Pyykinpesuaine on eräs tavallisimmista kodin kemikaaleista. Pesukone pyörii kodeissa usein jopa päivittäin. Varsinkin lapsiperheissä pyykinpesuaineen merkitys korostuu. Seuraavaksi opetan sinulle miten yksinkertaisesti valmistuu kotitekoinen pyykkipulveri.

kotitekoinen-pyykkipulveri

Kaupoissa on nykyisin saatavilla hyvinkin runsaasti ekopesuaineita. Ekopesuaineet rasittavat ympäristöä huomattavasti vähemmin. Ekopesuaineen käyttö on erittäin suositeltavaa. Mielestäni pitäisi pyrkiä siihen, että jokainen pesuaine olisi ekopesuaine.

Pesuaineiden historia on hyvin pitkä mutta samalla lyhyt. Vaatteiden pesuun on käytetty erilaisia apuaineita kuten tuhkaa jopa tuhansia vuosia. Myös saippuaa on käytetty satoja vuosia pyykinpesuun. Vasta 50-luvulla astuivat kuvaan nykyisenkaltaiset pesupulverit. Sitä ennen olivat vain saippua ja lipeä.

Synteettisten pesupulverien 70-vuotinen historia ei ole ollut kovin imarteleva. Pehmentäjinä käytettyjen sulfaattien takia monet vesistöt rehevöityivät ja kalat kuolivat. Nyt ovat pyykinpesuaineiden ongelmana tuntemattomat kemikaalit. Aikaisemmin tiesimme ainakin suurin piirtein mistä pesuaineet valmistettiin. Nykyisin tällaista tietoa ei ole enää julkisesti saatavilla. Aineita, joita pyykinpesuaineissa käytetään, on varmaankin tuhansia. Oikeasti kukaan ei niitä tunne tarkasti. Myöskään laki ei vaadi ilmoittamaan kuluttajille käytettyjen kemikaalien nimiä. Juurikin tästä syystä sinun kannattaisi itse valmistaa kotitekoinen pyykkipulveri.

Suojellaksemme itseämme, lapsiamme ja luontoa meidän pitää toimia. Synteettisten kemikaalien määrää kotona on ihan pakko vähentää. kerron nyt sinulle, miten voit tehdä ihan helposti omat pesuaineesi, jotka rasittavat mahdollisimman vähän ympäristöä. Lisäksi sinä itse tiedät jokaisen ainesosan mitä sinun kotitekoinen pyykkipulveri sisältää.

Näin valmistat itse pyykinpesuaineita

kotitekoinen-pyykkipulveri

Homma on hyvin yksinkertainen eikä juurikaan vaadi erikoisia välineitä. Yksinkertaisimmillaan monet pesevät pyykkinsä ruokasoodalla. Sekin käy ekopesuaineesta.

Mitä pesuaine sisältää

Pesuaine tarvitsee muutaman kemikaalin pystyäkseen poistamaan vaatteesta likaa

Tarvitset tensidin, emäksen sekä vedenpehmentäjän. Lapsiperheen pyykki saattaa vielä vaatia entsyymejä pystyäkseen poistamaan valkuaispitoista likaa kuten maitotahroja.

Emäkset

Emäkset tekevät vedestä liukkaan. Silloin likamolekyylit irtoavat helpommin eivätkä tartu enää takaisin vaatteeseen.

Emäkset myös poistavat rasvaa. Mitä voimakkaampi emäs on kyseessä sitä tehokkaammin se irrottaa rasvaa.

Ruokasooda (natriumbikarbonaatti)

Emäksenä kotitekoisessa pesuaineessa toimii yleisesti ruokasooda. Ruokasooda on lähes neutraalia happamuudeltaan. Ruokasoodaliuoksen pH on noin 8,5. Ruokasoodalla voi siis huoleti pestä kaikkea muuta paitsi villaa ja silkkiä.

Pesusooda (natriumkarbonaatti)

Vahvempi emäs on pesusooda. Sitä voi käyttää silloin ruokasoodan ohella, jos on tarkoitus pestä erityisen likaista tai rasvaista pyykkiä. Pesusoodaliuoksen pH on jo yli 10. Se on siis veteen liuotettuna voimakkaasti emäksistä. Olen aina käyttänyt miedompaa ruokasoodaa kotitekoisen pesujauheen pohjana ja buustannut pesutehoa voimakkaammalla pesusoodalla. Ole siis todella varovainen annostellessasi pesusoodaa.

Voit valmistaa pesusoodaa itsekin kuumentamalla ruokasoodaa uunipannulla 200 asteessa noin tunnin.

Yksi suuri ero ruokasoodan ja pesusoodan välillä pitää vielä mainita. Pesusooda liukenee veteen todella helposti ja nopeasti. Ruokasooda taas jää usein jauhemaiseksi veden pohjalle, jos vettä on käytössä vähän. Pesukoneessa tämä asia ei häiritse mutta käsipyykissä häiritsee.

Ruokasooda ja pesusooda ovat kumpikin miedosti valkaisevia aineita. Omassa pyykissä en ole huomannut kuitenkaan värien kärsineen. Olen käyttänyt soodapohjaisia pesuaineita jo vuosia. Jos haluat suojella kankaiden värejä, vähennä pesusoodaa. Se on kaikkein valkaisevin. Jos kotitekoinen pyykkipulveri on tarkoitettu valkopyykille, suosittelen käyttämään hieman enemmin pesusoodaa.

Tensidit

Tensidit ovat pesuaineen pesevä ainesosa. Ne irrottavat kaikenlaista likaa vaatteesta ja tekevät varsinaisen puhdistustyön. Tensidit alentavat veden pintajännitystä saaden pesuveden imeytymään syvälle kuituihin.

Tensidi on ainesosa joka tuo pesuaineeseen tutun vaahdon. Kaikkein tutuin ja samalla harmittomin tensidi on saippua. Toinen kodeissa käytetty ekologinen tensidi on pesupähkinät eli luonnolliset kasvien saponiinit.

Saippua

kotitekoinen-pyykkipulveri

Saippuaa on käytetty vaatteiden pesussa satoja vuosia. Alkujaan saippua suunniteltiin ihon puhdistukseen mutta teollistumisen edetessä sitä käytettiin yhä enemmin pyykin pesuun. Olen kirjoittanut aikaisemmin saippuasta täällä.https://helecleaner.com/miten-valita-hyva-siivoussaippua/

Näissä ohjeissa on mainittu nimenomaan pyykki- eli siivoussaippua. Älä siis käytä missään tapauksessa Marseille saippuaa äläkä muutakaan iholle tarkoitettua saippuaa. Ne ovat aivan liian rasvaisia ja vain heikentävät pesutehoa. Saippuan rasva myös helposti tukkii putket ja kertyy koneen uumeniin.

Jos sinulla ei ole aitoa siivoussaippuaa voit jättää saippuan kokonaan pois ja lisätä pesusoodan määrää vastaavasti. Siivoussaippuaa saa vaikkapa Fiini Naturallylta tai Saaren Taikalta . Molemmilla valmistajilla on runsaasti jälleenmyyjiä. Heidän tuotteitaan pitäisi nyt vain saada yleisesti tavallisiin marketteihinkin. Kannattaa toivoa kauppiaalta näitä saippuoita lähimarkettiin. Monta kertaa on toiveet toteutuneetkin.

Saippua heikentää kankaan imukykyä. Jos peset kestovaippoja, muita kodin kestoja tai pyyhkeitä, jätä saippua pois ja korvaa se pyykin likaisuuden mukaan joko pesusoodalla tai ruokasoodalla.

Luonnon saponiinit

Muut sopivat tensidit ekologiseen, kotitekoiseen pesuaineeseen ovat kasviperäiset saponiinit. Saponiineja on runsaasti pesupähkinöissä eli rethamarjoissa sekä suopayrtissä ja hevoskastanjan siemenissä.

Luonnon saponiineja käytetään hyvin paljon myös ekopesuaineissa. Ne sopivat paremminkin nestemäisiin pyykinpesuaineisiin, sillä saponiinit ovat vesiliukoisia. Jauhemaisiin pesuaineisiin luonnon saponiineja on vaikea lisätä. Pesupähkinöitä monet käyttävät ihan sellaisenaan pyykinpesuun.

Vedenpehmentäjät

Joillakin alueilla vesi on hyvin kovaa. Se tarkoittaa, että vedessä on paljon mineraaleja kuten kalkkia ja magnesiumia. Joissakin tapauksissa vedessä saattaa olla myös rautaoksidia.

Paras tuntemani kotitekoinen vedenpehmennin on etikka. Etikka on liuotin. Sillä on kyky liuottaa mineraaleja kuten veden kalkkia ja magnesiumia. Siksi se pehmentää vettä. Etikkaa ei kuitenkaan kannata lisätä pyykkikoneeseen pesuvaiheessa sillä happona se kumoaa emästen pesevän vaikutuksen.

Etikka pehmentää vettä

Käytä kuitenkin aina joko valmista pyykkietikkaa tai tavallista väkiviinaetikkaa pyykinhuuhteluun. Annostele väkiviinaetikkaa koneesi huuhteluainelokeroon ½ dl – 1 dl per koneellinen pyykkiä tai valmista pyykkietikkaa pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Pesusooda ja ruokasooda ovat samalla vedenpehmentimiä

Pesusooda ja ruokasooda ovat tämän kotitekoisen pesujauheemme emäksinen osuus. Emäkset toimivat näissä kotitekoisissa pyykkipulveriresepteissä vedenpehmentäjänä. Koska meillä Suomessa on yleisesti pehmeä vesi, pärjäämme yllättävän pienellä määrällä vedenpehmentimiä. Jos satut asustelemaan kovan veden alueella, pitää sinun lisätä hieman emästen määrää pesujauheessasi. Kokeilemalla löydät sopivan annostuksen.

Epsomsuola tasapainottaa veden mineraalipitoisuutta

kotitekoinen-pyykkipulveri
Epsomsuola

Jos alueellasi on pehmeää vettä kuten Suomessa yleisesti, voit tasapainottaa sitä epsomsuolalla. Kaikissa pesemisessä kova vesi on pahasta mutta niin on liian pehmeäkin vesi. Epsomsuola on siis eräänlainen veden tasapainottaja jolla säätelemme veden ominaisuuksia.

Epsomsuola sisältää runsaasti magnesiumia. Kun vedessä on riittävästi mineraaleja mutta ei liikaa, helpottuu pyykin huuhtelu todella paljon. Pesuaine poistuu vaatteesta helpommin, jos vesi ei ole liian pehmeää.

Huom! Jos sinulla on vedensuodatin kotonasi asennettu niin, että käytät pesukoneessakin suodatettua vettä, on se todellakin liian pehmeää. Lisää silloin epsomsuolan määrää.

Merisuola

merisuolaa
Puhdistamatonta harmaata merisuolaa

Kotitekoinen pyykkipulveri sisältää usein merisuolaa. Merisuola on hyvä tahrojen irrottaja. Se koostuu hyvin tasapainoisesta suhteesta natriumia ja kaliumia. Siksi on tärkeää, että käytät nimenomaan merisuolaa etkä pöytäsuolaa. Pöytäsuola on puhdasta natriumia ja useimpiin on lisätty myös jodia ja kemikaaleja.

Sappisaippua

sappisaippua
Sappisaippuaa

Sappisaippua ei ole ihan tavallista saippuaa. Se valmistetaan yleensä nautaeläimen mahanesteestä (en tiedä miten sitä kerätään) eli sapesta. Sappi on ruuansulatusentsyymi ja käytämme sitä nyt tahrojen poistoon. Sappisaippuan avulla teemme siis kotitekoista entsyymipesuainetta. Sappisaippua on hyvin vanha innovaatio, joka on nyt noussut uuteen suosioon.

Sappisaippuaa et tarvitse, ellei vaatteissasi ole valkuaispitoista likaa kuten hiki, veri, maito, kananmuna yms. Lapsiperheissä varmasti tällainen valkuaistahroja irrottava pesuaine saattaisi olla paikallaan.

Itse valmistan aina kahta pyykinpesuainetta. Toiseen laitan sappisaippuaa ja toiseen pelkkää tavallista pyykkisaippuaa. Usein pesen yksinkertaisesti pelkällä sooda-suola seoksella.

Valmistusohje tavalliseen pyykkipulveriin

Olen saanut pohjan tähän ohjeeseen suositusta Limepopin pyykkipulveriohjeesta

Olen muutellut tätä ohjetta lisäämällä siihen aitoa pyykkisaippuaa ja toiseen versioon sappisaippuaa. Myös ainesuhteet ovat hieman muuttuneet.

Muista että tämä ohje on vain suuntaa antava. Sinun pitää säätää epsomsuolan määrä omalle vedellesi sopivaksi. Jos oma vetesi on todella pehmeää, lisää hieman epsomsuolan määrää. Jos vetesi on kovaa ja kalkkipitoista, älä käytä paljoa epsomsuolaa. Tämä epsomsuolan määrä on sopiva tavalliselle suomalaiselle vesijohtovedelle esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Sinun pitää myös säätää pesupulverin emäksisyys vastaamaan pyykkisi likaisuusastetta. Vain sinä voit tehdä tästä pulverista täydellisen.

Lisäämällä eteerisiä öljyjä saat pesujauheeseesi miellyttävää tuoksua. Sekin on täysin sinun päätettävissä.

Tarvitset

 • 350 grammaa ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti)
 • 250 grammaa pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
 • 100 grammaa epsomsuolaa
 • 100 grammaa siivoussaippuaa (Marseille tai muut saippuat eivät lainkaan sovi tähän)
 • 1 ruokalusikallinen hienoa merisuolaa

Valmista pesujauhe näin

 • Mittaa kaikki jauheet suureen kulhoon, jossa voit ne sekoittaa hyvin.
 • Paloittele pyykkisaippuapala pieniksi palasiksi ja laita se monitoimikoneeseen.
 • Jauha saippua todella hienoksi jauheeksi. Saippua sulaa pesuveteen sitä paremmin mitä jauhemaisemmaksi sen saat.
 • Sekoita saippuajauhe huolellisesti muiden jauheiden joukkoon.
 • Purkita pesupulveri kannelliseen tölkkiin. Käytä noin 1 rkl koneelliseen pyykkiä.
 • Käytä tämän pesujauheen kanssa huuhteluaineena pyykkietikkaa tai tavallista etikkaa. Tavallista etikkaa voi annostella ½ – 1 dl koneelliseen pyykkiä.

Entsyymipitoinen pesujauhe erityisen tahraiselle pyykille

 • 350 grammaa ruokasoodaa (natrumbikarbonaatti)
 • 200 grammaa pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
 • 100 grammaa sappisaippuaa
 • 100 gramma epsomsuolaa
 • 1 ruokalusikallinen merisuolaa

Valmistetaan ja käytetään kuten edellinen pesujauhe. Sappisaippua on yleensä tahmeampaa kuin kookospohjainen pyykkisaippua. Sen saa ehkä helpoimmin jauheeksi raastamalla.  

Kokeile ihmeessä näitä pesujauheita. Uskon todellakin, että ihastut niihin. Ne pesevät pyykin todella puhtaaksi ja raikkaaksi.

Kerro kokemuksistasi, mitä tykkäsit näistä pyykkipulvereista?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *