Tämä artikkeli käsittelee saippuan monipuolista käyttöä siivouksessa. Saippuan arvostus puhdistus- ja pesuaineena on nyt noussut arvoon arvaamattomaan. Saippua on hyvin yksinkertainen tuote, jolla on monia käyttötarkoituksia. Käsienpesussa saippua on aina ollut se käytetyin pesuaine. Saippua sopii kuitenkin hyvin myös kodinhoitoon. Toimiiko saippua siivouksessa yhtä hyvin kuin nestemäiset yleispesuaineet? Siitä lähdemme ottamaan selvää nyt.

saippua-siivouksessa

Mitä saippuaa valitsisin kodinhoitoon?

Markettien saippuavalikoimiin kuuluu usein pelkästään ihonhoitoon tarkoitettuja saippuoita. Kun käytät saippuaa siivouksessa, valitse aito siivoussaippua. Se poikkeaa oleellisesti ihonpesuun tarkoitetuista saippuoista. Siivoussaippua on ylirasvoittamatonta saippuaa. Siinä ei ole lainkaan ylimääräistä, ihoa pehmentävää rasvaa. Siivoussaippuasta valmistettu pesuliuos on hyvin emäksistä. Sitä ei siis pidä käyttää lainkaan iholle. Kun käytät aitoa siivoussaippuaa, vedä käsiisi aina siivouskäsineet.

Mistä voin hankkia aitoa siivoussaippuaa?

Marketit eivät useinkaan ole ottaneet valikoimiinsa siivoussaippuoita. Syytä en todellakaan tiedä. Markettien hyllyillä on usein sappisaippuaa, joka on tahranpoistoon tarkoitettu tuote. Voit lukea sappisaippuasta enemmin täältä. Voit myös löytää marketeista valkoista Le Caht Marseille saippuaa. Se sopii villan, silkin ja nahan pesuun ja hoitoon sillä se on ylirasvoitettu saippua.

Aitoa siivoussaippuaa valmistaa moni suomalainen pienyritys. En tee kyseisten yritysten kanssa kaupallista yhteistyötä eli en saa mitään taloudellista etua siitä, että hankit saippuasi linkkejä klikkaamalla.

FiiniNaturally siivoussaippuat 

Candle Light Story siivoussaippuat  

Naturette Kodinpuhto siivoussaippuat

Soap.fi siivoussaippuat

Sopo siivoussaippuat 

Voit hankkia ainakin Candle Light Storyn ja Naturetten tuotteita Destecosta joka on ympäristöystävällisiin tuotteisiin erikoistunut nettikauppa.

Miten tehokasta on saippua siivouksessa?

Eräs tärkeä syy, miksi suosittelen saippuaa kodin pesuaineeksi, on sen kyky tuhota koronaviruksen päällä oleva rasvavaippa. Saippuan on todettu tuhoavan koronaviruksia jopa nopeammin kuin alkoholipohjaiset desinfiointisuihkeet. Siivoussaippuat ovat ekologisia ja niitä käyttäessä voit samalla tukea suomalaista käsityöläistä ja pienyrittäjää.

Onko saippuan käyttö siivouksessa ekologista?

Saippuan etu on sen ekologisuus. Varsinkin palasaippua on varsin luontoystävällinen tuote. Se on täysin biohajoava. Nämä edellä esittelemäni yritykset valmistavat saippuaa, joka ei sisällä mitään ylimääräistä kuten myrkyllisiä biosidejä. Siivoussaippuat saa halutessasi vaikkapa täysin hajustamattomana. Silloin saippuapala ei sisällä mitään muuta kuin saippuoitunutta kookosöljyä tai muuta rasvaa.

Nämä siivoussaippuat ovat myös pakattu biohajoavaan kartonkipakkaukseen.

Näin toimii saippua siivouksessa

Voit hyvin pitkälle hoitaa kotisi kaikki siivous- ja puhdistustyöt pelkällä siivoussaippualla. Siivoussaippua korvaa todella monet pesuaineet ja pulverit kaapissasi.

Keittiö

Keittiössä siivoussaippua on korvaamaton. Tässä muutamia kohteita, joita voit puhdistaa siivoussaippualla.

Siivoussaippua sopii käsin tiskaukseen.

Käsin tiskauksessa siivoussaippua toimii parhaiten yhdessä tiskirätin tai sienen kanssa. Voin kertoa sinulle tämän usean vuoden kokemuksella. Jos olet tottunut käyttämään vain tiskiharjaa, sinun kannattaa raastaa saippuaa ja liuottaa se veteen. Tällainen liuos pilaantuu herkästi koska se ei sisällä säilöntäainetta. Valmista siis liuosta vain pieni määrä kerrallaan, korkeintaan viikon käyttöä varten.

Siivoussaippua sopii rasvaisten pintojen puhdistamiseen

Olen itse käyttänyt siivoussaippuaa kaikkien keittiön pintojen puhdistamiseen. Keittiön pinnoilla saattaa olla tahmeutta ja rasvaisuutta enemmin kuin muilla kodin pinnoilla. Voit sekoittaa teelusikallisen siivoussaippuaa pesuveteen ja käydä läpi kaikki pinnat. Saippuakäsittelyn jälkeen pinnat tulee huuhdella puhtaalla vedellä ja kuivata. Virukset ja bakteerit eivät pidä kuivasta. Siksi kuivaus on nyt erityisen tärkeä työvaihe.

Uunin puhdistus siivoussaippualla

Uuni kannattaa puhdistaa kevyesti jokaisen käytön jälkeen. Jos jätät uunin pitkäksi aikaa puhdistamatta, sen puhtaaksi saaminen vaatii paljon työtä. Pese haalea uuni pyyhkeellä tai sienellä, johon on hieraistu siivoussaippuaa. Älä unohda uunin luukkua ja luukun reunoja. Huuhtele uuni hyvin ja kuivata kirkkaaksi pehmeällä pyyhkeellä.

Liesituulettimen puhdistus siivoussaippualla

Liesituuletin on keittiön rasvaisin paikka. Se on hyvä puhdistaa ainakin kerran viikossa. Näin selviät kevyemmällä työmäärällä. Tarvitset rasvaisen pinnan pesuun laimentamatonta siivoussaippuaa. Hieraise kosteaan siivousliinaan saippuaa ja pese huolellisesti rasva pois. Huuhtele ja kuivata pinta kirkkaaksi.

Jos sinun liesituulettimessasi on pestävät suodattimet, voit pestä myös ne siivoussaippualla. Voit liottaa liesituulettimen ritilät vedessä, johon olet sekoittanut 2 ruokalusikallista siivoussaippuaa raastettuna sekä kuumaa vettä niin että ritilät peittyvät. Anna ritilöiden liota saippuavedessä 15 minuuttia. Harjaa ne puhtaaksi pehmeällä harjalla, huuhtele hyvin ja laita valumaan.

Kylpyhuone

Voit käyttää siivoussaippuaa kaikkiin kylpyhuoneen pintoihin. Lisää teelusikallinen saippuaraastetta ämpärilliseen vettä ja pese koko kylpyhuone. Nyt kun hygieniasta pitää huolehtia erityisellä tarkkuudella, sinun kannattaa puhdistaa ensin huolellisesti ovenkahvat, wc-istuimen painonappi ja hanojen säätimet. Niissä on eniten mikrobeja.

Nyt voit ottaa uuden pesuaineveden ja pestä puhtailla siivousliinoilla kaikki muut pinnat. Muista huuhdella huolellisesti pinnat pesun jälkeen. Laita huuhteluveteen tilkka etikkaa. Etikka helpottaa pesuaineen huuhtoutumista. Kuivata pinnat huolellisesti.

Muut kodin pinnat kannattaa puhdistaa epidemia-aikana saippuavedellä

Pitääksesi kodin turvallisena sinun kannattaa pestä saippuavedellä usein niitä paikkoja, joita kosketellaan toistuvasti paljain sormin. Tällaisia ovat esimerkiksi kaikki vetimet ja ovenkahvat sekä pöytien pinnat. Myös tuolien pestävät osat kannattaa käydä läpi usein. Saippuavedellä pestessä pitää kuitenkin aina muistaa huuhtelu.

Lattian pesu saippuavedellä

Olen kirjoittanut artikkelin lattianpesusta. Sen löydät täältä. Saippua on todella hyvä ja monikäyttöinen tuote myös lattioiden hoitoon.

Siivousliinat ja rätit kannattaa pestä välittömästi

On erittäin tärkeää pestä kaikki siivouspyyhkeet ja rätit välittömästi käytön jälkeen. Yhden siivousliinan takia ei kannata konetta käynnistää. Itse laitan käytetyn siivousliinan hetkeksi kiehuvaan veteen ja sitten kuivatan sen rutikuivaksi. Näin puhdistetun liinan voi heittää myöhemmin pesuun muiden siivousliinojen kanssa. Bakteerit ja virukset eivät viihdy niin hyvin kuivalla pinnalla.

Siivoussaippua kannattaa ottaa käyttöön kodeissa

saippua-siivouksessa

Olen aikaisemmin kirjoittanut tässä blogissa ekologisesta siivouksesta ja kemikaalien vähentämisestä. Olen suositellut pesemään pintoja pelkällä vedellä tai vedellä, johon on laitettu tilkka etikkaa. Nyt kun korona jyllää vielä ympäri maailmaa, suosittelen lämpimästi saippuaa siivoukseen.  Vältä myrkyllisiä biosideja sisältäviä desinfiointiaineita. Saippua pakataan ekologisesti. Yleensä muovia ei käytetä lainkaan siivoussaippuan pakkaamiseen.

Korona-aikaan siivoukseen suositellaan myös mietoja, neutraaleja tai lievästi emäksisiä yleispuhdistusaineita. Jos päätät hankkia yleispuhdistusainetta, hanki tuote, joka kuormittaa mahdollisimman vähän luontoa.

Omia suosikkejani ekologisista yleispesuaineista ovat Sonett, Sodasan, Klar ja Ecodoo. Näitä yleispesuaineita saa ainakin netistä tilaamalla.

Pintojen desinfiointi

Voit tehostaa siivoustasi desinfioivalla suihkeella. Desinfioiva suihke pitää olla pinnalla vaikuttamassa vähintään minuutin ajan, jotta se tehoaisi viruksiin.

Desinfioiva suihke sumutetaan aina pestyille pinnoille, sillä se ei ole varsinainen pesuaine. Desinfioivaa suihketta kannattaa käyttää varsinkin, jos perheessä on potilas. Hyviä desinfioitavia kohteita ovat kahvat, vetimet, pöytätasot ja kylpyhuoneen pinnat, joihin kosketaan sormin. Vältä biosideja sisältäviä desinfiointisuihkeita. Etsi käyttöösi alkoholipohjainen tuote.

Pienyrittäjät ovat joustavia ja pystyvät mukautumaan tilanteeseen hyvinkin nopeasti. Pohjanmaalta oleva FiiniNaturally on tuonut markkinoille kodin pintojen desinfiointiin tarkoitetun suihkeen. Suihke on alkoholipohjainen, hyvin tehokas suihke, jolla voit varmistaa kotisi turvallisuuden. Suihke on ollut todella suosittu.

Miten sinä olet muuttanut siivouskäytäntöjäsi kotonasi epidemian aikana?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.