Sitruuna on tuttu vappuhedelmä. Siitä saa todella makoisaa simaa sekä muita sitruunaisia herkkuja. Sitruuna toimii hyvin myös mietona happona ja puhdistusaineena kodinhoidossa. Näin keväällä, vapun aikoihin, sitruunat ovat edullisimmillaan ja usein tarjouksessa. Siksi nyt onkin oikea aika kokeilla sitruunaa kodin askareissa. Esittelen sinulle monta hauskaa ja kokeilemisen arvoista tapaa käyttää sitruunaa vahvojen puhdistusaineiden sijaan.

sitruuna-siivouksessa
Kuva Pexels Pixabaystä

Käytä aina luomusitruunoita

Luomusitruunat ovat huomattavasti käyttökelpoisempia kuin tavanomaiset, pinnalta myrkytetyt sitruunat. Voit käyttää luomusitruunan kokonaisuudessaan. Tavanomaisista sitruunoista voit käyttää vain sitruunan hedelmälihan eli käytännössä mehun. Luomusitruunan kuoret kelpaavat sekä ravinnoksi ruokien maustamiseen sekä kodinhoitoon antamaan hyvää tuoksua ja torjumaan mikrobeja. Hanki siis aina sitruunasi luomuna.

Sitruuna on happo, jolla on samoja vaikutuksia kuin etikalla

Sitruunan puhdistava vaikutus perustuu sen happamuuteen. Sitruunamehu sisältää happoja lähes saman verran kuin etikka eli noin 5%. Lime on myös sitrushedelmä mutta se ei sisällä niin paljoa happoja kuin tavallinen sitruuna.  Sitruuna on happamin kaikista yleisesti käytetyistä sitrushedelmistä. Sitruunan hapot tehoavat moneen likaan. Ne pehmentävät mineraaleja saaden ne irtoamaan paremmin pinnoilta. Pesuvedessä hapan sitruuna toimii etikan tapaan vedenpehmentäjänä.

Sitruunan tuoksu on miellyttävä

Sitruunalla on lisäksi etuna sen erityisen miellyttävä, sitruksinen tuoksu. Sitruunan tuoksu tulee terpeenistä nimeltä limoneeni. Samaa rakastettua limoneenia tai sen synteettistä korviketta käytetään yleisesti siivousaineissa hajusteena.

Sitrustuoksut miellyttävät melkein kaikkia ja sopivat siivoukseen. Kun tuoksu tulee luonnollisesta hedelmästä, se ei ole liian vahva kuten eteerisiä öljyjä käytettäessä. Suurin osa sitruunan tuoksuaineista sijaitsee sitruunan kuoren keltaisessa osassa. Usein siivoukseen riittävätkin pelkät loppuun puristetut sitruunan kuoret.

Sitruunan kuoren öljyt

Sitruunan kuori tuntuu kädessä hieman öljyiseltä. Sitruunan kuoressa olevat öljyt ovat antibakteerisia. Sinun kannattaa kuitenkin muistaa, että sitruuna, sen öljyt tai mehu eivät ole desinfiointiaine. Sitruunalla et voi tuhota pinnoilta vaarallisia bakteereita, viruksia tai muita mikrobeja. Sitruunan antibakteerisuus tarkoittaa sitä, että mikrobit eivät viihdy niin hyvin pinnalla, joka on käsitelty sitrusöljyillä.

Sitruuna sopii kiillotusaineeksi

Upota puolikas sitruuna ruokasoodaan ja hiero sillä kupariesineet puhtaiksi. Ruokasooda toimii mekaanisena hionta aineena. Siksi kannattaa olla varovainen, että pinta ei naarmutu. Sitruunan pitää olla riittävän kostea, ei loppuun puristettu. Parhaiten tähän käyttöön sopii puristamaton sitruuna.

Käytä sitruunaa kotitekoisten siivousaineiden hajusteena

sitruuna-siivouksessa
Kuva Hans Braxmeier Pixabaystä

Etikka on eräs tutuimmista kodeissa käytettävistä ekopesuaineista. Monet eivät lainkaan pidä etikan hajusta. Se on pistävä eikä välttämättä nopeasti haihdu pois. Voit hajustaa siivousetikkasi sitruunankuorilla. Sitruunassa oleva limoneeni peittää etikan hajun. Saat kotiisi raikkaan sitruunan tuoksun. Käytä hajusteena vain sitruunan keltaista kuoriosaa. Sitruunamehussa ei ole kovin paljon limoneenia mutta kuoressa sitäkin enemmin. Sitruunamehussa on lisäksi runsaasti sokeria, joka ei ole hyvä asia puhdistusaineissa. Jos pinnoille jää sitruunan sokeria, bakteerit viihtyvät pinnoilla entistä paremmin. Käytä siis vain sitruunan kuoren keltaista osaa hajusteena.

Sitruunainen tuoksuetikka siivoukseen valmistuu kätevästi

 • 2,5 desiä väkiviinaetikkaa
 • 1 desi Sitruunan keltaista kuoriosaa suikaleina

Valmista sitruunainen tuoksuetikka näin:

 • Mittaa ainekset lasitölkkiin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä, valolta suojattuna 2 vuorokautta. Siivilöi sitruunankuoret pois etikasta ja pullota se puhtaaseen pulloon.

Käytä sitruunaista tuoksuetikkaa näin:

 • Voit käyttää sitruunalta tuoksuvaa etikkaa sellaisenaan rasvanpoistoon sekä kalkkisaostumien poistoon.
 • Lattianpesuun ja yleissiivoukseen lisää ½ desiä sitruunaetikkaa ämpärilliseen vettä.
 • Jos haluat käyttää Sitruunaista tuoksuetikkaa spraypullossa, lisää 1 desiä tuoksuetikkaa, pari tippaa neutraalia pesuainetta ja 2 desiä vettä spraypulloon. Käytä esimerkiksi kylpyhuoneen puhdistukseen.

Pyykkietikkaa ei kannata hajustaa sitruunoilla sitruunan sisältämien terpeenien takia. Sitruunoista irtoaa myös öljyjä ja väriaineita, jotka eivät välttämättä ole hyväksi pyykille. Käytä pyykkietikan hajustamiseen mieluummin puhtaita, värittömiä eteerisiä öljyjä. On olemassa sellaisiakin eteerisiä öljyjä, joista kumiosia häiritsevät terpeenit ovat poistettu.

Sitruunainen imurointipuuteri

Sitruunan keltainen kuoriosa sopii hajusteeksi myös imurointipuuteriin. Voit kuivattaa sitruunankuoriraastetta uunissa miedolla lämmöllä ja lisätä ruokasoodaan. Saat tuoksuvaa imurointipuuteria. Myös muut sitrusten kuoret käyvät tähän tarkoitukseen.

Sitruunalla voit poistaa keittiön pinnoilta rasvaa

Liesi ja liesituuletin ovat keittiössä ne paikat, jotka joskus kylpevät rasvassa. varsinkin jos paistat lettuja tai munkkeja, voi rasvaa roiskua. Rasvan saat irrotettua puristamalla pinnoille laimentamatonta sitruunamehua. Hankaa sitten pintaa kevyesti siivousliinalla ja kerää rasva pois. Huuhtele sitten pinta puhtaalla vedellä, jotta saat sitruunan sokerin pois. Hapoilla on todella tehokas vaikutus rasvatahroihin. Samaan ongelmaan käy hyvin laimentamaton väkiviinaetikka.

Sitruuna neutraloi ikävät hajut

Käytä sitruunaan leikkuulaudan raikastamiseen. Sitruunalla on ilmiömäinen kyky neutraloida sipulin tai kalan haju leikkuulaudasta. Halkaise sitruuna tai käytä tähteeksi jäänyttä, puristettua sitruunankuorta. Hankaa kuorenpuolikkaalla leikkuulauta. Huuhtele lauta lopuksi puhtaalla vedellä. 

Voit kokeilla sitruunaa myös sipulin tai kalan hajuisiin käsiin. Hiero sitruunaa, varsinkin sen mehua käsiin. Anna vaikuttaa hetken ja huuhtele.

Sitruuna toimii kalkin poistajana

Aivan kuin etikka, sitruuna pystyy poistamaan suihkutiloista kalkkisakkaumat. Sitruuna tuoksuu hyvälle ja sopii silloin, jos et pidä etikan hajusta. Sitruunan happo pehmentää kalkkia ja voit pestä sen helposti pois. Tarvitset 1,5 desiä sitruunamehua sekä pari tippaa neutraalia astianpesuainetta (pH noin 7). Lämmitä sitruunamehua mikrossa tai kattilassa hetken ja kaada sopivaan astiaan. Sekoita joukkoon pari tippaa neutraalia astianpesuainetta. Älä käytä emäksistä pesuainetta sillä se laimentaa sitruunan happamuutta.

Kastele sieni sitruunapuhdistusaineeseen ja käsittele sillä kalkkisakkautumat. Anna vaikuttaa noin 15-30 minuuttia ja huuhtele aine hyvin pois. Kuivata tämän jälkeen pinta.

Sitruuna toimii ruostetahrojen puhdistamiseen

Voit yrittää poistaa ruostetahraa esimerkiksi matosta tai muusta tekstiilistä sitruunalla. Tähän ohjeeseen tarvitset sitruunamehua, suolaa sekä auringonvaloa.

Ruostetahrat kannattaa poistaa heti sillä ne voivat syövyttää ajan kuluessa kankaaseen reiän. Älä koskaan käytä ruostetahran poistoon klooria. Kloori kiinnittää ruosteen ikuisiksi ajoiksi kankaaseen.

Luonnollisinta jo myrkyttömintä on käyttää ruostetahran poistoon suolaa ja sitruunamehua. Mittaa tarvitsemasi määrä suolaa astiaan ja valmista siitä tahna kaatamalla sekaan sitruunamehua. Tahna pitäisi olla niin löysää, että sitä on helppo levittää mutta niin kiinteää että se ei heti imeydy kankaaseen.

Jos sinulla on viinikiveä eli kaliumsuolaa kotona, voit lisätä sitä hieman ruokasuolan sekaan. Vanhanajan ruostesuola valmistettiin mm. viinikivestä.

Anna tahrakohdan kuivua rauhassa auringon valossa. Auringon ultraviolettisäteet ovat erityisen tärkeitä ruostetahran poiston onnistumiseksi.

Sitruunaa kannattaa kokeilla muissakin kodin siivoustöissä

sitruuna-siivouksessa
Kuva Free-Photos Pixabaystä

Sitruuna on hyvin monikäyttöinen hedelmä. Sen hyödyntämiseen löytyy aivan valtavasti vinkkejä. Uskon että sinäkin olet joskus käyttänyt sitruunaa puhdistamiseen tai johonkin muuhun kodinhoitoon liittyvään. Hyvä puoli sitruunoissa on vielä se, että käytettyäsi sitruunamehun ruuanvalmistuksessa voit hyödyntää kuoriosan kodinhoidossa. Ruokahävikki sitruunan osalta on näin lähes nolla. Sitruunalla voit myös korvata myrkyllisiä puhdistusaineita mikä on todella ekologinen valinta.

Olisi todella kiva kuulla miten monella tapaa sitruunaa voikaan käyttää. Kerro lisää omia vinkkejäsi sitruunan käytöstä kodinhoidossa!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Hellani levyyn on tullut ruostetta. Sopiiko sitruunan käyttö tämä ?

  1. Voit kokeilla ruostuneeseen hellan levyyn sitruunaa. Anna sitruunan vaikuttaa ruosteisessa kohdassa tunteja, mieluiten yön yli. Sitruunassa on paljon sokereita joten levy kannattaa huuhdella hyvin sitruunakäsittelyn jälkeen.
   Voit korvata sitruunan myös etikalla.
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.