Käsineet ovat vielä jonkin aikaa todella tarpeelliset. Ilmat lämpenevät pikkuhiljaa mutta aamuisin ja iltaisin voi on vielä viileää. Käsiä kannatta suojata kylmyydeltä. Hyvät käsineet estävät käsiä kuivumasta ja pitävät ihon pehmeänä. Puuvillaiset ja villaiset käsineet saa helposti puhtaaksi jopa pesukoneohjelmalla. Nahkakäsineiden pesu ei onnistu koneessa. Nahkaisten käsineiden pesu ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä. Kerron sinulle, miten saat vanhoista, nuutuneista nahkasormikkaistasi taas raikkaat ja puhtaat.

nahkakasineiden-pesu
Nahkaisia käsineitä on todella monenlaisia. Pesusta hyötyy eniten sileää nahkaa olevat, kuluneet käsineet. Hyväkuntoisia käsineitä ei kannata pestä.

Sormikkaat likaantuvat herkästi

Sormikkaat ovat kuin käsien iho. Ne likaantuvat herkästi. Mitä huokoisempi on materiaali, sitä enemmin se imee likaa puoleensa. Mokkanahkaiset käsineet ovat kaikkein herkimpiä likaantumaan. Mokkanahkaiset käsineet ovat myös vaikeat puhdistaa. Siksi tässä jutussa käsittelen vain nappanahkaisten käsineiden pesua. Sileät, nappanahkaiset käsineet eivät ime likaa puoleensa samalla tavoin. Sileä pinta hylkii likaa. Jos pinta on päässyt kulahtamaan käytössä, nappanahkakin likaantuu hetkessä.

Nappanahkaiset käsineet kannattaa puhdistaa perusteellisesti vain, jos on ihan pakko

Nappanahka on yleensä värjättyä nahkaa. Nahan pinnalla on tiivis nahkaväri joka omalta osaltaan estää likaantumista. Kun pesemme käsineet, tämä kerros voi hieman kärsiä. Siksi nappanahkaisia käsineitä ei kannata pestä kuin ihan viime hädässä. Pesu ei todellakaan tee niistä kuin uusia. Nappanahka kuitenkin kestää yllättävänkin hyvin pesua. Jos aikeissasi on heittää sormikkaat roskiin, mieti vielä saisiko niiden käyttöikää pidennettyä pesemällä.

Kaikkia sileäpintaiset nahkakäsineet voidaan pestä

On olemassa erityisesti pestäviä nahkakäsineitä. Niiden valmistuksessa on huomioitu pinnoituksen vedenkesto. Tällaisia nahkakäsineitä voi pestä huoleti valmistajan ohjeen mukaisesti. Myös kaikkia muita sileäpintaisia nahkakäsineitä voi myös pestä, vaikka pinnoituksen kestävyys ei olekaan taattu. Kauhtuneita, likaantuneita nahkasormikkaita ei siis kannata heittää heti roskiin.  Kokeile ihmeessä pestä sormikkaat. Näin saat jatkettua niiden elinkaarta.

Nappanahkaisten käsineiden pesu

nahkakasineiden-pesu
Aito Aleppo saippua käy myös nahan pesuun

Käsineet likaantuvat sekä ulkoa että sisältä. Siksi ne pitää pestä kummaltakin puolelta. Aloita pesu kääntämällä nahkakäsineet/sormikkaat nurin. Pestään ensin niiden vuori. Tässä vaiheessa voit myös korjata vuorin ompeluksia, jos ne ovat revenneet.

Tarvitset

 • Ison palan Marseille saippuaa, kaikki Marseille saippua laadut käyvät hyvin paitsi nestemäinen
 • Pesuvati tai pesuallas
 • Haaleaa vettä, ei yli 35 asteista

Tee näin

 • Laita nahkakäsineet nurin päin käsiisi
 • Kostuta käsineet vedessä
 • Hiero käsineisiin runsaasti Marseille saippuaa
 • Pese käsineet kuin pesisit käsiäsi
 • Huuhtele käsineet vadissa olevassa vedessä
 • Käännä käsineet oikein päin ja toimi kuten edellä
 • Huuhtele taas käsineet vedessä.
 • Kuivata käsineet kädessäsi paperiin (pyyhkeeseen voi jäädä väriä käsineistä)

Marseille saippua hoitaa nahkaa rasvaisuutensa vuoksi. Siksi ei ole tarpeen saada kaikkea Marseille saippuaa pois hansikkaista. Päinvastoin; jos nahka tuntuu kovalta, voit pehmentää sitä lisäämällä saippuaa.

Ripusta käsineet kuivumaan ilmavasti

Kuivaus on nahkahansikkaiden pesussa se tärkein vaihe.

Nahkan kuivattaminen vaatii aikaa. Laita käsineet kuivumaan ilmavaan paikkaan kuitenkin niin että ne eivät joudu alttiiksi liialle valolle. Nahka ei pidä valosta eikä ainakaan auringonpaisteesta.

Ripusta käsine kuivumaan niin että sen sisälle pääsee runsaasti ilmaa.

Nahkan pitäisi kuivua rauhallisesti. Ei ole hyvä, jos pinta kuivuu nopeasti korpuksi. Vältä siksi liian lämmintä kuivauspaikkaa.

Kuivumisen aikana käy useasti hieromassa ja pehmittämässä nahkaa. Lisää tarvittaessa vähän tahnamaista Marseille saippuaa mahdollisesti kovettuneisiin kohtiin.

Pestyt nahkakäsineet eivät ole välttämättä uuden veroiset

nahkakasineiden-pesu

Nahkakäsineet eivät parane pesusta. Ne kyllä puhdistuvat niin että voit käyttää niitä jatkossakin. Nahkakäsineet eivät välttämättä myöskään kärsi kovinkaan paljoa pesuista. Pesutulos riippuu hyvin paljon siitä miten kuluneet käsineet ovat.

Pesun jälkeen paljastuu käsineiden pinnan vauriot. Väri saattaa olla kulunut paikka paikoin. Varsinkin sormenpäät ovat usein kuluneet. Nahan pinnassa saattaa olla myös kulumaa ja naarmuja. Nahkavärillä voit korjailla pinnan vaurioita. Näin saat ehostettua käsineesi lähes uusien veroisiksi.

Oletko sinä koskaan pessyt nahkakäsineitä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.