Monien lapsiperheiden pelastus siivouksessa on ollut taikasieni eli ihmesieni eli Magic Eraser. Taikasieni on valkoinen, hauras sieni, jolla on erityisen hyvä hiontakyky. Halusin kirjoittaa tämän artikkelin siksi että niin moni mieltää taikasienen ekologiseksi vaihtoehdoksi. Taikasieni puhdistaa kodin pinnat ilman voimakkaita kemikaaleja. Se onkin ollut taikasienen eräs kovimmista myyntivalteista. Taikasienen ekologisuus häviää aika nopeasti heti kun raottaa hieman sienten valmistusmateriaaleja. Lähdetään siis selvittelemään taikasienen salaisuuksia!

taikasieni
Kuva pascalhelmer Pixabaystä

Taikasienen puhdistavat ominaisuudet löytyivät sattumalta

Taikasienet ovat valmistettu melamiinivaahdosta, joka on tunnettu äänieristeenä ja akustisena sisustusmateriaalina. Joku huomasi kuinka pala melamiinivaahtoa toimi kuin pyyhekumi. Melamiinivaahdon valmistus tahranpoistosieniksi alkoi vuonna 2002. Sieniä myytiin nimellä ”Magic Eraser” kaikkialla maailmassa. Taikasienet valloittivat hetkessä maailman. Nykyisin melkein joka kodista ympäri maailman löytyykin paketillinen melamiinivaahtoa.

Taikasieniä markkinoidaan ekologisena puhdistusmenetelmänä

Taikasienet eivät tarvitse pesuaineita toimiakseen. Ne eivät välttämättä tarvitse edes vettä. Siksi taikasieniä on heti alussa alettu markkinoimaan hyvin ekologisena vaihtoehtona perinteisille tahranpoistomenetelmille. On tietysti aina hyvä asia, jos voimme välttää siivouskemikaalit ja puhdistaa pelkällä sienellä. Taikasienen tapauksessa ei kuitenkaan ole puututtu itse sieneen; kuinka ekologinen materiaali onkaan melamiinivaahto?

Mitä on melamiinivaahto?

Melamiini on orgaaninen emäs, joka valmistetaan monimutkaisen kemiallisen prosessin avulla ureasta. Kun melamiiniin yhdistetään formaldehydiä, saadaan melamiinihartsia, eräänlaista muovia. Kovaa melamiinihartsia käytetään esimerkiksi laminaatissa (laminaattiparketit), astioissa sekä valkotauluissa.

Melamiinihartsista on mahdollista valmistaa myös vaahtomaista ainetta, joka on erinomainen äänieriste. Melamiinivaahtoa käytetään myös erityisen paloturvallisena materiaalina korvaamaan asbesti.  

Melamiinivaahdosta on alettu valmistamaan taikasieniä tahranpoistoon. Samaa sientä käytetään myös hampaiden valkaisuun tarkoitetuissa tuotteissa. Melamiinivaahto on täydelliseltä nimeltään formaldehydi-melamiini-natriumvetysulfaatti-kopolymeeri. Nyt kun olen avannut hieman taikasienen valmistusmateriaaleja, tuote ei enää vaikutakaan niin ekologiselta. Kerron sinulle seuraavaksi hieman taikasienen ainesoista.

Melamiinin ongelmat

Melamiini on monikäyttöinen ainesosa. Sitä käytetään maaleissa, peperiteollisuudessa, lannoitteena ja jopa eläinten rehuna. Valitettavasti melamiini synteettisenä aineena ei sovellu kovin hyvin rehuksi. Vuonna 2007 USA:ssa kuoli ja sairastui lukuisia koiria ja kissoja valmisruuan sisältämästä melamiinista. Lemmikkien ruoka oli valmistettu Kiinassa.

Vuonna 2008 melamiinijauhetta oli lisätty Kiinassa paikalliseen halpaan äidinmaidonkorvikkeeseen. Tämän seurauksena 6 vauvaa kuoli ja 54000 alle 2-vuotiasta lasta sairastui vakavasti. Lapsilla todettiin munuaisongelmia. Melamiinilla pyrittiin nostamaan tuotteen proteiinipitoisuutta korkeammaksi.

Melamiinin on todettu aiheuttavan ihmisellä ongelmia munuaisissa, munuaiskiviä sekä munuaissyöpää. Terveysongelmia ilmenee vasta silloin kun melamiinijauhetta on nautittu sisäisesti.

Formaldehydi

siivous
Kuva congerdesign Pixabaystä

Formaldehydiä käytetään melamiinivaahdon valmistamisprosessissa. Valmiissa taikasienissä formaldehydiä ei enää pitäisi vapautua. Formaldehydi on myrkyllistä pitkäaikaisessa altistuksessa hengitettynä. Hengitysilmaan formaldehydiä joutuu esimerkiksi hartseista, joiden valmistusprosessiin formaldehydi kuuluu. Formaldehydi on todettu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. En ottaisi mitään riskiä käyttämällä tuotteita joiden valmistusprosessissa on käytetty formaldehydiä.

Natriumvetysulfaatti

Natriumvetysulfaatti on vaaraton, hapan aine, jota käytetään myös elintarvikkeissa lisäaineena, E514ii (viini, leipä). Natriumvetysulfaatti on myös yleinen tehoaine puhdistuskemikaaleissa kuten WC-puhdistajissa. Natriumvetysulfaatin ei ole todettu aiheuttavan terveydelle haittaa. Sulfaattien käyttö melamiinivaahdon valmistuksessa tekee melamiinivaahdosta helposti epävakaan, jolloin formaldehydiä voi vapautua tuotteesta enemmin.

Taikasienen ekologisuus

Taikasieni ei ole nopeasti biohajoava. Se murustuu käytettäessä pieniksi murusiksi. Muruset huuhtoutuvat viemäriin ja päätyvät ties minne. Osa syntyneistä mikrohiukkasista päätyy varmasti maailman meriin. Minua häiritsee taikasienessä myös sen mikrohiukkasia muodostava ominaisuus. Kukaan ei ole vielä ehtinyt tutkia, mikä osuus melamiinivaahdolla on merien mikromuoviongelmassa. Myöskään melamiinivaahtohiukkasten vaikutusta ekosysteemissä ei ole ehditty riittävästi tutkia. Taikasienethän ovat olleet käytössä vasta vajaat 20 vuotta.

Varo näitä asioita, jos käytössäsi on taikasieni

Toivon että päädyt valitsemaan ekologisemman vaihtoehdon taikasienelle. Jos sinulla jo on taikasieniä kotonasi ja haluat käyttää ne loppuun, laadin sinulle luettelon taikasienen ongelmista, jotka kannattaa muistaa sientä käytettäessä

  • Taikasieni on vaarallinen lapsille. Lapset voivat hangata ihoa taikasienellä. Kuiva taikasieni hioo sekunneissa lapsen ihoon palovamman kaltaisia, kivuliaita alueita. Jos näin käy, vie lapsi viipymättä lääkäriin.
  • Aivan pienet lapset voivat myös nielaista taikasienen paloja. Melamiinivaahto on sisäisesti myrkyllistä. Melamiinisientä nielaissut lapsi pitää myös toimittaa heti lääkärin vastaanotolle. Pidä siis taikasienet ehdottomasti pois lasten ulottuvilta. Älä myöskään anna lasten auttaa siivoamisessa taikasientä käyttäen.
  • Taikasieni on vaarallista eläimille. Koirat voivat innostua syömään taikasienen palasia. Melamiinin on todettu tuhoavan koirien ja kissojen munuaiset. Vältä jättämästä taikasieniä mihinkään mistä lemmikit voivat niitä saada.
  • Taikasienestä irtoaa hyvin pieniä hiukkasia, jotka voivat läpäistä myös ihon. Melamiinivaahto aiheuttaa kirvelyä iholla.  Käytä siis taikasientä aina suojakäsineet kädessä.
  • Älä käytä taikasientä koskaan kuivana. Kuivasta taikasienestä irtoaa ilmaan hienoa melamiinipölyä, joka kulkeutuu keuhkoihin ja silmiin aiheuttaen ongelmia.
  • Kun olet puhdistanut esimerkiksi uunivuoan taikasienellä, huuhtele astia erittäin hyvin, ettei pieniä melamiinivaahtohiukkasia joudu ruokaan. Huolehdi myös siitä että pienet melamiinivaahdon murut eivät päädy viemäriin.
  • Taikasieni on hyvin hiova materiaali. Varo hiomasta puhdistettavaa esinettä liikaa. Taikasieni hioo nopeasti esineen pinnasta erittäin ohuen kerroksen. Tähän perustuu taikasienen puhdistusteho. Taikasieni on kuin hiontapaperia. Siksi taikasieni pikkuhiljaa kuluttaa esineiden pintaa hävittäen niiden kiillon.

Vaihtoehtoja taikasienelle

vaihtoehto-taikasienelle
Tässä yksi hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto taikasienelle

Taikasienelle löytyy erittäin hyviä ekologisia vastineita. Käytä mieluummin turvallisia vaihtoehtoja siivouksessa.

Taikasieni ei ole biohajoava. Selluloosasta valmistettu puhdistussieni on täysin biohajoava ja korvaa sekä muoviset sekä melamiinivaahtosienet.

Koskaan ei pidä myöskään unohtaa vanhoja teepaitoja, froteepyyhkeitä sekä muita kierrätettäviä siivouspyyhkeitä. Ne ovat ekologisin vaihtoehto siivoukseen.

Erittäin hyvä taikasienen korvaaja on puhdistuskivi. Olen kirjoittanut puhdistuskivestä täällä. Jutustani löytyy myös ohje kotitekoisen puhdistuskiven valmistamiseksi.

Puhdistuskivi valmistetaan savesta, ruokasoodasta, vedestä, glyserolista ja saippuasta. Se sisältää vain ympäristölle turvallisia ainesosia. Puhdistuskivet ovat yhtä tehokkaita kuin taikasieni. Omasta kodistani löytyy seuraavat puhdistuskivet:

Universal Stone

Ecodoo Puhdistuskivi

Miten sinä olet poistanut tahroja omassa kodissasi?

Ota osaa keskusteluun

32 kommenttia

  1. Käytin Universal Stonea puhdistaakseni keittiönkaappien ovet. Kyllä Universal Stonekin on kuin hienoa hiomapaperia. Ovista katosi kiilto.

    1. Hei Nina
      Kiitos tosi paljon asiallisesta huomautuksesta!
      Olen pahoillani kaapinoviesi puolesta.
      Tuosta Universal Stonesta sekä muista puhdistuskivistä pitääkin laittaa varoitukset myös tähän blogitekstiini. Puhdistuskivet valmistetaan savesta ja ruokasoodasta jotka kumpikin ovat hiovia aineita. Maalattuja, lakattuja ja helposti naarmuuntuvia pintoja niillä ei kannata lähteä putsaamaan.
      Tässä artikkelissani olen esitellyt lähemmin puhdistuskiviä ja niiden oikeaa käyttöä (pohjaan palaneet kattilat yms) ja varoitellut naarmuttamasta muita pintoja.
      Terveisin Outi

  2. Sokeripaloilla puhdistan mun uunista ja hellasta pinttynneemmät tahrat. Opin tämä konstin isältäni joka oli kokki aikoinaan.

    1. Niin ja ruokasoodaa niihin keittiönkaapin oviin ja sitruunaa jos tarvitsee muille tasoille.

    2. Hei Tiina
      Sokeripalat ovat tosiaankin hyvä ja myrkytön hankausaine lieden ja kattiloiden putsaukseen. Sokeripala ei ehdi naarmuttamaan sillä se liukenee niin nopeasti veteen.
      Terveisin Outi

  3. Pesuaineet ovat lopulta melkosta myrkkyä. Olen käyttänyt aina Taikasientä ja toimii hyvin ilman ongelmia. Pesuaineiden käyttö on ollut ihan minimissä sen jälkeen kun Taikasieni tuli kotiimme. Tuskin mikään tuote täydellinen on mutta enemmän olisin huolissani pesuaineiden päätymisestä viemäriin sekä niiden terveyshaitoista.

    1. Hei Minna
      Kiitos kovasti kommentistasi.
      Olet oikeassa pesuaineista. Ne tuppaavat olemaan mitä kamalinta myrkkyä. Pesuaineiden oikea annostelukin on monelta unohtunut joten niitä lorotetaan suoraan pullosta veteen mittaamatta. Usein myös siivoukseen riittää pelkkä vesikin vaikkapa tilkalla etikkaa pehmennettynä.
      Terveisin Outi

  4. Mikromuoviongelma merissä on ikävä asia. Ennen siivouksen ja pyykinpesun lopettamista kannattaa kuitenkin lopettaa kengillä kävely, autolla ajo sekä muilla kulkuneuvoilla ajaminen. Kengistä ja autojen renkaista tuleva muovi päätyy sadevesien mukana viemäriin ja meriin ja tämä on se varsinainen ongelma. Ei kannata keskittyä epäolennaiseen. Taikasientä olen käyttänyt lähinä akvaarion puhdistamiseen ja ostanut sieniä ihan akvaariokeskuksesta helsingistä, ehkä jo noin 10 vuotta. Kalat ovat olleet sisällä kun puhdistan levät, pesuaineita ei voi oikein tässä käyttää.

    1. Hei Salla
      Kiitos kommentistasi!
      Ihan totta puhut noista autonrenkaista ja kengänpohjista. Luin aiheesta jostain saksalaisesta tutkimuksesta. Siinä oli tutkittu merien mikromuovin koostumusta ja suurin osa oli autonrenkaista ja aika iso osa myös kengistä irronnutta mikromuovia. On myös tutkimuksia jossa suuri osa mikromuovista on peräisin laivojen maalista.
      Mielestäni mikromuovia tulisi välttää kaikessa missä voi. Se tulisi kieltää kokonaan ainakin kosmetiikassa ja pesuaineissa missä se on ihan tarpeeton ainesosa.
      Terveisin Outi

  5. Laminaatti (laminated) voi tarkoittaa myös mitä tahansa kerrostettua tuotetta. Laminaattiparketti on kerroksista koostettu parkettia imitoiva lattiamateriaali.

  6. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Valitettavasti selluloosasta valmistettua sientä ei voi verrata melamiini/taikasieneen puhdistustehon osalta?. Ihmesieni/taikasieni on on hurjan tehokas väline kun selluloosa sienellä ei saa juuri kummempia tahroja irti. Ei aivan ensimäisenä tule myöskään mieleen että ihmesientä/taikasientä joutuisi viemäriin omissa siivouksissani. Talven jälkeen alkaa moottoripyöräkausi ja siinä tulee käytettyä kaikenlaisia pesuvälineitä myös pesuaineita ja harjoja. En mielelläni kokeilisi moottoripyörän pintoja tuolla Universal stonella saatika muulla harjalla joka voisi pintoja naarmuttaa. Mielenkiinnosta joskus tuon stonen ostin mutta käyttö jäi yhteen kerta kokeiluun sillä koin sen hankalaksi omiin puhdistus kohteisiini, kenties toisella käyttäjällä se toimii. Ihmesienellä/taikasienellä olen puhdistellut pyörää useasti enkä ole saanut vaurioita mutta vaikeat tahrat on kyllä lähteneet, yleiseen pesuun en sitä käytä vaan vaikeille tahroille. Myös itikat irtoaa sillä kevyesti. Muovi ongelmasta oli puhetta ja mietin että jo kesäpäivän ajoilla pyöräni renkaista irtoaa mikromuovia tielle enemmän kuin siivouksista joissa sientä käytän. Moottoripyörä ei ole minulle vain huvilaite vaan päästelen sillä kesäisin auton sijaan autoa pienemmällä kulutuksella. On hyvä muistaa että muovia irtoaa kaikenlaisista siivousvälineistä eikä tarkoitus ole huuhdella niitä viemäriin, heitän kuluneet sienet roskiin sekä harjat joista alkaa irtoamaan harjaksia. Harjoista suosin pehmeitä harjaksia jotka eivät naarmuta. Monenlaisia siivousvälineitä tarvitaan eikä yksi korvaa kaikkia, pudistettavia kohteita on paljon tässä maailmassa.

    Mukavaa syksyltä tuntuvan talven jatkoa? terveisin Adi

    1. Kiitos Antti kommentista!
      Ensiksikin, olen todella iloinen siitä että otit tuon moottoripyörän puhdistuksen esiin. Itselläni ei tällä hetkellä ole pyörää mutta lähipiiristä sellaisia löytyy useitakin. Olen miettinyt antaa testattavaksi kyseisiä ekologisempia puhdistusaineita tuntemilleni motoristeille ja tehdä aiheesta jutun. Kevään korvalla voisi olla sopiva aika julkaista myös motoristeja kiinnostavaa luettavaa. Jotkut ovat saaneet hyviä tuloksia myös Universal Stonella. Minun blogini on täysin epäkaupallinen blogi joten kerron kyllä suoraan testien tulokset lukijoille. Mikään taho ei ole koskaan maksanut minulle mistään eikä edes antanut tuotteita testattaviksi.
      Tuo mikromuoviongelma on kyllä paha.Tiedän kyllä, että Aasian joet syytävät mikromuovia meriin tuhottomia määriä emmekä me voi sille mitään. Renkaiden mikromuovi on myös ongelma kuten laivojen maalit. Siitä huolimatta vältän kuitenkin itse mikromuovia kaikessa missä voin. Kosmetiikassa ja siivouksessa mikromuovin välttäminen on minulle helpointa. Kehitys kehittyy ja jonain päivänä voi olla että renkaistakaan ei enää irtoa niin paljoa mikromuovia.
      Hyvää kevään odotusta myös sinulle!
      Terveisin Outi

  7. Taikasieni ollut noin vuodesta 2000 käytössä ja putsaa edelleen hyvin. Oletko tarkastanut lähteesi jutun väittämiin että ne perustuu oikeasti totuuteen kun netissä kirjoitellaan kaikkea? Vai onko väitteesi poimittu lähteistä joiden alkuperästä et voi olla varma että perustuvat oikeaan tieteelliseen tutkimukseen? Olen erittäin kriittinen aina lähteistä. Henkilökohtaisesti annan omalle 8v pojalle siivoukseen mielummin taikasienen kuin pesuainepullon ja puhdistussienen. Pesuaineiden kanssa myös käyttäisin suojakäsineitä, taikasienen kanssa en sillä se ei käsiä ärsytä vettä enempää. Toki on olemassa varmasti taikasientä ekologisempia siivoustapoja mutta tämän helppoutta ja tehokkuutta en vaihtaisi pois. Olisi hyvä muistaa että pesuaineiden käyttöä verrataan jopa tupakointiin https://www.verkkouutiset.fi/puhdistusaineet-vaarallisia-keuhkoille-vastaa-jopa-20-tupakkaa-paivassa/

    1. Hei Hilja
      Kiitos kommentista!
      Olen keskustellut ihmisten kanssa paljon taikasienestä ja sen haittapuolista. Hyvin monet ovat huolissaan sen yleistymisestä. Taikasieni on valmistettu melamiinista kuten kerroin. Taikasienen materiaali (melamiini) on ihan julkista tietoa ja kenen tahansa tarkistettavissa. Ulkomailla raaka-aine on myös ilmoitettu pakkauksessa.
      Myös melamiinin aiheuttamat onnettomuudet Kiinassa ja USA:ssa ovat luettavissa lehdistä ja ovat kaikkien tarkistettavissa. Melamiini ei ole turvallinen aine eikä ekologinen vaihtoehto. Melamiinin väitetään olevan myös osa merien muoviongelmaa. Mielestäni en väittänyt artikkelissani mitään mitä pitäisi tieteellisesti perustella.
      Koska bloggaan nimenomaan ekologisesta kodinhoidosta, halusin kertoa taikasienen haittapuolista ja esittää ekologisempia vaihtoehtoja. Kuten sanoit, monet pesuaineet sisältävät myös haitallisiksi epäiltyjä aineita. Siksi esittelenkin blogissani lukijoille myös ekologisempia puhdistusaineita.
      Jokainenhan tekee ekologiset valintansa aivan itse viimekädessä aivan itse myös päättää mitä käyttää.
      Ystävällisin terveisin
      Outi Lempa

  8. Ihmesieni ja suojahanskat…. ja katin kontit. Tuota sientä alettuani käyttämään sain heivata suojahanskat pois, allergikolle parasta käyttää tätä sientä. Samalla myös karmea tökötin haju poistui.

    1. Hei Seija
      kiitos kommentista.
      Kätesi ilmeiseti kestävät ihmesienen. Monelle ihmesieni eli taikasien eli melamiinisieni aiheuttaa kuitenkin kirvelyä, kutinaa ja muita oireita. Itse suosittelen aina käyttämään käsineitä jos käsittelee menelmiinisientä.
      Terveisin Outi

  9. Hei,

    Mukava lukea artikkeleitasi…..

    Formaldehydi on hyvin yleistä ihan joka kodin ja toimiston sisäilmassa. Pieninä määrinä sitä voidaan mitata miltei kaikkialta sisätiloista. Formaldehydiä löytyy rakennusteollisuuden monista lopputuotteista erilaisia pitoisuuksia mutta sitä löytyy kuluttajatuotteistakin kuten pesuaineet, hygieniatuotteet, vaatteet jne..lista on valtava. Juttusi melamiinihartsista valmistetuissa sienissä sitä ei lopputuotteessa ole. Formaldehydiä käytetään hurjan monen tuotteen valmistuksessa ja siihen on ihan syynsä että sitä käytetään jotta tuotteesta saadaan valmis.

    Mukavaa illan jatkoa!

    T, seppo

    1. Hei Seppo
      Kiitos kommentista ja mukava että luet blogiani!
      Mukavaa kevään odotusta myös sinulle!
      Terveisin Outi

  10. Me käytämme siivousalalla usein taikasientä, niin kauan kuin niitä on ollut, putos etten ole vahinkoa vielä havainnut kun niin hirveitä ovat ??

    Hanskoja emme ole tarvinneet, universal Stonen kaltaiset kaikki täyttä päänsä, hiovat näkyvästi ja vaikea saada pois. Viemäriin menee paljon eikä jälki ole kummoinen..

  11. Itsekin käytän joskus taikasieniä siivouksessa. On kyllä hyvä, että sienellä ei tarvitse käyttää siivouskemikaaleja. Kaikki ei kyllä sienellä ole lähtenyt puhtaaksi.

    1. Hei
      Taikasieni ei tosiaankaan vaadi mitään pesuaineita tai voimakkaita. Sen pesuteho perustuu mikrohiontaan. Taikasienen yksi huono puoli on mikromuovi joka päätyy viemäriin.
      Taikasienen voi helposti korvata ekologisemmalla puhdistuskivellä (esim.Universal Stone). Suosittelen kokeilemaan joskus. Puhdistuskivi on riittoisa, tehokas ja edullinen sekä ehdottoman luontoystävällinen. Sopii samoille pinnoille kuin taikasienikin.
      Ystävällisin terveisin Outi

  12. No, kokeilin juuri äsken elämäni ensimmäistä ja myös viimeistä kertaa ns. taikasientä. Yritin puhdistaa sillä pesukoneen sisäosia, ei toiminut alkuunkaan, hyvin pian alkoi jo irrota paloja sienestä, eikä mitään ihmeellistä puhdistumista tapahtunut.Otin siinä vaiheessa esiin karhunkieli sienet ja pesuaineet, ja myös hammasharjaa käytin. ja johan alkoi tapahtumaan. Täyttä humpuukia sanoisin, toimii varmaan huusholleissa joissa harvemmin siivotaan ja puhdistetaan mitään paikkoja. Minun kotina paikat on puhtaita, koska osaan siivota, käyttää pesuaineita ja erilaisia siivousvälineitä, puhdas kaunis koti, on minulle ehdottoman tärkeä asia, mutta monet naiset kun ovat itse kasvaneet sellaisissa paskapesissä, joissa ei ole ollut minkäänlaista mallia sille miten kotia siivotaan ja hoidetaan, mutta minulla on ollut selllainen koti, kiitos äitini, joka on nyt muuten jo 91 vuotias, moneen asiaan kun tarvitaan se ihan elävä malli.

    1. Hei Ulla
      Ihan totta puhut.
      Taikasieni ei ole kestävä ratkaisu hankaukseen. Taikasieni ei ole ongelmaton eikä ainakaan ekologinen ratkaisu. Sen käyttöön liittyy monta ongelmaa joista pitäisi keskustella avoimemmin.
      Hyvää syksyn alkua sinulle!
      Terveisin Outi

  13. Olipa mielenkiintoinen artikkeli. Sopivasti vatittu faktat ja niillä pyritty osoittamaan taikasieni huonoksi ja vältettäväksi välineeksi. Ensiksikin sitä käytetään kotona siivoukseen ja tahranpoistoon. Mitä tulee formaldehydiin niin eipä siinä valmistusprosessissa jää enää formaldehydiä. Olen itse tutkinut hartsien muodostusta ja formaldehydi jäämiä niin eipä niitä jää. Melamiini eli lähtöaine ei liukene veteen. Mikromuovi ongelma on mutta olisin huolissani paljon enemmän niistä kauneusaineista ja rasvoista ja geeleistä ym joita laitetaan päivittäin naamaan ja pestään pois päivittäin. Niistä ne mikromuovit tulee ja liikenteestä ja huuhtoutuu veteen. Melamiini sieni on paljon hyödyllisempi puhdistusväline ja ilman haitallisia kemikaaleja ja pesuaineita.

    1. Hei
      Kiitos kommentistasi ja kiitos myös että vierailit blogissani!

      Kyllä, olen itse erityisen huolissani kaikista kemikaaleista jotka huuhtoutuvat viemäriin. Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa ympäristömme tilaan.
      Autonrenkaista olen myös huolissani. Olen niistä tässä blogissani myös kirjoittanut. Voit lukea artikkelin täältä

      Kauneusaineista ja rasvoista ja niiden haitallisuudesta olen kirjoittanut runsaasti Helenatur blogissani. Siellä opetan myös valmistamaan kosmetiikkaa ilman synteettisiä kemikaaleja. Käyhän lukaisemassa.

      Tämä artikkelini kertoo taikasienestä. Moni kuluttaja ei ymmärrä mistä taikasieni on valmistettu. Valmistusmateriaalia ei kerrota pakkauksessa. Suomessa melamiinisieniä mainostetaan ekologisina mikä ei ole totta. Melamiinisieni ei ole ekotuote millään mittarilla. Et voi ekosertifioida melamiinisientä.
      Jokainen meistä tekee tietysti itse omat valintansa mitä tuotteita käyttää.

      Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

      Terveisin Outi

  14. Hauskaa spekulointia. Noista teepaidoista ja froteepyyhkeistä sen verran, että vaikka olisivat kuinka ekologisia niin niiden puhdistuskyky on ihan olematon. Kaikki pallokuidut lähinnä levittävät likaa ympäriinsä, toisin kuin mikrokuitu, joka sulkee lian sisäänsä.

    1. Hei Minni

      Kiitos kommentistasi!

      Tämän blogini aihepiiri käsittelee ekologista kodinhoitoa. Mikrokuituliinat eivät ole ekologisia sillä ne ovat mikromuovin lähde kuten melamiinista valmistetut hankaussienetkin. Melamiinisienillä on lisäksi muita ikäviä ominaisuuksia.

      Haluan blogissani esitellä ekologisia vaihtoehtoja niitä kaipaaville. Jos hoitaa kotia ympäristöystävällisyys edellä, niistä kaikkein tehokkaimmista aineista valitettavasti joutuu luopumaan.

      Huomaa että myös ekologiset pesuaineet ja siivousliinat ovat nykyisin jo varsin tehokkaita. Kodin puhtaus ja siisteys eivät riipu pelkästään välineistä ja kemikaaleista. Se, kuinka usein ja huolellisesti työn tekee, vaikuttaa todella paljon.

      Kaikki tietysti valitsevat itse mieleisensä siivousvälineet ja pesuaineet. Mikrokuituliinat eivät kuulu ekologiseen kodinhoitoon enkä siksi niitä koskaan suosittele.

      Ystävällisin terveisin
      Outi

  15. Nyt törmäsin tähän blogiin & olen ollut usean vuoden taikasienen vannoutunut käyttäjä ja putsannut aina lieden sillä. Välillä jopa kun liesi on jäänyt kuumaksi (induktio) enkä miettinyt sen enempää. Tämä sai miettimään että voikohan siitä olla vaaraa? Ja haluan myös ekologisempia vaihtoehtoja käyttää, kiitos vinkeistä. En muista olenko uuninkin putsannut sillä enkä tosiaan ole huuhdellut. On myös harmi ettei käyttöohjeita sen enempää ole näissäkään.

    1. Hei Emmi
      Kiva että löysit blogini!

      Kirjoitin taikasienestä ihan siksi että monet ymmärtävät sen ekotuotteeksi. Sen kanssa kun ei tarvitse käyttää pesuaineita.

      Suomessa taikasienipaketeissa ei lue valmistusmateriaalia. Ulkomailla taikasieniä eli ihmesieniä kutsutaan yksinkertaisesti melamiinisieniksi. Melamiinisieni nimitys olisi mielestäni oikein kuluttajia kohtaan. Lainsäädäntö ei vaadi tuoteselostetta taikasieniin mikä on selkeä epäkohta.

      Hienoa, että olet innostunut ekologisesta kodinhoidosta. Voit edetä yksi asia kerrallaan. Mitään stressiä on turha ottaa jos suunta on oikea. Itselle toimivien ekovaihtoehtojen löytämiseen voi mennä aikaa.

      Aurinkoista kevättä sinulle!
      Outi

  16. Hei.
    Luin artikkelin tuosta ihmesienestä. Minulla itselläni sitä ei ole koskaan ollut mutta poikamies veljeni käyttää sitä teemukien puhdistukseen ja olen nähnyt kuinka tehokas se on. Mutta luulisin että tuon artikkelin jälkeen lopettaa. Olisiko sinulla joku muu ekologinen vaihtoehto siihen.
    Sitten haluaisin vinkkejä kuinka voisimme puhdistaa tai siis millä aineilla puhdasvesiputken kaivosta. Olemme uudistamassa kaivoa ja että ei tarvitsisi kaivaa uutta putkea niin ajattelimme jos voisimme jollakin tavalla puhdistaa putken ekologisesti. Olemme ajatelleet soodaa ja etikkaa, kenties suolaa. Missä suhteissa nuo olisi hyviä irroittamaan siellä putkenseinämässä olevat epäpuhtaudet kuten rautapitoisen veden jäämät?
    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi❤️
    Ystävällisin terveisin
    Aila

    1. Hei Aila
      Kiitos paljon kommentista ja positiivisesta palutteesta.

      Ihmesieni todellakaan ei ole mikään ekosieni. Vastaavaa ekologista sientä ei ole olemassa.

      Olen itse sen korvannut puhdistuskivellä (Universal Stone). kannattaa tutustua puhdistuskiveen. Siinä käytetään tavallista sientä johon hangataan valkosavesta, saippuasta ja glyserolista valmistettuun kiinteään palaan. Tämä yhdistelmä toimii lähes samalla tavalla kuin ihmesieni eli taikasieni eli melamiinisieni.

      Ystävällisin terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *