Maalausurakat ja kodin remontit tehdään yleensä vasta kesällä. Näin kevättalvella on hyvä aika pohjustaa remonttia ja maalausurakkaa siivoamalla vanhat, tarpeettomat maalit varastosta. Helecleaner blogissa olen kirjoittanut useitakin artikkeleita liittyen kierrätykseen. Tässä artikkelissa haluan käsitellä nimenomaan maalien kierrätystä. Vanhoja, tarpeettomia maaleja löytyy aika monesta kodista. Varsinkin jos sinulla on omakotitalo ja paljon säilytystilaa, vanhojen maalien varasto voi olla suurikin. Vanhoista maaleista kannattaa hankkiutua eroon mutta miten? Lue eteenpäin niin saat tietää!

Säilytä maalisi oikein

Maalien varastoiminen ei ole turhaa puuhaa. Maalit ovat varsin säilyvää tavaraa, jos ne säilytetään asianmukaisesti. Kaikkein ekologisinta on tietysti välttää hukkaa. Jos maalisi on käyttökelpoista, sen voi hyödyntää vielä vuosienkin päästä.

Paras tapa säilyttää lateksimaali on säilyttää se ilmatiiviissä asiassa, jotta siinä oleva vesi ei haihtuisi ja mikro-organismit pääsisi tuhoamaan maalia. Voit säilyttää maalin alkuperäisessä tölkissä. Jos maalia on jäljellä ison purkin pohjalla vain vähän, siirrä maali pienempään astiaan.

Maalit tulisi säilyttää mahdollisimman tasaisessa lämmössä. Suuret lämpötilaerot tuhoavat maalin. Huoneenlämpö on sopiva lämpötila. Merkitse maalit etiketeillä esimerkiksi ”keittiön seinä” tai ”pihavajan ulkoseinä” ja lisää vuosiluku. Näin löydät tarvittaessa helposti oikean maalin ja tiedät, kuinka vanhaa se on.

Tyhjiä tai puolityhjiä maalipurkkeja ei kannata säilytellä kotona jos niitä ei ole tarkoitus käyttää uudelleen. Monet säilyttelevät maalipurkkeja ideana, että muistaa seuraavalla kerralla ostaa samaa sävyä. Suosittelen purkin kuvaamista ja kuvan nimeämistä. Näin maalin tyyppi ja sävy pysyvät tallessa eikä vaarallista jätettä tarvitse säilyttää kotona.

Puolityhjiä ja jopa täysinäisiä maalipurkkeja säilytetään myös siksi että niitä voi hyödyntää sitten kun seuraavan kerran tule tarve maalata. Tämä on periaatteessa hyvä idea. Jos maalia säilytetään kuivassa, viileässä ja suojassa pakkaselta ja valolta, se saattaa kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Mistä tiedän, onko maalini vanhentunutta?

Miten tunnistaa vanhentunut maali? Vanhentunut maali on rakenteeltaan hajonnutta. Se ei enää sekoittamallakaan näytä oikealta, tasaiselta maalilta. Maalin pitäisi pysyä sekoittamisen jälkeen vähintään 10-15 minuuttia tasaisena. Jos maalisi ei siihen pysty, se on ilman muuta vanhentunutta.

Jos maalipurkkisi on pullistunut, se on auttamatta pilalla. Maalipurkki pullistuu usein silloin, kun se on jäänyt pakkaseen. Jäätynyt ja uudelleen sulanut maali ei ole enää käyttökelpoista. Maalipurkki pullistuu myös silloin, jos se on kärsinyt suurista lämpötilan vaihteluista.

Jos maalin pinnalla on paksu tahmainen kalvo, se ei enää ole hyvälaatuista maalia. Sitä ei kannata tarjota kenellekään, vaan vie se suoraan vaarallisten jätteiden kierrätykseen.

Jos sinua mietityttää, onko maalisi kunnossa, tee helppo testi. Kokeile levittää maalia tasainen kerros esimerkiksi pahvin tai puulevyn päälle. Jos maalin jälki on tasainen ja sitä voidaan helposti levittää siveltimellä tai telalla, maali on kunnossa.

Jos maalaaminen tuntuu takkuiselta ja maali tahmealta, maali ei ole enää käyttökelpoista. Sama homma on jos maalauspintaan jää kokkareita ja epätasaisuutta.

Maalien keskimääräinen vanhentuminen

Kuten äsken totesin, maalin vanhentuminen riippuu täysin siitä miten olet sitä säilyttänyt. Maali voi mennä pilalle vaikka yhdessä yössä, jos se pääsee jäätymään. Alla esitetyt säilyvyysajat ovat hyvin karkeita arvioita.

  • Vesiohenteinen lateksimaali 2-10 vuotta
  • Akryylimaali 2-10 vuotta
  • Öljymaali 2-15 vuotta
  • Kalkkimaali 5-10 vuotta

Kaikki maalit, myös ”ekomaalit” ovat vaarallista jätettä

Maalien kierrätys on tärkeä asia, sillä maalit eivät ole kierrätettävissä ihan miten vain. Et voi vain laittaa maalipönttöä sekajätteeseen. Jos haluat maalipöntöstä eroon, sinun pitää selvittää ensin monta asiaa.

Maalit luetaan vaarallisiin jätteisiin. Ne sisältävät runsaasti ainesosia, jotka vaativat erityistä vaarallisten aineiden jätteenkäsittelyä. Siksi maalit ja liuotteet tulee toimittaa niille varattuun kierrätyspisteeseen. Vaikka maalisi on vesiohenteista tai luonnollista pellavaöljyä, se on silti vaarallista jätettä. Myös maalaamiseen liittyvät tarvikkeet kuten telat ja pensselit, maalitahraiset rätit ja teipit sekä liuottimet luetaan vaarallisiin jätteisiin, ellei niitä ole puhdistettu asianmukaisesti.  Maalausurakan lopuksi, sinun kannattaa miettiä tarkoin maalien ja tarvikkeiden jätteenkäsittely.

Miten maaleja kierrätetään?

Helpoin tapa kierrättää maaleja on löytää jäljelle jääneelle maalille uusi käyttökohde tai käyttäjä. Jos joku tutuistasi harkitsee remonttia, voit tarjota jäljelle jääneitä maalejasi hänelle. Jos et tiedä ketään, joka tarvitsisi maalejasi vie ne kierrätykseen. Kierrätyskeskukset joskus ottavat vastaan maaleja.

Mieti, voisitko itse hyödyntää maalejasi jossain muussa käyttötarkoituksessa. Voit itse käyttää vesiohenteisia maaleja esimerkiksi askarrellessasi lasten kanssa. Voit maalata niillä leikkimökkiä, puuleluja tai lasten puisia huonekaluja.

Kaikkein fiksuinta tietysti olisi, jos osaisi ostaa maaleja vain tarvittavan määrän. Maaleja ostaessasi sinun kannattaa mitata tarkoin maalattavan alueen koko ja keskustella maalin menekistä asiantuntevan myyjän kanssa.

Maalien hävittäminen

Viimeinen vaihtoehto on aina hävittäminen. Jos maalia on jäljellä vain hyvin vähän, se kannattaa hävittää. Kuivuneet, tyhjät maalipurkit voit laittaa sekajätteeseen. Jos purkissa on vielä kosteutta, kuivata se ensin jättämällä kansi raolleen.

Jos maalia on jäljellä runsaasti, se on vietävä sellaisenaan vaarallisen jätteen kierrätyspisteeseen. Sama koskee maalien ohenteita kuten lakkabensiiniä.

Pääkaupunkiseudulla on Sortti-asemat, joissa on vaaralliselle jätteelle omat pisteensä. Joillakin huoltamoilla, ainakin maaseudun mökkialueilla on myös vaarallisen jätteen kierrätyspiteet. Isompien taajamien yhteydessä on aina paikallinen jäteasema, jossa on asianmukainen kierrätysmahdollisuus vaarallisille aineille.

Muutamilla paikkakunnilla kiertää erityisesti vaaralliselle jätteelle tarkoitettu keräysauto. Kannattaa seurata paikallisista lehdistä ilmoittelua. Vaarallisten aineiden kierrätys ei maksa mitään, jos tuo itse jätteen kierrätyspisteeseen.

Luonnonmukaiset puunkäsittelyaineet ovat myös vaarallista jätettä

Luonnonöljypohjaiset puunkäsittelyaineet kuten pellavaöljyt, vernissat ja puuöljyt voivat aiheuttaa itsesytytyksen. Siksi on erityisen tärkeää, että kaikki rätit, paperit pensselit ja puunsuoja-ainepurkit hävitetään erityistä varovaisuutta noudattaen. Myös hiontapöly, jossa on kyseisiä puunkäsittelyaineita saattaa syttyä itsekseen palamaan. Itsesytytys tapahtuu varsinkin silloin kun laitat puunsuoja-aineilla kostuneet öljyiset rätit ja sudit muovikassiin ja roskikseen.

Kerää siksi puunsuoja-aineilla kyllästynyt jäte erilliseen astiaan ja kostuta kaikki rätit, paperit ja sudit huolellisesti vedellä. Myös puunsuoja-aineeseen liittyvä jäte tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspaikalle. Voit myös hävittää öljyiset trasselit ja talouspaperit hallitusti polttamalla.

Maalisutien pesuohje

Maalisuteja voi käyttää useamman kerran, jos ne pesee maalauskeikan päättyessä huolellisesti.

Et voi vain pestä maalisuteja hanan alla tai kaataa pesuvettä viemäriin. Jos jatkat maalaamista seuraavana päivänä, laita sudit vain muovipussiin, että ne eivät kuivu. Tämä ohje on HSY:n sivuilta.

Jos lopetat maalaamisen, pese sudit ja telat seuraavalla tavalla:

  • Pyyhi irtonainen maali sudista sanomalehteen tai maalipurkin reunaan
  • Laita sudit likoamaan veteen, erilliseen astiaan edellyttäen, että maali on vesiohenteista. Muussa tapauksessa käytä maalisutien pesuun tarkoitettua ainetta.
  • Nosta sudit likoamasta ja pyyhi sudit huolellisesti paperiin.
  • Huuhdo maalisuti hanan alla ja laita kuivumaan
  • Älä kaada pesuvettä viemäriin vaan anna sakan laskeutua pohjaan. Kaada viemäriin vain vesi ja anna sakan kuivua purkin pohjalle ja vie sekajätteeseen
  • Jos käytit pesuainetta, vie neste kokonaisuudessaan vaarallisten aineiden kierrätykseen.

Onko sinulla varastossa vanhoja maaleja? Mitä aiot niille tehdä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *