Raikas koti on meidän useimpien haaveissa. Ilman laatu sisällä voi olla yllättävän huono. Ilman laatuun vaikuttavat todella monet tekijät. Suurimpaan osaan tekijöistä voit itse vaikuttaa. Ilman laadun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Hengitysilma vaikuttaa oleellisesti hyvinvointiimme. Tähän artikkeliin olen kerännyt yksinkertaisia ja halpoja vinkkejä, miten voit itse parantaa kotisi ilman laatua. Sinun ei välttämättä tarvitse investoida kalliisiin ilmanputsareihin. Lue, miten voit nopeasti ja helposti saada raikkaamman kodin.

raikas-koti
Kuva Scott Webb on Unsplash

Miksi sisäilman laatu on tärkeää?

Sisäilman laatu on erityisen tärkeää silloin kun oleskelemme paljon sisällä. Syksyn edetessä alamme yhä enemmin linnoittautua kotiin. Pimeässä ja sateessa oleskeleminen ei enää innosta.

Olemme usein huolissamme juomavedestä ja sen sisältämistä epäpuhtauksista. Juomme vettä kuitenkin vain 1,5-3 litraa vuorokaudessa. Ilmaa hengitämme melkein 10000 litraa vuorokaudessa. Siksi ilman laatu on meille ensiarvoisen tärkeä asia. Sisäilmassa voi olla jopa 100 kertaa enemmän haitallisia pienhiukkasia kuin ulkoilmassa. Saastunut sisäilma on yhteydessä moniin terveydellisiin ongelmiin.

Mistä tiedän, että sisäilman laatu on huono?

On olemassa ilman laadun testaukseen erikoistuneita yrityksiä. Heidän puoleen voit kääntyä silloin jos et itse saneeraamalla pysty parantamaan kotisi ilmanlaatua. Huono sisäilma vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin oleellisesti. Tyypillisiä oireita ovat

  • Päänsärky
  • Väsymys
  • Pitkään jatkuva nuha ja aivastelu
  • Pitkään jatkuva yskä
  • Poskiontelon tulehdukset
  • Yliherkkyydet ja allergiat
  • Huimaus

Jos sinulla on edellä mainittuja oireita, kysäise ihmeessä lääkäriltäsi, voisiko sisäilma olla syynä oireisiin.

Mistä sisäilman pienhiukkaset aiheutuvat?

Sisäilmassa olevat pienhiukkaset ovat peräisin useammasta lähteestä. Mitä nämä mystiset pienhiukkaset oikein ovat ja mistä ne ovat kotiimme tulleet? Seuraavassa luettelossa on muutama yleisin sisäilman ongelmien aiheuttaja.

  • Hiilidioksidi, joka on peräisin asukkaiden hengitysilmasta
  • Eläinten hilse
  • Kehosta peräisin olevat hajut
  • Tupakansavu
  • Kemikaaleista peräisin olevat hajusteet ja hajuvedet
  • Mikrobit kuten sienet, homeet, bakteerit, jotka elävät kosteissa tiloissa, keittiössä, matoissa sekä vuodevaatteissa
  • Pölypunkit
  • Rakennusmateriaaleista peräisin olevat epäpuhtaudet kuten formaldehydi sekä muut kaasut, pöly ja asbesti
  • Otsoni, joka on peräisin kopiokoneista, sähkömoottoreista tai ilmanpuhdistimista

Sisäilman laatuun vaikuttavat siis todella monet asiat. Jokainen ongelmanaiheuttaja vaatii omanlaisensa toimenpiteet. Miten raikas koti luodaan.

Miten voin itse vaikuttaa sisäilman laatuun?

Koska ongelma johtuu monesta erillisestä asiasta, yksi ainoa toimenpide ei ratkaise asiaa. Ongelmien ratkominen kannattaa aina aloittaa siitä kaikkein helpoimmasta ongelmasta. Ilmanpuhdistuslaitteen hankinta ei ole aina se järkevin tapa lähestyä asiaa. Ensin pitää poistaa ongelman aiheuttajat mahdollisuuksien mukaan.

Tuulettaminen auttaa välittömästi

Tuuletus parantaa ratkaisevasti sisäilman happipitoisuutta. Avaa siis tarvittaessa ikkuna. Saat hetkessä huoneeseen lisää hapekasta ilmaa.

Perusteellinen siivous parantaa todella tehokkaasti ilman laatua.

Pöly on eräs syy sisäilman laadun heikkouteen. Raikas koti ei ole pölyinen. Pölyyntymistä voit vähentää vähentämällä kodissasi olevien tavaroiden määrää.  

Huollata ilmanvaihtojärjestelmä

Jos sinun kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, huollata se vuosittain. Usein vaihtamattomat suodattimet tai rikkinäinen ilmanvaihtokoneisto on syynä sisäilman ongelmiin. Ilmanvaihtosuodattimet kannattaa vaihtaa aina syksyn alkaessa. Kesän aikana suodattimiin kertyy vaihtelevia määriä siitepölyä sekä mikrobeja ulkoilmasta. Sisäkauden alkaessa uusi puhdas suodatin raikastaa todella paljon ilmaa.

Sisälämpötila vaikuttaa ilmanlaatuun.

Jos sisällä on hyvin kuuma, ilma on liian kuivaa. Jos sisäilma kodissasi on liian kylmää, ilman kosteus nousee ja homeet lisääntyvät. Hanki lämpömittari sekä ilmankosteusmittari. Ilman suhteellinen kosteus tulisi olla yli 40%. Usein ilman kosteuspitoisuus taitaa olla noin 20%

Poista ummehtuneet tekstiilit

Jos unelmissasi on raikas koti, aloita tekstiileistä. Vanhat patjat, matot ja verhot saattavat olla syynä ummehtuneeseen sisäilmaan. Varsinkin eteisen matto tulisi pestä säännöllisesti ja vaihtaa tarvittaessa uuteen. Aikansa palvelleille patjoille, peitteille ja tyynyille kannattaa etsiä loppusijoituspaikka kunnan jäteasemalta.

Rakennusmateriaalien sekä kalusteiden ekologisuus

Sisäilman laatu on syy miksi kannattaa valita ekologisia rakennusmateriaaleja. Jos et ole voinut itse valita kotisi rakennusmateriaaleja, kiinnitä erityistä huomiota huonekaluihin, patjoihin sekä tekstiileihin. Kotisi sisustus erittää ilmaan jatkuvasti yhdisteitä. Siksi on tärkeää valita mahdollisimman myrkyttömät sisustusmateriaalit.

Huolehdi oman kotisi sisäilma kuntoon

raikas-koti
Kuva Ant Rozetsky on Unsplash

Tässä sinulle yksinkertaisia vinkkejä joilla voit ratkaisevasti parantaa sisäilman laatua ilman suuria kustannuksia. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen alkaa nimenomaan raikkaasta hengitysilmasta.

Kärsitkö sinä huonosta sisäilmasta? Minkä arvelet olevan siihen syynä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *