Ruokasooda on nykyisin eräs niistä kaikkein suosituimmista ekopesuaineista. Se on löytänyt tiensä melkein joka kotiin. Mitä ruokasoodalla sitten saa aikaan ja mihin sitä kannattaa käyttää? Käyn nyt läpi sekä tutun ruokasoodan että sen emäksisemmän sukulaisen, pesusoodan ominaisuudet ja käyttökohteet. Opit seuraavaksi, miten käytät pesusoodaa ja ruokasoodaa siivouksessa.

miten-kaytat-ruokasoodaa-siivouksessa

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti ja pesusooda ovat kumpikin yleisesti käytössä ekosiivouksessa. Ne ovat kaksi ihan eri ainetta, vaikka ovatkin sukua toisilleen. Siksi käytän aina näiden aineiden kokonimiä enkä puhu vain yleisesti soodasta.  Soodalla kun voidaan tarkoittaa niin montaa eri asiaa. Sinun on helpompi ymmärtää mistä aineesta kulloinkin on kyse, jos kirjoitan nimet täydellisesti.

Mitä on ruokasooda

Ruokasooda ei ole luonnontuote. Ruokasoodaa (Na HCO3) valmistetaan tehtaassa natriumkarbonaatista eli pesusoodasta (Na2 CO3) veden ja hiilidioksidin avulla. Ruokasoodan voi palauttaa takaisin pesusoodaksi kuumentamalla sitä uunissa 200 asteessa noin tunnin. Voit kokeilla itse pesusoodan valmistusta. Se ei ole kovin monimutkaista.

Ruokasooda on kemialliselta nimeltään natriumbikarbonaattia eli natriumvetykarbonaattia. Ruokasoodaa on käytetty satoja vuosia kotitalouksissa. Se on hyvin tuttu aine useimmille leivonnasta. Kun ruokasoodaa laittaa happamaan kakkutaikinaan niin se alkaa sihistä ja nostattaa kakun. Kuumennettaessa ruokasoodasta poistuu hiilidioksidia. Hiilidioksidi tekee poistuessaan kakkuun pieniä kuplia ja kuohkeuttaa kakun.

Ruokasoodaa käytetään myös soodapuhalluksessa, jos halutaan oikein hieno hiontapinta jollekin esineelle. Varsinkin antiikkiautojen maalipintoja käsitellään soodapuhalluksella.

Mitä on alumiiniton ruokasooda?

miten-kaytat-ruokasoodaa-siivouksessa

Olet varmasti usein kuullut puhuttavan alumiinittomasta ruokasoodasta. Sitä näkee joskus myös myynnissä varsinkin ulkomailla. Alumiiniton ruokasooda on usein huomattavasti kalliimpaa kuin tavallinen ruokasooda.

Totuus on kuitenkin, että ruokasoodassa eli natriumbikarbonaatissa ei ole koskaan ollut alumiinia. Kerroinhan että se valmistetaan natriumkarbonaatista, vedestä ja hiilidioksidista. Kyse on väärinkäsityksestä. Ruokasoodasta nimittäin valmistetaan myös leipureille tuttu leivinjauhe. Leivinjauheen valmistuksessa ruokasoodaan lisätään monokalsiumfosfaattia sekä dinatriumpyrofosfaattia. Ennen leivinjauheissa käytettiin dinatriumpyrofosfaatin sijasta natriumalumiinisulfaattia. Alumiinisulfaatti kuitenkin poistettiin leivinjauheesta, sillä nimellä oli hyvin paha kaiku.

Koska englanniksi ruokasooda on baking soda ja leivinjauhe baking powder menivät aineet sekaisin ihmisten puheissa. Kauppiaat kuitenkin haluavat hyötyä väärinkäsityksestä ja myyvät tavallista ruokasoodaa kalliimmalla kutsumalla sitä alumiinittomaksi ruokasoodaksi.

Leivinjauhettakin valmistetaan nykyisin vain alumiinittomana. Alumiinitonta ruokasoodaa ja leivinjauhetta ei siis tarvitse erikseen lähteä metsästelemään ja maksamaan ylihintaa. Tavalliset valmisteet ovat aivan turvallisia ja alumiinittomia.

Ruokasooda kodinhoidossa

Ruokasooda on hyvin monipuolinen aine. Sitä on totuttu käyttämään kosmetiikassa ja henkilökohtaisessa hygieniassa. Voit lukea aiheesta lisää täältä. Ruokasooda sopii hyvin myös kodinhoitoon. Ruokasoodaliuoksen (vesi+ruokasooda) pH on noin 8,5 eli lievästi emäksinen. Tällainen liuos on turvallinen käyttää monessakin paikassa. Varsinaiseksi yleispesuaineeksi ruokasoodasta ei kuitenkaan ole. Maalatuille ja lakatuille pinnoille suositellaan neutraalia pesuainetta (pH noin 7). Ruokasooda saattaisi jatkuvassa käytössä himmentää ja kuluttaa maalipintoja sekä samentaa lakkausta. Seuraavaksi kerron miten käytät ruokasoodaa siivouksessa.

Ruokasoodalla voit pestä tahroja

Koska ruokasooda on sekä emäksistä että hankaavaa ja miedosti valkaisevaa se sopii mainiosti tahrojen poistoon. Tahrojen poistosta olen kertonut lisää täällä. Saat kätevästi lasten värikynätahrat irti seinästä hankaamalla niitä varovasti kostealla kankaalla ja ruokasoodalla.

Älä käytä ruokasoodaa

  • Lakatun tai maalatun lattian pesussa
  • Lakattujen tai maalattujen pintojen pyyhkimisessä

Maalatut ja lakatut pinnat eivät kestä emäksistä ja hankaavaa ruokasoodaa. Niille parempi vaihtoehto on pelkkä vesi tai loraus etikkaa pehmentämässä vettä.

Ruokasooda sopii erityisen hyvin pyykinpesuun.

ruokasooda

Normaalille pyykille sopii parhaiten miedosti emäksinen pesuaine. Ruokasoodalla on myös valkaiseva ja kirkastava vaikutus. Kurkkaa reseptini ruokasoodapohjaisesta pyykinpesuaineesta täältä.

Ruokasooda uuninpesussa

Voit puhdistaa likaantuneen uunin myös ruokasoodalla.

Laita aina ensin suojakäsineet käteen. Tee vedestä ja ruokasoodasta tahna. Sivele tahna sienellä kauttaaltaan koko uunin alueelle. Käsittele myös uunin suuaukko ja lasi. Sulje uuni ja anna tahnan vaikuttaa. Vaikutusaika riippuu uunin likaisuudesta. Tuntikin voi riittää, jos uuni ei ole kovin likainen. Erityisen likaisen uunin voit jättää yöksi likoamaan ruokasoodatahnaan. Hankaa uuni puhtaaksi sienellä tai harjalla. Käytä tarvittaessa muovista lastaa kaapiessasi uunin pohjaa ja seinämiä. Huuhtele uuni ja kuivata se hyvin.

Voit myös huuhdella likoamassa olleen uunin ruiskuttamalla ruokasoodan päälle väkiviinaetikkaa. Silloin ruokasooda alkaa vaahtoamaan. Puhdista vaahto ja lika pois lastalla ja pehmeällä liinalla. Joidenkin mielestä uuni puhdistuu näin peremmin. Kokeile kumpaakin tapaa, niin tiedät.

Jos uunin pohjalle on palanut rasvaa, peitä rasvakohta ruokasooda-vesiseoksella, sulje luukku ja laita uuni päälle. Voit periaatteessa valita minkä yli 100 asteen lämpötilan tahansa. Kun tahna alkaa kiehumaan uunin pohjalla, sammuta uuni. Anna tahna vaijuttaa vielä 15 minuuttia. Pese uunin pohja vaikkapa sienellä tai tiskiharjalla. Huuhtele hyvin.

Ruokasooda hankausaineena

Ruokasoodaa kannattaa käyttää hankausaineena. Vaikka ruokasooda on periaatteessa veteen liukenevaa, se liukenee niin hitaasti, että pienet ruokasoodakiteet ehtivät hangata tahrat pois pinnoilta. Hankausominaisuus on myös rajoite ruokasoodan käyttöön. Sitä ei kannata käyttää jauheena esimerkiksi lavuaarien ja kylpyammeen säännölliseen puhdistukseen. Ajan mittaan ruokasooda saattaa naarmuttaa altaan pinnan.

Tahrojen poistoon sekä kiillottamiseen ruokasooda sen sijaan sopii oikein hyvin. Voit kiillottaa ruokasoodalla teräskattiloita ja aterimia. Ne ovat riittävän kovaa metallia kestääkseen hankauksen. Myös teräksiset tiskialtaat ja muut keittiön teräskalusteet puhdistuvat kätevästi ruokasoodalla.

Älä kuitenkaan koskaan puhdista ruokasoodalla

  • Hopeaa
  • Alumiina
  • Marmoria

Ruokasooda reagoi voimakkaasti alumiinin kanssa. Se voi syövyttää alumiiniin rumia jälkiä. Hopealle ja marmorille kertakäsittely ruokasoodalla ei ehkä haittaa. Jatkuva ruokasoodalla kiillottelu sen sijaan saa marmorin ja hopean pinnan naarmuille. Hopeaesineet ovat kuitenkin mahdollista puhdistaa ruokasoodan avulla käyttäen avuksi alumiinifoliota seuraavalla nerokkaalla tavalla. Katso ohje näistä videoista.

Ruokasooda keittiössä

miten-kaytat-ruokasoodaa-siivouksessa

Ruokasooda sopii myös keittiön siivoustöihin. Emäksisenä aineena ruokasooda irrottaa rasvaa. Käytä näihin kohteisiin ruokasoodaa aina veteen liuotettuna. Kuivana tai veden pohjalla kiteinä oleva ruokasooda naarmuttaa pintoja. Ruokasooda sopii päivittäiseen säännölliseen siivoukseen kevyesti likaantuneille pinnoille.

Ruokasoodalla voi

  • pestä astioita 
  • puhdistaa keittiön lieden
  • puhdistaa keittiön pienet koneet päältä

Ruokasooda sitoo ja neutralisoi hajuja

Ruokasoodan kykyä sitoa hajuja voit käyttää todella monessa paikassa. Kohteesta riippuen voit käyttää ruokasoodaa joko jauheena tai veteen liuotettuna.

Mutta miten käytät ruokasoodaa siivouksessa ja hajujen neutraloinnissa? Hajujen neutralisointiin ruokasoodalla on useita käyttökohteita.

  • Raikasta jääkaappisi pesemällä se ruokasoodavedellä. Voit myös laittaa kupin ruokasoodaa jääkaapin hyllylle hajuja imemään. Tämän tempun teen aina jos minulla on jääkaapissa vaikkapa tuoretta kalaa.
  • Puiset ja muoviset leikkuulaudat voi raikastaa ruokasoodalla. Puisia esineitä ei saa liottaa vedessä joten ripottele kostealle laudalle ruokasoodaa ja anna vaikuttaa. Muovisen leikkuulaudan voit laittaa kellumaan ruokasoodaveteen.
  • Poista pinttynyt haju muoviastioista liottamalla astiaa ruokasoodavedessä
  • Raikasta tiskiharja upottamalla se ruokasoodaveteen 30 minuutiksi
  • Poista ummehtunut haju lemmikkisi pedistä, olohuoneen sohvasta, nojatuoleista tai matosta ripottamalla niille ruokasoodaa. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja imuroi ruokasooda pois.
  • Ripota ruokasoodaa hikisiin tlenkkareihin. Anna vaikuttaa tunnin ja imuroi jauhe pois. Lenkkarit raikastuvat kummasti
  • Laita pieni, avonainen kipollinen ruokasoodaa vaatekaappiisi. Ruokasooda imee hajut ja kaappi tuoksuu raikkaalta.

Ruokasooda kylpyhuoneessa

pesusooda

 Voit käyttää ruokasoodaa kylpyhuoneessa aivan samoin kuin keittiössäkin kiillottamaan metallisia osia kuten kahvoja ja hanoja. Lavuaaritkin voit joskus pestä ruokasoodalla, jos ne pinttyvät. Turhan usein pesu ruokasoodalla voi helposti naarmuttaa lavuaarin pinnan.

Suihkutilan seinät kannattaa pestä ensin ruokasoodalla. Se irrottaa rasvaa ja likaa. Parhaan tuloksen saat, jos sekoitat ruokasoodaan hieman raastettua siivoussaippuaa. Vasta sen jälkeen voit käyttää kylpyhuoneen hapanpesuainetta irrottaaksesi kalkkikertymät. Tässä artikkelissa kerron kuinka voit puhdistaa kylpyhuoneen ekologisesti; Valmista itse ekologinen kylpyhuoneen puhdistusaine

Ruokasooda poistaa hyvin hajuja myös kylpyhuoneesta. Se tehoaa myös kylpyhuoneen mikrobeihin. Emäksisellä pinnalla mikrobit eivät kasva.


Ruokasoodan annostelu

Jos käytät ruokasoodaa hankausjauheena, ripota sitä kuivana jauheena kostealle pyyhkeelle tai suoraan kohteeseen ja hankaa.

Jos haluat käyttää ruokasoodaa vedessä, riittää annosteluun 1/2 – 1 dl ruokasoodaa ja 5 litraa vettä. Jos laitat veteen liian paljon ruokasoodaa se ei liukene vaan jää hiutaleiksi veden pohjalle. Liukenemattomat ruokasoodakiteet haittaavat siivousta.

Tässä oli sinulle rautaisannos vinkkejä siitä miten käytät ruokasoodaa siivouksessa. Seuraavaksi kerron sinulle pesusoodasta.

Pesusooda kodinhoidossa

Pesusooda eli natriumkarbonaatti on hyvin emäksinen aine. Se on vastaava tuote kuin rautakaupoista saatava kidemäinen kidesooda, jota myös kristallisoodaksi kutsutaan. Nämä tuotteet ovat kaikki natriumkarbonaattia.

Natriumkarbonaatti liukenee hyvin veteen. Se tekee vedestä erittäin emäksisen, pH yli 10. Näin emäksistä vettä ei kannata käsitellä ilman suojahanskoja. Näin emäksistä ainetta pitää myös käyttää vain hyvin harkiten. Pesusooda pilaa herkästi lakka- ja maalipinnat. Älä siis koskaan pese pesusoodalla maalattuja, lakattuja tai muulla tavoin käsiteltyjä pintoja. Pesusooda sopii ainoastaan vahvoille materiaaleille kuten teräs, keramiikka ja lasi.

Pesusoodan hyvä ominaisuus verrattuna ruokasoodaan on sen täydellinen liukoisuus veteen. Pesusoodalla ei ole samanlaista hankaavaa ominaisuutta kuin ruokasoodalla. Sitä voikin käyttää huolettomammin hopeiden sekä muiden naarmuuntuvien materiaalien puhdistuksessa.

Alumiinia ei kuitenkaan saa puhdistaa pesusoodalla. Pesusooda syövyttää alumiinia.

Pesusooda pyykinpesussa

Jos käytät ruokasoodapohjaista pyykinpesujauhetta, voit nostaa hieman sen emäksisyyttä lisäämällä siihen pesusoodaa. Näin saat erityisen likaisen pyykin puhtaaksi.

Liesituulettimen puhdistus

Voit liottaa liesituulettimen rasvoittuneet ritilät lämpimässä pesusoodaliuoksessa. Anna liuoksen vaikuttaa noin 30 minuuttia. Kääntele ritilöitä liuoksessa ja purskuttele pesusoodavettä niiden lävitse. Huuhtele sitten ritilät, anna kuivua ja aseta paikalleen.

Induktiolieden puhdistus

Voit liuottaa keraamisen liesitason pinttyneitä tahroja pesusooda-vesi seoksella. Anna seoksen liuottaa tahraa 10 minuuttia ja pyyhi taso pehmeällä liinalla. Älä käytä tähän ruokasoodaa sillä ruokasooda voi naarmuttaa keraamista tasoa.

Pohjaan palaneet kattilat ja muut ruuanvalmistusastiat

pesusooda

Laita ruokalusikallinen pesusoodaa pohjaan palaneeseen kattilaan. Lisää vettä niin että pohja reilusti peittyy, ehkä 5 senttiä. Kiehauta kattila liedellä. Nosta kattila pois liedeltä ja anna olla tunnin verran rauhassa. Pese sitten kattila normaalisti harjalla. Palaneen karstan pitäisi irrota kevyesti. Jos karstaa vielä jäi, toista käsittely.

Samaan tapaan voit toimia pinttyneiden uunivuokien ja peltien kanssa.

Moppien ja harjojen pesu

Lämpöisellä pesusoodavedellä onnistuu moppien ja muiden lattianpesinten pesu. Anna moppien, pesusienten, juuriharjojen yms. liota lämpimässä pesusoodavedessä noin tunti. Huuhtele ja laita tarvikkeet kuivumaan.

Voit pestä samalla systeemillä myös wc-harjat mutta älä tee sitä samassa vedessä moppien ja muiden pesinten kanssa.

Viemärien hoito

Viemärien avaajat ovat yleensä lipeäraetta. Lipeä on todella emäksistä ja siitä nousee myrkyllistä kaasua, jota ei saisi päästä keuhkoihin. Jos peset viemärit kerran viikossa pesusoodaliuoksella ne pysyvät puhtaina. Samalla pienet tukokset avautuvat sillä voimakkaasti emäksinen aine liuottaa pieniä tukkeumia.

Jos sinun viemärisi on jo tukossa, kaada viemäriin 2 desiä pesusoodaa ja puoli litraa kiehuvaa vettä perään. Toista käsittely tarvittaessa 2-3 kertaa. Tämä voi auttaa tai sitten ei.

Suihkuverhojen puhdistus pesusoodalla

Suihkuverhot ovat joskus varsin pinttyneet. Puhdista ne silloin tällöin liottamalla lämpimässä pesusoodaliuoksessa. Käytä apuna pehmeää harjaa tai sientä. Huuhtele verhot hyvin. Voit käyttää huuhteluvedessä hieman etikkaa neutraloimaan emäksinen pesuaine.

Lasipinnat puhdistuvat pesusoodalla

miten-kaytat-ruokasoodaa-siivouksessa

Voit pestä lasipinnat laimealla pesusoodaliuoksella. Se poistaa hyvin sormenjäljet peileistä ja ikkunalaseista. Ikkunoille käytän yleensä etikkaa mutta jos lasissa on selkeästi tahroja, käytän hieman pesusoodaa niiden puhdistamiseen. Pesusooda on parempi lasipinnoille kuin ruokasooda sillä se liukenee veteen täydellisesti. Pesusoodaa pitää vain annostella hyvin varovaisesti. Olen laittanut ämpärilliseen vettä 1 rkl pesusoodaa.

Auton ikkunoiden pesu

Voit käyttää edellä mainittua ikkunoiden pesuainetta myös auton ikkunoiden pesuun. Auton maalipinnalle en suosittelisi emäksistä pesuainetta. Jos autossa on alumiinia olevat vanteet, kannattaa soodapohjaiset pesuaineet pitää kaukana. Sooda syövyttää alumiinia.

Puutarhatyökalujen puhdistus

Pesusooda on ekologinen vaihtoehto puutarhatyökalujen puhdistamiseen. Tiesitkö että kasvitautien leviämisen estämiseksi olisi hyvä välillä pestä huolellisesti puutarhatyökalut. Varsinkin jos vaihdat työpistettäsi kukkapenkistä toiseen, pese välineet välillä. Silloin kasvitaudit ynnä muut tuholaiset eivät siirry mukana niin helposti. Talvea vasten kannattaa toki pestä kaikki ämpärit, kastelukannut sekä työkalut huolellisesti pesusoodaliuoksella.

Maalaus ja lakkaus sekä muut pintakäsittelyt

Pesusooda on perinteinen maalarien tarvike. Maalattavat tai muulla tavoin käsiteltävät pinnat pestään aina ensin pesusoodalla, kidesoodalla tai kristallisoodalla, annetaan kuivua ja sitten maalataan.

Kerro lisää vinkkejä, miten käytät ruokasoodaa siivouksessa! Olisi hauska kuulla miten sinä hyödynnät näitä kahta ekologista pesuainetta.

Ota osaa keskusteluun

18 kommenttia

  1. ”Ruokasoodaa (Na CHO3) valmistetaan tehtaassa natriumkarbonaatista eli pesusoodasta (Na2 CO3) veden ja hiilidioksidin avulla.” ”Ruokasooda on kemialliselta nimeltään natriumbikarbonaattia eli natriumvetykarbonaattia.”
    Jo parikymmentä vuotta vierähtänyt omista kemian tunneista, mutta luulen että tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ruokasooda (Na CHO3) natriumkarbonaatti tai natriumvetykarbonaattia ja pesusooda (Na2 CO3) eli natriumbi(2)karbonaattia?

    1. Kiitos Jani asiantuntevasta kommentista!
      Ruokasoodaa kutsutaan yleisesti natriumbikarbonaatiksi vaikka nimitys ei kemiallisesti olekaan oikea. Tässä Wikipedian artikkelissa on tarina, mistä ruokasoodan harhaanjohtava nimi johtuu. Bi-etuliitteen juuret juontavat kauas 1700 luvulle. Ruokasoodaa kutsutaan myös nimellä natriumvetykarbonaatti joka on oikeampi nimitys.
      Sooda eli pesusooda on natriumkarbonaattia .
      Koska ruokasoodan ja pesusoodan pH:t eroavat niin paljon toisistaan, haluan että kukaan ei sekoita niitä keskenään.
      Ystävällisin terveisin Outi

  2. Itse oluenharrastajana desinfioin kaikki oluen teossa tarvittavt välineen pesu- eli kristallisoodalla. En ole ihan varmaa tietoa löytänyt pesusoodan desinfioimiskyvysä, mutta yhtään olutsatsia ei kontaminaation takia ole mennyt pilalle (voihan tietysti olla että on vain ollut hyvää tuuria :-))

    1. Hei
      Kiitos tosi paljon vinkistä. Sooda käy niin moneen.
      Käsittääkseni oluen valmistuksessa pitää välttää kaikkia sivumakuja. Sooda on todella mautonta.

      Itse ostin kerran kahvikoneen pesuun tarkoitettua erityistä ainetta. Myyjä sanoi että muuta ei pidä käyttää sillä tämä aine on täysin mauton. Myöhemmin huomasin sen olevan ihan tavallista pesusoodaa?
      T Outi

  3. Kiitos hyvästä vinkistä! Enpä olisi uskonut, että soodasta on noin moneksi, perus pesuun olen sitä välillä käyttänyt. Autoni odottaisi kovasti pesua täällä Turengissa. Ehkäpä kokeilen ikkunoille tuota.

    1. Hei Tuula
      Mukava kuulla että pidit soodajutustani.
      Auton pesuun en kylläkään ole soodaa käyttänyt. Se ei oikein sovellu maalatuille pinnoille. Vanteita sillä varmaan voisi pestä ja ikkunoita.

      Hyvää joulunalus aikaa sinulle sinne Turenkiin
      Terveisin Outi

    1. Hei Erkki
      Rautakaupoissa myydään kidesoodaa joka on käytännössä sama kuin pesusooda. Rautakaupoista saa myös nestemäistä pesusoodaa. Pesusoodaa saa myös nestistä erityisesti tilaamalla (esim. Limepopissa noin 6 euur/kg).

      Itse vamistan pesusoodaa ruokasoodasta. Kaada ruokasoodaa leivinpellille tasaiseksi kerrokseksi. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saat (300 astetta) ja pidä ruokasoodaa siellä tunnin verran. Nyt sinulla on pesusoodaa.
      Ruokasoodaa saa edullisesti rautakaupoista puhallussoodan nimellä. Viimeksi hinta oli K-Raudassa 29 euroa 25 kg säkki.

      Ystävällisin terveisin

      Outi

  4. Muuten hyvä ja perusteellinen mutta natriumvetykarbonaatti merkitään NaHCO3.
    NaCHO3 ei ole oikein mitään.
    Kirjainten järjestyksellä on merkitystä/mekritys? Onko eroa?

    1. Hei
      Kiitos tosi paljon kommentista.
      Kirjoitusvirhe, pahoittelen.
      Korjasin nyt oikean merkinnän blogitekstiin.

      Terveisin Outi

  5. Hei,
    Olipa todella paljon hyviä vinkkejä molempien soodien käyttöön.
    Kokeilin Puhallus/ruokasoodaa myös sammaleen poistoon.
    Ripottelin jauhetta suoraan etupihan asfaltin vallanneen sammaleen päälle, ja jätin siihen vaikuttamaan.
    Päivä päivältä sammal muuttui ruskeammaksi ja lopulta alkoi irtoilemaan.
    Seuraavan sateen jälkeen harjasin irronneet sammaleet pois.

    Nyt pitäisi (uskaltaa) kokeilla samaa myös huopakatolle, kun on päässyt aika pahasti sammaloitumaan.
    Tässä on varmaankin tärkeää että valitsee nimenomaan sen puhallus/ruokasoodan, koska pesu/kidesooda voisi vahingoittaa talon maalattuja pintoja(esim otsalaudat, läpiviennit, reunapellit, yms)?
    Tuossa onkin kerrottu asiasta hieman tarkemmin: https://kodinpro.fi/sammaleen-poisto-huopakatolta/

    Olisihan niitä valmiita/kaupallisiakin sammaleenpoisto-aineita olemassa, mutta onko nekään sitten niin turvallisia kun tuntuu olevan lipeä (natriumhydroksidi) pohjaisia, ja ainakin jotku pitää pestä pois, eli ei saa jättää katolle odottamaan sadetta.

    1. Kiitos Mikko kommentista!
      Kiva että olet uskaltautunut kokeilemaan soodaa sammaleenpoistossa.Se on todella tehokasta ja täysin biohajoavaa.
      Käsittely pitää sammaleen aika hyvin poissa pinnoilta pitkän aikaa. Viime kesänä en käsitellyt meidän asfalttia mitenkään koska siinä ei näyttänyt sammalta enää kasvavan.
      Hyvä idea puhdistaa sammaloitunut katto ruokasoodalla. Varsinkin huopakatto on vaikea muilla tavoin saada puhtaaksi sammaleesta. Hyvä tuo huomiosi pesusoodasta. Se saattaa olla liian vahvaa maalipinnoille. Meillä on tiilikatto joka myös sammaloituu hitaasti. Ajattelin käydä sen läpi nestemäisellä, ruiskutettavalla soodalla. Jauheen ripotteleminen kuivalle,liukkaalle ja tuuliselle katolle ei toimi.Ruokasooda liukenee huonosti veteen joten laimennan siihen tarkoitukseen pesusoodaa sopivan miedoksi ja ruiskutan katon sillä.
      Hyvää kevään jatkoa sinulle!
      Terkuin Outi

  6. Hulluinta mitä voi tehdä on sekoitta astiassa pesusoodaa ja etikkaa ja
    luulla että siinä voi samalla kertaa tehdä happopesun ja emäspesun. Tosiasiassa aineet reagoivat kiivaasti ja tuloksena on natriumasetaattia. Sitä käytetään mm lentokentillä liukkauden poistoon. Hiekkaa ei voi käyttää koska se vaurioittaa suihkumoottoria. Sen verran kova aine on että vahingoittaa pehmeitä pintoja. Siipien jään esto on eri juttu.
    Teollisuudesssa maalattava pinta käsitellään lopuksi emäksellä, koska se tuhoaa rasvan, muuttaa sen saippuaksi, joka poistuu loppuhuuhtelussa.

    1. Kiitos Sakari kommentistasi!
      Tuo on aivan totta. Pesusoodaa tai ruokasoodaa ja etikkaa ei pidä sekoittaa keskenään. Minulle oli uutta että tuosta sekoituksesta saadaan natriumasetaattia joka on noinkin haitallinen aine.
      Tätä neuvoa jaetaan valitettavasti hyvin usein.
      T Outi

  7. Pesusoodaa voi käyttää myös elektrolyyttinä vahvastiruostuneiden teräskappaleiden sähkökemiallisessa puhdistuksessa. Prosessissa syntyy vetyä, joten suosittelen toimenpidettä ulkotiloissa. Nuoviastiaan laitetaan pesusoodasta vahva vesiliuos jonne puhdistettava kappale upotetaan. Kun elektrolyysistä on kyse, vaatii se kaksi posiitiota. Katodin ja anodin. Anodi luovuttaa ja katodi vastaanottaa elektroneja, joita kappaleisiin liitetty sähkövirtaus tuottaa ja elektrolyytti kuljettaa kappaleesta toiseen. Vaadittava sähkövirtaus syntyy vain tasasähköllä. Jännitteen ei tarvitse olla kovin suuri. Tavallinen 12 Voltin akkulaturi riittää hyvin. Koska elektronit liikkuvat elektrolyytissä negatiivisesta posiitiosta positiiviseen, täytyy puhdistettava kappale liittää negatiiviseen ja rautaoksidi-ioneja vastaanottava positiiviseen. Vastaanottajana käytetään myös teräskappaletta (yleensä teräspeltilevy pala), jonka pinnalle ruostesakka kerääntyy. Sen voi sitten pestä siitä pois. Prosessi on periaatteessa mekaaninen, koska prosessissa syntyvät pienet vetykuplat toimivat ruosteen irrottajina. Liuos hajoa ajanmittaan ja menettää tehonsa, joten tarvittaessa pitää liuos uusia. Prosessi ei vahingoita ruosteettomia pintoja, kuten happot tekevät, joten se sopii erinomaisesti sellaisten kappaleitten käsittelyyn, jotka sisältää puhtaita, mittaan työstettyjä, pintoja. Kuten lämpösovitteisia laakeripesiä.

    1. Nyt tuli aikamoinen tietopläjäys. Todella mielenkiintoista!
      Kiitos paljon että selvitit asian noin perusteellisesti.
      Itse en ole kemisti enkä fyysikko mutta vastaanotan ja luen hyvin mielelläni kaikkea kemiaan liittyvää tietoa.
      Terkuin Outi

  8. Kumpi sooda sopii paremmin liinavaatteiden valkaisuun pyykikoneessa? Onko väliä?

    1. Hyvä kysymys!
      Itse käytän ruokasoodaa silloin kun toivon valkaisevaa vaikutusta. Pesusooda on hyvin voimakasta ja pesevää.
      Varsinainen valkaisuaine ruokasooda ei ole. Jos haluat todella valkaista pyykkiä niin happivalkaisuaine on silloin paikallaan.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *