanssa.

Luontoystävällisissä pyykinpesuaineissa ei oteta markkinoiden tehokkaimpia ainesosia vaan joudutaan tyytymään esimerkiksi saippuaan, ruokasoodaan sekä aitoihin eteerisiin öljyihin. Ekosertifioituja tensidejä on kehitelty useitakin viime vuosina mutta niiden teho ei ole verrattavissa markettipesuaineiden tehoon.

Ekologiset pesuaineiden raaka-aineet maksavat jopa kymmenkertaisesti verrattuna markettipesuaineiden raaka-aineisiin. Ekologisissa pesuaineissa on usein hajusteena aitoja eteerisiä öljyjä, jotka ovat erittäin hintavia verrattuna kemiallisiin hajusteisiin.

Luontoystävällisten pesuaineiden pesutulos on kuitenkin erittäin hyvä. Heikko pesutulos ei todellakaan ole mielestäni syy olla valitsematta ekologista pyykinpesuainetta. Normaalissa käytössä ekologisen pesuaineen ja markettiaineen eroa pesutuloksessa ei pysty havaitsemaan silmämääräisesti.

Pesutulokseen vaikuttavat kuitenkin muutkin asiat kuten veden kovuus, pesulämpötila, tekstiilin materiaali sekä vaatteiden likaisuus.

Tee ympäristön kannalta oikeita ratkaisuja

Ekologiset pesuaineet ovat kestävä ratkaisu. Valitsemalla ekologisen pesuaineen otat juuri sen pienen mutta tärkeän askeleen. Tavallinen ihminen ei voi juuri mitään maailman menolle. Arjen pienet valinnat ovat kuitenkin tärkeitä.

Kiitos taas, että jaksoit lukea tänne asti!

Käytätkö sinä ekologisia pyykinpesuaineita? Kerro minulle paras tietämäsi ekologinen pyykinpesuaine.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.