Moni on kysellyt minulta, miten pääsee eroon muurahaisista. No, toivottavasti ei mitenkään. Muurahaiset kuuluvat tänne maapallolle kuten me ihmisetkin. En tule suosittelemaan teille myrkytysvinkkejä vaikka kerronkin hyönteismyrkyistä. Meidän pitää totutella elämään yhdessä kaikkien elävien olentojen ja koko luomakunnan kanssa. Joskus yhteiselo on hankalaa, sillä emme aina ymmärrä toisiamme. Muurahaisten elämän ja käyttäytymiseen perehtyminen auttaa todella paljon silloin jos murkkuinvaasio hyökkää kotiin.

Tässä artikkelissa kerron hieman muurahaisista ja niiden elintavoista, jotta oppisit ymmärtämään, miksi ne toimivat niin kuin toimivat. Kerron myös vinkkejä, miten toimia, jos muurahaisia on vaivoiksi asti. Jatka lukemista niin sinusta tulee muurahaisspesialisti.

eroon-muurahaisista
Photo by Amit Talwar on Unsplash

Muurahaisen elämästä ja elintavoista

Muurahaisia on ollut maailmassa jo yli satamiljoonaa vuotta. Muurahaiset ovatkin asustelleet tällä planeetalla jo paljon ennen meitä ihmistä. Muurahaisia on kaikkialla maailmassa lukuun ottamatta napa-alueita. Muurahaiset elelevät joskus laajoissakin yhdyskunnissa. Niillä on aina jonkinlainen pesä, keko tai maanalainen onkalo asumuksenaan.

Suomessa elelee noin 60 eri muurahaislajia. Eteläisessä Suomessa muurahaisia on enemmän ja pohjoisessa hiukan vähemmän. Suurin osa muurahaisista elää luonnossa, pääosin metsissä.

Muurahaisyhdyskunta on hyvin hierarkinen yhteisö. Pesän kuningatar on munintakone, jolla ei ole muita tehtäviä. Kuhnurit ovat koiraita jotka parittelevat kunigattaren kanssa. Työmuurahaiset pitävät huolta pesän rakenteista ja sotilaat pesän turvallisuudesta. Muurahaisilla on joskus jopa orjia.

Suomessa elää pääosin harmittomia muurhaislajeja

Suomen muurahaiset eivät aiheuta kovinkaan suurta tuhoa ihmisen asumuksille. Meillä ei ole termiittejä jotka nakertavat hetkessä puutalojen rakenteet. Seuraavassa muutama suomalainen muurahaislaji.

Hevosmuurahainen

Hevosmuurahainen (Camponotus herculeanus) on Suomen suurin muurahaislaji. Se saattaa joskus aiheuttaa jonkin verran vaurioita rakennusten puisiin osiin. Muurahaiset tekevät pesänsä lahoon puuhun. Jos talon puurakenteissa on muurahaisten käytäviä, muurahaiset ovat silloin ongelmista pienin. Rakennuksen puiset osat kannatta tutkia perusteellisesti koska talo on silloin pahasti lahovikainen.

Pihamauriainen

Pihamauriainen on ruskeanmusta, suurehko muurahainen, joka kaivaa käytäviä hiekkaan ja laattojen väliin. Pihamauriainen on kohtalaisen harmiton mutta populaation kasvaessa se saattaa aiheuttaa pihalla epäsiisteyttä ja isoja onkaloita.

Sokerimuurahainen

Sokerimuurahaiseksi kutsutaan mustaa, 4mm pitkää mauriaislajia. Sokerimuurahaiset rakentavat pesänsä maahan, kivijalan viereen. Pikku halkeamista onkin sitten kiva ryömiä sisälle taloon ruuanhakuretkille. Sokerimuurahaiset tunkeutuva sisätiloihin tavallisesti kevättalvella, kun niiltä alkaa ravinto olla loppu. Sokerimuurahainen pitää nimensä mukaisesti kaikesta makeasta. Siksi sokerimuurahaisia löytyykin keittiön kaapeista ja työtasoilta.

Lentomuurahaiset

Lentomuurahaiset eivät ole oma muurahaislaji. Siivekkäitä muurahaisia ovat kuhnurimuurahaiset eli koiraat sekä kuningatarmuurahaiset eli naaraat. Siivekkäitä muurahaisia ei normaalisti näe, sillä ne viettävät melkein koko elämänsä pesän kätköissä. Ne nousevat siivilleen vain etsimään uutta kumppania.  Lentomuurahaiset lentelevät kerran kesässä ympäriinsä etsien vieraita muurahaispopulaatioita. Eri populaatioiden sekoittuminen on hyväksi kannalle. Kuhnurin tarkoitus on paritella mahdollisimman monen kuningattaren kanssa lentomatkan aikana.

Lentomuurahaisista on haittaa vain muutaman päivän ajan. Sitten ne katoavat. Lentomuurahaisia ei kannata lähteä kovin järein asein torjumaan. Koiraat menettävät siivet ja moni niistä heittää henkensä heti parittelun jälkeen. Sulje vain ovet ja ikkunat tiiviisti, niin muurahaiset pysyvät ulkotiloissa.

Muurahaisiin tehoavia hyönteismyrkkyjä

Muurahaiset sisätiloissa ovat kiusallinen ongelma, josta suurin osa haluaa päästä pikaisesti eroon. Melkein kaikille tuleekin mieleen ongelman ratkaisuksi muurahaismyrkkyä sisältävä aerosolipullo. Sillä ongelma hoituisi näpsäkästi.

Muurahaisongelman hoitoon on olemassa runsaasti erilaisia ansoja ja myrkyllisiä kemikaaleja. Alla on lueteltuna muutamia yleisimmistä muurahaismyrkyistä, joita kotitalouksissa käytetään. Huomaa että myrkkyjä on olemassa erilaisia, luonnollisia ja synteettisiä. Myös synteettisissä hyönteismyrkyissä on suuria eroja. Kemikaalit eivät välttämättä ratkaise muurahaisongelmaa lopullisesti. Vaikka osa muurahaisista kuoleekin myrkkyihin, lisää tulee koko ajan ellet pysty ratkaisemaan ongelman syytä.

Pyretriini

Pyretriini on muurahaisten torjuntaan käytetty luonnollinen aine. Pyretriiniä saadaan krysanteemisuvun kasveista, pääasiassa dalmatian päivänkakkarasta (Tanacetum cinerariifolium). Pyretriini ei ole myrkyllinen ihmisille eikä nisäkkäille. Hyönteisille, kaloille ja muille vesieliöille pyretriini sen sijaan on vaarallinen myrkky.  Vesieläimet eivät pysty poistamaan elimistöstään pyretriiniä. Onneksi pyretriin on hyvin nopeasti biohajoavaa. Se tuhoutuu auringonvalossa noin 10 minuutissa. Pyretriini on markkinoiden turvallisin ja luonnollisin hyönteismyrkky. Myös pyretriinin käyttö vaatii huolellisuutta. Se on myrkyllinen aivan kaikille hyönteisille, myös mehiläisille, perhosille ja kimalaisille.

Pyretriinin ongelmana on sen allergisoiva vaikutus. Onhan se uutettu mykerökukkaisista kasveista. Pyretriini aiheuttaa allergisille henkilöille ihottumaa ja astmaa. Jos olet allerginen mykerökukkaisille kasveille, älä käytä pyretriiniä.

Pyretriini on hyväksytty hyönteismyrkky luomuviljelyssä.

Pyretroidit

eroon-muurahaisista
Photo by Cherre Bezerra Da Silva on Unsplash

Pyretroidit ovat kehitetty pyretriinin synteettiseksi vastineeksi. Pyretroidien osuus maailman hyönteismyrkkymarkkinoista on noin neljännes.  Pyretroideja käytetään etenkin kodeissa tapahtuvaan hyönteisten torjuntaan kuten muurahaisten hävittämiseen.

 Pyretroidit ovat kehitetty luonnollisista pyretriineistä. Pyretroidien valonkestävyyttä on paranneltu niin että ne eivät enää hajoa auringonvalossa. Näin Pyretroidi ei tuhoudu luonnossa vaan jää pysyvästi vaikuttamaan pinnoille. Siksi pyretroidipitoiset torjunta-aineet ovat huomattavasti (noin 1000 kertaa) tehokkaampia kuin luonnollinen pyretriini.

Pyretroidit jaetaan kahteen eri ryhmään, joiden toksinen vaikutus on erilainen.  Tyypin 1 pyretroideja ovat Allethrin, Bifentriini, Permetriini, Fenotriini, Pralletriini, Resmetriini, Teflutriini, Terametriini. Tyypin 2 pyretroideja ovat Syflutriini (Baygon), Syhalotriini, Sypermetriini, Deltametriini, Fenvaleraatti, Fenpropatriini , Tralometriini.

Pyretroidit imeytyvät huonosti ihon läpi mutta nieltynä ja hengitettynä ne pääsevät hyvin elimistöön. Suurin osa hyönteismyrkyistä on aerosoleja, jotka vaikuttavat hengitysteihin.

Pyretroidien myrkyllisyyttä lisää hyönteismyrkyissä olevat tehoaineet, jotka on lisätty tehostamaan pyretroidien vaikutusta. Pyretroidien tehoaineet estävät pyretroidien poistumista ihmisen ja muiden nisäkkäiden aineenvaihdunnan kautta. Pyretroidien ja tehoaineiden yhteisvaikutuksesta ei ole olemassa riittävästi tutkimuksia. Kukaan ei tiedä, miten pyretroidia ja tehoaineita sisältävä hyönteismyrkkyseos vaikuttaa ihmisiin ja nisäkkäisiin.

Pyretroidimyrkytykset ovat yleisiä henkilöillä, jotka työskentelevät ammattikseen hyönteismyrkkyjen parissa kuten viljeliöillä ja puutarhureilla. Kotitalouksissa myrkytyksiä onneksi sattuu hyvin harvoin. Pyretroidimyrkytyksen oireet ovat ihon kutina ja polttelu, pahoinvointi, oksentaminen, huimaus ja lihasoireet.

Vaihtoehtoisia, myrkyttömiä tapoja torjua muurahaisia

Muurahaisia voi torjua myös myrkyttömästi. Minulla on runsaasti kokemusta eri tavoista häätää muurahaiset ei-toivotuista paikoista. En muistaakseni ole koskaan käyttänyt edes pyretriiniä muurahaisten häätöön. Muurahaisia ei tarvitse tappaa. Riittää että niiden pääsy sisätiloihin estetään.

Tiivistä talo

Muurahaiset kömpivät taloon kivijalan saumoista ja halkeamista. Kivijalka kannattaa käydä jo kesällä huolellisesti läpi ja tilkitä kaikki saumat sekä halkeamat.  Häädä myöskin kivijalan vieressä majailevat muurahaiset muualle.

Pidä keittiö siistinä

Sokerimuurahaiset rakastavat kaikkea makeaa. Puhdista sisksi huolellisesti keittiön työtasot ja lattia. Sulje kaappien ovet huolellisesti. Puhdista kaappien hyllyt säännöllisesti ja säilytä elintarvikkeet kannellisissa rasioissa. Muurahaisten invaasion aikaan ei kannata pitää hedelmiä ja marjoja esillä.

Puhdista muurahaisten käyttämät polut

Muurahaiset kommunikoivat kemiallisesti. Muurahaiset erittävät kemiallisia yhdisteitä, joiden avulla ne esimerkiksi pystyvät suunnistamaan ja viestimään toisilleen. Tämä on hyvä ymmärtää ja käyttää tietoa hyväksi. Pese siis kaikki muurahaisten käyttämät reitit huolellisesti ja sirottele niille ruokasoodaa. Ruokasooda neutraloi hajuja. Näin pesässä olevat muurahaiset eivät enää löydä keittiöösi eivätkä voi kertoa kavereilleen mistä niitä herkkuja löytää.

Etikka

Etikka toimii samalla tavalla kuin ruokasoodakin. Suihkuttamalla laimentamatonta etikkaa muurahaisten poluille, muurahaiset eivät voi enää seurata hajujälkiä. Muurahaiset eivät pidä etikan hajusta ja välttelevät paikkoja, joihin sitä on ruiskutettu.

Jos sinulla on luonnonkivitasoja tai kivilattioita kotonasi, älä käytä etikkaa muurahaisten häätöön. Etikka saattaa liuottaa luonnonkiveä. Ruokasooda on sillojn parempi vaihtoehto.

Liituviiva

Piirrä lattiaan liidulla viiva, jota muurahaiset eivät saa ylittää. Sama teho on myös vauvatalkilla. Jostain kumman syystä muurahaiset pysyvät viivan sisäpuolella. Tämä saattaa johtua siitä, että liitu katkaisee muurahaisten tuoksupolun. En ole itse kokeillut tätä niksiä mutta moni sanoo sen toimivan. Tämä niksi ei myöskään estä muurahaisia tulemasta sisälle.

Mausteet ja yrtit

Kaikki voimakkaasti tuoksuvat mausteet toimivat muurahaisten karkottamisessa. Olen itse kokeillut esimerkiksi kanelia, neilikkaa ja valkosipulia. En pidä mausteiden ripottelua kovin järkevänä puuhana. Miksi heittää pihalle tai lattioille kalliita mausteita. Saman vaikutuksen saan halvemmalla vaikkapa etikalla tai ruokasoodalla.

Myös kahvinporot karkottavat muurahaisia. Kahvinporoja voi kokeilla ulkotiloissa oleviin muurahaisiin.

Eteeriset öljyt

Jotkut eteeriset öljyt karkottavat muurahaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi piparminttu, sitrusöljyt ja kanelin eteerinen öljy. Parhaiten hyödynnät arvokkaita eteerisiä öljyjä muurahaisten karkottamiseen lisäämällä eteeriset öljyt etikkaan. Näin pistävä etikantuoksu ei häiritse niin paljoa. Eteerisillä öljyillä voi tuoksuttaa myös ruokasoodan, jos päätät käyttää sitä muurahaisten karkottamiseen.

Ulkona olevat muurahaiset

eroon-muurahaisista
Photo by Dhaya Eddine Bentaleb on Unsplash

Jos kotipihallasi olevista muurahaista on selkeästi haittaa, kaiva pesä lapiolla ylös ja siirrä muualle. Kivijalan viereen syntynyt muurahaispesä tulee poistaa. Muuten muurahaiset valloittavat kevättalvella kotisi.

Muurahaiset kuuluvat normaaliin pihapiiriin. Esimerkiksi pionit ja muurahaiset ovat erottamaton pari. Muurahaiset auttavat pioninnuppuja avautumaan imemällä nupuissa olevaa mahlaa. Muurahaiset myös möyhentävät maata ja tuhoavat kasvinjäämiä sekä kasvien tuholaisia. Lehtokotilot eivät viihdy pihalla, jossa on muurahaisia.  Älä siis tuhoa muurahaisia pihaltasi.

Lue myös muita ekologisia hyönteisten karkotusvinkkejä : Kodin tuhohyönteiset; turkiskuoriainen ja sokeritoukka

Nämä luonnolliset muurahaisten karkottamisniksit ovat ihan oikeasti tehokkaita. Vain harvoin tarvitaan mitään järeämpiä konsteja muurahaisten karkottamiseen. Takuulla on olemassa vielä monia hyviä niksejä muurahaisten häätämiseksi. Kerro omat niksisi kommenttikentässä!

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Murhaaset lähtee turvallisesti.

    Pesuaineet keskenään
    Suola yhdiste.

    Mielestäni en myrkyllisiä.
    Aineita

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *