Glyseriini on aine, jota yleensä ei löydy siivouskaapista. Minulla glyseriini kuuluu perustarvikkeisiin, sillä käytän sitä kotikosmetiikan valmistuksessa. Kosmetiikan raaka-aineena glyseriini on yksi parhaista. Tiesitkö, että glyseriiniä voi käyttää myös siivoukseen ja kodinhoitoon.

Olen esitellyt sinulle aikaisemmin ruokasoodan, etikan sekä viinikiven. Glyseroli on neljäs turvallinen tehoaine ekologiseen siivouskaappiisi. Tässä artikkelissa kerron sinulle mitä glyseroli on. Annan sinulle myös hyödyllisiä vinkkejä, kuinka käyttää glyserolia kodinhoidossa.

glyseroli-siivouksessa
Tämä glyseroli on hankittu Nature by Ampun verkkokaupasta. Säilyvyys on hyvä eli vuoteen 2024.

Mitä on glyseriini?

Kemiallisesti glyseriini eli glyseroli kuuluu alkoholeihin. Etanolia eli varsinaista alkoholia glyseroli ei kuitenkaan sisällä. Se on kirkasta, paksua nestettä, jossa on makea maku. Glyseroli on täysin myrkytöntä. Se on osana kaikissa rasvoissa ja öljyissä. Glyseriini on hyväksytty myös turvalliseksi elintarvikkeiden lisäaineeksi.

Glyserolia saadaan esimerkiksi saippuan valmistuksen sivutuotteena.

Glyseroli voi olla joko eläinperäistä tai kasviperäistä riippuen siitä mistä rasvasta/öljystä glyseroli on peräisin. Usein glyseroli on peräisin palmuöljystä, sillä monet saippuat ovat palmuöljypohjaisia. Jos haluat käyttää vain kasviperäistä glyserolia ja/tai välttää palmuöljyä, varmista myyjältä tuotteen alkuperä.

Miten glyseroli toimii siivouksessa?

Glyseroli on kemiallisesti alkoholi. Etanolin tapaan se on liuotin. Glyserolin liuottavaa ominaisuutta voi käyttää hyödyksi myös siivouksessa.

Glyserolilla on myös antimikrobisia ja antiviraalisia ominaisuuksia. Glyseroli auttaa sinua pitämään pöpöt kurissa kotona. Punainen Risti suosittelee edullista glyserolia haavojen ja palovammojen hoitoon. Glyseroli ei kuitenkaan ole varsinainen desinfiointiaine.

Glyseroli on vesiliukoista. Voit siis sekoittaa sitä kaikkeen missä on vettä.

Glyserolilla on myös kosteutta puoleensa imeviä ominaisuuksia. Tämä ominaisuus tekee glyserolista antistaattisen aineen. Kuiva pinta on usein myös sähköinen ja imee pölyä puoleensa. Jos pinnalla on kosteutta puoleensa imeviä aineita, sähköisyys häviää.

Vaikka glyseroli on vesiliukoista, se toimii hyvin rasvojen kanssa. Onhan glyseroli rasvojen yksi ainesosa. Tämä ominaisuus tekee glyserolista ihan voittamattoman tahranpoistoaineen tietyn tyyppisille tahroille.

Miten käytän glyserolia kodinhoidossa?

Glyserolin hyödyt kodinhoidossa ovat hyvin monipuoliset. Tässä olen maininnut vain muutamia esimerkkejä. Kannattaa myös itse rohkeasti kokeilla glyserolia muissakin kodinhoidollisissa ongelmissa.

Nahan hoito

Glyseroli houkuttelee puoleensa kosteutta. Siksi se on todella hyvä hoitoaine nahalle. Jos olet pessyt nahkahansikkaasi Marseille saippualla, voit pehmentää ne lisäämällä viimeiseen huuhteluveteen hieman glyserolia.

Tervatahrat

Yksi hankalimmista tahroista on terva. Terva sisältää runsaasti hartseja, jotka on todella hankala poistaa kuiduista. Voit kokeilla tervatahroihin glyserolia.

Metallien kiillottaminen

Glyserolilla on korkea viskositeetti eli se on paksua liisteriä. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus metalleja kiillottaessa. Glyseroli vähentää hionta-aineen kitkaa ja estää naarmujen syntymistä. Glyserolia lisätäänkin aina esimerkiksi puhdistuskivi resepteihin. Löydät reseptin itse valmistettavaan puhdistuskiveen täältä.

Kumitiivisteet

Glyserolia voit käyttää kumitiivisteiden hoitoon. Glyseroli säilyttää kumin joustavuuden ja kumitiiviste kestää kauemmin. Olen itse käyttänyt glyserolia tehosekoittimen kumitiivisteen hoitoon.

Voit myös kokeilla glyserolia kumitiivisteisiin, jotka ovat vaarassa jäätyä. Glyserolia käytetään jäätymisen estoon.

Kumisaappaiden hoito

Muutama tippa glyserolia puhdistaa kumijalkineesi uuden veroisiksi. Hankaa glyseroli saappaisiisi pehmeällä rievulla. Älä käytä liikaa glyserolia tähän tarkoitukseen. Glyseroli myös kosteuttaa kumin niin että se ei halkeile.

Sähköisyyden poisto tekstiileistä

Jotkut tekstiilit ovat varsin sähköisiä. Varsinkin ohut luonnonsilkki saattaa liimautua joskus aivan ihon pintaan kiinni. Lisäämällä viimeiseen huuhteluveteen tilkka glyseriiniä, pääset eroon sähköisyydestä. Glyseriinin ominaisuuksiin kuuluu tahmeus. Älä siis liioittele annostuksessa. Liika glyseriini jää kuidun pinnalle ja tekee tahmean kerroksen. vain tilkka riittää.

Glyseriini sopii silkin lisäksi ainakin villalle, puuvillalle, viskoosille ja nylonille.

Puun halkeilun estäminen

Puu halkeilee helposti kuivassa huoneilmassa. Joissain tapauksissa puun halkeilua voidaan estää käsittelemällä puu glyserolilla.

Valmista glyserolista tekstiilien sähköisyyttä ja rypistyvyyttä poistava spray

Glyseriinistä ja akkuvedestä voit valmistaa tehokkaan ja turvallisen antistaattisen suihkeen. Suihke tekee tekstiilistä myös vähemmin rypistyvän. Suihke käy kaikille luonnonkuiduille ja synteettisille kuiduille.

  • Tarvitset 5 desiä vettä ja 1 teelusikallisen glyseriiniä.
  • Kaada vesi ja glyseriini suihkepulloon ja sekoita. Suihke on valmista käyttöön.
  • Suihkuta glyseriini ohuena sumuna vaatteelle. Sähköisyys häviää.
  • Älä käytä liikaa glyseriiniä antistaattiseen suihkeeseen. Muuten tekstiili muuttuu tahmeaksi

Tahranpoistosuihke glyseriinistä

Valmista itse tehokas tahranpoistosuihke glyseriinistä ja astianpesuaineesta. Valitsin tähän mietoa, hajustamatonta ja väritöntä astianpesuainetta. Värillinen, voimakastuoksuinen astianpesuaine ei ole kovin järkevä vaihtoehto tähän tuotteeseen.

  • 5 desiä vettä
  • 0,5 desiä glyserolia
  • 0,5 desiä väritöntä ja hajutonta astianpesuainetta

Mittaa kaikki ainekset suihkepulloon ja sekoita kevyesti. Muista että astianpesuaine vaahtoaa runsaasti. Tämä tahranpoistoaine toimii hyvin kaikkiin värillisiin tahroihin kuten kahvi, tee, mehu, hillo, sinappi jne. Astianpesuaine tekee tästä tahranpoistoaineesta tehokkaan myös rasvatahroihin.

Suihkuta tahranpoistoainetta tahralle ja anna vaikuttaa noin 5 minuuttia tai hieman kauemmin. Heitä vaate sitten koneeseen ja pese normaaliin tapaan.

Saippuakuplat glyseriinistä

Glyseriiniä lisäämällä saat saippuakuplista suurempia ja kestävämpiä. Tämä on tuttu resepti monessa lapsiperheessä.

  • 1 litra vettä
  • 4 ruokalusikallista astianpesuainetta
  • 2,5 ruokalusikallista glyserolia

Sekoita ainekset pullossa ja ala puhaltelemaan saippuakuplia.

Glyseriini on hyvin monipuolinen tuote

glyseroli-kodinhoidossa
Kuva PublicDomainPictures Pixabaystä

Kuten huomaat, glyseriini on hyvin tarpeellinen aine kodissa. Glyseriini on hyvin turvallinen, myrkytön tuote. Se on myös erittäin hyvin säilyvää. Ostin juuri pari pulloa glyseriiniä, jonka parasta ennen päivä on vuonna 2024.  Voit siis huoletta ostaa pullollisen glyseriiniä siivouskaappiisi.

Siivouksen ja kodinhoidon lisäksi voit käyttää glyseriiniä myös kosmetiikassa. Lue lisää glyseriinistä kosmetiikan ainesosana Helenatur blogista.

Mistä Glyseriiniä voi hankkia

Glyseriiniä saa tilattua netistä. Itse hankin oman pulloni Nature by Ampun verkkokaupasta.

Oletko sinä jo tutustunut glyseriiniin?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *