Sammaleen poisto ympäristöystävällisesti ei ole hankalaa. Oletko ehkä tuskaillut kotipihallasi sammaleen kanssa. Sammal tuntuu kosteassa säässä leviävän hallitsemattomasti joka paikkaan. Ulkoportaat sekä kivetys saavat todella nopeasti sammalpeitteen jos et ole tarkkana.  Miten voit ehkäistä sammaleen maailmanvalloitusta? Sammaleen poistoon on tietysti olemassa tehokkaita myrkkyjä. Nyt emme kuitenkaan käytä niitä. Seuraavaksi kerron sinulle miten saat sammaleen pidettyä kurissa helposti ja ilman vahvoja myrkkyjä.

Miksi sammal leviää?

sammaleen-poisto-ympäristöystävällisesti
Sammaloituneet vanhat betoniportaat voivat olla myös kauniit

Sammal rakastaa kosteutta

Syksyisin sammal saa vallan pihalla. Sammaleilla ei ole lainkaan juuria. Ne ottavat kaiken tarvitsemansa veden ja ravinteet maan pinnalta. Siksi syyssateiden alettua myös sammaleet alkavat voimakkaasti lisääntyä. Sammal tarvitsee ehdottomasti vettä elääkseen.

Maaperän pH

Suomessa maaperä on varsin hapan. Sammal on happaman ympäristön kasvi.  Keski- Euroopassa sammalta saa ostaa koristekasvina puutarhamyymälöistä. Heillä kun ei sammal kasva samoin kuin meillä. Keski-Euroopassa maaperä onkin huomattavasti emäksisempi kuin meillä. Koska sammal kasvaa paikoin heikosti Keski-Euroopassa, sitä arvostetaan myös puutarhakasvina.

Sammal kasvaa vaikka kivellä?

Sammal rakastaa rosoista kivipintaa. Jos sinulla on aivan uudet ulkoportaat, voit elää muutaman vuoden huoletta. Sammal ei pidä liian tasaisista pinnoista. Vanhojen talojen betoniportaat ovat sen sijaan sammaleiden valtakuntaa. Betoni on niissä kulunut hieman rosoiseksi . Rosoihin kertyy helposti roskia joihin sammaleet pesiytyvät.

Sammal elää myös metallin päällä

Sammal voi vallata helposti myös kuluneen maalipinnan. Vaikka metallisten kaiteiden luulisi olevan erittäin epämiellyttävä kasvualusta, sinnekin sammaleet ovat osanneet levittäytyä.

Minua ei juurikaan haittaa sammal. Se on todella kaunista luonnonkivien pinnalla. Vanhojen lahojen puunrunkojen päällä sammal on kiehtova näky. Sammal elääkin erittäin hyvin kaiken lahoavan lähistöllä. Lahoava materiaali antaa sammaleelle ravintoa. Sammaleen on myös helppo tarttua lahoavaan pintaan. Liiallinen sammal on kuitenkin haitallista ja voi helposti vaurioittaa pintoja. Lähdemme siis poistamaan sammalta ulkoportaista, terassilta sekä kaiteiden päältä.

Miten voin välttyä sammaleelta?

sammaleen-poisto-ympäristöystävällisesti
Sammal on kaunista oikeassa ympäristössä

Jos ulkoportaasi ovat aina puhtaat, niihin ei voi pesiytyä sammaleita. Ulkoportaisiin ja pihalaattoihin kertyy sammalta helposti jos niihin jää kasvinosia lahoamaan. Portaiden pinnan pH laskee lahoavan materiaalin myötä. Näin sammal saa viihtyisän paikan levitä laajemmalle alueelle.

Lakaise ahkerasti

Laattakäytävien ja ulkoportaiden ahkera lakaiseminen estää sammaleen muodostumista. Ulkoportaat kannattaa myös ajoittain pestä soodavedellä. Näin niistä katoaa suurin osa näkymättömän pienistä  sammaleen itiöistä. Kosteus on sammaleen leviämiselle ehdoton edellytys. Jos kosteutta ei ole, sammal ei leviä happamassakaan ympäristössä. Sammalta ei siksi löydy kuivien katosten alta eikä sisätiloista. Kuivassa sammal kuolee. Et kuitenkaan voi estää ulkotiloja kastumasta. Jos syksy on sateinen, sammaleen kasvu  saa todella vauhtia.

Puhdista kaiteet

Kaikki ulkona olevat metallirakenteet kuten kaiteet, rännit, palotikkaat ja tamppaustelineet kannattaa pyyhkiä puhtaaksi soodavedellä kerran, pari vuodessa. Metallirakenteisiin kerrostuu helposti esimerkiksi siitepölyä joka toimii hyvin sammaleen kasvualustana. Puhtaalle alustalle sammaleen on huomattavasti vaikeampi kiinnittyä.

Näin onnistuu sammaleen poisto ympäristöystävällisesti

sammaleen-poisto-ympäristöystävällisesti
Sammal leviää tehokkaasti myös piha-asfaltilla. Tämä on lähikuva sammaloituneesta asfaltista.

Sammaleet ovat siitä ovelia että ne voivat levitä muutamassa viikossa laajaksi kasvustoksi. Jos havaitset pientä sammaloitumista portaissa tai patiolla, kannattaa heti ryhtyä toimiin. Jos tartut hommaan riittävän ajoissa, on sammalleesta eroon pääseminen hyvin vaivatonta.

Suurin osa sammaleesta kannattaa  irrottaa mekaanisesti. Voit käyttää metallista skrapaa tai erittäin karkeaa harjaa. Sammaleen pinta on saatava rikki ja humusaines poistettava. Vasta sitten on järkevää aloittaa pintojen puhdistus.

Kun olet rikkonut sammaleen pintakerroksen, voit alkaa tuhoamaan kasvustoa lopullisesti. Sammaleen poistoon käytetään usein vahvoja kemikaaleja. Ne ovat kuitenkin ihan turhia. Sammaleen poisto ympäristöystävällisesti on yhtä helppoa ja tehokasta kuin myrkytkin. Sammal lähtee jos sen elinolosuhteita muutetaan sille epäedulliseksi. Happaman ympäristön kasvina emäs on sammalelle myrkky. Ehdottomasti turvallisin emäs on ruokasooda.

Ruokasoodan käyttö sammaleen poistossa

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti on kätevä aine moneen tarkoitukseen. Olen kertonut ruokasoodan käytöstä lisää täällä. Ruoksoodan  teho perustuu sen heikkoon emäksisyyteen. Ruokasooda on turvallisempaa kuin kidesooda eli kristallisooda tai pesusooda.  Ne ovat kaikki voimakkaasti emäksisiä ja siksi eivät niin turvallisisia käyttää. Pesusoodaliuoksella toki voi myös poistaa sammalta. Kannattaa kuitenkin aina valita miedoin mahdollinen puhdistusaine.

Onko ruokasooda ympäristöystävällistä?

sammalta
Sammalta kivilaattojen välissä. Tässä sammal ei häiritse lainkaan vaan on oikeastaan aika koristeellista.

Sammaleen poisto ympäristöystävällisesti ruokasoodalla ei aiheuta ihmiselle mitään vaaraa. Onhan se tuttu aine myös leivonnasta. Ympäristölle ruokasooda on turvallinen, jos sitä käytää vain vähäisiä määriä. Mikä on vähäinen määrä? En todellakaan osaa sanoa. Ruokasooda voi suurina määrinä aiheuttaa ongelmia joillekin pienille vesieleäimille. Tämä edellyttää että olet käyttänyt ruokasoodaa vesistöjen välittömässä läheisyydessä tai jopa kaatanut sitä runsaasti suoraan veteen. Vedessä olevaa laituria en suosittelisi pesemään ruokasoodalla.

Ruokasooda on täysin biohajoava

Ulkoportaiden pesuun käytettynä ruokasooda on kuitenkin hyvin ekologinen pesuaine. Se on biohajoavaa eikä aiheuta ongelmia hyönteisille eikä maaeläimille.

Koska ruokasooda on emäksistä, se saattaa teoriassa vahingoittaa portaiden vieressä olevia kasveja jonkin verran. Oma rodoni ei piitannut kuitenkaan mitään ruokasoodasta. Portaiden puhdistukseen tarvitaan vain pieni määrä ruokasooda. Se ei ole ongelma yhdellekään kasville.

Miten puhdistat ulkopintoja ruokasoodalla

Jos puhdistusta vaativat pinnat ovat vain kevyesti likaantuneet, voit käyttää  puhdistukseen ruokasoodaa sisältävää vettä.

Toimi näin:

  • Liutota 1 desilitra ruokasoodaa ämpärilliseen haaleaa vettä. Ruokasooda liukenee paremmin lämpöiseen kuin kylmään veteen.
  • Liuota ruokasooda huolellisesti sekoittaen. Yleensä liukeneminen kestää jonkin aikaa.
  • Kastele lattianpesin tai harja ruokasoodaveteen ja  käy läpi koko käsiteltävä alue. Itse käytän tähän työhön juuriharjaa.
  • Huuhtele pinta pesun jälkeen letkulla. Voit myös käyttää huuhteluun ämpäriä ja puhdasta vettä.
  • Liuota vielä 2 desiä ruokasoodaa ämpärilliseen vettä. Käsittele kaikki pinnat vielä kertaalleen tällä vedellä.
  • Anna veden kuivua itsestään pois. Emäksinen ruokasooda kuivuu pinnoille estämään sammaleen muodostumista.

Vaikeasti sammaloituneen pinna puhdistaminen

sammaloituneet-portaat
Sammaloituneet vanhat betoniportaat

Jos käsiteltävä pinta on ehtinyt sammaloitua jo pahasti, sinun on käytettävä puhdistukseen aikaa.

  • Poista irtonainen sammal raaputtamalla se irti pinnoilta
  • Harjaa pinta niin puhtaaksi kuin saat pelkällä harjalla
  • Kostuta pinta kauttaaltaan vedellä jos se ei ole jo sateesta märkä
  • Levitä ruokasoodaa jauheena sammaloituneen pinnan päälle ja anna vaikuttaa muutaman päivän.
  • Huomaat kohta, että sammal alkaa mustua ja kuolla.
  • Kun sammal on kokonaan kuollut, voit pestä alueen letkulla ja harjalla huolellisesti

Nyt kotisi ulkoalue on vapaa sammaleesta. Voit ennaltaehkäistä sammaleen muodostumista harjaamalla ahkerasti portaita, patiota ja pihakäytäviä. Harjaamisen jälkeen voit kastella alueet ämpärillisellä vettä johon on liuotettu 1-2 desiä ruokasoodaa. Näin estät sammaleen leviämisen erittäin tehokkaasti.

Mistä ruokasoodaa kannattaa hankkia?

Ruokasoodaa on myynnissä jokaisessa ruokakaupassa. Pakkaukset ovat kuitenkin hyvin pieniä. Ruokasoodan käyttö pikkupakkauksilla tulee kohtuuttoman kalliiksi.

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti on ekologinen aine, jolla on monta käyttöä. Sitä kannattaa hankkia kotiin isompi määrä kerrallaan. Itse hankin 25 kilon säkin ruokasoodaa ekologisiin pesuaineisiin erikoistuneesta verkkokaupasta nimeltä GreenDeal. Se ei ole kovin kallista.  25 kilon säkki maksoi noin 30 euroa plus kuljetus.

Ruoksoodaa eli natriumbikarbonaattia saa myös rautakaupoista. Rautakauppojen natriumbikarbonaatti on tarkoitettu soodapuhallukseen. Rautakaupoissa soodapuhallussooda on saman hintaista kuin GreenDealilla.  

Älä valitse liian voimakkaita tuotteita

Rautakaupoissa on myynnissä myös  pesusoodaa, puhdistussoodaa, kristallisoodaa ja kidesoodaa. Nämä kaikki ovat hieman eri tavaraa kuin ruokasooda. Ne  ovat  natriumkarbonaattia ja huomattavasti emäksisempiä eli vahvempia.  Siksi en niitä suosittele tähän käyttötarkoitukseen. Käytä sammaleen poistoon mieluiten turvallista ruokasoodaa tai puhallussoodaa jotka ovat natriumbikarbonaattia .

Kokeile itse miten ruokasooda poistaa sammaletta tehokkaasti.  Säännöllisesti käytettynä ruokasooda estää sammaleen muodostumisen ja sinä pääset helpommalla.

Kerro minulle kokemuksiasi tästä ekologisesta niksistä!

Ota osaa keskusteluun

8 kommenttia

  1. Hei Ruokasoodaa pitää kokeilla. Olen käyttänyt mäntysuopaa ja ruiskuttanut sitä huopakatolle. Menestyksekkäästi, mutta parempaa vielä toivon.Seuraavaksi peltikaton asennus edessä.

    1. Hei
      Todella kiva kuulla että innostuit kokeilemaan ruokasoodaa sammaleen poistossa.
      Olen itse käyttänyt ruokasoodaa piha-asfaltillemme hyvällä menestyksellä. Jauhemainen ruokasooda on todella hyvä sillä se ei ihan heti liukene sateiden mukana pois vaan jää vaikuttamaan sammaloituneisiin kohtiin.

      Tänä vuonna käsittelyvuorossa on kotimme tiilikatto. Kokeilen sen käsittelyyn soodavesiruiskutusta. Jos haluat käyttää nestemäistä ainetta, suosittelen veteen sekoitettua pesusoodaa tai kidesoodaa. Ruokasooda ei liukene niin hyvin veteen.Pesusooda ja kidesooda ovat myös huomattavasti emäksisempiä aineita.

      Mäntysuopavesi voi olla myös hyvä. Mäntysuopa on emäksistä ja mäntyöljyn terpeenit tuhoavat sammalta.

      Terveisin Outi

      1. Kiitos, pesin tämän luettuani vuokra-asuntoni portaat ja kaiteet soodavedellä. Rapsutin ja harjasin sammaleen myös pois edustan vanhalta asfaltilta (tapoin sen viime vuonna jollain, oli mustaa, mutta uutta puski sekaan jo) ja käsittelin soodavedellä. Jospa tämä kesä menisi ilman sammalta kaiteissa ja parvekkeella. Poistin jopa puiset parvekelaatatkin ja vaihdoin kierrätysmateriaalisiin, puiset alkoivat nekin puskea sammalta kun kostuivat. Hyvät vinkit, tuli niin tarpeeseen.

        1. Kiitos Tiina että jaoit kokemuksesi.
          Minulla on myös tosi hyviä kokemuksia soodapesusta sammaleen poistossa. Keväällä sammalta ei juuri pihalla-asfaltilla näkynyt.
          Seuraavaksi meillä käsitellään katto soodavedellä. Pitää tehdä siitäkin juttu.

          Terveisin Outi

    2. Hei, täällä on tullu hyviä ohjeita pihan laatoituksen puhdisamiseen. Mikä olisi helppo aine ja tapa poistaa luumupuiden runkoon ja oksiin kertynyt vaalean hamaa sammal? Voiko jotain laittaa vielä, kun lämpöasteita päivisin voin 10?

      1. Hei Helena
        Ihana että luet blogiani. Valitettavasti en osaa sanoa luumupuista mitään. Kannattaa kysellä jostain puutarhablogista. Seuraan itse Jovelan Johannaa (Jovelan Talopäiväkirja).
        Terkuin Outi

  2. Eikö sammalella ole juuria. Asfalttifirma juuri kirjoittaa, että ne sammalen juuret tunkeutuvat asfaltin pienen pieniin huokosiin ja näin vähä vähältä rapauttavat ja murtavat asfaltin. Siksi sammal on poistettava asfaltista.

    1. Kyllä, sammaleilla on juuret jotka voivat vahingoittaa pintamateriaaleja kuten asfalttia ja kattotiiliä.
      Ruokasoodan tarkoitus on muuttaa kasvualusta emäksiseksi. Näin koko sammal kuolee, myös juuret.

      Itse poistan sammaleen ensin niin tarkkaan kuin vain voin ja sitten teen ruokasoodakäsittelyn. Loput sammaleesta lähtee käsittelyn jälkeen helposti harjaamalla.
      Veteen liuotettua ruokasoodaa voi suihkuttaa myös ennaltaehkäisevästi pinnoille. Näin sammal ei pääse pesiytymään niin helposti.

      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *