Kierrätys tuo monelle mieleen raskaan puurtamisen epämääräisten tavaravuorien keskellä. Se ei kuullosta kovin houkuttelevalta eikä siitä siksi monessa perheessä ole tullutkaan pysyvää tapaa. Näin kierrätät sujuvasti.

Mitäpä jos kierrätys onnistuisi näppärästi eikä veisi juurikaan aikaasi. Näin kierrätät sujuvasti

Saisit hyvän mielen järjestellessäsi tarpeettomille tavaroillesi ja muille jätteille ympäristöystävällistä jatkosijoituspaikkaa.

Kierrätykseenkin on olemassa omat niksinsä. Voit lukea niistä muutamia tästä postauksestani

Tutustu huolellisesti oman kaupunkisi kierrätystä koskevaan informaatioon.

Kaupungin jätehuollolla on aina kaupunkikohtaiset ohjeet, miten missäkin tilanteessa menetellään. Jätteet käsitellään ja kuljetetaan eri tavoin eri alueilla. Joissakin kaupungeissa kuten Helsingissä on erittäin korkealuokkaiset kierrätyspalvelut. Palvelut voivat vaihdella myös saman kaupungin eri alueilla. Yleensä kaupungin laidoilla ja haja-asutusalueilla eivät mitkään palvelut ole samalla tasolla kuin keskustoissa.


Ota selvää missä on lähimmät kierrätyspisteet ja mitä sinne saa laittaa.

Jos törmäät ongelmiin älä epäröi ottaa yhteyttä viranomaisiin. He ovat siellä meitä varten.

Suunnittele oman kotitaloutesi kierrätys.

Vaikka taloutesi olisi kuinka pieni on tärkeää suunnitella kaikki valmiiksi. Ostaessasi uusia tavaroita mieti aina mitä sille tapahtuu vuoden, kahden vuoden, viiden vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua.

Järjestä kotiisi jokin paikka, johon keräät käytöstäsi poistuvia tavaroita.

Lajittele jokainen tavaraerä ja varaa sille oma laatikko, kassi tai lokero. Kiinnitä oman lajittelukeskuksesi lähettyville oman paikkakuntasi kierrätykseen liittyvät ohjeet. Täydennä ohjeita mahdollisilla yleisohjeilla eri kierrätyserien käsittelystä. Joillakin paikkakunnilla kierrätys on vasta lapsenkengissä. Ohjeet eivät välttämättä ole kunnissa ajan tasalla.

Tunne materiaalit.

Jo ostaessasi tavaroita varmistu tuotteen materiaalista. Jos tuotteen tiedoista eikä kyselemällä ilmene mistä raaka-aineesta tuote on valmistettu, jätä se kauppaan. Et voi koskaan kierrättää varmuudella oikein tuotetta jonka materiaali on tuntematon.

Tunnista tärkeimmät tekstiililaadut.

Tekstiileistä tulisi aina käydä helposti ilmi mistä materiaaleista ne ovat valmistettu. Älä leikkaa tekstiilien pesulappuja pois. Niistä selviää vaatelajittelukeskuksissa tekstiilin tarkat valmistusmateriaalit. Jos tekstiilissä ei ole tällaista lappua se joutuu armotta sekajätteeseen. Laputtomia vaatteita ei siis koskaan kannata edes lähettää kierrätettäviksi vaan laittaa ne itse suoraan sekajätteeseen. Tämä olisi erittäin valitettavaa.

Käsittele elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja oikein.

Parasta olisi, jos vähentäisit pakatun ruuan ostamista ja siirtyisit enemmin kohti zero waste ajattelua. Pakattu ruokakaan ei aina ole ongelma. Säilykepurkki tulee kierrättää oikein. Älä laita ananaspurkkia sekajätteeseen vaan metallinkeräykseen. Jos toimit oikein kestää keskimäärin 60 päivää ja sama metalli on taas prässätty purkiksi ja odottaa sinua kaupan hyllyllä täynnä ananasta.

Ota selvää, miten mikin materiaali tulee käsitellä, kun se on päätynyt elinkaarensa päähän.

Käyttökelpoiset tavarat voi toki myydä. Jos tavaralla ei kuitenkaan ole mitään järkevää käyttökohdetta järjestä sen saattohoito tyylikkäästi.

Vältä hankkimasta tuotteita joiden kierrätys ja hävitys tulee olemaan ongelma.

Sekajätteisiin voi laittaa monen moista mutta se ei ole oikea ratkaisu. Noin 20% sekajätteestä on kuonaa eli polttojätettä, joka pitää haudata kaatopaikoille.

Vältä hankkimasta tuotteita, joista haluat luopua muutaman käyttökerran jälkeen.

Jos ostat liian suuren vaatteen opettele korjaamaan se itse sopivammaksi.

Kuluta ongelmallisiksi kierrätettäviksi mielletyt tuotteet itse loppuun.

Älä yritä viedä niitä kirppareille. Ne eivät aina päädy yhtä vastuullisten ihmisten käsiin. Moni ostaa kirppareilta heräteostoksia halvalla. Lopulta ne päätyvät kuitenkin sekajätteeseen.

Hanki sellaisia tuotteita, joita voit itse hyödyntää uudelleen eli kierrättää.

Vielä 50-luvulla kotitaloudet kierrättivät pääsääntöisesti itse kaiken minkä pystyivät. Se oli aikaa ennen muovipusseja. Kaikki säästettiin ja kaikista keksittiin jotain uusia tuotteita ja uusia käyttötapoja. Nykyisinkin helpoimpia kierrätettäviä kotitalouksissa ovat luonnonmateriaalit kuten puu, nahka ja tekstiilit.

Näin kierrätät sujuvasti

Vältä hankkimasta vaarallisia aineita sisältäviä tuotteita.

Niiden hävitys on aina ongelmallista ja aiheuttaa kaikissa tapauksissa ympäristölle ongelmia ja sinulle itsellesi turhaa rahanmenoa.

Vähennä kulutusta.

Ryhdy minimalistiksi. Hanki tavaroita ja vaatteita vain todelliseen tarpeeseen pitkän harkinnan tuloksena. Hanki laadukkaita tuotteita. Ne maksavat enemmän mutta koska et hanki tavaraa niin usein taloutesi pysyy tasapainossa. Laadukkaat tavarat voi aina myydä eteenpäin mutta halvalla Aasian hikipajoissa valmistettua pikamuotia ei kukaan halua ostaa kirpparilta.

Hanki vain tavaroita, joita osaat, pystyt ja jaksat kierrättää.

Jaksamista varsinkin helpottaa se että tuote on valmistettu vain yhdestä materiaalista. Näin sinun ei tarvitse purkaa sitä eri materiaaleihin, kun laitat sen kierrätykseen.

Pyri säännöllisyyteen ja rutiineihin kierrätyksessä.

Laita päivittäin huuhdellut alumiinitölkit omaan astiaan, lasit omaan astiaan sekä puhtaat pakkausmuovit omaansa. Noudata aina orjallisesti tätä rutiinia. Näin muistat miten ja mitä kierrätetään. Mieti kierrätys loppuun asti jo ostovaiheessa. Varaa kalenteristasi päivä tai päivät, jolloin käyt kierrätyspisteellä. Ota tavaksesi pari kertaa vuodessa myydä käyttökelpoiset turhat vaatteet ja tavarat pois kirpparilla. Näin kaappeihisi ei koskaan kerry valtaisia kasoja, joiden käsittely vaatii aikaa.

Näin kierrätät sujuvasti. Näitä ohjeita seuraamalla kierrätys saattaa tuntua astetta helpommalta. Tosiaan, säännöt ja käytännöt muuttuvat koko ajan. Se osittain johtuu myös siitä, että kierrätysteknologia ja käytännöt kehittyvät. Myös kierrätysmateriaalin määrä kasvaa kaiken aikaa. Ihmiset ovat halukkaita kantamaan oman kortensa kekoon. Kierrättäminen onnistuu nykyiseltä sukupolvelta lähes yhtä automaattisesti kuin 50-luvun perheenemännältä.

Toivon että sinulle syntyi tästä tarinasta omia ajatuksia ja innostus panostaa kierrätykseen. Jos sinulla on mitä tahansa mielessä kierrätyksestä haluan ehdottomasti kuulla. Kirjoita kommenttisi tämän postauksen alle!

Hyvää viikkoa sinulle!

Outi

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Itse kiinnitän paljon huomiota elintarvikepakkausten kierrätykseen. Hauska huomio kirjoituksessa on, että vielä 50-luvulla kotitaloudet kierrättivät pääsääntöisesti itse kaiken minkä pystyivät. Tätä ei moni tule ajatelleeksi nykyisin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *