Mäntysuopa eli mäntysaippua on yksi parhaista kotimaisista tuotteista. Näin kesän kynnyksellä monia varmasti kiinnostaa mäntysuopa ja sen ekologisuus. Tein siitä siksi ihan oman postauksen ja hieman puhun sen hyvistä ja huonoistakin ominaisuuksista. Mäntysaippuan asema kesäisenä pesuaineena ei ole horjunut vuosienkaan saatossa. Yhä edelleen se on ensimmäinen vaihtoehto mökin yleispesuaineeksi. Mäntysuopa onkin erityisen luontoystävällinen tuote yleispesuaineeksi. Kuulen kyllä usein väitteitä mäntysuovan vesistöjä vahingoittavasta vaikutuksesta. Onko tämä totta?

mantysaippuan-ekologisuus
Kuva Frank Tucker Pixabaystä

Mitä on mäntysuopa?

Mäntysuopa on mäntysaippuan alkuperäinen nimi. Mäntysaippua ei kuitenkaan ole suopaa vaan ihan perinteistä saippuaa, jonka rasvana on käytetty mäntyöljyä. Perinteisessä mäntysaippuassa ei ole mitään muita ainesosia kuin vesi, lipeä ja mäntyöljy.

Lisää saippuasta voit lukea näistä artikkeleista

Mäntysaippua ja mäntysuopa; mitä eroa?

Paljon on ollut keskustelua siitä, mikä mäntysaippua on parasta tai ekologisinta. Mäntysaippuaa voi valmistaa kuka vain. Mäntysuopa sen sijaan on tavaramerkki. Kukaan muu kuin tavaramerkin omistava yritys ei voi kutsua tuotettaan mäntysuovaksi. Tällä hetkellä Mäntysuopa-tavaramerkin omistaa Henkel, joka on monikansallinen yritys.  Kaikki Henkelin valmistamat mäntysaippuat ovat nimetty Mäntysuopa nimellä. Muilla valmistajilla pakkauksessa on mainittu nimi mäntysaippua. Kyse on siis aivan samasta tuotteesta.

Onko mäntysaippua luontoystävällinen tuote?

Mäntysaippua valmistetaan vedestä, lipeästä sekä mäntyöljystä. Havu mäntysuopaan lisätään myös säilöntäainetta. Jos haluaa välttää säilöntäainetta, kannattaa valita jokin toinen mäntysaippuamerkki. Kaikki mäntysaippuat ovat täysin biohajoavia.

Mäntyöljyn hartsit ovat haitallisia kalojen kiduksille joutuessaan suoraan vesistöön. Tämä ei kuitenkaan tee mäntysaippuoista pahista, sillä ei mitään pesuaineita tai saippuoita saa päästää suoraan vesistöön. Mäntysaippuat ovat siis ekologisia pesuaineita.

Mäntysaippualle voi olla allerginen

Jotkut henkilöt ovat allergisia mäntysaippualle. Tämä johtuu hartsiallergiasta. Hartsiallergian oireina saattavat olla ihottumat sekä hengenahdistus. Myös päänsärky sekä huonovointisuus voivat johtua herkistymisestä mäntyöljyn hartseille. Jos huomaat oireilevasi mäntysaippuasta, vältä ehdottomasti sen käyttöä.

Mäntysaippuaa on myynnissä useita eri merkkejä

Kaupoista löytyy useaa eri mäntysaippuaa. Mietit varmasti, minkä niistä valitsisit. Suosin itse kotimaista tuotantoa ja kotimaisia pienyrityksiä. Siksi esittelenkin ensiksi pienen kotimaisen mäntysaippuan valmistajan.

Ekopine Oy

Ekopinen liikeidea on puun kyllästäminen mäntyöljyllä. Mäntyöljy sisältää hartseja, jotka ovat luonnostaan puun lahonsuoja-aineita. Ekopine Oy valmistaa Kiuruvedellä mäntyöljystä myös aitoa mäntysaippuaa. Mäntysaippuan teho perustuu mäntyöljyn hartsien mikrobeja torjuvaan vaikutukseen. Siksi mäntysaippua on erityisen hyvä juuri puupintojen puhdistukseen.

Ekopinen Mäntyeco saippua käy jopa hirsiseinän homepesuun. Ekopine väittää sivuillaan mäntysaippuansa olevan normaalia voimakkaampaa.

S-ryhmän Reinbow mäntysaippua

S-ryhmä valmistuttaa mäntysaippuaa sekä palana että nestemäisenä. Rainbow tuotemerkillä myytävässä mäntysaippuassa on ainesosina vain vettä, mäntyöljyä sekä lipeää. Rainbow mäntysaippuaa saa palana ja nesteenä. Rainbow mäntysaippua valmistetaan Suomessa.

Havu Mäntysuopa, Hencel

Havu Mäntysuopa on alkuperäinen suomalainen mäntysaippuan tuotenimi. Saippuan tavaramerkin omistaa nykyisin monikansallinen yritys, Henkel. Havu mäntysuopaa saa sekä palana että nesteenä. Henkel on muuttanut mäntysuovan alkuperäistä reseptiä lisäämällä tuotteeseen säilöntäaineen (glutaarialdehydi). Havu mäntysuovat valmistetaan Tanskassa.

Mihin mäntysaippuaa voi käyttää?

mantysuopa-ekologinen

Mäntysaippua sopii hyvin moneen tarkoitukseen. Mäntysaippua puhdistaa tehokkaasti ja toimii samalla antibakteerisena aineena hilliten mikrobien kasvua.

Käytä mäntysaippuaa

 • Puupintojen pesuun
 • Mattojen pesuun (ei luonnonvesissä)
 • Terassin pesuun talven jäljiltä
 • Uunin puhdistukseen
 • Pyykinpesuun (mäntysaippua on hyvin emäksistä)
 • Kesämökin siivoukseen varsinkin talven jäljiltä. Mäntysaippua estää tehokkaasti homeiden ja muiden mikrobien kasvua.

Mäntysuopa kannattaa huuhdella hyvin pois pinnoilta ja vaatteista ellet halua käyttää sitä puunsuoja-aineena. Mäntysuopa sisältää runsaasti luonnonhartseja. Hartsit ovat kovia, pihkamaisia ainesosia. Ne ovat kuin kuivuneita eteerisiä öljyjä. Hartsit muodostavat kuivuessaan koville pinnoille (kivi, kaakeli) herkästi kalvon. Kuivunut, tahmea hartsikalvo kerää puoleensa likaa. Jos huuhtelet pinnan huolellisesti puhtaalla vedellä, johon on lisätty tilkka etikkaa, kalvoa ei muodostu.

Mäntysaippuan antibakteerinen vaikutus perustuu juuri hartseihin. Männyn hartsit suojaavat luonnossa mäntyä home- ja lahottajasieniltä, viruksilta sekä bakteereilta. Hartsit imeytyvät puun syihin ja torjuvat siellä mikrobeja. Mäntysaippua onkin siksi eräs parhaimmista pesuaineista käsittelemättömälle puulle.

Keksitkö sinä lisää käyttökohteita mäntysaippualle?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Hei
   Kiitos,todella mielenkiintoista!
   En ole aikaisemmin kuullut tästä ominaisuudesta.

   Tervaisin Outi

 1. Vuotavia polttoainetankkeja mäntysaippualla on kautta aikojen pika-paikattu.

  1. Kiitos Kare!

   En olekaan kuullut aikaisemmin moisesta. Hyvä tietää.

   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.