Kesälomakausi on nyt parhaimmillaan. Monet grillihetket terassilla on jo vietetty. Viimeistään nyt on paljastunut terassin kunto. Talvella lumipeite on syönyt terassin pinnan ikävän harmaaksi, nauloja törröttää ja jossain kohti saattaa olla myös pehmennyt lauta. Terassisi kaipaa nyt kunnon puhdistusta. Terassin kunnostus ympäristöystävällisesti on hauskaa ja jokseenkin helppoa puuhaa.

terassin-kunnostus-ymparistoystavallisesti
Kuva Auzz33 Pixabay

Puisen terassin kunnostus ympäristöystävällisesti

Suurin osa terasseista on puuta. Siksi tämäkin juttu keskittyy puuterassin kunnostukseen. Jos terassisi on uusi ja kestopuusta valmistettu, sitä ei kannata pintakäsitellä muutamaan vuoteen.

Aloita terassin kunnon tarkistuksella

Käy ensin läpi koko terassi ja huolehdi siitä, että kaikki naulat ovat tukevasti paikallaan. Jos löydät törröttäviä nauloja, ne on syytä napauttaa vasaralla tiukasti takaisin paikalleen. Joskus jokin laudoista saattaa olla myös vaihdon tarpeessa.  Koko terassia ei tarvitse uusia niin usein, jos vaihtaa säännöllisesti pehmeämmät laudat. Yleensä se on se sama lauta, joka aina pehmenee ensin.

Jos terassilla on irtonaista maalia, kannattaa vanha irtonainen maali rapsutella tässä vaiheessa pois niin tarkkaan kuin mahdollista.

Pese terassi huolellisesti ja turhia kemikaaleja välttäen

terassin-kunnostus-ymparistoystavallisesti
Kuva PublicDomainPictures Pixabaystä

Terassi pitää pestä huolellisesti ennen käsittelyä. Kaikki lika ja pöly on saatava pois. Marketeissa on suuri määrä pesuaineita, joita suositellaan terassin pesuun. Usein ne ovat kuitenkin aikamoista myrkkyä. Jos tavoitteena on nimen omaan terassin kunnostus ympäristöystävällisesti, kannattaa myrkyt jättää kauppaan.

Monessa markettien ja rautakauppojen terassinpesuaineessa on homeenestoaine jo valmiina. Homeen estoon tarkoitetut kemikaalit ovat niitä terveydelle ja ympäristölle kaikkein vaarallisimpia kemikaaleja. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan, mistä hankkit tehokkaan mutta myrkyttömän pesuaineen. Myös homeenestoon on saatavilla ekologisia vaihtoehtoja. Uulan homeenestoaine on turvallisempi vaihtoehto

Tee-se-itse- homeenpoistoaineet, kaksi vaihtoehtoa

Voit myös valmistaa itse ekologisen hometta poistavan aineen. Itse valmistettu aine kannattaa ottaa käyttöön varsinkin, jos hometta ei ole kovin laajalti.

Hapan homeenpoistoaine

Hyvä vaihtoehto puuterassin desinfioimiseen on etikka. Jos terassin laudoitus on täynnä homekasvustoa, käytä vahvaa etikkaliuosta;

 • 1dl etikkaa, vahvuus 5%
 • 5 dl vettä.

Levitä etikkavesi kauttaaltaan käsiteltävälle alueelle ja anna vaikuttaa vähintään 30 minuuttia. Lopuksi pese alue juuriharjalla ja mäntysuovalla.

Kotitekoinen homeenpoistoaine vetyperoksidista

Tässä kotitekoisessa homeenpoistoaineessa on vetyperoksidia. Se on Suomessa apteekkitavaraa. Laimentamattomana vetyperoksidi on vaarallista mutta laimennettuna sitä voi käyttää tahrojenpoistossa ja haavojen puhdistuksessa. Vetyperoksidia on saatavilla apteekeista vaarattomana 3% laimennoksena. Yliopiston Apteekin hinta aineelle on 7, 40 EUR / 200ml. Melkoisen kallista tavaraa siis. Jos saat vetyperoksidia jostain halvemmalla niin todella hienoa.

 • 10 litraa vettä
 • 1 litra vetyperoksidia
 • 1 kilo suolaa

Sekoita kaikki ainesosat ja pese terassin homeiset kohdat suola-peroksidiliuoksella.

Kuuraa terassi mäntysuovalla

terassin-kunnostus-ymparistoystavallisesti
Kuva Sivavich Koravich Pixabaystä

Pese koko terassi sitten mäntysuopavedellä. Mäntysuopa sisältää mäntyöljyä, joka on antimikrobista. Mäntyöljy sisältää hartseja. Hartsit ovat haitallisia vesieliöille. Huolehdi siitä että pesuvesiä ei valu vesistöihin.

Älä koskaan käytä painepesuria puupation pesuun. Paine saattaa irrottaa puusta tikkuja, jotka ovat ikäviä jalkapohjassa. Käytä sen sijaan kovaa harjaa. Esimerkiksi juuriharja on riittävän kova irrottamaan lian terassista.

Huuhtele terassi hyvin

Huuhtele terassi puhtaalla vedellä ja anna kuivahtaa. Jos haluat ennaltaehkäistä terassin homehtumista, voit tipauttaa ämpärilliseen huuhteluvettä 20 tippaa teatree- tai mäntyöljyä.

Kun terassi on kuivunut, voit käsitellä sen haluamallasi tavalla. Sateisella ilmalla puuhaan ei kuitenkaan kannata alkaa. Puun pitää olla riittävän kuivaa, kun aloittaa pintakäsittelyn. Kosteusprosentti saa olla enintään 18%. Ilmankosteus tulee olla alle 80% ja lämpötilan yli +5 astetta.

Varaa terassin kunnostukseen poutainen viikko

Terassin kuivuus on tärkeä asia pintakäsittelyn onnistumiseksi. Varaa siis terassin kunnostukseen todella lämmin ja poutainen viikko. Heinäkuun helteet sopivat terassin kunnostukseen parhaiten. Voit silti joutua odottelemaan useita päiviä terassin kuivumista. Jotkut eivät siksi pesekään terassia vaan hiovat sen vain hiekkapaperilla ja harjaavat pölyn pois.

Pintakäsittele terassi ekologisesti

terassin-kunnostus

Ekologiset ja perinteiset pintakäsittelyaineet ovat pellavaöljy, keittomaali sekä terva. Pellavaöljy ja tervasekoitteet sopivat hyvin ympäristöystävällisen terassin käsittelyyn.

Jos terassisi on maalattu tavallisella peittävällä öljypohjaisella terassimaalilla ja haluat vaihtaa pinnan ekologisempaan, on ainoa vaihtoehto maalin poisto mekaanisesti.

Pellavaöljy

Luonnollinen pellavaöljy imeytyy syvälle puun syihin ja sulkee puun solukot. Näin vesi ei pääse imeytymään puuhun niin helposti.

Pellavaöljy on turvallinen ja myrkytön. Voit samalla käsitellä sillä lasten puulelut sekä hiekkalaatikon.

Öljyä valitessa pitää muistaa, että vain värilliset öljyt estävät puun harmaantumisen. Jos haluat käyttää puhdasta, väritöntä luonnonöljyä, puuhun tulee ajan mittaan harmaa patina. Patinoitunutkin puu on todella kaunis tietyissä paikoissa.

Levitä puuöljy puhtaalle pinnalle siveltimellä tai sienellä. Käy koko terassi läpi tasaisin vedoin lauta kerrallaan. Öljyä myös lautojen päät, sillä ne ovat erityisen herkkiä lahottajasienille.

Varoitus: Pellavaöljy on haihtuva öljy, joka voi aiheuttaa itsesytytyksen. Säilytä kaikki pellavaöljyn käsittelyssä likaantuneet tarvikkeet, rätit, sudit yms. ulkona. Pellavaöljyn on päästävä haihtumaan. Jos jätät pellavaöljyrättejä suljettuun tilaan, ne voivat syttyä itsekseen palamaan.

Roslagin mahonki

Roslagin mahonki on perinnemaali. Se sisältää havupuusta valmistettua tärpättiä, tervaa ja luonnollista pellavaöljyä. Roslagin mahonki sopii erikoisen hyvin terasseille, sillä se ei haihdu pinnoilta kovinkaan helposti. Roslagin mahonkia löydät esimerkiksi Uulasta, joka on ekologisten pintakäsittelyaineiden nettikauppa. Uulasta löytyy myös pellavaöljyt sekä ekologinen terassiöljy ja monta muuta ympäristöystävällistä pintakäsittelyvaihtoehtoa.

pation-kunnostus
Kuva Vigan Hajdari Pixabaystä

Käsittelemätön puupinta

Jotkut jättävät puun täysin käsittelemättä. Silloin puu patinoituu nopeasti harmaaksi. Käsittelemätön puu ei kestä kovin pitkään, ellei se ole Siperian lehtikuusta. Siperian lehtikuusi kestää käsittelemättä jopa 500 vuotta. Se on yhä suosituin talonrakennusmateriaali Siperiassa. Siperian lehtikuusta ei tarvitse lähteä kaukaa hakemaan, sillä sitä saa nykyisin kaikista puutavaraa myyvistä liikkeistä. Omalla pihallani on käsittelemätön hiekkalaatikko valmistettu Siperian lehtikuusesta. Se on vuosienkin jälkeen täysin kunnossa.

Terassin kunnostus ympäristöystävällisesti ei ollut kovin monimutkaista, eikö totta!

Vinkki:

 • Jos et ehdi käsitellä koko terassia, laita pensselit muovipussiin yön ajaksi niin voit aamulla jatkaa samoilla pensseleillä siitä mihin jäit.
 • Maalit ja jäteöljyt lukeutuvat vaarallisiin jätteisiin. Älä heitä niitä sekajätteiden joukkoon. Kaikki loput pellavaöljyt ja maalit, mitä et tarvitse johonkin muuhun kohteeseen, voit viedä vaikkapa huoltoasemien yhteydessä oleville jäteöljyn imeytysasemille maksutta. Voit vielä tarkistaa asian oman kuntasi jätehuollosta. Helsingissä palvelu toimii ainakin näin.

Nyt on terassisi kunnossa kesän grillihetkiä varten. Nauti kesästä ja kauniista päivistä terassillasi.

Kerro, miten sinä hoidat terassiasi!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Olen useammasta lähteestä lukenut, että pellavaöljyä ei suositella ulkotilojen puupintoihin, koska ulkona se saattaa jopa edistää lahoamista. Tällöin se ei ole varsinkaan terassille hyvä vaihtoehto. Mäntysuopaa ei myöskään enää pidetä ekologisena puhdistusaineena, parempia vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Ekologinen terassikäsittely on esim. Organowoodin pii-pohjainen käsittely.

  1. Hei Jenni!
   Kiitos kommentista!
   Sekä pellavaöljy että mäntysuopa ovat luonnollisia tuotteita.Valmistajat mielellään luokittelevat kaikki vanhat puunsuojamenetelmät huonoiksi edistääkseen omia tuotteitaan.

   Mäntysuopa on ekologinen tuote jota suosittelevat esimerkiksi Martat. Mäntysuopa on saippuaa joka on valmistettu männystä uutetusta öljystä sekä lipeästä. Joissakin merkissä saattaa olla mukana jokin kemikaali. Kannattaa ostaa mahdollisimman perinteistä mäntysuopaa ilman lisäaineita. Mäntysuopa on täysin biohajoava tuote. Tässä lisää mäntysuovan ekologisuudesta.

   Syy, miksi mäntysuoopaa alettiin pitää epäekologisena oli perinteinen mattojen pesu luonnonvesissä. Luonnonvesissä ei saa pestä mitään eikä käyttää mitään pesuainetta, ei edes niitä ekosertifioituja. Kaikki pesuvedet on ehdottomasti kierrätettävä saostuskaivon kautta.

   Ystävällisin terveisin
   Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *