Jos haluat löytää todella helppoja tapoja hoitaa kotia vielä vähän ekologisemmin, kannattaa lukea tämä juttu. Kerron tässä artikkelissani siitä, miten oppimalla maltilliseksi pesuaineiden käyttäjäksi voi suojella meriä ja muuta luontoa. Pesuaineiden liikakäyttö on todella yleinen ongelma. Vaikka sinun kaikki pesuaineesi eivät olisikaan sertifioituja ekopesuaineita, voit silti tehdä todella paljon. Lue eteenpäin niin kerron miten voit pärjätä vähemmillä kodin kemikaaleilla.

pyykki
Kuva: Dan Gold on Unsplash

Pyykinpesu

Pyykinpesuun saa kulumaan todella paljon kemikaaleja. Varsinkin jos olet tottunut pesemään kaikki vaatteesi päivittäin, voi kemikaalikuormasi olla melkoinen. Totuttele siis pidempiin pesuväleihin

Puolita pesuainemäärä

Kevyesti likaantunut pyykki ei tarvitse ohjeen mukaista määrää pesuainetta. Käytä kevyesti likaantuneelle pyykille vain korkeintaan puolet suositellusta annostuksesta. Pesuainepaketeissa on yleensä suosituksena maksimimäärä pesuainetta. Tämä johtuu ihan vain kaupallisista seikoista. Voit aivan hyvin laskea roimasti pesuaineen annostelua jos kyseessä ei ole hyvin likainen pyykki.

Pese täysiä koneellisia

Täysien koneellisten pesu säästää kolmella tavalla ympäristöä

  • Vähennät energiankulutusta
  • Vähennät kemikaalien kulutusta
  • Vähennät veden kulutusta

Heivaa pois huuhteluaineet

Huuhteluaine on myös kemikaali. Usein huuhteluaineessa on ainesosia, jotka eivät ole hyväksi ympäristölle. Huuhteluaineet myös jäävät tekstiiliin pesun jälkeen ja kerrostuvat helposti. Ne voivat olla syy allergioihin ja yliherkkyyksiin. Huuhteluaineet eivät myöskään sovellu kaikelle pyykille. Miksi siis et luopuisi kokonaan huuhteluaineesta. Monet ovat alkaneet suosia pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa huuhteluaineen sijaan. Ne sopivat kaikelle pyykille, myös villalle.

Vältä hohtavan valkeita tekstiilejä

Monet rakastavat hohtavan valkeita lakanoita. Itsekin pidän niistä eniten. Huomasin kuitenkin kuinka paljon valkaisuaineita ja optisia kirkasteita tarvitaan, jotta lakanat todellakin olisivat hohtavan valkeita. Siksi hankin lakanat, jotka ovat valmistettu valkaisemattomasta puuvillasta. Puuvillan valkaisu on hyvin myrkyllinen työvaihe ja aivan turha. Valkaisemattomat puuvillalakanat ovat todella kauniit eikä niihin tarvita optisia kirkasteita.

Astioidenpesu

pesuaine
Kuva Catt Liu on Unsplash

Suurimmalla osalla suomalaisista on astianpesukone. Astianpesukone voi joskus olla jopa ekologisempi tapa pestä astioita kuin käsin tiskaus. Pesuainemäärä on astianpesukoneessa optimoitu pesuainetableteilla sopivaksi. Pesuainetabletitkin voi vielä puolittaa. Puolitat samalla astianpesukoneen aiheuttaman kemikaalikuorman.

Kaikkia astioita ei tarvitse pestä vedellä

Jotkut astiat on tiskattava käsin. Tällaisia ovat esimerkiksi muoviset astiat, todella isot kulhot, paistinpannut ja erityisen hauraat astiat. Paistinpannuja ei mielestäni tarvitsisi lainkaan pestä. Itse pyyhin pannun puhtaaksi puhtaalla pyyhkeellä eli ”kestotalouspaperilla”. Jos pannussa on paljon rasvaa, sen voi kaapia nuolijalla talteen. Jos et tarvitse pannussa olevaa rasvaa, voit imeyttää sen kuivaan paahtoleivänpalaan ja laittaa kompostiin.

Puhdista ruuanvalmistusastiat välillä nuolijalla

Samaa kattilaa ei tarvitse välttämättä pestä eri työvaiheiden välillä. Käytä nuolijaa, niin saat kattilan lähes puhtaaksi. Opin tämän aikoinani mökillä, jossa ei ole lainkaan juoksevaa vettä.

Nuolijan käyttö on paikallaan kaikessa tiskaamisessa. Puhdista lautaset ja ruuanvalmistusastiat huolellisesti nuolijalla ennen pesua.

Erityisen rasvaiset astiat kannattaa puhdistaa nuolijalla sillä rasva lisää pesuaineen tarvetta uskomattoman paljon. Älä huuhtele rasvaa alas viemäristä (viemäri tukkeutuu) vaan kaavi se talteen myöhempää käyttöä varten. Näin vältät ruokahävikkiä. Jos et käytä rasvaa ruuanvalmistuksessa, laita pannuista ja kattiloista kaavittu rasva kompostiin tai biojätteisiin.

Pelkkä vesi riittää useille astioille

Osan astioista voi vain huuhtaista vedellä. Pesuainetta ei välttämättä tarvita. Jos käytät huuhteluvedessä tilkan etikkaa, ei astian pintaan jää ikäviä pisaranjälkiä.

Älä juoksuta turhaan vettä

Käsin tiskausta en suosittele tekemään juoksevan veden alla. Juokseva, lämmin vesi tuhlaa vettä, energiaa ja pesuainetta. Juoksevan veden alla tiskaamisessa tulee myös käyttäneeksi todella paljon tiskiainetta.

Pese astiasi mieluiten seuraavalla tavalla.

  • Laske kahteen altaaseen tai vatiin vettä.
  • Toiseen altaaseen tai vatiin laitat hieman pesuainetta ja toiseen ruokalusikallisen väkiviinaetikkaa.
  • Puhdista astiat ruuantähteistä ja rasvasta nuolijalla
  • Pese astiat pesuainevedessä
  •  Huuhdo astiat etikkaa sisältävässä vedessä.
  • Nostele astiat sen jälkeen kuivumaan tai kuivata astiapyyhkeellä.

Lattioiden pesu ja yleissiivous

Lattioissa oleva lika riippuu paljon siitä missä asut, keitä perheeseesi kuuluu ja miten elät omassa kodissasi. Jos olet vaikkapa siisti sinkku kerrostalossa, sinun ei tarvitse pestä lattioita kuten omakotitalossa asuva lapsiperhe, jolla on lemmikkejä, kavereita ja runsaasti harrastuksia. Voit pestä lattioita harvemmin ja korvata pesuaineen vain tilkalla etikkaa. Yleispesuaineet kerrostuvat helposti lattiaan ja muille kodin pinnoille. Kerrostuessaan pesuaineet voivat jopa lisätä pintojen likaantumista. Pesuainejäämät lisäävät puhdistettujen pintojen sähkövarausta jahoukuttelevat likaa puoleensa. Siksi pesuaineet pitäisikin aina huuhdella pois. Oletko tutustunut lattioiden tuplapuhdistukseen?

Käytä lattioiden huuhteluun etikkaa sisältävää vettä. Etikka pehmentää vettä ja tekee vedestä pesevämpää, vaikka ei olekaan pesuaine.

Ikkunoiden pesu

Ikkunoissa harvoin on mitään pölyä tai nokea kummempaa. Siksi voimakkaat liuotteet, joita usein käytetään ikkunoiden pesuun tarkoitetuissa aineissa, ovat turhia. Tilkka etikkaa ikkunanpesuvedessä poistaa veden pintajännitystä ja vähentää pisaranjälkiä ja raitoja ikkunoissa.

Jos lapsiperheen tai lemmikkiperheen ikkunoissa on runsaasti tahroja, voit pestä ne samalla aineella, jolla peset käsitiskiä. Huuhtele ikkunat lopuksi vedellä, jossa on 1-2 ruokalusikallista etikkaa/ ämpärillinen vettä.

Näillä ohjeilla pienennät todella paljon kemikaalikuormaasi

astiat
Kuva Andre A. Xavier päälle Unsplash

Noudattamalla näitä vinkkejä, voit todellakin pienentää merkittävästi pesuaineiden kulutustasi. Jos käytät marketin hyllystä hankkimiasi ekosertifioimattomia aineita, varsinkin silloin sinun kannattaa ottaa nämä vinkit omiksesi. Pesuaineen laatu on hyvin tärkeä asia. Ekosertifioidut pesuaineet säästävät luonttoa eivätkä ole vahingollisia ihmiselle. Käytettävän pesuaineen määrä vaikuttaa kuitenkin todella ratkaisevasti ympäristön tilaan. Siksi pesuaineen määrän kuten myös veden ja energian määrän tarkkaileminen on ekoteko.

Voi olla, että osa vinkeistäni on jo sinulla käytössä. Voi myös olla, että sinulla on omia vinkkejä, joita en tiedä. Siinä tapauksessa olisin kovasti iloinen, jos jättäisit omat pesuaineiden säästövinkkisi tuonne kommenttiosioon. Silloin kaikki lukijani voisivat hyötyä niistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *