Tuplapuhdistus on tuttu termi monelle kosmetiikasta ja ihonhoidosta. Kun käytetään kahta eri puhdistusmenetelmää peräkkäin, saadaan parempi lopputulos. Toisin kuin yleeensä luullaan, voimakkailla kemikaaleilla ei välttämättä saa parempaa lopputulosta. Kyse on tekniikasta. Nyt haluat varmasti kuulla, mikä on lattian tuplapuhdistus? Siivouksessakin voi kokeilla yhtäaikaisesti kahta eri puhdistusmenetelmää. Kerron seuraavaksi sinulle, miten homma toimii.

Vältä synteettisiä kemikaaleja kotona

lattian-pesu
Photo by LeeAnn Cline on Unsplash

Lattioiden pesu mielletään usein erityisen vastenmieliseksi puuhaksi. Siksi yleensä siivousvälineisiin ja puhdistusmenetelmiin ei juuri kiinnitetä huomiota. Oletko ajatellut että lattiaa pestessä pesuvesi kuivahtaa lattian pintaan. Siivouksen lopussa pesuvesi saattaa olla melko likaista. Likaisen pesuveden ei ole hyvä antaa kuivua lattialle. Myös pesuvedessä olevat synteettiset kemikaalit kuivuvat ja kerrostuvat lattian pintaan joka käsittelyllä.  Kemikaalit ja lika eivät poistu lattiasta itsestään vaan ne jäävät lattiaan ja mikä pahinta, vetävät uutta likaa ja mikrobeja puoleensa. Latian pesumenetelmiin kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota.

Puhdista lattia perusteellisesti

Seuraavaksi esittelen sinulle uuden tavan pestä lattioita hygieenisesti. Lattian tuplapuhdistus on uusi menetelmä, joka kannattaa opetella.

Lattian tuplapuhdistuksesta luin jokin aika sitten Candle Light Storyn Facebook päivityksestä. Candle Light Story on suomalainen pienyritys, joka valmistaa artesaanitasoisia siivoussaippuoita sekä muita ekologisia siivousaineita ja tietysti tuoksukynttilöitä. En tee Candle Light Storyn kanssa taloudellista yhteistyötä. Haluan kuitenkin kannustaa suomalaisia ekologisia siivousaineita valmistavia yrityksiä. Minusta on hienoa voida luottaa siihen, että tuttu pienyritys valmistaa myrkyttömiä tuotteita.  Suomalaisen työn ja yrittäjyyden tukeminen on myös mielestäni kannatettavaa.

Aitoa siivoussaippuaa löytyy myös ainakin sellaisilta suomalaisilta valmistajilta kuin FiiniNaturally ja Naturette.

Puhdista ensin lattia pölystä

lattian-tuplapuhdistus
Photo by Darren Richardson on Unsplash

Lattian kaksoispuhdistus aloitetaan imuroimalla koko lattia huolellisesti. Itse harvoin käytän imuria. En vain kestä imurin hurinaa. Hoidan päivittäin pölyt ja roskat pois lattioilta pölyliinan avulla. Voit valita oman mieleisesi tavan lattian kuivapuhdistukseen.

Pölyjen ja roskien poisto lattioilta sujuu parhaiten ja nopeiten jos lattialla ei ole paljoakaan tavaraa. Monet ovat luopuneet matoista juuri syystä että matottomuus helpottaa imurointia. Imuri on välttämätön jos sinulla on mattoja. Kaikki minimalismi ja yksinkertaisuus kotona helpottaa aina siivousta.

Lattian tuplapuhdistus; vaihe No1

Imuroidut lattiat pestään ensin vedellä jossa on 2 teelusikallista rastettua siivoussaippuaa/ämpärillinen vettä. Siivoussaippuaa ei kannata käyttää tuhlailevasti sillä se on todella tehokas puhdistusaine. Siivoussaippua soveltuu kaikille lattiapinnoille.

Aito siivoussaippua ei sisällä lainkaan saippuoimatonta rasvaa. Siksi se on hyvin puhdistavaa. Siivoussaippuaa ei saa käyttää iholle lainkaan. Vedä käteesi aina vedenkestävät siivoushanskat. Näin estät käsiesi ihon kuivumisen emäksisissä pesuvesissä.

Olen kirjoittanut saippuoista suositun postauksen täällä. Siivoussaippua on ihan oma tuotteensa. Sitä ei voi korvata muilla saippuoilla.

Valitse sopiva lattianpesin

Voit käyttää lattioiden pesuun haluamaasi pesintä kunhan pesimessä on helposti  vaihdettava siivousliina. Paras siivousliina on sellainen, jonka voi vääntää mahdollisimman kuivaksi sekä pestä koneessa. Lattianpesimissä kannattaa muistaa myös ekologisuus. Itse vältän muovia  sekä mikrokuitua. Mikrokuitu valmistetaan  polyamidista ja polyesteristä jotka ovat synteettisiä polymeerejä eli  yleiskielellä muovia. Mikrokuituiset liinat levittävät kuluessaan runsaasti mikromuovia ympäristöön. Suosi siis aitoa puuvillaa siivousliinoissa.

Lattian tuplapuhdistus; vaihe 1

Tarvitset lattianpesuun No 1

  • Kumikäsineet
  • Pesimen ja siivousliinan
  • Ämpärin
  • Lämpöistä vettä
  • 2 teelusikallista siivoussaippuaa raastettuna

Tee näin:

  • Laske lämmin vesi ämpäriin ja liota siihen erittäin huolellisesti 2 teelusikallista raastettua siivousaippuaa.
  • Pyyhi lattia huolellisesti pesimellä ja siivoussaippuavedellä

Lattian tuplapuhdistus; vaihe 2

lattian-pesu
Photo by Garin Chadwick on Unsplash

Kakkosvaihe tehdään samoilla välineillä. Vaihda kuitenkin siivousliina puhtaaseen. Vesi vaihdetaan tietysti myös.

Lorauta puhtaaseen siivousveteen 2 ruokalusikallista siivousetikkaa tai väkiviinaetikkaa. Siivousetikka on hapan tuote. Se vastaa vaikkapa hiuksien hapanhuuhtelua. Hapanhuuhtelu sopii lattianpesuun neutraloimaan  emäksinen saippua.

Hapan etikkapohjainen huuhtelu tuo lattiaan raikkaan tuoksun. Jos käytät esimerkiksi Candle Light Storyn pyykkietikkaa, voit vielä valita miellyttävän tuoksun tuomaan lisää raikkautta. Voit mainiosti käyttää myös aivan tavallista väkiviinaetikkaa kakkosvaiheen pesuveteen.

Mitkä lattiat voin pestä etikkaisella pesuvedellä?

lattian-pesu
Photo by Thanos Pal on Unsplash

Etikkapohjaiset tuotteet eivät sovellu marmorille eivätkä muille huokoisille, pinnoittamattomille kivimateriaaleille. Etikka imeytyy huokoiseen kiveen. Etikalla on kyky liuottaa kiven mineraaleja ja siten haurastuttaa kiviainesta.Lasitetuille keraamisille laatoille etikka sensijaan sopii, sillä lasitus suojaa kiveä tehokkaasti. Lasitettu lattialaatta vastaa kestävyydeltään mitä tahansa keraamista astiaa.

Laattojen saumat

Laattojen saumoista moni on ollut huolissaan. Ne eivät ole lasitettuja ja ovat yleensä huokoista kivimateraalia. Jos etikkaa lisätään 1-2 ruokalusikallista ämpärilliseen vettä, ei laattojen saumat siitä hätkähdä. Etikkaa on vedessä niin vähän, että se ei juurikaan vaikuta happamuuteen. Olen pessyt vuosikausia laattalattioita etikalla enkä ole huomannut mitään huolestuttavaa. Voit siis huoletta pestä myös laattalattiasi vedellä, jossa on pieni määrä etikkaa. Vältä kuitenkin raakaa, laimentamatonta  etikkaa laattalattioiden siivouksessa.

Moppaa koko lattia seuraavalla tavalla:

  • 1-2 ruokalusikallista väkiviinaetikkaa tai tuoksuvaa pyykkietikkaa
  • Ämpäri ja haaleaa vettä
  • Lattianpesin ja puhdas siivousliina

Tee näin

  • Laske haalea vesi ämpäriin ja mittaa joukkoon 1-2 ruokalusikallista pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa
  • Kastele moppi ja väännä kuivaksi
  • Käy läpi koko lattia huolellisesti
  • Huomaat että lattiasta irtoaa vielä toisellakin pesukerralla likaa. Tämä johtuu siitä että etikka irrottaa lattiasta toisen tyyppistä likaa kuin emäksinen siivoussaippua.

Ja lopuksi; kuivaa lattia vielä puhtaalla liinalla

lattian-pesu
Photo by Steven Ungermann on Unsplash

Nyt lattiasi on puhdas mutta kostea. Käy siis läpi vielä nopeasti koko lattia kuivalla, puhtaalla siivousliinalla. Saat todella puhtaan ja raikkaalta tuoksuvan lattian.

Kun peset lattian tällä kolmivaiheisella metodilla, voit olla varma että lattiasi on puhdas. Lisäksi sinun ei tarvitse lainkaan käyttää synteettisiä pesuaineita eikä voimakkaita, usein myrkyllisiäkin tuotteita. Tämä metodi on hyvä esimerkiksi lapsiperheissä jossa lapset leikkivät paljon lattialla.

Tämä siivousmetodi on todella toimiva. Siksi olenkin niin innoissani kuulemaan miten sinä otit sen käyttöösi omassa kodissasi. Kerro omat kokemuksesi kommenttikenttään!

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Kerroit, ettet käytä mikrokuituliinoja. Itsekin haluaisin välttää niitä, mutta käytössä on kaksi, jotka ajattelin käyttää loppuun. Minua kiinnostaa kovasti millainen siivousliina sinulla on käytössäsi.

    1. Hei Lotta
      Kiitos kommentista ja mielenkiinnosta sivujani kohtaan. Olen itsekin aikaisemmin käyttänyt mikrokuituliinoja siivouksessa. Nyt kun tiedostin tämän mikromuoviongelman olen luopunu niistä kokonaan. Käytän pääasiassa kierrätysmateriaalia siivousliinoina.Tämä tarkoittaa käytännössä vanhoja teepaitoja ja muita puuvillaisia käyttökelvottomia vaatteita ja tekstiilejä. Olen osasta froteepyhkeitä ommellut siistejä, kantattuja liinoja. Teepaidat voi vain leikata sopiviksi ja käyttää kanttaamatta. Käytettyjä tekstiilejä onneksi vielä löytyy varastostani.
      Kirjoitin myös blogiin jutun saksalaisista Redeckerin kuparipesimistä. Niitä on valmistettu moneen tarkoitukseen. Myös mikrokuituliinaa vastaava tuote löytyy heiltä. Redeckerin liinat sopivat lähinnä vaativampaan siivoukseen. Redeckerillä on myös harjoja yms. Olen ollut niihin hyvin tyytyväinen. Tietääkseni Redeckeriä saa myös Suomesta.
      Ystävällisin terveisin Outi

  2. Kiitos vastauksestasi! Mahtava idea kantata vanhoista froteepyyhkeistä pesimiä!

    Mitä mieltä olet Mäntysuovasta esim. viemäröimättömällä mökillä lattioiden pesussa (jos likavesi imeytetään maahan, eikä kulkeudu vesistöön)? Ihmettelen, että Mäntysuopa usein mainitaan ekologisista puhdistusaineista puhuttaessa, vaikka se sisältää kaloille myrkyllistä hartsia. Mäntysuovan ekologisuus lienee siis vanhentunutta tietoa? Voisiko olemassa olevat Mäntysuovat käyttää kotioloissa viemäriverkon ulottuvilla ja hommata mökille siivoussaippuaa? Saadaanko hartsi pois vedenpuhdistuslaitoksilla?

    1. Hei Lotta
      Mäntysuopaa arvostellaan paljon. Minusta mäntysuopaa voi käyttää kunhan sitä ei päästä vesistöihin. Hartsit ovat erityisen vahingollisia vesieliöstölle. Mäntysuovan mikrobeja häätävä vaikutus perustuu nimenomaan mäntyöljyyn ja sen hartseihin. Mäntyöljy on luonnon tuote ja täysin biohajoava kuten muutkin mäntysuovan ainesosat. Joku mäntysuopamerkki on todettu ekologisemmaksi kuin joku toinen. En ota siihen kantaa.
      Mökillä pitää muistaa se että mitään, ei ekosiivousaineitakaan, voi päästää vesistöön. Imeytyskaivot ovat riittävä varotoimi vesistöjen suojelemiseksi.
      Toivottavasti sait apua vastauksestani.
      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *