Glyseriini on aine, jota yleensä ei löydy siivouskaapista. Minulla glyseriini kuuluu perustarvikkeisiin, sillä käytän sitä kotikosmetiikan valmistuksessa. Kosmetiikan raaka-aineena glyseriini on yksi parhaista. Tiesitkö, että glyseriiniä voi käyttää myös siivoukseen ja kodinhoitoon.

Kodin turvallisista kemikaaleista olen esitellyt sinulle aikaisemmin ruokasoodan, etikan sekä viinikiven. Glyseriini on neljäs turvallinen kemikaali ekologiseen siivouskaappiisi. Tässä artikkelissa kerron sinulle mitä glyseriini on. Annan sinulle myös hyödyllisiä vinkkejä, kuinka käyttää glyseriiniä kodinhoidossa.

glyseroli-siivouksessa
Tämä glyseroli on hankittu Nature by Ampun verkkokaupasta. Säilyvyys on hyvä eli vuoteen 2024.

Mitä on glyseriini?

Kemiallisesti glyseriini eli glyseroli kuuluu kemiallisesti alkoholeihin. Etanolia eli varsinaista alkoholia glyseriini ei kuitenkaan sisällä. Glyseriini on kirkasta, paksua nestettä, jossa on makea maku. Glyseriini on täysin myrkytöntä. Se on osana kaikissa rasvoissa ja öljyissä. Glyseriini on hyväksytty myös turvalliseksi elintarvikkeiden lisäaineeksi.

Glyseriiniä saadaan esimerkiksi saippuan valmistuksen sivutuotteena.

Glyseriini voi olla joko eläinperäistä tai kasviperäistä riippuen siitä mistä rasvasta/öljystä glyseriini on peräisin. Usein glyseriini on peräisin palmuöljystä, sillä monet saippuat ovat palmuöljypohjaisia. Jos haluat käyttää vain kasviperäistä glyseriiniä ja/tai välttää palmuöljyä, varmista myyjältä tuotteen alkuperä.

Miten glyseriini toimii siivouksessa?

Glyseriini toimii kodinhoidossa monin eri tavoin. Siksi glyseriini onkin niin monipuolinen kemikaali.

Liuottava vaikutus

Etanolin ja muiden alkoholien tapaan glyseriini toimii liuottimena. Glyseriinin liuottavaa ominaisuutta voi käyttää hyödyksi myös siivouksessa.

Antimikrobinen vaikutus

Glyseriinillä on myös antimikrobisia ja antiviraalisia ominaisuuksia. Glyseriini auttaa sinua pitämään pöpöt kurissa kotona. Punainen Risti suosittelee edullista glyseriiniä haavojen ja palovammojen hoitoon. Glyseriini ei kuitenkaan ole varsinainen desinfiointiaine.

Kosteutta puoleensa imevä vaikutus

Glyseriinillä on kosteutta puoleensa imeviä ominaisuuksia. Tämä ominaisuus tekee glyseriinistä antistaattisen aineen. Kuiva pinta on usein myös sähköinen ja imee pölyä puoleensa. Jos pinnalla on kosteutta puoleensa imeviä aineita, sähköisyys häviää.

Rasvoja irrottava vaikutus

Glyseriini on vesiliukoista. Voit sekoittaa sitä kaikkeen, missä on vettä. Vaikka glyseriini on vesiliukoista, se toimii hyvin rasvojen kanssa. Onhan glyseriini rasvojen yksi ainesosa. Tämä ominaisuus tekee glyseriinistä voittamattoman tahranpoistoaineen tietyn tyyppisille tahroille.

Miten käytän glyseriiniä kodinhoidossa?

Glyseriinin hyödyt kodinhoidossa ovat hyvin monipuoliset. Tässä artikkelissa otan esille vain muutamia esimerkkejä. Kannattaa myös itse rohkeasti kokeilla glyseriiniä muissakin kodinhoidollisissa ongelmissa.

Nahan hoito

Glyseriini houkuttelee puoleensa kosteutta. Siksi se on todella hyvä hoitoaine nahalle. Nahka menee pilalle jos se kuivuu korpuksi. Jos olet pessyt nahkahansikkaasi Marseille saippualla, voit pehmentää ne lisäämällä viimeiseen huuhteluveteen hieman glyseriiniä. Ohjeen nahkahansikkaiden pesuun löydät täältä: Nahkakäsineiden pesu

Tervatahrat

Yksi hankalimmista tahroista on terva. Terva sisältää runsaasti hartseja, jotka on todella hankala poistaa kuiduista. Voit kokeilla tervatahroihin glyseriiniä.

Metallien kiillottaminen

Glyseriinillä on korkea viskositeetti eli se on paksua liisteriä. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus metalleja kiillottaessa. Glyseriini vähentää hionta-aineen kitkaa ja estää naarmujen syntymistä. Glyseriiniä lisätäänkin aina esimerkiksi puhdistuskiviresepteihin. Löydät reseptin itse valmistettavaan puhdistuskiveen täältä; Tiedätkö, mikä on puhdistuskivi?

Kumitiivisteet

Glyseriiniä voit käyttää kumitiivisteiden hoitoon. Glyseriini säilyttää kumin joustavuuden. Näin tiiviste kestää kauemmin. Olen itse käyttänyt glyseriiniä tehosekoittimen kumitiivisteen hoitoon. Glyseriini on täysin myrkytöntä joten voit huoletta käyttää sitä kodinkoneissa.

Voit myös kokeilla glyseriiniä kumitiivisteisiin, jotka ovat vaarassa jäätyä. Glyseriiniä käytetään myös jäätymisen estoon.

Kumisaappaiden hoito

Muutama tippa glyseriiniä puhdistaa kumijalkineesi uuden veroisiksi. Hankaa glyseriini saappaisiisi pehmeällä rievulla. Älä käytä liikaa glyseriiniä tähän tarkoitukseen. Glyseriini myös kosteuttaa kumin niin, että se ei halkeile.

Sähköisyyden poisto tekstiileistä

Jotkut tekstiilit ovat varsin sähköisiä. Varsinkin ohut luonnonsilkki saattaa liimautua joskus aivan ihon pintaan kiinni. Lisäämällä viimeiseen huuhteluveteen etikan lisäksi tilkan glyseriiniä, pääset eroon sähköisyydestä. Glyseriinin ominaisuuksiin kuuluu tahmeus. Älä siis liioittele annostuksessa. Liika glyseriini jää kuidun pinnalle ja tekee tahmean kerroksen. Vain pieni tilkka riittää.

Glyseriini sopii silkin lisäksi ainakin villalle, puuvillalle, viskoosille ja nylonille. Voit kokeilla glyseriiniä myös sähköisille urheiluvaatteille.

Puun halkeilun estäminen

Puu halkeilee helposti kuivassa huoneilmassa. Joissain tapauksissa puun halkeilua voidaan estää käsittelemällä puu glyseriinillä.

Valmista glyseriinistä tekstiilien sähköisyyttä ja rypistyvyyttä poistava suihke

Glyseriinistä ja akkuvedestä (tislatusta vedestä) voit valmistaa tehokkaan ja turvallisen antistaattisen suihkeen. Suihke tekee tekstiileistä myös vähemmän rypistyvän. Suihke käy kaikille luonnonkuiduille ja synteettisille kuiduille.

  • Tarvitset 5 desiä akkuvettä ja 1 teelusikallisen glyseriiniä.
  • Kaada vesi ja glyseriini suihkepulloon ja ravista. Suihke on valmista käyttöön.
  • Suihkuta glyseriiniseos ohuena sumuna vaatteelle. Sähköisyys häviää.
  • Älä käytä liikaa glyseriiniä antistaattiseen suihkeeseen. Muuten tekstiili muuttuu tahmeaksi

Tahranpoistosuihke glyseriinistä

Valmista itse tehokas tahranpoistosuihke glyseriinistä ja astianpesuaineesta. Valitsin tähän mietoa, hajustamatonta ja väritöntä astianpesuainetta. Värillinen, voimakastuoksuinen astianpesuaine ei ole kovin järkevä vaihtoehto tahrojen poistoon.

  • 5 desiä vettä
  • 0,5 desiä glyseriiniä
  • 0,5 desiä väritöntä ja hajutonta astianpesuainetta

Mittaa kaikki ainekset suihkepulloon ja sekoita kevyesti. Muista, että astianpesuaine vaahtoaa runsaasti. Tämä tahranpoistoaine toimii hyvin kaikkiin värillisiin tahroihin kuten kahvi, tee, mehu, hillo, sinappi jne. Astianpesuaine tekee tästä tahranpoistoaineesta tehokkaan myös rasvatahroihin.

Suihkuta tahranpoistoainetta tahralle ja anna vaikuttaa noin 5 minuuttia tai hieman kauemmin. Heitä vaate sitten koneeseen ja pese normaaliin tapaan.

Saippuakuplat glyseriinistä

Glyseriiniä lisäämällä saat saippuakuplista suurempia ja kestävämpiä. Tämä on tuttu resepti monessa lapsiperheessä.

  • 1 litra vettä
  • 4 ruokalusikallista astianpesuainetta
  • 2,5 ruokalusikallista glyseriiniä

Sekoita ainekset pullossa ja ala puhaltelemaan saippuakuplia.

Glyseriini on hyvin monipuolinen tuote

glyseroli-kodinhoidossa
Kuva PublicDomainPictures Pixabaystä

Kuten huomaat, glyseriini on hyvin tarpeellinen aine kodissa. Glyseriini on hyvin turvallinen, myrkytön tuote. Se on myös erittäin hyvin säilyvää. Ostin juuri pari pulloa glyseriiniä, jonka parasta ennen päivä on vuonna 2024.  Voit siis huoletta ostaa pullollisen glyseriiniä siivouskaappiisi.

Siivouksen ja kodinhoidon lisäksi voit käyttää glyseriiniä myös kosmetiikassa. Lue lisää glyseriinistä kosmetiikan ainesosana Helenatur blogista.

Mistä Glyseriiniä voi hankkia?

Glyseriiniä saa tilattua kätevimmin kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista. Itse hankin oman pulloni Nature by Ampun verkkokaupasta.

Oletko sinä jo tutustunut glyseriiniin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *