Inflaatio on varmasti tuttu käsite monelle. Sillä tarkoitetaan tuotteiden ja palveluiden hintojen nousemista. Hintojen nousua seuraa väistämättä palkkojen nousu, joka johtaa edelleen tuottajahintojen nousuun. Näin inflaatiokierre on valmis. Tällä hetkellä inflaatio on kaikkialla maailmassa hyvin ajankohtainen asia. Helecleaner ei ole mikään talousblogi. Mutta koska ongelma on juuri nyt akuutti, haluan kertoa sinulle, miten inflaatio vaikuttaa tavallisen perheen elämään. Tässä artikkelissa tarkastelen inflaatiota hieman eri vinkkelistä kuin mitä taloustieteilijöillä on tapana. Miten inflaatio näkyy ruohonjuuritasolla eli perheissä ja yksityisessä kulutuksessa. Kerron sinulle myös, miten voit ottaa huomioon inflaation vaikutukset hankinnoissasi.

inflaatio-ja-shrinklaatio
Photo by Sara Kurfeß on Unsplash

Inflaation syyt; miksi hinnat nousevat

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan Suomessa vallitsi 4,5% inflaatio helmikuussa 2022. Koko euroalueella inflaatio oli vastaavana aikana 5,8%. Suomessa tilanne on siis hieman parempi kuin muualla euroalueella. Yhdysvalloissa inflaatio laukkaakin jo 8,89%.

Kuluttajahintojen nousuun Suomessa vaikutti eniten sähkön hinnan raju kallistuminen. Muita syitä ovat Tilastokeskuksen mukaan omakotitalojen sekä asunto-osakeyhtiöiden peruskorjausten kallistuminen. Suomessa, kuten kaikkialla maailmassa inflaatio on nyt nousujohteista. Inflaation ennakoidaan kiihtyvän jatkossa.

Ruuan, tavaroiden ja palveluiden hintojen nousuun on monia eri syitä. Talouden nousukauden aikana energian ja raaka-aineiden hinnat nousevat koska kysyntä on korkealla. Tällaisia inflaatiojaksoja maailmalla ja Suomessa on ollut useitakin. Nousukauden huumassa useimmilla on käytössä runsaasti rahaa. Rahaa käytetään silloin avokätisesti aivan kaikkeen kuten kulutustavaroihin, matkailuun, asuntoihin, ravintoloihin ja parempaan ruokaan.

Tämänhetkinen inflaatio on monimutkaisempi asia. Sen juurisyyt ovat korona pandemian aiheuttamissa ongelmissa logistiikka- ja tuotantoketjuissa. Myös meneillään olevat levottomuudet ja sodat tulevat jatkossa syventämään inflaatiota entisestään.

Miten inflaatio näkyy kuluttajille?

Kuluttajat huomaavat inflaation hintojen nousussa. Moni autoileva on varmasti pannut merkille polttoaineen hinnan hurjan nousun. Myös sähkön ja lämmitysöljyn hinnat ovat kivunneet ennätyslukemiin. Polttoaine tai sähkö ovat hyödykkeitä, joiden hinnat ovat erittäin luotettavia inflaatiomittareita. Ostaessasi sähköä, saat mitä tilaat. Käyttämäsi sähkö voi olla tuotettu ekologisesti tuulivoimalla tai se voi olla fossiilisella energialla aikaan saatua. Joka tapauksessa lopputuote on samaa kamaa eli sähköä.

Kulutushyödykkeiden suhteen tilanne on toinen. Miksi emme näe kulutushyödykkeiden tai ruuan rajua hintojen nousua, vaikka energian hinta on kallistunut rajusti? Kulutushyödykkeiden ja ruuan hinta ovat täysin riippuvaisia energian hinnoista. Voiko olla, että meille myydään vanhaa varastoa? Voiko olla, että valmistajat haluavat kärsiä tappiot meidän puolestamme? No ei tosiaankaan.

Teollisuus haluaa edelleenkin myydä meille tuotteitaan. Kovenevasta kilpailusta johtuen hintojen nostaminen ei yleensä tule kysymykseenkään. Kaikkea pitää aina saada edullisemmin kuin eilen. Me kuluttajat rakastamme tarjouksia. Hintojen nostaminen olisi täysin vastoin periaatteitamme ja karkottaisi ostajat. Teollisuus on kehittänyt ovelan tavan välttää tai edes pitkittää väistämätöntä inflaatiokorotusta. Ratkaisu on tuotteiden pienentäminen ja huonontaminen. Pienentämällä pakkauskokoa ja käyttämällä heikompia raaka-aineita, kuluttajahintoihin ei tarvitse lainkaan koskea.

Mitä tarkoittaa ”shrinkflaatio”?

”Shrinkflation” on englanninkielinen termi, joka tarkoittaa pakkauskoon pienentämistä eli kutistamista. Se on eräs piiloinflaation muoto. Määritelmän keksi brittiläinen taloustieteilijä Pippa Malmgren. Tuotteiden kutistaminen antaa yrityksille mahdollisuuden joko nostaa liikevoittomarginaaliaan tai inflaatioaikana hillitä inflaatiovaikutuksia.

Yrityksillä on kolme vaihtoehtoa torjua inflaatiovaikutuksia

 • Nostaa tuotteen hinta vastaamaan tuotantokustannuksia
 • Vähentää pakkauksessa olevan tuotteen määrää
 • Valmistaa tuote uudella reseptillä käyttäen halvempia raaka-aineita

Ensimmäinen vaihtoehto eli hinnankorotus ei yleensä tule kyseeseen. Kuluttajat ovat todella herkkiä hinnankorotuksille. Tuotteita valmistavat yritykset haluavat pitää tuotteensa hinnat kilpailukykyisinä muiden markkinoilla olevien tuotteiden kanssa. Siksi yritykset sortuvat käyttämään kahta epäeettistä vaihtoehtoa pitääkseen markkina-asemansa. Inflaation vallitessa tuotteita heikennetään ja/tai kutistetaan systemaattisesti.

Shrinkflaatio eli pakkausten kutistaminen tapahtuu aaltoina

shrinkflaatio-eli-kutistaminen
Photo by Imelda on Unsplash

Yleensä silloin kun inflaatio on nousujohteista, monet tuotteet läpikäyvät kutistamisprosessin. Siksi sinun kannattaa varsinkin näinä aikoina olla tarkkana tuotteita valitessasi.

Usein pakkauskokoa pienennetään vain aavistuksen verran. Vaarana on, että kuluttajat huomaavat eron ja alkavat karttaa tuotetta. Kutistaminen on suosittua varsinkin massatuotteissa. Tuotteesta vähennetään vain muutama prosentti, kukaan ei varmasti huomaa. Koska tuotetta myydään valtavia määriä, pienenkin kutistamisen vaikutus yrityksen voittoon on merkittävä. 

Esimerkkejä kutistetuista tuotteista

 • Tonnikalapurkit
 • Suklaapatukat
 • Makeispussit
 • Chips pussit
 • Aamiaismurot
 • WC-paperi ja muu pehmopaperi; punnitse rulla, niin huomaat eron
 • Lemmikkien ruoka, erityisesti annospakkaukset
 • Puhdistusaineet
 • Kosteuspyyhkeet
 • Leivinpaperit

Pakkaus uusitaan usein kutistamisen takia

Usein kutistaminen liitty tuotteen koko pakkauksen uusiminen. Näin kuluttajan on vaikeampi huomata eroa entiseen. Tämä kikka on käytössä esimerkiksi suklaapatukoissa ja välipalatuotteissa. Uutta kaunista käärettä ihastellessaan, harva kuluttaja keksii tarkistaa muuttuneen pakkauskoon.

Pakkausmateriaalit ovat osa heikentämistä

Pakkausmateriaalit ovat suuri kustannus valmistajille. Usein pakkausten muovilaatua on heikennetty. Muovipullot ovat ohuempia kuin ennen. Tämä on tietysti hyvä asia ympäristön kannalta. Valitettavasti yritykset päätyvät ratkaisuun täysin itsekkäistä syistä, eivät pelastaakseen ympäristöä. Mutta hyvä näin.

Suojakaasu on ansa

Toinen, ei niin ekologinen tapa on pakata tuotteet ylisuuriin pakkauksiin. Tuotteet pakataan nykyisin useasti suojakaasun avulla. Suojakaasun tarkoitus on pidentää tuotteen säilyvyyttä eli se on taas periaatteessa hyvä asia. Suojakaasu myös suojaa esimerkiksi chipsejä hajoamiselta. Valitettavasti suojakaasun käyttö antaa oivan mahdollisuuden pienentää tuotteen määrää. Pulleasta pussista ei helposti pysty päättelemään, paljonko tuotetta pakkauksessa oikeasti on.

Pesuaineissa heikentäminen on tavallista

Pesuaineissa kutistaminen on hyvin yleistä. Valmistaja markkinoi uutta (pienempää) pakkausta kätevämpänä ja käyttäjäystävällisempänä. Pakkauksen kerrotaan olevan aerodynaamisempi ja edustavan uutta muotoilua. Tämänlaiset pakkaukset ovat yleensä litistettyjä tai keskeltä hoikempia. Valmistaja todistelee kuluttajille, että näin pakkausta on helpompi käsitellä. Mielenkiintoista on huomata, miten uuden pakkauksen myötä sisällön määrä on pienentynyt ja samalla hinta noussut.

Varo säästöpakkauksia

Säästöpakkaukset ja perhepakkaukset ovat oiva mahdollisuus yrityksille manipuloida hintoja. Suurista pakkauksista on helppo ottaa 10% pois juuri kenenkään sitä huomaamatta. Yritykset pienentävät joskus myös normaalia pakkauskokoa ja myyvät vanhaa kokoa perhepakkauksena. 

Tuotteen uusi koostumus; mitä se kertoo kuluttajalle?

Tuotteiden heikentäminen tarkoittaa hintavien raaka-aineiden vaihtamista halvempaan. Usein valmistaja vaihtaa tuotteen pääraaka-aineen joko osin tai kokonaan edullisempaan vastaavaan. Varsinkin hintavat, laadukkaat ainesosat korvataan halvemmilla raaka-aineilla.

Esimerkkinä tuotteen laadun heikentämisestä voisin mainita vaikkapa suklaapatukat. Kaakaon hinta nousee maailmanmarkkinoilla koko ajan. Sen sijaan että suklaapatukoiden hintaa nostetaan, vähennetään kaakaon määrää tuotteessa. Kuluttajan on mahdotonta tarkistaa tarkkoja ainesosamääriä. Puuttuvan kaakaon makua ja koostumusta tuunataan sokerilla sekä makua parantavilla kemikaaleilla. Tuote muuttuu ratkaisevasti mutta siitä ei infota kuluttajaa.

Tiivistetyt tuotteet ovat usein vain osin tiivistettyjä

Valmistaja voi lisäksi kertoa, että tuote on nyt tiivistetty ja veden määrää pienennetty ekologisista syistä. Tällaiseen väitteeseen on aika vaikea suhtautua mitenkään. Uskoisiko vaiko eikö? Me kuluttajat emme voi tarkistaa tuotteen koostumusta, sillä yleensä siivouskemikaalien tuoteselosteet eivät ole läpinäkyviä. Tuoteselosteessa kerrotaan vain ainesosat ryhmittäin. Pitoisuudet kerrotaan suurusluokittain tyyliin yli 20%. Näin tuotteen koostumus voi olla oleellisesti muuttunut ilman, että sitä kerrotaan selkeästi kuluttajalle.

Kutistaminen ja heikentäminen ei ole kuluttajan etu

shrinklaatio-eli-kutistaminen
Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

Kuluttajajärjestöt suhtautuvat pakkauskoon pienentämiseen kriittisesti. Valmistaja ei ole toiminut eettisesti, jos pakkauskokoa muutetaan varkain. Kutistetuissa tuotteissa kuluttaja ei saa varoitusta pienemmästä pakkauskoosta. Näin suurin osa ihmisistä kuvittelee ostavansa saman määrän tuotetta kuin aikaisemminkin.

Yhdysvalloissa kansalaisjärjestöt valvovat kutistamista. Tarjolla on sivustoja, joista voit tarkistaa tuotteen aikaisemmat pakkauskoot ja hinnat. Briteissä kutistamista valvoo hallitus. Tällainen toiminta olisi suotavaa Suomessakin. Todellinen inflaatio olisi helpompi laskea, jos kutistaminen ja tuotteiden heikentäminen otettaisiin huomioon. Toistaiseksi meidän on vain pidettävä silmämme auki. Seuraavassa muutama vinkki miten voit välttyä kutistetuilta ja heikennetyiltä tuotteilta

 • Yksi varmimmista kutistamisen merkeistä on uusi pakkaus tai uusi iskulause pakkauksen kyljessä. Tällaisia pakkauksia kannattaa tarkastella kriittisemmin.
 • Käytä pienten, ekologisten, kotimaisten brändien tuotteita. Pienten merkkien tuotteet harvoin päätyvät kutistettaviksi ihan kustannussyistä. Ekobrändeissä on usein myös tarkka ainesosaluettelo saatavilla. Jos ainesosia on vaihdettu edullisimpiin, voit huomata sen helpommin.
 • Osta kilpailevan merkin tuote. Se ei ehkä ole vielä kutistettu. Kuluttaja voi aina äänestää kukkarollaan.

Yrityksillä on tietysti oikeus myydä tuotteitaan haluamansa kokoisissa pakkauksissa. He voivat, totta kai, halutessaan myös muuttaa vapaasti pakkauskokoa. Ongelmana tässä on kuitenkin kuluttajan ja yrityksen välinen informaatio. Usein tuntuu vahvasti siltä, että tuotteen koon pienentäminen tai koostumuksen muuttaminen pyritään peittämään. Kuluttajalle olisi tärkeää, että viestintä kuluttajan ja tuotteen valmistajan välillä olisi niin läpinäkyvää kuin mahdollista.

Jokainen ymmärtää, että energian ja raaka-aineiden hintojen noustessa, vaikutus kuluttajahintoihin on väistämätön. Läpinäkyvyyden edellyttäminen kuluttajan ja yrityksen välillä olisi reilua ja eettistä kaupankäyntiä. 

Oletko sinä törmännyt kutistettuihin tai heikennettyihin tuotteisiin? Kerro kokemuksistasi alla olevassa kommenttiosiossa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.