Seinäpinnat ovat lattioiden ohella kotimme suurimpia pintoja. Seinät likaantuvat asumisesta ja elämisestä kuten lattiatkin. Seinissä oleva lika on kuitenkin suureksi osaksi erilaista kuin lattioiden lika. Siksi seinien puhdistaminen on eri juttu kuin lattian puhdistus. Seinäpinnat kannattaa puhdistaa huolellisesti aina tarvittaessa. Kun puhdistat seinät oikein, niihin ei jää viiruja ja raitoja eikä myöskään maalipinta himmene.

seinan-pesu
Kuva Paweł Czerwiński on Unsplash

Miksi seinät kannattaa puhdistaa?

Seiniin kertyy pölyä ja nokea ihan samalla tavoin kuin lattioillekin. Hyvin hienojakoinen pöly sekä varsinkin ilman epäpuhtaudet jäävät seinäpinnoille ohueksi kerrokseksi. Usein seinät maalataan heti kun ne vaikuttavat likaisilta. Tämä tietysti saa seinän näyttämään kuin uudelta. On kuitenkin ympäristöystävällisempää puhdistaa seinä imuroimalla ja pesemällä. Maalaus on se vihoviimeinen vaihtoehto seinän uudistamisessa.

Kun peset seinän, huomaat heti, miten huoneilma raikastuu. Seinän pesussa ei mene kuin hetki aikaa ja se tuo niin paljon lisää viihtyvyyttä kotiin. Kannattaa siis kokeilla raikastaa koti pesemällä seinät.

Kaikkein yleisimmin pestään tietysti kylppärin ja saunan seinät. Me emme nyt puhu pesutilojen siivouksesta. Se on hieman eri aihe ja vaatii eri toimenpiteet. Pesusta hyötyviä seiniä löytyy eteisestä, jossa on kuraroiskeita. Myös keittiön seinät raikastuvat huomattavasti pesusta. Usein keittiön seinissä on ruokaroiskeita. Vaikka liesituuletin on tehokas niin seinissä saattaa olla ohut rasvainen kalvo joka kerää pölyä. Lastenhuoneessa seinistä voi löytyä vahaliitua ja sormenjälkiä. Siksi ne onkin hyvä puhdistaa välillä.

Millä tavalla pinnoitettuja seiniä kannattaa puhdistaa?

Tavallisin puhdistettava seinäpinta on maalattu seinä. Maalattu seinä kestää jonkin verran kosteutta (ei tapetin päälle maalattu). Tavallinen sisämaali on vesiohenteinen. Siksi veden käyttö pitää minimoida. Maali kuluu helposti pois, jos sitä hankaa usein.

Myös vahapinnoitetut, marmoripinnoitetut ja muut sileät, pinnoitetut seinät voi pestä ihan reippaasti vedellä. Pinnoitettu maalipinta kestää usein paremmin vettä kuin pelkkä vesiohenteisella sisämaalillamaalattu pinta.

Puuseinää ja hirsiseinääkin voi puhdistaa. Puu kestää oikein hyvin kevyttä pyyhkimistä. Yleensä puussa on päällä himmeä lakka, joka estää kosteuden imeytymisen pintaan.

Älä yritä puhdistaa vedellä seuraavia seinäpintoja

seina
Kuva Jesse Bowser on Unsplash
 • Kaikki röpelöiset pinnoitteet seinillä ovat ongelmallisia. Pestessä lika kertyy koloihin ja seinä jää helposti laikulliseksi. Monet pinnoitteet imevät puoleensa kosteutta ja saattavat helposti lohkeilla.
 • Tapetoidut seinäpinnat kannattaa jättää pesemättä. Kaikki tekstiilitapetit ja paperitapetit kärsivät pesusta. Joissakin tapettilaaduissa saattaa olla hyvin ohut muovikalvo päällä. Kalvon tarkoitus on tehdä tapetista kevyttä pyyhkimistä kestävä, ei pestävä.
 • Jos seinälläsi on maalipinta, joka on maalattu tapetin päälle, älä koskaan pese tällaista pintaa. Tapetti imee kosteuden maalin lävitse ja alkaa kupruilla. Maalatulle tapetille sopii vain kuivalla pölyjen pyyhkiminen.
 • Muuratut tiiliseinät sekä huokoiset tiiliseinäelementit eivät hyödy vesipesusta. Tiili on huokoinen materiaali, joka imee likaveden sisäänsä. Pesun jälkeen tiiliseinä on yleensä nuhjuisempi kuin ennen pesua. Tiiliseinän puhdistaminen kannattaakin jättää ammattilaisille. Heillä on välineet, jolla vesi imetään pois seinästä.

Jos sinun seinäsi on pinnoitettu hyvin erikoisella materiaalilla, kysy puhdistusohjeet pinnoitteen myyjältä tai valmistajalta.

Miten puhdistan maalatun seinäpinnan?

Raivaa ensin seinä ja seinän edusta vapaaksi kaikista huonekaluista, matoista ja muista esineistä. Siirrä pois etenkin kaikki sähkölaitteet.

Maalatun seinäpinnan puhdistus kannattaa aloittaa seinän imuroinnilla tai pyyhkimisellä kuivalla liinalla. Itse suosin siivousliinaa. Kuivalla siivousliinalla pyyhkiessä voi käyttää mukana hieman hankaustakin. Näin pöly irtoaa paremmin.

Seuraavaksi kannattaa puhdistaa täsmänä ne paikat, joissa on selkeitä tahroja. Sellaisia ovat yleensä valokatkaisijoiden ympäristö ja sänkyjen ja sohvien takan olevat alueet. Tahranpoistoon kannattaa käyttää aikaa.

Samalla kannattaa puhdistaa ilmastointiputkien venttiilit, jos niitä on seinällä. Ne ovat usein hyvin pölyisiä ja likaisia. Ilmastointiventtiilien pesuun käytän yleensä kätevää hapanta siivoussuihketta kuten suomalaista Candle Light Storyn siivoussuihketta. Voit myös puhdistaa ilmastointiventtiilin pelkällä veden ja etikan seoksella.

Yleensä seinissä olevat tahrat ovat ruoka- tai kuraroiskeita. Ne lähtevät normaalilla yleispesuaineella tai pelkällä vedellä.

Öljyliiduilla piirrettyjä jälkiä voi yrittää poistaa rasvaa poistavilla aineilla. Sellaisia ovat esimerkiksi siivoussaippua ja astianpesuaineet. Lasten tussipiirustukset eivät valitettavasti irtoa maalatusta seinästä.

Minkä pesuaineen valitsen seinän pesuun?

Seinän pesussa on erittäin tärkeää valita oikea pesuaine. Maalipinta ei kestä emäksiä. Siivoussaippua on usein liian emäksinen. Jos sitä annostelee vain hyvin vähän, sen pesuteho on olematon. Tarvitset maalatun seinän pesuun neutraalin tai happaman pesuaineen, jossa on runsaasti tensidejä. Tällaisia pesuaineita löytyy paljon mutta niitä ei markkinoida kodin siivoukseen vaan astioiden käsinpesuun. Yleisesti kaikki käsitiskiaineet ovat neutraaleja. On olemassa myös hyvin happamia käsitiskiaineita kuten tämä Sodasanin tuote. Sodasanin käsitiskiaineen pH on 4,0-4,2 eli hyvin hapan. Tämä tarkoittaa laimentamattoman käsitiskiaineen happamuutta. Kun annostelet ainetta veteen, valmiin käyttöliuoksen pH on hyvin paljon korkeampi.

Minimoi veden käyttö seinäpintojen pesussa

seinan-puhdistus
Kuva Artemis Faul on Unsplash

Mikään seinäpinta ei kestä vedellä läträämistä. Sinun pitää siis minimoida veden käyttö. Valitse seinäpinnan pesuun aina imukykyinen siivouspyyhe, jonka voit kiertää nihkeäksi. Nihkeä tarkoittaa sellaista kangasta, josta ei enää tipu lainkaan vettä. puuvillaisen siivouspyyhkeen saat kuivaksi helposti. Siitä ei tipu enää vettä, kun olet vääntänyt sen kuivaksi. Tekokuituiset kankaat tippuvat vettä koko ajan, vaikka kuinka niitä vääntelisit. Paras materiaali on mielestäni puuvillatrikoo eli käytetty teepaita. Harja tai sieni jäävät liian koosteiksi. Siksi ne eivät ole suositeltavia.

Voit myös käyttää apuna pitkävartisia välineitä, johon saat kiinnitettyä siivousliinan.

Liika vesi imeytyy seinän pintaan ja rakenteisiin. Pintaan imeytynyt vesi saattaa alkaa irrottamaan maalipintaa. Liiallinen veden käyttö voi myös aiheuttaa kosteusvaurioita ja jopa hometta.

Noudata seinän pesussa seuraavaa järjestystä

puhdas-seina
Kuva Andrew Sharp on Unsplash

Seinän pesu aloitetaan aina alhaalta ylös. Huuhtelu puolestaan suoritetaan ylhäältä alas. Näin seinän maalipintaan ei jää raitoja.

 • Pese aina koko seinä sen sijaan että puhdistat vain yhtä, likaantunutta kohtaa. Näin seinäpinta pysyy kauttaaltaan saman sävyisenä.
 • Aloita seinän pesu aina alhaalta edeten kattoa kohti. Jos aloitat seinän pesun ylhäältä alkaa likavesi valumaan seinää pitkin alas ja jättää helposti ikävät raidat maalipintaan. Voit myös kostuttaa seinäpinnan ensin pelkällä vedellä alhaalta ylöspäin. Suorita pesu kuitenkin myös alhaalta ylöspäin.
 • Käsittele aina kerrallaan vain sellainen osio lattiasta kattoon, jonka voit yhdellä kädellä pyyhkien hallita. Näin pesuvesi ei pääse kuivumaan seinän pintaan.
 • Pesun jälkeen huuhtele seinä ylhäältä alaspäin. Näin pesuainepitoinen vesi ei pääse valumaan jo huuhdellulle, puhtaalle pinnalle.
 • Lopuksi kuivata pinta puhtaalla, imukykyisellä siivousliinalla.

Oletko sinä ajatellut pestä kotisi seiniä jouluksi?

Lue myös artikkelini lattian tuplapuhdistuksesta täältä!

Ota osaa keskusteluun

8 kommenttia

 1. Hei,
  Kiitos kattavista ohjeista.
  Yritän valita oikeaa pesuainetta maalatun seinän puhdistukseen. Kirjoitat siitä näin ”Tarvitset maalatun seinän pesuun neutraalin tai happaman pesuaineen, jossa on runsaasti tensidejä. Tällaisia pesuaineita löytyy paljon mutta niitä ei markkinoida kodin siivoukseen vaan astioiden käsinpesuun. ”
  Käsitiskiaineiden klassikko Fairyn ph on kuitenkin 9 eli emäksinen. Laimeneeko se kuitenkin tarpeeksi veteen sekoitettuna, jotta sitä voisi käyttää?

  1. Hei Tiina
   Ihan oikein huomasit, astianpesuaine on yksi parhaista ja monikäyttöisimmistä aineista. Aikoinani minulla oli vain pullo astianpesuainetta kotona. Se sai kelvata kaikkeen pesemiseen.
   Minulla ei nyt ole Fairya että voisin tarkistaa. Käyttöliuoksen pH on eri kuin tuotteen pH. Uskoakseni pH 9 on tuotteen pH ilman vettä. Koska tarvitset Fairya vain muutaman tipan pesuveteen, ei veden pH voi olla liian korkea seinän pesuun.
   Toivottavasti saat seinän puhtaaksi.
   Terveisin Outi

   1. Hei voisiko vastata minun kysymyksiä kun minulla on testi huomenna
    T.Sasha

  1. Hei Seija
   Kaikkiin maalattuihin seinäpintoihin kannattaa käyttää pesuainetta jonka pH on 7 eli neutraali. Maalattu pinta kärsii emäksisestä pesuaineesta. Pesuaine on emäksinen jos sen pH on korkeampi kuin 7. Itse usein käytän seinänpesuun tipan astianpesuainetta. Astianpesuaineen pH on yleensä 7.

   Terveisin Outi

 2. Hei! Meillä on tuntohieno-käsitelty karheapintainen seinä takkahuoneessa. Puun poltto on tuonut nokea pintaan.

  Kuinka poistaa tämä
  lievä nokipöly karhealta pinnalta?

  1. Hei Karita!
   Tunto Hieno pinta puhdistetaan imuroimalla ja/tai harjaamalla. Vettä ei pidä käyttää lainkaan.
   Noki on aika hankala puhdistettava muutenkin sillä se on hienojakoista ja menee syvälle huokoiseen pinnoitteeseen. Noki lähtee pinnoilta parhaiten kuivana. Kaikki nokitahrat kannattaa ensin harjata ja kuivapuhdistaa niin tarkkaan kuin vain voi.

   Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Voit kysyä lisää ohjeita vaikkapa pintakäsittelyaineen valmistajalta.

   Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.