Villavaatteiden pesu ekologisesti mietityttää nyt monia.Villavaatteet ovat usein juuri syksyisin suosittuja. Ne sopivat kosteaan, kylmään ilmaan ja lämmittävät kivasti kesän jälkeen. Villavaatteitakin pitää hoitaa. Vaikka monet kokevat villapipot ja neulepuserot huolettomiksi vaatekappaleiksi on niiden hoito osattava. Miten villavaatteita huolletaan ja miten niitä pestään. Opetan sinut käsittelemään villaa oikein. Villavaatteesi säilyvät vuosia kauniina, jos opettelet muutaman tärkeän asian villan hoidossa.

villavaatteiden-pesu-ekologisesti
Kuva Victoria Bilsborough on Unsplash

Villan materiaalina eli lyhyt kertaus siitä mitä villa on

Villaa saadaan lampaista. Villaksi kutsutaan myös laamoista, alpakoista, kameleista, angoravuohesta, angorakanista tai kašmirvuohesta saatua kuitua. Muiden eläinten kuidut eivät ole villaa vaan karvoja.

Villa on samaa ainetta kuin hiukset eli proteiineja. Jokaista kuitua peittää pieni määrä lipidejä eli rasvaa. Tätä rasvaa kutsutaan lanoliiniksi. Lanoliini on villakuidun luonnollinen suoja joka estää kuitua likaantumasta. Lanoliini myös hylkii vettä. Luonnollisessa villassa lanoliini halutaan säilyttää.

Villaa tuotetaan ympäri maailmaa

Suurin villantuottaja on Australia, joka tuottaa 25% maailman villasta. Seuraavaksi tulevat Kiina, Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti. Muut maailman maat tuottavat kukin hyvin vähäisiä määriä villaa. Suomessa villantuotanto on ollut pysähdyksissä pitkään. Kotimaisen villan asema näyttää kuitenkin parantuneen viime aikoina. Villakehräämöt kertovat suurista tilauskannoistaan.

Lampaanvillaa on olemassa useita eri lajikkeita

Lampaasta saatua villaa on useita laatuja. Merinolampaan villa on hienoa, erittäin kiharaa villaa. Villan kiharuus tuo lankaan lisää ilmavuutta. Ilmava lanka ja kangas eristävät hyvin kylmältä. Siksi merinovilla on hyvin arvostettua. Hienoin villa tulee lampaasta nimeltään merino hoggets. Sen villa on ohutta ja erityisen kiharaa. Karkein villa tulee lihaksi kasvatettujen lampaiden suorasta ja karkeasta villasta.

Kun lammasta keritään, sen villa lajitellaan eri luokkiin laadun mukaan. Villan lajittelee aina ammattihenkilö. Eri villalaadut sopivat eri tarkoituksiin. Karkea villa menee usein mattoihin ja hienoin villa vaatteisiin.

Luomuvilla

luomuvilla
Kuva Les Triconautes on Unsplash

On olemassa sertifioitua luomuvillaa. Luomuvilla tuotetaan luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita ja vaarallisia kemikaaleja. Luomuvillan tuotantoa säätelevät monet rajoitukset. Ne koskevat laidunmaan hoitoa, lampaiden hoitoa ja ruokintaa, villan pesua, värjäystä ja muita käsittelyvaiheita. Myös työntekijöiden työolosuhteet pitää olla kunnossa luomusertifioinnin saadakseen. Luomuvillaa tuotetaan vielä hyvin vähän mutta sen määrä kasvaa koko ajan.

Villan ominaisuudet

Villa on hyvin erilainen materiaali verrattuna puuvillaan tai muihin kasvikuituihin. Villalla on runsaasti hyviä ominaisuuksia ja sitä onkin vaikea korvata muilla materiaaleilla.

Villa imee erittäin hyvin kosteutta

Villavaatteet ovat hyviä kylmässä ja kosteassa säässä sillä villa imee hyvin kosteutta. Villa voi imeä kosteutta kolmanneksen omasta painostaan. Vaikka aito, käsittelemätön villa kastuu, se ei tunnu lainkaan kostealta.

Villa neutraloi hajuja

Villa on luonnostaan antibakteerista. Se ikään kuin puhdistaa itse itsensä. Tähän ominaisuuteen perustuu myös villavaippahousut. Aidosta, käsittelemättömästä lampaanvillasta valmistetut villavaippahousut eivät tarvitse pesua, vaikka ne kastuisivat. Housut tuntuvat ihoa vasten kuivilta. Pelkkä tuuletus riittää yleensä raikastamaan villahousut seuraavaa käyttökertaa varten.

Villa on erittäin lämmittävä materiaali

Villan lämmittävyys perustuu sen kiharuuteen. Mitä kiharampi villakuitu on, sitä enemmin se sitoo ilmaa sisäänsä kehrätessä. Ilma muodostaa lämmittävän eristeen kylmyyttä vastaan. Ohut villakangas voi samaan aikaan olla sekä lämmittävä että viilentävä materiaali. Lämpimällä ilmalla ilmava, ohut villakangas pitää ihon viileänä.

Villan hoito

villa
Kuva Les Triconautes on Unsplash

Luettuasi villasta kaiken sen, jonka kerroin edellä ymmärrät paremmin villan hoitoa. Villa on luonnonmateriaali joka periaatteessa hoitaa itse itsensä. Sinun pitää vain olla pilaamatta villan upeita ominaisuuksia. Villavaatteiden pesu ekologisesti ei ole vaikeaa.

Villaa pitää tuulettaa

Villaa pitäisi pesun sijaan tuuletella mahdollisimman usein. Tuuleta villavaatteitasi päivittäin käytön jälkeen. Villa puhdistaa itse itsensä ja siihen se tarvitsee raikasta ilmaa kiertämään kuitujen lomitse.

Villa pitää pakkasesta

Jos villapuserosi tai piposi tuoksahtaa ummehtuneelle laitapa se pariksi päiväksi pakastimeen. Sama vaikutus on, jos voit laittaa villavaatteesi ulos parvekkeelle tai pihalle.

Kääräise villavaate vedenkestävään muovipussiin ja työnnä pakkaseen pariksi päiväksi. Kylmyys lopettaa bakteeritoiminnan kuiduissa ja vaate tuoksuu jälleen raikkaalta.

Villavaate voi nyppyyntyä

Nyppyyntyminen on ihan normaali ilmiö villavaatteelle. Sitä ilmenee vaatteessa sellaisilla alueilla, jossa on enemmin hankausta. Pahiten nyppyyntyvät hihansuut ja kainalot.

Alpakan villa on arvokasta mutta sen ei pitäisi nyppyyntyä niin herkästi kuin lampaanvillan.

Nypyt on helppo poistaa sähkökäyttöisellä nypynpoistajalla. Jos sinulla ei sellaista vielä ole niin hanki ihmeessä. Se tekee villavaatteestasi kuin uuden. Nypynpoistajien hinnat liikkuvat siinä 10-20 Eur välillä. Ne maksavat kyllä itsensä takaisin jo ensimmäisenä käyttövuotenaan.

Villa on altis tuholaisille

proteiinipitoisena kuituna villa on tuholaisten herkkua. Suojaa siksi villavaatteesi tuholaisilta. Outi Les Pyyn blogissa on kuvattu perusteellisesti kodin pienet tuhohyönteiset ja miten niiltä suojaudutaan.

Villavaatteen pesu

Miten sitten tapahtuu villavaatteiden pesu ekologisesti? Ensimmäinen sääntö on; pese villavaate vain hätätapauksessa. Tee vaatteelle kaikki edellä mainittu ihan ensin ja vasta hätätapauksessa puhdista vaate vesipesulla.

Villavaate kannattaa pestä, jos se on selkeästi likaantunut. Mieti jos voisit pestä vaatteen vain osittain. Jos hihansuut ovat tummuneet voit pestä vain hihansuut. Jokainen pesu rasittaa vaatetta ja lyhentää sen elinkaarta. Jos haluat nauttia villavaatteestasi pitkään, pese se mahdollisimman harvoin.

Käytä hyvin haaleaa vettä

Villavaatteen pesua varten tarvitset vettä, joka on korkeintaan käden lämpöistä (30-35 astetta). Villassa on ohut lanoliinikerros pinnalla. Jos käytät hieman kuumempaa vettä, alkaa lanoliini liukenemaan veteen.

Käytä vain rasvaista Marseille saippuaa

Villavaatteet ovat silkin lisäksi ainoa tekstiili, jonka pesuun sopii Marseille saippua. Käytä villavaatteen pesuun vain Marseille saippuaa. Siivoussaippua ei sovi lainkaan villalle tai silkille.

Marseille saippua on hyvin rasvainen saippua. Se ei sovi tavalliselle pyykille. Saippua rasvoittaa kuituja ja lopulta pilaa ne.

Villalle Marseille saippua on kuin luotu sillä villa rakastaa rasvaa. Marseille saippua on hyvin mieto saippua eikä pese lanoliinia pois kuiduista. Marseille hiutaleita ja raastettua Marseille saippuaa käytetään Ranskassa ja Italiassa vain villavaatteille. Siellä lapset puetaan usein villaan alusvaatteita myöten sillä perinteiset kivirakenteiset kodit ovat talvisin kylmiä ja kosteita.

Villapyykin pesuun voit käyttää kaikkia Savon de Marseille nimellä myytyjä saippuoita tai saippuaraasteita. Myös nestemäiset Savon de Marseille tai Kastilian saippuat käyvät villan pesuun. Pyykinpesuun tarkoitetut Marseille saippuat ovat usein vaaleampia sillä niihin ei ole käytetty tummaa, kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Niiden valmistuksessa on usein käytetty myös kookos- tai palmuöljyä. Vaaleampi saippua on parempi pyykinpesussa varsinkin, jos pesee hyvin vaaleita villa- tai silkkivaatteita. Saippuoista voit lukea lisää täältä.

villaa-pitaa-tuulettaa
Kuva Les Triconautes on Unsplash

Pesupähkinät ja suopayrtti

Villavaatteiden pesu ekologisesti voidaan hoitaa myös luonnonyrteillä. Erittäin hellävarainen villanpesuun soveltuva aine on pesupähkinöistä tai suopayrtistä valmistettu pesuneste. Museokonservaattorit käyttävät usein suopayrteistä valmistettua hauduketta arkojen tekstiilien pesuun.

Näin peset villavaatteen käsin

Jos peset villavaatteen koneella voit siirtyä suoraan kohtaan 8. Koneessa voit käyttää raastettua Marseille saippuaa pesuaineena. Muista liottaa se kuitenkin ensin veteen. Tarkista kuitenkin vaatteen pesulapusta, saako sitä pestä koneessa. Kaikkea villaa ei voi pestä edes villanpesuohjelmalla.

Villan pesu vaihe vaiheelta

  1. Kastele villavaate ja upota se veteen, johon on liuotettu 1 ruokalusikallinen raastettua Marseille saippuaa.
  2. Pese vaate rauhallisesti puristelemalla. Älä väännä, etteivät kuidut kärsi. Yritä saada mahdollisimman paljon saippuavettä kulkeutumaan kuitujen läpi. Kuitujen läpi kulkiessaan saippuavesi tarttuu likaan ja irrottaa sen kuidusta. Vaatteen puhdistumiseen vaaditaan myös aikaa. Mikään ei puhdistu muutamassa sekunnissa. Koneen villanpesuohjelmatkin kestävät noin tunnin.
  3. Nosta vaate pois pesuvedestä. Puristele huolimattomasti suurimmat valuvat pesuvedet pois.
  4. Laske altaaseen puhdas huuhteluvesi, joka juuri ja juuri peittää vaatteen. Ensimmäiseen huuhteluun käytetään vain vähän vettä.
  5.  Puristele taas vaatetta, jotta vesi kulkeutuisi kuitujen lävitse. Ensimmäinen huuhtelu on pesun tärkein työvaihe. Ensimmäinen huuhteluvesi varsinaisesti puhdistaa vaatteen ja siirtää saippuaan tarttuneen lian pois vaatteesta pesuveteen. Ensimmäistä huuhteluvettä ei saisi olla liian paljon, ettei saippuavesi laimenisi liikaa. Automaattisessa konepesussa meidän ei niin tarvitse ajatella huuhteluvesien ja pesuvesien määrää. Koneet ovat nykyisin ohjelmoitu ajattelemaan kaikki meidän puolestamme mikä ei välttämättä ole hyvä asia.
  6. Nosta vaate pois ensimmäisestä huuhteluvedestä. Puristele vaatetta hieman, jotta liika vesi poistuisi.
  7. Laske uutta, haaleaa huuhteluvettä altaaseen. Nyt huuhteluvettä saa olla hieman enemmin mutta ei paljoa. Huuhtele vaatetta kuten edellä ja nosta taas pois altaasta.
  8. Laske altaaseen viimeinen huuhteluvesi. Nyt vettä saa olla reilusti sillä tarkoitus on, että kaikki pesuaine ja pesuaineeseen sitoutunut lika poistuu vaatteesta. Jos pesuaineeseen sitoutunutta likaa jää vaatteeseen kutsutaan ilmiötä nimellä pesukirput. Pesukirput näkyvät vaatteessa mustanharmaina pieninä pisteinä.
  9. Puristele vesi pois vaatteesta ja levitä se pyyhkeen päälle. Kierrä pyyhe rullalle niin että vaate jää pyyhkeen sisään. Tarkoitus on imeyttää liika vesi pyyhkeeseen.
  10. Levitä kuiva pyyhe kuivausritilän päälle ja asettele vaate siihen kuivumaan. Kääntele tarvittaessa ja vaihda pyyhettä. Pyyhe on vaatteen alla siksi että vaatteeseen ei painu ritilästä jälkiä.
  11. Kun vaate on lähes kuiva, poista pyyhe ja anna vaatteen kuivua loppuun ilmavasti ritilällä.

Näillä ohjeilla peset villavaatteen turvallisesti. Muista että villaa ei tarvitse välttämättä pestä edes keväällä ennen talvisäilytystä. Tuuletus riittää usein aivan hyvin.

Villavaatteet kestävät paljon kauemmin, jos annat niiden välillä levätä. Lempivillatakille kannattaakin hankkia kaveri ja käyttää niitä vuorotellen. Hyvin hoidettu villavaate pysyy ensiluokkaisena ja käyttökelpoisena vuosia, jos hoidat sitä oikein.

Lue myös miten vaatteita pestään käsin

Miten sinä huollat villavaatteitasi? Kerro omista villanhoitovinkeistäsi muillekin kommenttiosiossa.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. En tiennytkään, että Australia on suurin villantuottaja. Hyvä vinkki tuo pakkaseen laittaminen, jonka jälkeen vaate tuoksuu jälleen raikkaalle. Hyviä kohtia villan pesuun.

    1. Hei
      Kiitos todella paljon positiivisesta palautteesta.
      Pakkanen raikastaa todella hyvin vaatteet. Sääli että tämä talvi oli niin leuto. Muuten olisi voinut viedä räkissä kaikki vaatteet tuulettumaan pakkaseen. Piti turvautua arkkupakastimeen?.
      Villan oikea pesu ja käsittely on tärkeää jos haluaa säilyttää villavaatteet hyvässä kunnossa pitkään.
      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *