Tämä artikkeli on jouluinen yhteispostaus. Yhteispostaus on ”Suuntana Omavaraisuus” bloggaajien ideoima. Omavaraisuus ei tällä kertaa ole tapetilla vaan tietysti joulu ja ”Joulun Salaiset Reseptit”. Korkeala blogin Heikki on tämän idean isä. Minun juttuni kertoo hyvän mielen joulusiivouksesta. Muiden bloggaajien juttuihin löydät linkit tämän postauksen lopusta.

jouluruusu
Jouluruusu Kuva Mabel Amber, still incognito… Pixabaystä

Joulu on täynnä perinteitä. Eräs vanhimmista jouluperinteistä on joulusiivous. Jo muinaisina aikoina kaiken piti olla puhdasta, jotta joulu voitiin ottaa vastaa. Ja ihan viimeksi puhdistauduttiin itse joulusaunassa. Siitä alkoikin sitten joulu.

Joulusiivoukset aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen joulua. Tuomaanpäivänä kaiken oli oltava puhdasta, sillä siitä alkoi ennen muinoin joulunvietto. Miten vanhoja jouluperinteitä voisi soveltaa nykyiseen elämänrytmiin?

Jouluvalmistelut virittävät joulunviettoon

Ennen muinoin joulun merkitys oli ihmisille hyvin erilainen kuin nykyisin. Joulu oli hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa, jolloin ladattiin akkuja. Joulunaika nimenomaan poisti stressiä ja kiirettä. Ruoka oli tehty valmiiksi ja pyykit pesty, sillä kaikenlainen työnteko oli pahasta. Kiireetön joulu saisi nytkin olla tavoitteena. Tavarakeskeiseen, kaupalliseen jouluun tottuneina meidän kannattaisi mennä ajassa taaksepäin ja löytää entisaikojen tunnelma. Kiireettömän tunnelman luomiseen jouluvalmistelut siivouksineen liittyvät ihan keskeisesti.

Miten joulusiivous auttaa joulutunnelman luomisessa?

Joulusiivous on kuulunut olennaisena osana suomalaiseen jouluun. Jo Seitsemän Veljestä kirjassa veljekset lakaisivat pirtin lattian ja kantoiva puhtaat oljet tilalle.

Joulusiivous kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tärkeää ei ole se, että kaikki pinnat kiiltävät jouluna. Sinun ei tarvitse käydä koko kotia puunaten läpi. Joulusiivouksessa kyse on vain jouluun virittäytymisestä. Joulusiivouksen olennainen anti on nimittäin sen terapeuttisessa vaikutuksessa. Siivous itsessään on hyvin terapeuttista. Sen huomaa jo siivottuaan yhden sotkuisen kaapin tai laatikon. Siivottu koti ikään kuin järjestelee asiat päässämme uudelleen. Uuteen vuoteen on helpompi astua silloin kun vanhat sotkut ovat selvitetty.

Mistä aloitan joulusiivouksen

joulusiivous
Kuva Angelina Ho. Pixabaystä

Joulu on hyvän mielen ja lähimmäisten huomioimisen aikaa. Siksi kannattaakin joulusiivous aloittaa vanhojen, tarpeettomien tavaroiden karsimisella. Jos et jaksa etkä ehdi myydä tavaraa pois kirppiksillä voit lahjoittaa ne vaikkapa kierrätyskeskukseen. Useinkaan kirppistavarasta ei saa kovinkaan paljon rahaa, vaikka se olisi kuinka hyvälaatuista. Aikaa sen sijaan kuluu kirppiksillä ihan mahdottomasti. Lahjoituksesi tuo varmasti iloa monelle varattomalle perheelle. Varsinkin lapsille jää upea muisto lähimmäisten auttamisesta. Lapsille konkretisoituu joulun tärkein sanoma; hyvän mielen tuottaminen ja myötätunto kanssaihmisiä kohtaan. Siksi lapset kannattaa ottaa mukaan karsimaan tarpeetonta tavaraa. Kokemukseni mukaan heidät saa luopumaan helposti liioista leluistaan, jos ne menevät hyvän tarkoitukseen.

Älä koskaan laita keräyksiin rikkinäisiä vaatteita tai rikkinäisiä leluja. Niistä ei ole iloa kenellekään.

Pintojen puhdistaminen

Viikkosiivouksen yhteydessä ei useinkaan käydä läpi kaikkia pintoja. Joulusiivouksessa voi painottaa enemmin sellaisiin kohteisiin, jotka jäävät huomiotta arkena. Ovet, ikkunalaudat. kaapistot, koriste-esineet ja pölyiset kukkaruukut ovat kohteita, joita juuri joulusiivouksessa kannattaa huoltaa. Taas kannattaa muistaa, että tarkoitus ei ole otsa hiessä puunata vaan virittäytyä joulun tunnelmaan. Kevyt pyyhkiminen nihkeällä siivouspyyhkeellä riittää usein.  Samalla kun käy pintoja läpi tulee huomanneeksi lisää turhia esineitä, jotka voi poistaa hyllyiltä.

Kaapit ja laatikot

Siivoan itse aika ajoin kaappeja ja laatikoita. Niihin kertyy paljon turhaa ihan huomaamatta. Joulusiivouksen yhteydessä käyn yleensä vaatekaapin läpi ja kerään pois kaikki turhat vaatteet.

Keittiön siivous joulun alla on ajan hukkaa

Keittiön siivous kannattaa jättää ihan loppumetreille, jos sinnekään. Jos olet aikeissa valmistaa jouluruuat itse, tarvitset keittiötä vielä monta kertaa joulukuun aikana. Joulusiivouksessa en ole koskaan panostanut keittiön siivoukseen. Keittiö on hyvin keskeinen paikka jouluna. Keittiö ei tahdo pysyä kovinkaan hyvässä kuosissa vaikka kuinka sitä puunaisit. Siivoa keittiö kunnolla vasta joulun jälkeen.

Eteinen on erittäin tärkeä paikka jouluna

joulusiivous
Kuva Annette Meyer Pixabaystä

Oletko huomannut, kuinka tärkeä paikka eteinen on jouluna. Eteisessä otetaan vastaan jouluvieraat.  Naapurin täti tuo kukkia, lasten kavereiden vanhemmat piipahtavat pikaisesti toivottamassa hyvät joulut, sukulaiset käyvät vaihtamassa lahjat ja tietysti joulupukki tavataan perinteisesti eteisessä.

Vaikka naapurisi tulisi vain piipahtamaan tuodakseen joulukukan, voitte viettää siellä pitkänkin aikaa rupatellen. Siksi eteiseen kannattaa panostaa jouluna. Eteinen kannattaakin siivota kunnolla. Raivaa kaikki tilaa vievät tavarat pois eteisestä. Pyyhi kaappien ovet, kynnykset, ulko-ovi karmeineen, peililasit ja vaihda vaikka puhdas matto lattialle.

Jouluna eteisen on tuoksuttava hyvälle. Puhdas ja raikas tuoksu syntyy siitä, että peset kaikki pinnat hyvin. Kengät voi raikastaa vaikkapa suihkauttamalla niihin tuoksuvaa pyykkietikkaa tai ihan tavallista etikkaa. Tuoksuva pyykkietikka toimii hyvin myös kynnysmaton raikastajana.

Hyvän tuoksun eteiseen saa joulukukista. Joulutähti ei ole sopiva eteisen kukka sillä se ei pidä valosta eikä myöskään tuoksu.

Eteiseen voi myös raivata vapaaksi laskutilaa. Joulun aluspäivinä voit asetella saataville joulupipareita, konvehteja, glögiä tai muuta tarjottavaa yllätysvieraille. Eteisessä rupatellaan usein pitkiäkin toveja, kun ei tohdita tulla peremmälle. Siksi eteisen siivous on ihan olennainen osa joulusiivousta.

Älä unohda raivata kuistia

Jos asustelet rivi- tai omakotitalossa älä unohda siistiä kuistia. Raivaa tarpeettomat tavarat kuistilta ja koristele ovensuu jouluvaloilla. Kutsuvasti valaistu kuisti saa vierailijat ja oman väen joulutuulelle.

Älä koristele kuistia elävällä tulella kuten kynttilälyhdyillä ellei sinulla ole aikaa valvoa niiden palamista. Kynttilät ja ulkoroihut pitää sammuttaa heti kun poistut kuistilta.

Sauna on joulun yksi kohokohta

jouluruusu
Kuva Uschi Dugulin Pixabaystä

Jos saunasi kaipaa perusteellista puunausta, kiireinen joulunalusaika ei ole se kaikkein sopivin siihen puuhaan. Vaikka joulusauna on tärkeä juttu, riittää että peset lauteet mäntysuopavedellä ja huuhtelet ne hyvin. Mäntysuovassa on mäntyöljyä, joka tappaa bakteereja. Se on paras aine käsittelemättömälle puulle.

Varaa joulusaunaan kaikille puhtaat pyyhkeet ja laudeliinat. Puhtaat tekstiilit luovat tunnun, että olet kovastikin puunannut saunaa.

Alla on kaikki muut tähän yhteispostaukseen kuuluvat blogit

Käy lukemassa hyvän mielen joulupostaukset. Niiden avulla on helppo virittäytyä aitoon, kiireettömään joulutunnelmaan.

Oletko sinä jo aloittanut joulusiivoukset?

Ota osaa keskusteluun

10 kommenttia

 1. Itse olen aina hysteerisesti jynssännyt keittiön ennen ja jälkeen joulun, koska ajattelemattomuus. Kiitos sinun vinkin, homma muuttuu tänä vuonna 😉 Mikroaaltouuni menee tänään vaihtoon, olkoon sen alta ja takaa puhdistus se keittiön suursiivous tänä vuonna. Kiitos !

  1. Hei Taru
   Kiitos että luit juttuni.
   Itsekin olen opetellut tuon keittiön siivouksen kantapään kautta. Joulun jälkeen on aikaa hinkata uunia ja liettä puhtaaksi. Pitääpä laittaa tänne sitten uuninpesuvinkkejä.
   Outi

 2. Ihana kirjoitus. Itselleni on tärkeää aloittaa joulu keittiön siivoamisella, samalla tulee tarkastettua kaapit ja listattua mitä kaikkea tarvitsee hankkia jouluruokia varten.

  Toiseksi tärkein olisi saunan siivous. Tällä hetkellä meillä ei ole omaa saunaa, joten sen suhteen pääsemme nyt helpolla 🙂

  1. Hei Satu
   Kiitos kehuista!
   Joo, tuo kaappien tarkastus on hyvä idea. Kaikki korppujauhot ja sellaiset tuppaa muuten unohtumaan. Jouluruokiin kun tulee usein sellaisia ainesosia mitä muuten harvoin tarvitsee. Näissä joulublogeissa oli niin ihania ohjeita että pakko taas on kokeilla uusia herkkuja.
   T Outi

 3. Ihana postaus! Joulusiivous on ihan kiva traditio ja kun sen touteuttaa kepein mielin kuten olet kuvannut, se on palkitsevaa. Joulu saa tulla puhtaaseen kotiin ja koristelutkin näyttävät kauneimmilta, kun alustana on puhdas koti ja taustana tavaravyörytön kanvaasi 😉

  Itse kuulun siihen kastiin, jolle siivoaminen on nimenomaan terapeuttista. Ei siivoaminen aina ole kivaa, mutta pääsääntöisesti kuitenkin on. Tällä viikolla juuri jouduimme rymsteeraamaan makuuhuoneen uuteen järjestykseen ja se tarjosi pakollisen mahdollisuuden käydä vaatekaappi läpi. Isoa vanhaa täyspuista kaappia kun kuormineen ei ihan tuosta noin vaan siirrellä. Kummasti keveni se kaappiin palautettu kuorma, kun lumppuosastolle siirrettiin vaatteita, joiden aika on jo ollut täysi.

  Mukavaa joulun odotusta sinne 🙂

  1. Hei Johanna
   Kiva että sinäkin olet ymmärtänyt siivouksen terapeuttisen luonteen. Varsinkin joulun alla kun hermot alkaa kiristymään, on hyvä rentoutua vaikkapa siivoamalla jokin pieni nurkka.
   Hyvää joulun odotusta myös sinne Jovelaan!
   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.