Tahroja tulee kaikille toisinaan. Tosiasia pitää tunnustaa. Valitettavasti tahranpoisto on pyykinpesussa se kaikkein hankalin vaihe. Itse olen joskus syyllistynyt venyttämään tahraisen vaatteen puhdistusta. Vaikea tahra on työläs poistettava varsinkin jos sitä ei tee heti. Aina tai varsin usein tahranpisto ei onnistu. Onnistuminen riippuu paljon tahrasta sekä tekstiilistä. Tässä jutussa kuitenkin jaan sinulle monta tahranpoistovinkkiä. Näin poistat tahrat luontoystävällisesti.

Annan sinulle nyt 14 vinkkiä ekologiseen tahranpoistoon.

Saat helppoja ja turvallisia niksejä selvitä yleisemmistä tahroista.

10-vinkkia-tahranpoistoon
Kahvitahra voi olla vaikea poistaa

Netissä on paljon hyviä tahranpoistotaulukoita. Martoilla on yksi parhaista tahranpoistosivustoista. Haluaisin kuitenkin tässä tuoda esille luonnonmukaisempia keinoja tahrojen poistoon.

Tahranpoiston muistilista

  • Tahra kannattaa poistaa aivan heti kun se on tullut.
  • Poista heti kaikki irtonainen lika raaputtamalla tahran pintaa. Älä vielä kastele kangasta tässä vaiheessa
  • Selvitä mitä ainesosia tahra sisältää. Rasva ja väritahrat lähtevät kuumalla vedellä mutta proteiinitahra tarraa tiukemmin kankaaseen, jos sitä kuumentaa.
  • Tarkista vaatteen hoito-ohjeesta mahdolliset rajoitukset ja korkeimmat sallitut pesulämpötilat
  • Vanha tahra pehmenee liottamalla. Liottamisesta ei ole haittaa myöskään uusia tahroja poistaessa.
  • Poista tahra aina kankaan nurjalta puolelta. Useimmat tahrat ovat kankaan pinnassa. Jos alat poistamaan tahraa kankaan pinnalta painuu tahra syvemmälle ja tiiviimmin kankaaseen
  • Käytä kuumaa vettä poistaessasi värikästä tahraa.
  • Proteiinipitoinen tahra lähtee haalealla vedellä ja sappisaippualla
  • Rasvatahraan kannattaa kokeilla kuumaa vettä ja jotain liuotetta kuten alkoholia

Miten estän tahran leviämisen

Tahranpoisto tulee suorittaa aina vain tarkasti siltä alueelta, jossa tahra on. Vaikeinta on rajata tahra niin että se ei leviä. Jos upotat tahraisen vaatteen kokonaan veteen, leviää tahra helpommin. Vesi myös laimentaa tahranpoistoaineita. Käsittele siis aina pelkkä tahrakohta ensin. Tahranpoiston jälkeen mahdollisesti liota ja pese vaate pesuaineella.

Miten tahra poistetaan, tahranpoiston tekniikkaa

Näin poistat tahrat luontoystävällisesti. Tahra poistetaan aina nurjalta puolelta. Jos alat poistamaan tahraa oikealta puolelta, imeytät tahraa kankaan läpi ja tahra syvenee.

Jos haluat poistaa tahraa kuumalla vedellä, toimi näin.

Asettele tahrakohta lavuaarin päälle.

Nosta muu vaate mahdollisimman tarkasti ylös niin että et kastele kuin tahrakohdan.

Kaada kannusta kuumaa vettä tahrakohtaan vaatteen nurjalle puolelle.

Hankaa tahraa hieman oikealta puolelta esimerkiksi sienellä ja toista käsittely.

Kun olet saanut suurimman osan tahrasta irtoamaan, pese vaate pesukoneessa.

Tässä oli käytetty kuumaa vettä mutta sama työjärjestys toimii muidenkin tahranpoistoaineiden kanssa.

Ekologisia tahranpoistomenetelmiä, näin poistat tahrat luontoystävällisesti

1. Kuuma vesi

Kuuma vesi irrottaa värikkäät tahrat. Monet kankaat eivät kestä kuumaa vettä, joten siksi on joskus pakko valita jokin muu menetelmä. Rasvatahratkin lähtevät kuumalla mutta tarvitsevat esimerkiksi pyykkisaippuaa tai pesuainetta kaveriksi.

2. Pakkanen

Suomessa pakkanen on käyttökelpoinen tahranpoistaja. Vie likaantunut matto ulos ja anna sen ensin viiletä ulkoilman lämpöiseksi. Heitä sitten matto likaantunut puoli edellä pakkaslumeen ja anna sen olla siellä 30 min – tunti. Puhdista matto lumesta ja vie sisälle. Pinnalla oleva lika irtoaa näin matosta. Pakkaslumi ei poista mattoon imeytyneitä tahroja.

Pakkanen myös poistaa kätevästi hienhajun vaatteista. Pakkaa vaatteet kangaskassiin ja vie parvekkeelle tai ulkokuistille pakkaseen. Voit myös viedä koko räkillisen vaatteita tuulettumaan parvekkeelle tai suojaisalle kuistille jos ilma on raikas. Jos sinulla ei ole parveketta eikä kuistia voit myös työntää vaatteita pussissa pakastimeen yöksi. Aamulla vaatteesi ovat ihanan raikkaita.

3. Etikka

Etikka on liuotin, jolla voit liuottaa esimerkiksi marjatahroja ja rasvaa. Myös ihmisperäiset tahrat kuten veritahrat voivat poistua etikan avulla.

4. Glyseroli

Glyseroli on liuotin kuten etikka ja alkoholikin. Voit siis kokeilla glyserolia tanniinipitoisiin kahvitahroihin. Myös tee ja punaviini lähtevät glyserolilla. Glyserolia kannattaa kokeilla myös huulipunantahroihin sekä muihin rasvaisiin meikkitahroihin.

5. Alkoholi

Kirkas alkoholi on hyvä tahranpoistoaine, sillä se ei itsessään aiheuta mitään tahraa. Alkoholi haihtuu vaatteesta mutta saattaa helposti myös levittää tahraa laajemmalle alueelle, ellei ole varovainen.

6. Suola

Suola rajoittaa tahran leviämistä ja sitoo itseensä aineita, jotka voisivat olla hankalia poistettavia kankaalta. Punaviinitahran päälle on perinteisesti aina laitettu suolaa ensiapuna. Näin tahra lähtee helpommin irti.

7. Sappisaippua

Sappisaippuan teho perustuu sen emulgoivaan vaikutukseen . sappisaippuaa valmistetaan naudan sapesta, jossa on lukuisia tahran poistoon vaikuttavia yhdisteitä. Sappisaippua kannattaa käyttää kaikkiin ihmisperäisiin tahroihin kuten hikitahrat, veritahrat ja ulostetahrat. Sappisaippua tehoaa myös muuhun proteiiniperäiseen likaan kuten maitotahroihin sekä kananmunan valkuaiseen sekä rasvatahroihin.

8. Maito

Maidolla on poistettu perinteisesti veritahroja ja myös mustetahroja. En tiedä tähän niksiin kemiallisia perusteita. Jos sinulla ei ole mitään muuta saatavilla, miksei kokeilisi poistaa hankalaa tahraa maidolla.

9. Perunajauhot tai muu tärkkelys

Perunajauhoja kannattaa kokeilla tahrojen imeyttämiseen. Jos mehulasi on kaatunut matolle tai sohvalle voit ihan ensimmäisenä ripotella tahraan perunajauhoja. Näin tahran leviäminen pysähtyy.

10. Voi

Pihkatahroja on perinteisesti irrotettu voilla. Pihka on rasvaliukoista ja jostain syystä voi on paras rasva liuottamaan pihkaa. Valitettavasti myös rasva pilaa vaatteita. Voilla puhdistettu vaate tulee pestä kuumassa vedessä pesuaineen kera rasvatahran poistamiseksi. Jos vaate ei kestä kuumaa, siitä ei voi myöskään poistaa tahroja voilla.

11. Vetyperoksidi

Vetyperoksidi on luontoystävällistä. Vaikka se on selkeästi kemikaali, se voittaa luontoystävällisyydessään kemialliset tahranpoistoaineet. Vetyperoksidi poistaa hankalat värjäytymät kuten lehtivihreän.

12. Imupaperi

Imupaperiin voit imeyttää esimerkiksi steariinitahroja. Käytä apuna lämmintä silitysrautaa. Steariinitahroissa kannattaa aina ensin poistaa kaikki irtonainen steariini raaputtamalla.

13. Aurinko

Kelaiset ja punaiset väritahrat haalistuvat auringon valossa miltei näkymättömäksi. Tämä vie aikaa mutta on täysin toimiva kikka. Asettele värjäytynyt kangas kevätauringon paisteeseen, ikkunan eteen. Ajan kanssa tahra on poissa.

14. Ruokasooda

Ruokasoodaa voi käyttää vaatteen pesemiseen. Tahranpoistossa ruokasoodalla on ihan oma tehtävänsä. Jos mehulasi on kaatunut pöytäliinalle, imeytä se ensin pyyhkeeseen. Ripottele sitten runsaasti ruokasoodaa tahralle ja anna vaikuttaa 2-3 tuntia. Poista sooda ja pese liina sitten normaalisti. Ruokasoodan tarkoitus on estää tahraa tarttumasta kuituihin.

Sinulla on varmasti omat salaiset niksisi tahranpoistoon. Jos ne ovat luontoystävällisisä niin olisi hienoa jos voisit jakaa ne muidenkin käyttöön!

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

  1. Itse joudun vähän väliä poistamaan sitkeitä tahroja kokkitakista. Itsekin suosin mainitsemaasi Martat-sivustoa. Siellä löytyy ohjeet kaikkiin tahroihin, varsinkin ruokatahroihin.

    1. Hei
      Kiva kun kävit sivuillani. Olen täysin samaa mieltä. Martat-sivusto on oikea aarre. Sieltä löytyy paljon tietoa kodinhoidosta.
      Hyvää kesän jatkoa sinulle!

      Terveisin Outi

  2. Tuo glyseroli-tahranpoistovinkki kuulostaa hyvältä ja täytyykin kokeilla. Mulla on mennyt punaviiniä puvulleni. Ei tällä hetkellä ole aikaa viedä pesulaan, sillä tarvitsen pukua jo heti tänään.

    1. Hei Antero
      Hieno juttu että luet blogiani.
      Punaviinitahrat voivat olla haastavia varsinkin jos ne saavat kuivua pitkään. Punaviinissä on todella paljon voimakkaita väriaineita. Yleensä väriaineet poistetaan tulikuumalla vedellä ja/tai valkaisemalla ne. Tässä tapauksessa tuo glyseroli kannattaa ehdottomasti kokeilla.
      Onnea tahranpoistoon!
      Terveisin Outi

  3. Keitin puolukkapuuroa, marjojen sekaan laitoin karpalosurvosta. Kiehui ja paloi teräskattilassa pohjaan. Kysynkin nyt, miten saan kattilan puhdistettua entiselleen?

    1. Hei Marja
      Teräskattila puhdistuu parhaiten keittämällä siinä ruokasoodaa tai pesusoodaa.

      Kaada kattilaan vettä noin, 5 desiä riittää. Kaada veteen 1 desi ruokasoodaa tai 1/2 desiä pesusoodaa. Kiehauta vesi kattilassa ja anna kiehua 2-3 minuuttia. Laita kansi päälle ja anna hetken vaikuttaa.

      Pese nyt kattila vaikkapa patasutia käyttäen. Pohjaanpalaneen puuron pitäisi nyt lähteä helpommin irti.
      Toista käsittely tarvittaessa.

      Toivottavasti sait kattilasi puhtaaksi näillä ohjeilla.

      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *