pyykin-pesu-kasin
Perinteistä käsipyykkiä

Nyrkkipyykki eli vaatteiden pesu ilman pesukonetta on nykyisin aika harvinaista. Montako kertaa olet pessyt jonkun vaatekappaleen käsin. Käsinpesu on kuitenkin ekologinen tapa pestä vaatteita.

Käsinpesu ei kuluta sähköä paitsi sen mitä kuuman veden tuottamiseen tarvitaan. Käsinpesussa vesi ei koskaan ole yli 40 asteissa sillä kädet eivät kestä kovin kuumaa vettä.

Käsinpesussa voit säädellä pesutehoa vapaasti pyykin likaisuuden mukaan. Pesuainetta ja vettä kuluu juuri niin paljon kuin on tarvis.

Pyykin käsinpesussa voit hyödyntää käytetyn veden tehokkaasti. Harmaat talousvedet voi käyttää uudelleen vaikkapa kasvimaalla tai siivouksessa.  Näin tehtiin ennen. Silloin kun vesi jouduttiin kantamaan kaivosta ja lämmittämään puilla ei tippaakaan laitettu hukkaan.

Käsinpesussa vaate kuluu vähemmin. Koska voit käyttää hyväksesi liottamista sekä tehostettua hankausta vaatteen ei tarvitse pyöriä rummussa tuntitolkulla.

Voit torjua mikromuoviongelmaa käsinpesussa pesemällä esimerkiksi fleecet paljussa. Suodata kaikki pesuvesi harsokankaan läpi. Näin et päästä mikromuovia viemäriin.

Lue yksinkertaiset ja seikkaperäiset niksit, miten peset pyykkiä käsin

Mitkä vaatteet voi pestä käsinpesussa

miten-peset-pyykkia-kasin
Farkut kannattaa pestä käsin

Voit pestä kaikki vaatteesi käsin, jos haluat. Helpointa on tietysti pestä vain pienimmät vaatekappaleet kuten sukat ja alusvaatteet sekä urheiluvaatteet.

Farkkujen pesu käsin onnistuu oikein hyvin. Farkut jopa hyötyvät käsinpesusta. Käsinpesu on hellävarainen käsittely vaatteelle. Vaate ei kulu läheskään yhtä nopeasti, jos se pestään aina käsin. Muistatko vielä aikaa jolloin farkut pestiin niin että ne olivat puettuina päälle.

Puserot ja topit kannattaa yleensä aina pesaista käsin. Niiden myllyttäminen pesukoneessa pilaa aika nopeasti vaatteen. Monet tekokuidutkin pysyvät käsinpesulla todella kauan kuosissaan.

Vesipestävät juhlavaatteet ja mekot hyötyvät todella paljon käsinpesusta. Jos vaatteessa on arkoja koristeita tai pitsiä sitä ei mielestäni kannata laittaa koneeseen lainkaan.

Voit siis pestä suurimman osan pyykistäsi käsin. Varsinkin jos perheessä ei ole pieniä lapsia käsin pyykkääminen on todella kannatettava idea. Sinun on vain opeteltava miten peset pyykkiä käsin.

Mitkä vaatteet eivät sovellu käsinpesuun

miten-peset-pyykkia-kasin

Isot vaatekappaleet tarvitsevat voimaa. Lakanoiden ja pyyhkeiden käsittely märkänä on todella raskasta puuhaa. Suuret vaatekappaleet tarvitsevat erittäin suuret pesupaljut. Tavalliset pesuvadit ja ämpärit eivät riitä mitenkään valkopyykille. Ne kannattaa siis pestä koneessa.

Joskus, ennen mitään pesukoneita ja juoksevaa vettä kaikki lakanatkin pestiin käsin. Silloin käytössä oli pyykkituvat valtavine patoineen. Pyykkiä pestiin yhdessä muiden rouvien ja piikojen kanssa. Näin saatiin hommaa kevennettyä ja työstä tuli oikein rattoisaa, sosiaalista puuhaa.

Lapsiperheessä pyykkiä tulee todella paljon. Varsinkin jos vauvalla on kestovaipat ja kodissa muutenkin käytetään paljon kestoja kertakäyttöisten sijaan voi käsinpesu olla mahdoton ajatus. Kestovaipat, kestotalouspaperit ja kestovanulaput jokainen mielellään heittää koneeseen. Koneessa ne voidaan pestä riittävän kuumassa ja niistä tulee todella puhtaat.

Suuri pyykin määrä on eräs käsin pyykkäämistä rajoittava tekijä. Käsipyykki jää usein märäksi koska erillisiä linkoja ei ole. Suuri pyykkimäärä tarvitsee paljon tilaa kuivuakseen tai sitten todella hienon kesäpäivän.

Pyykin käsinpesusta ei kannata tehdä suurta ongelmaa. Vaatteet, joille käsinpesu sopii voi oikein hyvin pestä käsin ja jättää muut konepyykkiin.

Miten pesen pyykit käsin eli pyykinpesun teoriaa

miten-peset-pyykkia-kasin

Pyykki kannattaa lajitella. Se on ihan ensimmäinen sääntö aina kun pestään pyykkiä.

Käsipyykissä lämpötila on aina sama, joten sinun ei tarvitse erotella pyykkiä 30-40-60 asteisiin. Lajittele siis pyykit vain värin mukaan. Voimakkaasti värjäävä pyykki on aina pestävä erillään.

Poista ensin tahrat. Tahranpoistoon voit tutustua täällä.

Laske astiaan haaleaa vettä ja sekoita siihen pesuaine. Itse olen käyttänyt raastettua pyykkisaippuaa 1-2 rkl sangolliseen vettä.

Upota pestävät vaatteet pesuliuokseen ja anna niiden liota liuoksessa noin 10 minuuttia.

Tässä vaiheessa pesuliuoksen tensidit ympäröivät vaatteessa olevan lian. Siihen tarvitaan hieman aikaa, lämpöistä vettä sekä myös kohtuullisesti mekaanista käsittelyä.

Pese vaatteet puristelemalla vettä niiden läpi. Tämä on kaikkein hellävaraisinta ja tehokkainta. Pyykinpesukone ei pysty tekemään niin mutta me pystymme. Pesukone hankaa vaatteita toisiaan vasten ja siksi vaatteiden pesu pesukoneella on kuluttavaa.

Voit myös hangata varsinkin puseroiden kainaloita, kauluksia ja sukkien pohjia. Jotkut kuidut kestävät hankausta paremmin kuin toiset. Puuvillakankaat kestävät paremmin kovaakin käsittelyä. Trikoo sen sijaan venyy herkästi.

Pese yksi vaate kerrallaan ja puristele yksitellen niistä vesi pois. Älä kierrä kangasta voimakkaasti. Tässä vaiheessa tensidipitoista pesuvettä saakin jäädä pyykkiin jonkin verran.

Ensimmäinen huuhtelu

Laita pyykki ensimmäiseen huuhteluveteen. Tämä vaihe käsinpesussa on kaikkein tärkein. Ensimmäisessä huuhteluvedessä nimittäin lika kulkeutuu pois vaatteesta. Tämä on siis se vaihe, jossa vaate puhdistuu.

Huuhteluvettä saa olla vain sen verran että pyykki juuri ja juuri peittyy. Tämä johtuu siitä, että pesutapahtuma on vielä kesken. Ensimmäisessä huuhteluvedessä pitää olla riittävästi pesuainetta vielä jäljellä. Jos vettä laittaa liikaa ensimmäiseen huuhteluveteen on pesuliuos liian laimeaa kuljettamaan lian pois vaatteesta.

Toinen huuhtelu

Toisen huuhtelukerran tarkoitus on poistaa pesuaine vaatteesta. Vielä tässä vaiheessa likaa irtoaa vaatteesta jonkin verran. Käytä siis vielä maltillisesti huuhteluvettä mutta kuitenkin enemmin kuin ensimmäisellä huuhtelukerralla.

Puristele vettä vaatteen läpi monta kertaa. Näin vesi pääsee kulkemaan kuitujen läpi ja samalla puhdistaa vaatteen pesuaineesta ja liasta.

miten-peset-pyykkia-kasin

Kolmas huuhtelu

Kolmannen huuhtelukerran tarkoitus on poistaa loputkin pesuainejäämät vaatteesta. Nyt voit laittaa kunnolla vettä ja puristella vaatteista viimeisetkin pesuaineet pois. Voit jo tähän veteen halutessasi lisätä hieman etikkaa tai huuhteluainetta. Etikka neutraloi emäksisen pesuaineen ja saa kuidut asettumaan kauniisti. Tämä tuntuu vaatteessa pehmeytenä ja sileytenä.

Voit myös halutessasi lisätä vielä neljännen huuhtelukerran. Joskus se voi olla tarpeen jos tuntuu siltä että kaikki pesuaine ei vielä poistunut. Siinä tapauksessa lisää huuhteluaine tai etikka vasta tähän neljänteen huuhteluveteen.

Nyt onkin käsipyykkisi pesty ja voit ripustaa pyykin kuivumaan.

Purista pyykki kuivaksi. Varsinkin puuvillakankaat kestävät vääntämistäkin. Ne tosin rypistyvät mutta ne voidaan silittää.

Itse poistan veden kiertämällä niistä vaatteista, jotka sen kestävät. Muut laitan valumaan ritilälle. Kun vettä ei enää valu vaatteista ripustan ne kuivumaan telineelle.

Tässä oli sinulle käsipyykin teoriaa. Nyt tiedät miten peset pyykkiä käsin. Tämä vanha taito on päässyt monelta unohtumaan. Käsipyykkiä pestään niin harvoin nykyisin.

Toivon todellakin, että innostut kokeilemaan tätä menetelmää ihan käytännössä. Huomaat kuinka käsin pesten saa myös ihan hyvän pesutuloksen aikaiseksi.

Kerro minulle kuinka onnistuit!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Olipa kiva löytää juttusi nyrkkipyykistä! Pyykin peseminen käsin on edelleenkin tärkeä taito reissun päällä tai vaikkapa sähkökatkon iskiessä. 60-luvulla syntyneenä totuin pesemään nyrkkipyykkiä lauantaisin karjakeittiössä. Korvaamattomana apuna olivat linko ja toisinaan pulsaattoripesukone. Lisäksi pellavaa ja lakanapyykkiä haudutettiin, jolloin mekaaninen kulutus jäi vähäiseksi, mutta pyykki tuli puhtaaksi ja valkoiset tuli valkaistua. Tällä tavoin olemme saaneet säilymään yli sata vuotta vanhoja pellava- ja nokkospyyhkeitä ja liinavaatteita. Linko (jota ei enää edes myydä kodinkoneliikkeissä!) varmisti hellävaraisen vedenpoiston ja säästi pyykkärin niveliä. Linko on myös verraton värjärin apulainen. Haudutus oli lähes unohtunut, kunnes tuo korona-pirulainen palautti sen mieliimme. Viiden minuutin keittäminen tappaa suurimman osan haitallisista bakteereista ja viruksista. Pesuveden lämmittäminen hitaasti sataan asteeseen ja taas varovainen jäähdyttäminen huuhteluvedellä takaa muutenkin puhtaan tekstiilin, ei vain antibakteerisen. Itse onnistuin saamaan haudutustoiminnon valmistuttamaani pesukoneeseen. Mm frakkipaitojen pesussa se on ihan korvaamaton. Saksassa pyykin hauduttaminen kuuluu vielä asiaan, samoin liinavaatteiden tärkkäys, joka pidentää niiden käyttöikää ja lisää lianhylkivyyttä. Käsipyykki ei aina ole automaattisesti hellävaraisempaa, kuin konepesu. Hieno- ja villapesuohjelmat ovat oikein hyviä ja varsinkin vedenpoiston ne osaavat helläväreisemmin, kuin pikkukätösemme.

  1. Hei Liisa
   Kiitos todella mielenkiitoisesta kommentista.Sinulla taitaa olla aika mahtava kokemus pyykkäämisestä.
   Pulsaattorikone on todella hyvä moneen lähtöön. Se on vielä todella yleinen Aasiassa missä ei asunnot eivät ole kovin kaksisia. Aasiassa on kaupoissa myynnissä myös tehokkaita erillisiä linkoja.
   Tuo pyykin hauduttaminen on todella tehokas tapa välttää desinfioivat pesuaineet. Nykyisin vain pyykin haudutus on aika hankalaa pienissä kerrostalo asunnoissa.
   Mielenkiintoinen tuo itse valmistuttamasi pesukone😮
   Kiitos, että luet blogiani.
   Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
   Outi

   1. Hei. Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä. Matkoilla (mm. asuin 4kk laivassa) on tullut muutamat nyrkkipyykit pestyä, samoin mökillä, rintaliivit aina, ja karvanpoistossa sokerisen kuumavahan kanssa käyttämäni kesto-kangasliuskat.

    Siirryin myös pari vuotta sitten käyttämään kokonaan bideetä ja kuivaamaan ”kesto-vessapaperilla”, pienillä valkoisilla flanellipyyhkeillä. Kankaan ostin kestovaippojen myyjältä.

    Aika monta puuta on säästynyt vessapaperi-kohtalolta, ja itseltä hävisi kaikki kutinat ja hiivatulehdukset kokonaan. Nämä tuleekin pestä koneessa, ellei tosiaan keittäisi.

    Mietin vain tuota ”käsin pestessä lämpötila ei ole koskaan yli 40°C” -juttua.

    Se taitaa riippua ihan pesijästä. Minulla esim. on hyvä kuumankestävyys iholla, ja suihkussa ärsyttää se lämmönrajotin (38°C), kun minulle se on ihan hirveän viileää vettä.

    Jos on tosi herkkä materiaali, voi olla hyvä tarkistaa lämpötila käsinkin pestessä.

    1. Hei Tanja
     Kiitos kommentista.
     Tosi mielenkiintoista. Ihan vaan sivuhuomiona tuo mainitsemasi vessakulttuuri. Siitä olisi todella mielenkiitoista tehdä juttu. Nykyinen käytäntö vesivessoineen ja pehmopapereineen on ihan järjetön ja tuhlaileva. Vaihtoehtoja vessoille ja papereille kyllä löytyy ja ihan sivistyneitäkin versioita.
     Sitten tuo lämpötila. 40 astetta on jo niin kuuma meille useimmille että sormet palaa. Tietysti hanskojen käyttö helpottaa ja lämpötilaa voi nostaa jonkin verran. Totta, lämmönsietokyky on tietysti yksilöllistä. Arkojen pyykkien kanssa parasta olisi mitata lämpötila.

     Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *