Tiesitkö että vaatteen elinkaari määräytyy 70-80% pyykinkäsittelyyn liittyvien asioiden johdosta. Se, miten käsittelet vaatteitasi ei lainkaan ole merkityksetöntä ympäristön kannalta. Jokainen vähänkin tiedostava henkilö haluaa tietysti tehdä mahdollisimman vähän uusia hankintoja.

ekologinen-vaatehuolto

Vaatehankinnat ovat niitä kaikkein yleisimpiä ostoksia. Vaatehankinnat mielletään usein kohtuuttoman harmittomiksi pikku ostoksiksi, joita voitehdä viikoittain. Vaateteollisuus on kuitenkin maailman toiseksi eniten saastuttavinta teollisuutta heti energiateollisuuden jälkeen.

Me emme vain huomaa vaateteollisuuden saastuttavaa vaikutusta sillä Suomessa suoritetaan joskus harvoin vaatteen ompelutyö, yleensä ei sitäkään. Kaikki saastuttavimmat vaiheet ovat siirretty kehitysmaihin sekä kehittyviin maihin. Ongelmat näissä maissa ovat todella pahat. Jo raaka-aineiden tuotanto tuhoaa luontoa. Pahaa tuhoa aiheuttavat myös kuitujen käsittely ja värjäys. Vaateteollisuus aiheuttaa myös sosiaalista tuhoa kehitysmaissa. Länsimaiset yritykset voivat kilpailuttaa ompelutyön hinnan erittäin alas. Näin ompelimosta muodostuu hikipaja, jossa työskentelevillä ei juuri ole ihmisoikeuksia.

Miten sinä voit ehkäistä vaateteollisuuden aiheuttamia ongelmia

Voit hankkia vaatteesi laadukkailta valmistajilta. Laadukkuus ei tässä blogissa merkitse nimekkäitä, kalliita brändejä. Nimekkäät brändit valmastavat vaatteensa hyvin usein noudattamatta eettisiä ja ekologisia periaatteita. Nämä brändien tuototavat poikkeavat ratkaisevasti valtavirrasta. Ympäristön saastuttaminen ei nimittäin ole välttämättömyys vaateteollisuudessakaan. Voit etsiä hyvää eettisiä ja ekologisia vaatebrändejä netistä. Suosi mieluiten kotimaisia ​​merkkejä. Niitäkin löytyy nykyisin todella monta. Eettiset ja ekologiset vaatebrändit eivät pysty mainostamaan, koska niillä on pienempi volyymi kuin isommilla brändeillä. Siksi niiden tunnettuus on melko pientä.Eettisten ja ekologisten brändien tuotanto on myös hyvin pientä. Ne valmvat pieniä sarjoja, joita ei voi jakaa kaikkiin Suomen kauppoihin.

Voit käyttää hankkimiasi vaatteita mahdollisimman pitkään.

Jos vaatteesi on alun perin hyvälaatuinen, on paljon todennäköisempää, että voit nauttia siitä vuosia. Jos olet sortunut halpaketjujen pikamuotiin, on selviö, että vaate on huonompaa materiaalia eikä kestä kauniina kuin hetken. Poikkeuksiakin on. Olen itse käyttänyt erästä H&M:ltä ostamaani hametta jo10 vuotta ja hame näyttää edelleenkin hyvältä. Vaatteen elinkaaren pidentäminen on erittäin helppo ja halpa tapa huolehtia ympäristöstä.

Kierrätys ei ole ratkaisu ympäristöongelmiin. Ainoa ratkaisu on kuluttamisen vähentäminen. Kierrätys on hyvin suositeltava ratkaisu silloin, kun sinulla on ongelma turhan tekstiilimäärän kanssa. Lastenvaatteiden kierrätys on ainoa, joka toimii hyvin. Lastenvaatteet ovat yleensä kestäviä ja niitä käytetään hyvin lyhyen aikaa. Hyväkuntoisille käytetyille lastenvaatteille on aina kysyntää. 

Miten pidennät vaatteen elinkaarta?

Jos sinulla on jo hyvälaatuinen vaate, olet ratkaissut hyvinsuuren osan ongelmasta. Vaate kestää ja näyttää hyvältä pitkään. Voit luottaa siihen, että pienet pesuvirheet tai kuluttavakin käyttö eivät pilaa vaatetta.

Löydä oma tyylisi

Tämä on erittäin tärkeä tehtävä. Oma vaatekaappisi voi kertoa sinulle hyvin paljon. Varmasti kokemuksesta tiedät, miten helppo on valita vaate pelkästään värin perusteella. Tai sitten ostopäätökseen on vaikuttanut huokea tarjoushinta. Jos sinulla on kaapissasi jokin erityinen luottovaate, etsi itsellesi jotain saman tyylistä. Etsi sellainen vaate, jonka kaivat kaapista tilanteeseen kuin tilanteeseen. Mieti sitten, mitkä vaatteet ovat jääneet kaappiin ja miksi. Valkoinen paitapusero on tyylikäs mutta et ehkä viihdy valkoisessa. Pörröinen neule näyttää kaupassa herkulliselta mutta on aivan liian lämmin käytössä. Vältä jatkossa tämän kaltaisia hankintoja. Mieti, miten oikeasti haluat pukeutua.  Mikä on sinulle passeli hameen pituus, pidätkö lainkaan housuasuista, tyköistuvista malleista, mustasta väristä tai neuleista. Selvitä itsellesi oma tyylisi, hyväksy se ja kirjoita ylös paperille kaikki lempivaatteesi ominaisuudet. Kun on aika hankkia jotain uutta, pidä lista lempivaatteesi ominaisuuksista mukanasi. Näin minimoit hutiostokset. On myös olemassa konsultteja, jotka pystyvät kokoamaan sinulle täydellisen vaatekokoelman. Tarvittaessa älä arkaile käyttää pukeutumiskonsulttia. Palveluiden käyttäminen ei saastuta lainkaan.

Huolla vaatteitasi oikein

Nyt, kun vaatekaapissasi on vain lempivaatteitasi, haluat tietysti pitää niistä oikein hyvää huolta. Näin ne kulkevat matkassasi vuosikaudet käyttökelpoisina.

Tuuleta vaatteita mahdollisimman usein.

Parasta olisi, jos voisit tuulettaa vaatteesi parvekkeella tai ulkona. Ulkona tuulettamisessa on monta hyvää puolta. Ilmavirta kulkee vaatteen läpi ja kuivattaa sitä. Ilmavirta myös tuhoaa bakteereja, jotka viihtyvät lämpimässä ja kosteassa. Ulkona vaate saa valoa, vaikka aurinko ei suoraan paistaisikaan. Suoraan auringonpaisteeseen vaatetta ei kannata laittaa, ellei kyseessä ole valkopyykki.  Valolla on myös antimikrobisia ominaisuuksia. Yleensä mikrobit saavat vaatteet tuoksahtamaan ikävästi. Pakkanen on todella tehokas vaatteen raikastaja. Pakkanen myös tuhoaa bakteerien ohella myrkyttömästi turkiskuoriaiset, pölypunkit ja muut pienet kodin tuholaiset. Parvekkeen puuttuessa voit ripustaa vaatteesi ilmavasti sisätiloihin,ulos kaapista vaikkapa avoimen ikkunan eteen. Näin vaatteet raikastuvat ja pesukerrat harvenevat.

Pese vaatetta mahdollisimman harvoin.

Miten tämä onnistuu. Haluat olla töissä suihkunraikas ja puhtaissa vaatteissa. Niinhän me kaikki tietysti haluamme. Vaatteet eivät kuitenkaan likaannu tasaisesti. Puseroista likaantuvat ensin kainalot ja sitten kaulus ja lopuksi hihansuut. Housut ja hame likaantuvat todella hitaasti. Alusvaatteet ja sukat tarvitsevat pesua useimmin.

Voit pestä alusvaatteet ja sukat ja miksei muutkin vaatteesi kevyesti käsinpesuna vaikkapa päivittäin. Käsinpesu ei kuluta vettä eikä tekstiiliä lainkaan samalla tavoin kuin hellinkään pesuohjelma. Käsinpesu saattaa tuntua muinaiselta puuhastelulta mutta on ihan käyttökelpoinen toimenpide nykyisinkin.

Puserot ja paidat tarvitsevat uskomattoman paljon pesua. Siksi niitä onkin hankittava usein. Monet pesukerrat syövät kankaat ja ompeleet hyvin nopeasti. Puseroiden kainaloiden hikitahroja voi estää kainalolapuilla.Tietääkseni niitä ei saa vielä mistään valmiina. Kainalolappuja ei ole vaikeatehdä itse. Ne kiinnitetään muutamalla pistolla puseroon ja vaihdetaan tarvittaessa. Kainaloiden hikitahrat syntyvät helpoimmin silloin kun pusero on hyvin tyköistuva kainaloista. Trikoosta valmistetut teepaidat ja puserot voit kokeilla vaihtaa perinteisiin kankaisiin. Ne eivät liimaudu samalla tavoin ihoon kiinni kuin trikoo.

Kaulusten likaantumista ehkäisee parhaiten huivi. Huiveja toivoisikin näkyvän tässä tarkoituksessa enemmin. Huivikin pitää tietysti pestä, mutta se on kuitenkin vain yksi kangaspala, jonka voi pesaista helposti käsin.

Puseroiden hihansuut voi pestä tarvittaessa käsin paikallisesti.Näin koko vaatetta ei tarvitse kuluttaa pesukoneessa. Myös yhden tahran voi mistä tahansa vaatteesta poistaa paikallisiesti käsin pesemällä. Näin ei kokovaate kulu pestessä.

Kun joudut pesemään vaatetta, noudata aina pesuohjeita.

Mikään ei pilaa vaatetta nopeammin kuin liian raskaat pesuohjelmat. Vaate voi olla jo ensimmäisen pesukerran jälkeen käyttökelvoton.

Pese aina vaatteesi samanväristen kanssa.

Tämä voi tuottaa ongelmia, jos sinulla on hyvin paljon erivärisiä vaatteita. Jos taas olet tykästynyt vaikkapa mustaan ja beigeen niin ongelma ei ole niin suuri. Sinkkutalouksissa pyykinpesukone ei juuri koskaan täyty. Tämä on ongelma, johon toivoisi pesukonevalmistajilta ratkaisua. Joskus on pakko pestä vaatteita käsin koska vajaiden koneellisten pyörittäminen on vaan niin kuormittavaa.

Käytä ekologisia pesuaineita.

Ekologiset pesuaineet ovat hellävaraisempia ja säästävät tekstiilejä. Pesuaineita voi tietenkin helposti itsekin valmistaa esimerkiksi soodasta. Käytitpä mitä pesuainetta tahansa, muista aina minimoida pesuaineenkulutus. Joskus riittää, että vaatetta vain liotetaan etikkavedessä pari tuntia. Etikka estää bakteerien kasvun vaatteessa.

Käytä pyykkietikkaa

Pyykkietikka ei ole lainkaan huuhaata. Se hoitaa kuituja samalla tavoin kuin hoitoaine hoitaa hiuksia sulkien hiusten suomut. Näin vaate kestää kauemmin kulumatta. Pyykkietikka sopii kaikille kuiduille. Pyykkietikaa saa nykyisin monelta valmistajalta. Kannattaa kuitenkin tutkia tarkkaan tuoteseloste. On olemassa monia ekologisia merkkejä kuten Saaren Taika pyykkietikat. Niissä ei ole mitään epäilyttäviä lisäaineita. Valmistusaineena on käytetty väkiviinaetikkaa, vettä ja eteerisiäöljyjä. Myös ihan tavallista väkiviinaetikkaa voi käyttää pyykkiin. Lorauta sitä vaikkapa ½-1 dl koneelliseen pyykkiä huuhteluaineen asemesta.

Silitä tai mankeloi vaate tarvittaessa

Silittäminen hoitaa kuituja. Se tekee vaatteen pinnasta sileämmän ja auttaa näin pitämään vaatteen puhtaampana. Likatahrat eivät imeydy vaatteeseen niin syvälle kun se on silitetty. Valitettavasti silittäminen on nykyisin pois muodista. Lakanoita ei juuri kukaan enää mankeloi. Mankeli on kuitenkin erittäin hyvä kuitujen tiiviyden kannalta. Lakanat eivät pölise eivätkä kulu yhtä nopeasti, kun ne mankeloidaan tai silitetään pesun jälkeen.

Toivottavasti löysit mielenkiintoista tietoa vaatehuollosta!

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Pese puserot käsiin , niin se ei hajoa kun peset sen pesukoneessa. Samalla säästät luontoa eikä tarvii ostaa koko ajan uutta.

  1. Kiitos!
   Tämä on täyttä asiaa.
   Huonompilaatuinenkin vaate kestää pitkään jos sen pesee käsin.
   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.