Pyykinpesuaine on eräs tavallisimmista kodin kemikaaleista. Pesukone pyörii kodeissa usein jopa päivittäin. Varsinkin lapsiperheissä pyykinpesuaineen merkitys korostuu. Seuraavaksi opetan sinulle miten yksinkertaisesti valmistuu kotitekoinen pyykkipulveri. Opetan sinulle myös, miten pystyt räätälöimään pesuaineesi juuri sopivaksi sinun pyykillesi ja vedellesi.

kotitekoinen-pyykkipulveri

Kaupoissa on nykyisin saatavilla hyvinkin runsaasti ekopesuaineita. Ekopesuaineet rasittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän. Ekopesuaineen käyttö on erittäin suositeltavaa. Mielestäni pitäisi pyrkiä siihen, että jokainen pesuaine olisi ekopesuaine.

Pesupulvereita on käytetty vain lyhyen aikaa

Pesuaineiden historia on hyvin pitkä mutta samalla lyhyt. Vaatteiden pesuun on käytetty erilaisia apuaineita kuten tuhkaa, jopa tuhansia vuosia. Myös saippuaa on käytetty satoja vuosia pyykinpesuun.

Vasta 50-luvulla astuivat kuvaan nykyisenkaltaiset pesupulverit. Sitä ennen olivat pyykkärin apuna vain saippua ja lipeä.

Synteettisten pesupulverien 70-vuotinen historia ei ole ollut kovin imarteleva. Pehmentäjinä käytettyjen sulfaattien takia monet vesistöt rehevöityivät ja kalat kuolivat. Nyt ovat pyykinpesuaineiden ongelmana tuntemattomat kemikaalit. Aikaisemmin tiesimme ainakin suurin piirtein, mistä pesuaineet valmistettiin. Nykyisin tällaista tietoa ei ole enää julkisesti saatavilla. Aineita, joita pyykinpesuaineissa käytetään, on varmaankin tuhansia. Oikeasti kukaan ei niitä tunne tarkasti. Myöskään laki ei vaadi ilmoittamaan kuluttajille käytettyjen kemikaalien tarkkoja nimiä. Juurikin tästä syystä sinun kannattaisi itse valmistaa kotitekoinen pyykkipulveri.

Suojellaksemme itseämme, lapsiamme ja luontoa, meidän pitää toimia. Synteettisten kemikaalien määrää kotona on ihan pakko vähentää. Opetan nyt sinulle, miten voit tehdä ihan helposti omat ekopesuaineesi. Ne rasittavat mahdollisimman vähän ympäristöä. Lisäksi sinä itse tiedät jokaisen ainesosan mitä sinun kotitekoinen pyykkipulveri sisältää.

Näin valmistat itse pyykinpesuaineita

kotitekoinen-pyykkipulveri

Homma on hyvin yksinkertainen eikä juurikaan vaadi erikoisia välineitä. Yksinkertaisimmillaan monet pesevät pyykkinsä ruokasoodalla. Sekin käy ekopesuaineesta. Opetan sinulle kuitenkin hieman edistyneemmän version kotitekoisesta pyykkipulverista. Siksi haluan hieman ensin selventää pesuaineen ainesosia ja niiden tarkoitusta.

Mitä pesuaine sisältää?

Pesuaine tarvitsee muutaman kemikaalin pystyäkseen poistamaan vaatteesta likaa. Tarvitset tensidin, emäksen sekä vedenpehmentäjän.

Emäkset

Emäkset tekevät vedestä liukkaan. Silloin likamolekyylit irtoavat helpommin eivätkä tartu enää takaisin vaatteeseen.

Emäkset myös poistavat rasvaa. Mitä voimakkaampi emäs on kyseessä, sitä tehokkaammin se irrottaa rasvaa.

Ruokasooda (natriumbikarbonaatti)

Emäksenä kotitekoisessa pesuaineessa toimii yleisesti ruokasooda. Ruokasooda on lähes neutraalia happamuudeltaan. Ruokasoodaliuoksen pH on noin 8,5. Ruokasoodalla voi siis huoleti pestä kaikkea muuta paitsi villaa ja silkkiä.

Pesusooda (natriumkarbonaatti)

Vahvempi emäs on pesusooda. Sitä voi käyttää silloin ruokasoodan ohella, jos on tarkoitus pestä erityisen likaista tai rasvaista pyykkiä. Pesusoodaliuoksen pH on jo yli 10. Se on siis veteen liuotettuna voimakkaasti emäksistä. Olen aina käyttänyt miedompaa ruokasoodaa kotitekoisen pesujauheen pohjana ja buustannut pesutehoa voimakkaammalla pesusoodalla. Ole siis todella varovainen annostellessasi pesusoodaa.

Voit valmistaa pesusoodaa itsekin kuumentamalla ruokasoodaa uunipannulla 200 asteessa noin tunnin.

Yksi suuri ero ruokasoodan ja pesusoodan välillä pitää vielä mainita. Pesusooda liukenee veteen todella helposti ja nopeasti. Ruokasooda taas jää usein jauhemaiseksi veden pohjalle, jos vettä on käytössä vähän. Pesukoneessa tämä asia ei häiritse mutta käsipyykissä häiritsee.

Ruokasooda ja pesusooda ovat kumpikin miedosti valkaisevia aineita. Omassa pyykissä en ole huomannut kuitenkaan värien kärsineen. Olen käyttänyt soodapohjaisia pesuaineita jo vuosia. Jos haluat suojella kankaiden värejä, vähennä pesusoodaa. Se on kaikkein valkaisevin. Jos kotitekoinen pyykkipulverisi on tarkoitettu valkopyykille, suosittelen käyttämään hieman enemmän pesusoodaa.

Tensidit

Tensidit ovat pesuaineen pesevä ainesosa. Ne irrottavat kaikenlaista likaa vaatteesta ja tekevät varsinaisen puhdistustyön. Tensidit alentavat veden pintajännitystä saaden pesuveden imeytymään syvälle kuituihin.

Tensidi on ainesosa joka tuo pesuaineeseen tutun vaahdon. Kaikkein tutuin ja samalla harmittomin tensidi on saippua. Toinen kodeissa käytetty ekologinen tensidi on pesupähkinät eli luonnolliset kasvien saponiinit.

Saippua on yleisin tensidi

kotitekoinen-pyykkipulveri

Saippuaa on käytetty vaatteiden pesussa satoja vuosia. Alkujaan saippua suunniteltiin ihon puhdistukseen mutta teollistumisen edetessä sitä käytettiin yhä enemmin pyykin pesuun. Olen kirjoittanut aikaisemmin saippuasta täällä.

Näissä ohjeissa on mainittu nimenomaan pyykki- eli siivoussaippua. Älä siis käytä missään tapauksessa rasvaista Marseille saippuaa äläkä muutakaan iholle tarkoitettua saippuaa. Ne ovat aivan liian rasvaisia ja vain heikentävät pesutehoa. Saippuan rasva myös helposti tukkii putket ja kertyy koneen uumeniin muodostaen biofilmiä.

Jos sinulla ei ole aitoa siivoussaippuaa, voit jättää saippuan kokonaan pois ja lisätä pesusoodan määrää vastaavasti.

Siivoussaippuaa saa vaikkapa Fiini Naturallylta , Naturettelta (Kodinpuhto) tai Candle Light Storylta . Linkit johtaa valmistajan sivuille missä ei välttämättä ole verkkokauppaa. Kaikilla näillä valmistajilla on kuitenkin runsaasti jälleenmyyjiä. Löydät jälleenmyyjät valmistajan sivuilta. Kotimaisia siivoussaippuoita pitäisi vain saada yleisesti tavallisiin marketteihinkin. Kannattaa toivoa kauppiaalta näitä saippuoita lähimarkettiin. Monta kertaa on toiveet toteutuneetkin.

Saippua heikentää kankaan imukykyä. Jos peset kestovaippoja, muita kodin kestoja tai pyyhkeitä, jätä saippua pois ja korvaa se pyykin likaisuuden mukaan joko pesusoodalla tai ruokasoodalla.

Luonnon saponiinit

Muut sopivat tensidit ekologiseen, kotitekoiseen pesuaineeseen ovat kasviperäiset saponiinit. Saponiineja on runsaasti pesupähkinöissä eli rethamarjoissa sekä suopayrtissä ja hevoskastanjan siemenissä.

Luonnon saponiineja käytetään hyvin paljon myös ekopesuaineissa. Ne sopivat paremminkin nestemäisiin pyykinpesuaineisiin, sillä saponiinit ovat vesiliukoisia. Jauhemaisiin pesuaineisiin luonnon saponiineja on vaikea lisätä. Pesupähkinöitä monet käyttävät ihan sellaisenaan pyykinpesuun.

Vedenpehmentäjät

Joillakin alueilla vesi on hyvin kovaa. Se tarkoittaa, että vedessä on paljon mineraaleja kuten kalkkia ja magnesiumia. Joissakin tapauksissa vedessä saattaa olla myös rautaoksidia.

Paras tuntemani kotitekoinen vedenpehmennin on etikka. Etikka on liuotin. Sillä on kyky liuottaa mineraaleja kuten veden kalkkia ja magnesiumia. Siksi se pehmentää vettä. Etikkaa ei kuitenkaan kannata lisätä pyykkikoneeseen pesuvaiheessa, sillä happona se kumoaa emästen pesevän vaikutuksen.

Etikka pehmentää vettä

Voit käyttää pyykin huuhteluun joko valmista pyykkietikkaa tai tavallista väkiviinaetikkaa. Annostele väkiviinaetikkaa koneesi huuhteluainelokeroon ½ dl – 1 dl per koneellinen pyykkiä tai valmista pyykkietikkaa pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Pesusooda ja ruokasooda ovat samalla vedenpehmentimiä

Pesusooda ja ruokasooda ovat tämän kotitekoisen pesujauheemme emäksinen osuus. Emäkset toimivat näissä kotitekoisissa pyykkipulveriresepteissä myös vedenpehmentäjänä. Koska meillä Suomessa on yleisesti pehmeä vesi, pärjäämme yllättävän pienellä määrällä vedenpehmentimiä. Jos satut asustelemaan kovan veden alueella, pitää sinun lisätä hieman emästen määrää pesujauheessasi. Kokeilemalla löydät sopivan annostuksen.

Epsomsuola tasapainottaa veden mineraalipitoisuutta

kotitekoinen-pyykkipulveri
Epsomsuola

Jos alueellasi on pehmeää vettä kuten Suomessa yleisesti, voit tasapainottaa sitä epsomsuolalla. Kaikissa pesemisessä kova vesi on pahasta mutta niin on liian pehmeäkin vesi. Epsomsuola on siis eräänlainen veden tasapainottaja jolla säätelemme veden ominaisuuksia.

Epsomsuola sisältää runsaasti magnesiumia. Kun vedessä on riittävästi mineraaleja mutta ei liikaa, helpottuu pyykin huuhtelu todella paljon. Pesuaine poistuu vaatteesta helpommin, jos vesi ei ole liian pehmeää.

Huom! Jos sinulla on vedensuodatin kotonasi asennettu niin, että käytät pesukoneessakin suodatettua vettä, on se todellakin liian pehmeää. Lisää silloin epsomsuolan määrää.

Merisuola

merisuolaa
Puhdistamatonta harmaata merisuolaa

Kotitekoinen pyykkipulveri sisältää usein merisuolaa. Merisuola on hyvä tahrojen irrottaja. Se koostuu hyvin tasapainoisesta suhteesta natriumia ja kaliumia. Siksi on tärkeää, että käytät nimenomaan merisuolaa etkä pöytäsuolaa. Pöytäsuola on puhdasta natriumia ja useimpiin on lisätty myös jodia ja kemikaaleja.

Sappisaippua

sappisaippua
Sappisaippuaa

Sappisaippua ei ole ihan tavallista saippuaa. Se valmistetaan yleensä nautaeläimen mahanesteestä (en tiedä miten sitä kerätään) eli sapesta. Sappisaippuasta olen kirjoittanut enemmin täällä. Sappi on ruuansulatusentsyymi ja käytämme sitä nyt tahrojen poistoon. Sappisaippuan avulla teemme siis kotitekoista tahroja poistavaa pesuainetta. Sappisaippua on hyvin vanha innovaatio, joka on nyt noussut uuteen suosioon.

Sappisaippuaa et tarvitse, ellei vaatteissasi ole valkuaispitoista likaa kuten hiki, veri, maito, kananmuna yms. Sappisaippua tehoaa hyvin myös rasvaan. Lapsiperheissä varmasti tällainen valkuaistahroja ja rasvaa irrottava pesuaine saattaisi olla paikallaan.

Itse valmistan aina kahta pyykinpesuainetta. Toiseen laitan sappisaippuaa ja toiseen pelkkää tavallista pyykkisaippuaa. Usein pesen yksinkertaisesti pelkällä pesusooda-ruokasooda-suola seoksella ilman saippuaa.

Valmistusohje tavalliseen pyykkipulveriin

Olen saanut pohjan tähän ohjeeseen suositusta Limepopin pyykkipulveriohjeesta

Olen muutellut tätä ohjetta lisäämällä jauheeseen aitoa pyykkisaippuaa ja toiseen versioon sappisaippuaa. Myös ainesuhteet ovat hieman muuttuneet.

Muista että tämä ohje on vain suuntaa antava. Sinun pitää säätää epsomsuolan määrä omalle vedellesi sopivaksi. Jos oma vetesi on todella pehmeää, lisää hieman epsomsuolan määrää. Jos vetesi on kovaa ja kalkkipitoista, älä käytä paljoa epsomsuolaa. Tämä epsomsuolan määrä on sopiva tavalliselle suomalaiselle vesijohtovedelle esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Sinun pitää myös säätää pesupulverin emäksisyys vastaamaan pyykkisi likaisuusastetta. Vain sinä voit tehdä tästä pulverista täydellisen.

Lisäämällä eteerisiä öljyjä saat pesujauheeseesi miellyttävää tuoksua. Sekin on täysin sinun päätettävissä.

Tarvitset

  • 350 grammaa ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti)
  • 250 grammaa pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
  • 100 grammaa epsomsuolaa
  • 100 grammaa siivoussaippuaa (Marseille tai muut saippuat eivät lainkaan sovi tähän)
  • 1 ruokalusikallinen hienoa merisuolaa

Valmista pesujauhe näin

Tähän työvaiheeseen suosittelen ehdottomasti kunnon hengityssuojainta eli maskia. Hienot jauheet pölisevät todella epämiellyttävästi. Myös suojalasit olen ottanut käyttöön jauheita sekoitellessani. Kesällä teen tämän työvaiheen aina ulkona.

  • Mittaa kaikki jauheet suureen kulhoon, jossa voit ne sekoittaa hyvin. Suosittelen käyttämään tähän esimerkiksi syvää muoviämpäriä. Ämpärin voi laittaa vielä vaikkapa muovipussiin tai peittää liinalla. Näin minimoit pesuaineen pölyämisen.
  • Paloittele pyykkisaippuapala pieniksi palasiksi ja laita palaset monitoimikoneeseen.
  • Jauha saippua monitoimikoneella todella hienoksi jauheeksi. Saippua sulaa pesuveteen sitä paremmin mitä jauhemaisemmaksi sen saat.
  • Sekoita saippuajauhe huolellisesti muiden jauheiden joukkoon. Voit myös säilyttää saippuajauheen erillisessä astiassa ja lisätä sitä vain tahraiseen pyykkiin.
  • Purkita pesupulveri kannelliseen tölkkiin. Käytä noin 1 rkl koneelliseen pyykkiä.
  • Käytä tämän pesujauheen kanssa huuhteluaineena pyykkietikkaa tai tavallista etikkaa. Tavallista etikkaa voi annostella ½ – 1 dl koneelliseen pyykkiä.

Pesujauhe erityisen tahraiselle pyykille

Sappisaippua on tahrojen poistoon tarkoitettua saippuaa. Tahrat kannattaa esikäsitellä sappisaippualla ennen koneeseen laittoa. Voit käyttää sappisaippuaa myös tehokkaan pesujauheen valmistukseen.

  • 350 grammaa ruokasoodaa (natrumbikarbonaatti)
  • 200 grammaa pesusoodaa (natriumkarbonaatti)
  • 100 grammaa sappisaippuaa
  • 100 gramma epsomsuolaa
  • 1 ruokalusikallinen merisuolaa

Valmistetaan ja käytetään kuten edellinen pesujauhe. Sappisaippua on yleensä tahmeampaa kuin kookospohjainen pyykkisaippua. Sen saa ehkä helpoimmin jauheeksi raastamalla.

Kokeile ihmeessä näitä pesujauheita. Uskon todellakin, että ihastut niihin. Ne pesevät pyykin todella puhtaaksi ja raikkaaksi.

Kerro kokemuksistasi, mitä tykkäsit näistä pyykkipulvereista?

Ota osaa keskusteluun

29 kommenttia

  1. Kiinnostaisi oletko verrannut itsevalmistuksen hintaa esimerkiksi valmiiseen Fiinin pyykkipulveriin? Nopeasti kun katsoin näytti että säästö itsetehtynä ei ollut kovin suuri.

    1. Hei Laura
      Nostit todella olennaisen asian esille, kiitos siitä. Itse en niin ajatellut hintaa suunnitellessani pyykkipulveria. FiiniNaturallyn pyykkipulveri on todella hyvä tuote ja edullinenkin. Se on laadukas, ekologinen ja käsin valmistettu Suomessa.
      Jos haluat valmistaa itse pyykkipulveria, kannattaa hankkia isompia eriä ruokasoodaa. Olen hankkinut 25 kiloa ruokasoodaa GreenDealin verkkokaupasta. Hinta noin 30 euroa koko säkki. Käytän ruokasoodaa myös esimerkiksi sammaleen poistoon ja moneen muuhun juttuun. Heiltä saa myös 5 kilon säkkejä joka on pyykkipulverin valmistukseen hyvä määrä. Ruokasoodasta saa myös pesusoodaa kun sitä kuumentaa tunnin uunissa. Näin sain edullista pesusoodaa.
      Epsomsuolaa eli magnesiumsulfaattia voi hankkia monestakin eri paikasta. Hinta on alle 10 euroa kilo vaikkapa Limepopilla jos ostaa koko kilon.
      Siivoussaippuan valmistin itse halvasta kookosrasvasta. Sen hinta /100 grammaa voisi olla vaikkapa 1 euro. Näin pääsin aika edullisesti. Minun ohjeessa oli pulveria hieman yli 700 grammaa ja hinta alle 5 euroa. Näin edulliseen hintaa pääsee ainoastaan silloin jos pystyy valmistamaan itse saippuan sekä pesusoodan ja hankkii ison säkillisen ruokasooda. Olet oikeassa, ehkäpä Fiinin tuote on monelle kätevämpi ja lähes yhtä edullinen kuin itse tehty.
      Terveisin Outi

        1. Hei Jonna
          Siivoussaippua syntyy Saara Kuhan Saippuakirjan ohjeella pelkästä kookosrasvasta, vedestä ja lipeästä perinteisellä kylmämenetelmällä. Siivoussaippuan reseptissä ei ole lainkaan ylirasvoitusta joka on aina muissa saippuoissa noin 5%. Tällainen saippua on tosi helppo valmistaa. sitä voi käyttää kaikessa siivouksessa mutta ei ihon pesuun koska se on erityisen vahvaa tavaraa.
          Terveisin Outi

  2. Hei!
    Kiitos kirjoituksistasi, ne ovat todella innoittavia ja saavat ekologisempaan elämäntapaan siirtymisen kuulostamaan vähemmän mutkikkaalta ja suurelta muutokselta.
    Haluaisin vielä kysyä lisää ruokasooda-suola -yhdistelmästä pyykille, jota mainitset käyttäväsi myös usein. Millaisista määristä ja suhteista puhutaan tavallisen nykyihmisen (eli ei kovin likaisen) peruspyykinpesuun? Riittäisikö pesuteho myös pyyhkeille/lakanoille? Mainitsit myös, että ruokasooda ei sopisi villatekstiilien pesuun, käytätkö niille vain siivoussaippuaa, sopisiko mikään muu lisäksi? Kiitos!

    1. Hei
      Kiitos paljon positiivisesta palautteesta. On innoittavampaa myös kirjoittaa kun saa positiivista palautetta lukijoilta.
      Kotitekoinen pyykkipulveri on todella tehokas. Pesen sillä lakanat ja kaiken valkopyykin. Pesusoodalla voi nostaa emäksisyyttä eli tehoa todella helposti jos on tarvis. Itse pesen tällä jauheella aina kaiken konepyykin.
      Itse tehtyä pesujauhetta annostellaan kuten tavallistakin pyykkipulveria. Laitan koneelliseen yleensä kukkura ruokalusikallisen pesujauhetta. Huuhteluainelokeroon laitan 1/2 desiä tavallista väkiviinaetikkaa. Voit toki käyttää myös valmista pyykkietikkaa. Niissä on eteerisiä öljyjä mukana hajusteena.
      Siivoussaippua ei käy villalle eikä silkille sillä se on erittäin pesevää ja pesee villan luonnollisen rasvan (lanoliini) irti. Villavaate menee pilalle jos luonnollinen rasva irtoaa. Rasvan saa kyllä takaisin jos liottaa villavaatteet lanoliinia sisältävässä villanhoitoaineessa. Suosittelen villan ja silkin pesuun ainoastaan Marseille saippuaa. Muuhun pyykkiin tai siivoukseen Marseille saippua ei sovellukaan sillä se on hyvin rasvaista ja rasvoittaa pyykin pilalle pikkuhiljaa.
      Toivottavasti näistä vastauksista oli sinulle apua!
      Terveisin Outi

      1. Hei!
        Kiitos paljon huolellisesta ja nopeasta vastaamisesta.
        Palaisin vielä vähän aiheeseen lisäkysymyksellä. Kirjoitat tämän postauksen ”Sappisaippua” -kappaleessa, että ”Usein pesen yksinkertaisesti pelkällä sooda-suola seoksella.”. Olisin erityisen kiinnostunut kuulemaan lisää tästä, pelkän ruokasoodan ja suolan yhdistelmästä, millainen sen pesuteho on ja missä suhteessa niitä olet sekoittanut toisiinsa sekä annostellut per koneellinen?
        Kiitos paljon!

        1. Hei
          Anteeksi, taisin käsittää kysymyksesi väärin.
          Ruokasoodasta, pesusoodasta ja epsomsuolasta saa todella hyvän ja yksinkertaisen pyykkipulverin. Ohje on sama kuin artikkelissakin mutta korvaan kaiken raastetun saippuan pesusoodalla ja ruokasoodalla. Suolan ja epsomsuolan määrä pysyy samana.
          Tällainen pesusoodasta, ruokasodasta ja suoloista valmistettu pyykkipulveri on myös tehokasta ja pesen sillä itse myös kaiken valkopyykin. Jos jättää pesusoodan pois eli käyttää pelkkää ruokasoodaa, on pesuaine hyvin mieto enkä voi suositella sitä valkopyykille.
          Tämä ohje on peräisin ajalta jolloin aitoa siivoussaippuaa ei vielä saanut oikein mistään. Olen jo vuosia käyttänyt myös tätä saippuatonta pesuainetta. Siivoussaippua käytetään pyykinpesussa koska se irrottaa tehokkaasti kaikkea likaa joten todella likaiseen pyykkiin se on välttämätön. Normipyykkiin käy mainiosti myös tämä saippuaton versio.
          Annostelu per koneellinen tässä saippuattomassa pesupulverissa on sama kuin saippuallisessa. Yksi reilu ruokalusikallinen koneelliseen pyykkiä. Lisäksi väkiviinaetikkaa tai pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon noin 1/2 desiä.
          Saippuaton pesuaine on tärkeä myös silloin kun pesee imukykyisiä kodin kestotuotteita kuten kestovaippoja tai siivouspyyhkeitä yms. Näiden tuotteiden imukyky heikkenee oleellisesti jos ne pesee saippuaa sisältävällä pesuaineella.Myös pyyhkeiden imukyky kärsii saippuasta.Pahin imukyvyn pilaaja on Marseille saippua joka on aivan liian rasvaista pyykinpesuun (paitsi villa ja silkki).
          Toivottavasti sait nyt kaipaamasi tiedon
          Ystävällisin terveisin Outi

          1. Hei!
            Sain, kiitos oikein paljon! Hienoa kuulla, että nämä ovat olleet sinulla jo vuosia käytössä ja hyviksi todettu. Otan ehdottomasti käyttöön seuraavaksi, niin kuin monet muutkin käytäntösi. Kiitos ja ihanaa vuoden loppua sinulle 🙂

  3. Kiitos todella perusteellisista selvityksistä ja myös vastauksista kommentteihin. Olen vain lisännyt soodaa kaupan pesuaineen lisäksi valkopyykkiin, mutta ohjeidesi innoittamana luovun valmisaineista kokonaan ja teen pesuaineet itse. Kiitos inspiraatiosta!

  4. Suuret kiitokset ihan loistavasta blogista, josta olen saanut tosi hyviä vinkkejä omaan ”ekoiluuni”! Olen pessyt pyykkiä yli puoli vuotta tuolla Limepopin ohjeella ja todennut sen hyväksi. Olipa kiva saada tietää, miksi juuri tietyt ainesosat on valittu pyykinpesuaineeseen. Enpä ole tullut ajatelleeksi tuota siivoussaippuan lisäämistä pesuaineeseen – se oli hyvä vinkki! En ole myöskään muistanut sappisaippuaa. Mietin, että sitähän – samoin kuin siivoussaippuaa – voisi raastaa erikseen ja lisätä ”peruspyykinpesuaineeseen” aina tarvittaessa. Sappisaippuan lisäämistä pyykkiin aion kokeilla pestessäni kestokasvolappuja. Nimittäin käytän kookosöljyä silmämeikinpoistoon ja meikkitahrat eivät tahdo lähteä kuudenkympin pesussa kestolapuista.

    Mainitsit tehneesi siivoussaippuaa itse kookosrasvasta – olisi mielenkiintoista kuulla, miten se tapahtuu. 🙂

    1. Hei
      Tosi kiva kuulla että olet tutustunut blogiini monipuolisesti.
      Yritän aina mennä pintaa syvemmälle ja pohtia miksi joku juttu tehdään niin kuin tehdään. Esimerkiksi mainitsemassasi pyykinpesuaineessa on hyvä jokaisen tietää että epsomsuolan määrä riippuu veden kovuudesta. Näin jokainen voi tuunata oman pyykinpesuaineensa omalle vedelleen sopivaksi.
      Olen kyllä tehnyt siivoussaippuaa itse. Hankin aikoinani Saara Kuhan saippuakirjan jonka ohjeista löytyy tuo perinteinen
      kookossiivoussaippua. Yksinkertaisen saippuan valmistus on periaatteessa simppeli juttu mutta sen selittäminen tässä ei oikein onnistu.Saippuan valmistukseen tarvitaan lipeää joka on todella vaarallinen aine. Lipeän käsittely vaatii osaamista ja erilliset tilat sillä lipeähöyry vahingoittaa keuhkoja. Varsinkin lapset pitää pitää poissa silloin kun saippuaa tekee. Itse teen saippuaa aina kesällä ulkona.
      Jos saippuanteko kiinnostaa niin voit hankkia tuon Saara Kuhan saippuakirjan vaikka kirjastosta. Siinä on todella hyvät ohjeet. Facebookissa on myös saippuaryhmiä. Itse en ole minkään niistä jäsen mutta olen kuullut että ovat hyviä.

      Ystävällisin terveisin
      Outi

      1. Kiitos, Outi, vastauksestasi ja kirjavinkistä! 🙂 Pitääpä lainata se kirjastosta.

  5. Hei, entäs jos on tosi kovaa vettä (porakaivo), tarvitseeeko silloin epsom suolaa lainkaan?

    1. Kyllä, aivan oikein päättelit. Jos käytössäsi oleva vasi on kovaa, voit vähentää epsomsuolan määrää. Pesutuloksesta huomaat, tarvitsetko sitä lainkaan.
      Terveisin Outi

  6. Hei Outi, luin artikkelisi ensimmäistä kertaa, hienoa kun myös kerroit raaka-aineiden hankinnasta, olen kyllä aikaisemminkin kuullut ruokasoodan käytöstä siivouksessa, mutta totesin sen aivan liian kalliiksi koska osasin ajatella vain leivontaaan liittyviä pakkauksia ja kokoja. Sirpa

    1. Hei Sirpa
      Kiitos kun luit artikkelini!
      Kiitos, kiva kuulla!
      Muutkin lukijani ovat arvostaneet hankinta vinkkejäni.Blogini ei kuitenkaan ole kaupallinen eli täältä et löydä affiliate linkkejä tai maksettuja mainoksia.
      Suosittelemani ostopaikat ovat sellaisia joita itsekin käytän. Lukijatkin voivat suositella hyväksi havaitsemiaan ostopaikkoja.

      Terveisin Outi

  7. Hei! Kiitos hyvistä vinkeistä sivustollasi! Poresaippua sisältää fosfaatteja 5-15%. Mikäli tätä käyttää diy-pesupulveriin fosfaattipitoisuudeksi tulee 0,6-1,8%. Mitä mieltä olet fosfaattipitoisten pesuaineiden ekologisuudesta?

    1. Hei Tanja
      Kiitos että luet blogiani!

      Mielenkiintoista tuo Poresaippuan fosfaattipitoisuus. EU kielsi fosfaattien käytön pesuaineissa ympäristösyistä jo vuonna 2013 eli ei pitäisi käyttää lainkaan. Suosittelen käyttämään pesujauheen valmistukseen vain aitoa siivoussaippuaa kuten Candle Light Story tai FiiniNaturally tai Nature by Amppu.

      Terveisin Outi

      Muistaakseni minulla on jokin maininta Poresaippuasta jossain artikkelissani. Pitääpä tarkistaa olenko huomannut tuon fosfaatin mainita.

  8. Mielenkiintoinen blogi, kahlasin läpi monta postausta. Tuli tässä pyykkijutussa mieleen, että mitä mieltä olet marseillesaippuan käytöstä pyykinpesussa? Olen itse käyttänyt pitkään marseillehiutaleista valmistettavaa nestemäistä pesuainetta kaikelle pyykille ja ollut tosi tyytyväinen. Tuosta ns teknisestä puolesta (kemikaaleista) en vaan itse ymmärrä mitään.

    1. Hei
      Tosi kiva että tykkäsit blogista. On niin kiva saada palautetta.

      Marseillesaippuasta ja muista siivoukseen ja pyykinpesuun käytettävistä saippuoista olen kirjoittanut blogiin otsikolla Miten valita hyvä siivoussaippua
      Rasvaisena saippuana Marseillesaippua soveltuu hyvin villan, silkin ja nahan pesuun. Tavalliselle pyykille se ei ole paras vaihtoehto.

      Marseille saippua sisältää varsin paljon rasvaa joka imeytyy vaatteisiin. Jos peset jatkuvasti pyykkisi Marseillesaippualla, ne kyllästyvät pikkuhiljaa rasvasta ja tulevat hieman tönköiksi ja tahmeiksi. Tällaista imeytynyttä rasvaa ei saa pois kuiduista.
      Marseillesaippua myös kertyy helposti pesukoneeseen ja putkistoihin.

      Suosittelen kokeilemaan pyykinpesuun aitoa siivoussaippuaa. Siivoussaippua sopii myös siivoukseen ja käsin tiskaukseen. Netistä löytyy monta vaihtoehtoa siivoussaippuan nimellä.

      Hyvää joulun odotusta sinulle!

      Terveisin Outi

  9. Hei Outi, olen tässä lueskellut noita sinun pyykkipulverin valmistusohjeita. Minulla on sellainen ongelma että en saa lakanoita ja varsinkin tyynynliinoja puhtaaksi kaupan aineilla. Tuntuu välillä siltä että aivot sulavat tyynynliinaan. Olen liottanut fairyvedessä ja pessyt mitä erinäisimmillä pesuaineilla, yleensä 60 ast. Noita soodajuttuja tulen kokeilemaan. Onko sinulla muita niksejä tähän ongelmaan?

    1. Hei
      Anteeksi että vastaaminen kesti.
      Mielenkiintoinen ongelma joka on jo klassikko pyykkäreiden parissa. Tyynyliina on petivaatteista se, joka eniten likaantuu. Jos haluat pitää tyynyliinasi puhtaina, vaihda ne mahdollisimman usein. Vähintään kerran viikossa on hyvä vaihtaa tyynyliina. Mielellään voit vaihtaa useamminkin jos haluat niiden pysyvän puhtaina.
      Tyynyliinaan kertyy rasvaa ja proteiineja. Proteiinitahrat ovat hankala puhdistettava sillä ne palavat helposti kiinni kuituihin jos vaate pestään yli 40 asteessa. Kun tahrassa mukana on vielä rasva, pproteiinit pysyvät hyvin suojattuina kuitujen sisällä.
      Suosittelen liottamaan (noin puoli tuntia) tyynyliinat ensin haaleassa vedessä jossa on mukana pyykinpesuainetta. Nestemäinen sappisaippua voisi sopia tähän hyvin. Sappisaippua irrottaa sekä proteiinia että rasvaa.
      Kun tyynyliinat ovat lionneet, purskuttele niitä hieman vedessä ja nosta koneeseen, normaaliin valkopesuohjelmaan.
      Jos tyynyliinat ovat kovin pinttyneet, niitä ei pysty kovin helposti puhdistamaan. Voi olla että joudut hankkimaan uudet tyynyliinat.
      Voit myös käyttää pyykissä happivalkaisuainetta mutta usein siitä ei ole näissä tapauksissa hyötyä. Enemmän happivalkaisuaineista hyötyvät lakanat joissa on tummentumia.
      Toivottavasti näistä ohjeista oli sinulle hyötyä!
      Terveisin Outi

  10. Hei! Ensinnäkin kiitos, sait minut innostumaan pyykinpesuaineen kokkailusta! Tein ohjeesi mukaiset pesuaineet ja ne mullistivat täysin käsitykseni pyykinpesusta. Haluaisin lähteä jatkokehittämään reseptejä omien tarpeiden mukaan, mutta muutama asia on minulle edelleen epäselvä. Vaikken ole huomannut värien haalistumista (kummankaan) soodan käytöstä, haluaisin kehittää miedomman version väripyykille. Minulla on paljon värikkäitä urheiluvaatteita. Tähän ajattelin laittaa pääaineiksi saippuaa ja ruokasoodaa, jotta vaikutus olisi pesevä ja vain lievästi valkaiseva eli ehkä enemmänkin kirkastava. Luin myös julkaisusi hyvän siivoussaippuan valitsemisesta, mutta olen edelleen hiukan hämmentynyt aiheesta. Sappisaippua ja mäntysaippua taitavat olla ainoat minulle entuudestaan tutut siivoussaippuat. Voisiko sappisaippuaa käyttää tuohon miedompaan reseptiin pienemmissä määrissä, jotta vaikutus pysyy edelleen hyvin pesevänä ja mahdollisimman vähän valkaisevana? Ja voiko esimerkisi mäntysaippuapalaa käyttää ainesosana pyykinpesuaineessa vai haittaavatko hartsit/liiallinen vaahtoaminen tai joku muu tekijä sen käytön pyykinpesussa?

    1. Hei Pyykkääjä!
      Tosi paljon kiitoksia sinulle että luet blogiani.Saan taas positiivisesta palautteestasi intoa kirjoittaa.
      Tykkään itsekin pyykinpesuainereseptistä. Olen käyttänyt sitä vuosia eikä mikään vaate ole mielestäni haalistunut pyykinpesuaineen takia.
      Jos haluat kehitellä saippuapohjaista pyykinpesuainetta, suosittelen käyttämään aitoa siivoussaippuaa. Mäntysaippua ja sappisaippua ovat sen verran rasvaista kamaa että pyykkikoneesi saattaa tukkeutua.Aidossa siivoussaippuassa ei ole lainkaan ylirasvoitusta. Siksi se sopii paremmin pyykinpesuun ja siivoukseen. Tosin en osaa sanoa miten siivoussaippua tukkii koneen jos sitä käyttää pelkästään ilman ruokasoodaa. Sappisaippuaa voi käyttää pesukoneessa vain satunnaisesti tahroihin. Siivoussaippua on valitettavasti varsin hintavaa. Olen valmistanut sitä itse kookosrasvasta. Minulla on laatikollinen siivoussaippuoita varastossa.

      Saippuassa on myös toinen huono puoli. Konepesussa saippua vaahtoaa liikaa. Vaahtoavuutta voi vähentää käyttämällä suolaa. Samalla tietysti pesutehokin vähenee. Mäntysaippuakin vaahtoaa liikaa ja siinä on lisäksi huolena mainitsemasi hartsit jotka saattavat kerääntyä kuituihin. Hartsit saattavat myös vahingoittaa koneen kumiosiaa.
      Olen joskus itsekin miettinyt pesujauheen valmistusta ilman soodaa tai ruokasoodaa ja törmännyt samoihin ongelmiin kuin sinäkin. Kaupallisissa ekopesujauheissa on niisäkin käytetty muiden aineiden ohella ruokasoodaa, soodaa ja saippuaa vaikka ne ovat tarkoitettu värilliselle pyykille.
      Kokeile ihmeessä eri vaihtoehtoja ja kerro minulle miten onnistuit!
      Terkuin Outi

  11. Hei Outi!
    Sait minutkin innostumaan siivoussaippuan ja kotitekoisen pesujauheen käytöstä. Siivoussaippuaa etsiessäni törmäsin Marseillesin saippuaan, jossa povattiin olevan 0% rasvaa ja soveltuvan siten niin tiskeille kuin villa-silkki pyykille. Saippuakirjoituksesi luettuani en sitä silti siivoussaippuaksi huoli, mutta voisiko se olla villaöle ja silkille oiva pesuaine? Nämä ihonhoitoon tarkoitetut Marseillen saippuat vaikuttavat kuulostavat niin kovin rasvaisilta herkälle materiaalille.

    1. Hei Laura
      Kiitos positiivisesta palautteestasi! Kiva että olet löytänyt blogini pariin.
      En tiedä mitä on Marseille saippua jossa on 0% rasvaa. En ole sellaiseen vielä törmännyt. Aidossa Marseillessa on käytetty valmistuksessa 72% rasvaa; joko oliiviöljyä (vihreä saippua) tai valkoisessa marseillessa palmu- ja kookosöljyjä. Marseillesaippuassa on runsaasti ylirasvoitusta joten se hoitaa villaa, silkkiä ja nahkaa.
      Pääsääntönä on että jos saippuassa ei ole lainkaan ylirasvoitusta, sillä ei kannata pestä villaa silkkiä tai nahkaa. Ne ihonhoitoon tarkoitetut rasvaiset Marseille saippuat soveltuvat nimen omaan villalle, silkille ja nahalle sillä nämä materiaalit tarvitsevat rasvaa kuten ihokin. Villaa voi vielä rasvoittaa lisää pesun jälkeen käyttämällä lanoliinia sisältävää huuhteluainetta.Muita tekstiilejä ei kannata pestä aidolla Marseille saippualla.
      Toivottavasti tästä oli apua sinulle.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *