Olen viime viikot joutunut pakosta kokeilemaan miltä tuntuu elämä ilman pesukonetta. Tilanne on väliaikainen. Tällä hetkellä asumme paikassa, jossa pesukonetta ei ole edes taloyhtiön pesutuvassa. Tämä tuo kieltämättä melkoisia haasteita tottumattomalle. Vaikka tilanne on meidän kohdalla väliaikainen, aloin pohtimaan sitä olisiko mahdollista luopua kokonaan pesukoneesta. Samanlainen tilanne voi olla edessä silloin, kun kotona on remontti tai pesukone on rikki.

elama-ilman-pesukonetta
Kuva cromaconceptovisual Pixabaystä

Pesukone on varsin uusi keksintö

Pesukoneita ei ole kotitalouksissa ollut kovinkaan kauan. 60-70-luvulla yleistyivät automaattipesukoneet. Sitä ennen perheissä oli pulsaattoripesukoneet kirjopyykille. Lakanat pestiin silloinkin ikivanhaan tapaan padassa. Automaattipesukoneiden yleistymiseen vaikutti paljon vesijohtojen ja sähköverkon yleistyminen. Vielä 60-luvulla monessa kodissa kannettiin vesi sisään. Helsingissäkin oli yleisesti vesiposteja kaduilla, joista asukkaat hakivat ämpäreillä kaiken käyttöveden. Sähkö on ollut pidempään kodeissa mutta virta ei ole yleensä riittänyt pesukoneelle. Sähköllä toimi aluksi vain valaistus. Käsin pyykkääminen on siis meidän lähimenneisyyttä.

Käsin pyykkäämisen rutiinit on opeteltava alusta asti uudelleen

Kuten kerroin, joudumme hetken pärjäämään ilman pesukonetta. Ensin ajattelimme pesettää kaiken pyykin pesulassa. Valitettavasti se ei ollut toimiva ratkaisu. Pyykki tuli pesulasta vasta noin viikon kuluttua. Se ei riittänyt meille, sillä vaatevarastomme on aika minimalistinen. Pesula myös kadotti osan pyykeistä. Se harmitti eniten, sillä jouduimme hankkimaan uusia vaatteita tilalle.

Päätimme siis pestä kirjopyykin itse käsin. Lakanat ja pyyhkeet saisivat odottaa, kunnes pääsisimme pesemään ne jossain itsepalvelupesulassa. Elämä ilman pesukonetta alkaa.

Kirjopyykin käsinpesu vaatii hieman osaamista

Käsinpesua varten olin varannut kaksi pakettia siivoussaippuaa. Siitä saa raastamalla todella hyvää pesuainetta. Etikka toimi tietysti huuhteluaineena. Asunnosta löytyi onneksi iso pesuvati. Ilmeisesti edellinen asukas oli päätynyt samaan ratkaisuun ja pessyt vaatteensa käsin.

Onneksi nykyisin vesitilanne on parempi kuin 60-luvulla. Hanasta saa joka paikassa lämmintä vettä. Kuinka sitä osaakin olla kiitollinen pienistä asioista. Veden kantaminen ja lämmittäminen olisi ollut todella raskas ja aikaa vievä homma.

Käsinpesu ei vie juurikaan aikaa

Kirjopyykin käsinpesua varten laskin lämmintä vettä pesuvatiin ja liuotin siihen 1 ruokalusikallisen siivoussaippuaraastetta. Raasteen pitää olla täysin sulanut ennen, kun vaatteita voi laittaa veteen.

Tahroja ei tällä kertaa tarvinnut poistaa.

Lajittelin tummat vaatteet pesuvatiin ja upotin ne veteen. Ne saivat liota vedessä 10 minuuttia.

Pesin vaatteet käsin hankaamalla ja puristelemalla huolellisesti ja huuhtelin ne kolme kertaa. Suosittelen sinua lämpimästi lukemaan tarkemmat käsinpesuohjeet aikaisemmasta artikkelistani. Automaattipesukoneiden aikaan juuri kukaan ei tiedä miten pyykki tulee pestä, jotta se myös puhdistuisi. Koneen automatiikka on miettinyt valmiiksi veden määrän, huuhtelukerrat ja muut puhdistumiseen vaikuttavat asiat. Käsin pyykkäämisessä on tiedettävä nämä asiat itse.

Käsinpesu säästää vaatteita, vettä ja energiaa

Koko käsinpesu operaatio oli ohi 15 minuutissa. Vettä kului 20 litraa koko viikon kirjopyykkiin. Olen todella yllättynyt siitä, miten paljon vähemmällä ajalla ja vedellä saa puhdasta aikaan. Mietin miten helppoa tosiaan olisi luopua pesukoneesta, jos se olisi aivan välttämätöntä.

Automaattipesukoneen puolesta puhuvat monet asiat

Minkälaista olisi elämä ilman pesukonetta. Tässä muutamia seikkoja, jotka puhuvat pesukoneiden käytön puolesta ja vastaan.

Plussat

 • Pesukone on välttämätön lapsiperheessä. Perheet väsyisivät työtaakan alle, jos joutuisivat pesemään kaikki vaatteet käsin
 • Pesukoneessa pyykki puhdistuu varmimmin, sillä pesuaika on usein 1-2 tuntia.
 • Pesukoneen omistajan ei välttämättä tarvitse tietää niin paljon pyykinpesusta koska koneen automatiikka on ajatellut kaiken valmiiksi.
 • Pesukone hoitaa taloudessa kaiken pyykinpesun lakanoista hienopesuun. Mitään ei tarvitse viedä pesulaan.
 • Todella likaisen pyykin kuten työhaalarit yms. saa pesukoneessa puhtaaksi vaivattomammin.
 • Pesukoneissa on nykyisin tunnistimia, jotka vähentävät veden määrää. Näin pienenkin pyykkimäärän pesu on ekologisempaa.
 • Pesukoneiden tehokkaat lingot lyhentävät reilusti pyykin kuivausaikaa.

Miinukset

 • Pesukone käsittelee pyykkiä usein liian kovakouraisesti; ohjelmat pyörivät usein 1-2 tuntia
 • Tehokkaat pesuohjelmat ovat usein pitkiä. Pyykin peseytymistä joutuu odottelemaan usein 1-2 tuntia, jopa kauemmin.
 • Pesukone innostaa pesemään pyykkiä päivittäin; jos pyykki pestäisiin käsin, kukaan ei pesisi vaatteitaan joka päivä.
 • Pesukone toimii sähköllä eli kuluttaa energiaa; ekologinen elämänmuoto edellyttää myös energiapihiä suhtautumista asioihin
 • Pesukone pesee kaiken koneessa pyörivän pyykin samalla tavalla likaisuusasteesta riippumatta; kone ei hankaa erityisesti tahrakohtia, hihansuita tai kainaloita. Kone ei pese likaisempaa vaatetta huolellisemmin.
 • Pesukone kannattaa käynnistää ainoastaan silloin, jos pestävää on täysi koneellinen. Vaikka kone pystyisikin vähentämään vesimäärää pyykin määrän mukaan kuluu energiaa kuitenkin saman verran.

Automaattipyykinpesukone on todellakin tehokas apulainen kodeissa. Ilman pyykinpesukonetta tuskin nykyisin voisi selviytyäkään. Kaipaisin kuitenkin pesukoneen tehokasta linkousta. Kuivaus ilman linkoa on todella aikaa vievää.

Pyykin pesu käsin; plussat ja miinukset

kasipyykki
Kuva Annie Spratt on Unsplash

Koska minulla nyt on meneillään kausi, jolloin pesukonetta ei ole saatavilla, olen voinut tehdä huomioita käsipyykkäyksestä.

Plussat

 • Käsipyykkäys on huomattavan nopeaa; siisteissä sisätöissä olevan pariskunnan viikon kirjopyykin pesuun menee aikaa noin 15-30 minuuttia liotuksesta pyykin kuivamaan ripustamiseen.
 • Käsipyykkäys säästää vaatetta; tämä on mielestäni kaikkein positiivisin ja ekologisin asia käsipyykkäyksessä ja syy miksi aina pesen osan vaatteistani käsin.
 • Käsipyykissä voi keskittyä enemmin tahrakohtiin kuten kainaloihin ja hihansuihin. Kone pesee tasaisesti, kuluttaen tasaisesti koko vaatetta.
 • Käsin pyykkäyksessä jokainen vaate saa yksilöllisen pesukohtelun. Useat vaatteet eivät ole juurikaan likaisia, vain kevyesti hikisiä. Voin jättää ne vähemmälle käsittelylle ja puristella vain pesuvettä niiden lävitse. Tämä säästää uskomattomasti vaatetta.
 • Käsipyykkäys säästää energiaa; koska itse pyykkääminen hoituu fyysisellä työllä ei energiaa tarvita kuin veden lämmittämiseen
 • Käsipyykkäys on vesipihimpää. Veden kulutusta on helppo tarkkailla käsipyykkiä pestessä.
 • Käsin pyykkäyksessä miettii kaksi kertaa kannattaako vaatetta vielä pestä. Aikana, jolloin pyykki pestiin käsin, pyykkipäivä oli korkeintaan kerran viikossa lauantaisin. Pyykki pestiin saunan padassa ja sen jälkeen kylvettiin. Kukaan ei pessyt pyykkiä päivittäin.

Miinukset

 • Käsipyykin peseminen on raskas työvaihe. Työpäivän ja harrastusten jälkeen harva jaksaa alkaa pesemään pyykkiä käsin.
 • Vaikka käsipyykki valmistuu nopeammin kuin konepyykki, vaati se kuitenkin oman aikansa.
 • Käsipyykki vaatii omat ergonomiset tilansa. Nykyaikaisia asuntoja ei ole suunniteltu käsin pyykkäämiseen. Usein käsipyykki tarkoittaa vaatteiden pesua pienessä käsienpesualtaassa tai vadissa suihkun lattialla.
 • Lakanoiden ja muiden suurien vaatekappaleiden pesu ei onnistu käsin nykyaikaisessa kodissa. Pitäisi olla suuret pyykkipadat pyykin haudutusta varten.
 • Käsipyykissä ei voi käyttää kovin kuumia lämpötiloja. Kuumia lämpötiloja vaativat paitsi lakanat ja pyyheliinat, myös kodin kestot. Esimerkiksi kestotiskirätit vaativat ehdottomasti yli 60 asteisen veden jotta bakteerit tuhoutuisivat.
 • Käsipyykki kuivuu kovin hitaasti. Tähän ongelmaan auttaa vaatteen vääntäminen tippuvasta vedestä kuivaksi. Kuidut eivät kuitenkaan pidä vääntämisestä. Vääntäminen myös rypistää monia kuituja turhaan.

Elämä ilman pesukonetta ei enää täysin onnistuisi

elama-ilman-pesukonetta
Kuva kropekk_pl Pixabaystä

Pesukone on kieltämättä nykypäivää. En olisi siitä valmis luopumaan kokonaan. Pesukoneeton aika sai minut kuitenkin miettimään pyykinpesua uudelleen. Voisiko pyykin pesemistä vähentää? Olisiko mahdollista pestä osa pyykistä aina käsin? Käsinpesu säästäisi aikaa ja vaatteita. Konetta ei tarvitsisi pyörittää niin usein.

Pesukoneen käytössä tulisi muistaa kohtuus. Se on tarpeellinen mutta liiallisesti käytettynä se tuhoaa vaatteemme. Pesukonetta on niin helppo käyttää liikaa. Ihan sama asia on vaikka autoilun kanssa. Auto on todellakin välttämätön pitkillä matkoilla ja maaseudulla. Sitä ei kuitenkaan saisi käyttää liikaa niin että kaikki mahdolliset matkat ajetaan moottorivoimin.

Pesetkö sinä pyykkiä käsin? Jätä kommenttisi alla olevaan kommenttiosioon. Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen.

Ota osaa keskusteluun

7 kommenttia

 1. Hommaa” tulisuudelma”= viemärinavaaja, sillä pyykkäät esim ämpärissä. Pesupulverit ovat omatoimisia, ei tarvita mitään pyykkilautaa! Ainahan muutenkin sumutat jtn pesuainetta kaulukseen, hihan- ja taskunsuihin. – valkopyykille pata olisi oiva, mutta pärjännet suurella sangolla ja viemärinavaajalla. Laita tulikuuma pyykki ensin valumaan, ettet polta näppejäsi. Tuuleta vaatteita. Käytä yöpaita, säästät lakanapyykissä.
  Mikä oivallus on käyttää Saippuaa❗!❓ ?!Täysin käsittämätöntä! Pirullisia kalkki+likaKlönttiä kaikkialla❗ei ihmisen tarvi olla taantumuksellinen junttura vaikka ”pelastaakin maailman pyykinpesukoneella”?

  1. Hei Pirjo
   Kiitos mainioista vinkeistäsi valkopyykin pesuun. Pitääpä joskus kokeilla jos pitää taas pärjätä hetki ilman pesukonetta.

   Tuosta saippuasta. Itse tykkään siivoussaippuasta pyykinpesussa tosi paljon. Siivoussaippua on ihan eri tuote kuin mitkään kaupasta saatavat tavanomaiset saippuat. Siivoussaippuat eivät sisällä mieletöntä määrää kemikaaleja. Omassa siisvoussaippuassani ei ole kuin kookosrasvaa, lipeää ja vettä. Kaikki saippuapohjaiset pesupulverit ovat valmistettu juuri tuosta saman tyyppisestä saippuasta.Jokainen tietysti käyttää juuri sellaista pesuainetta kuin itse mieltää parhaimmaksi.

   Ystävällisin terveisin
   Outi

 2. Itse kun tykkään pestä pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella nykypäivänäkin.Tulee puhdasta pyykkiä.Vaatii aikaa mutta päivässä saa pestyä todella ison kasan pyykkiä.??

 3. Minä pesen mielelläni nykypäivänäkin pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella.Puhdasta pyykkiä tulee näinkin.Päivässä pesee suuren kasan pyykkiä puhtaaksi.

  1. Hei Ari
   Todella hienoa kuulla että arvostat pulasaattorikonetta. Pulsaattorikone on nopea ja kätevä apuväline pyykinpesussa.
   Sinulla on sattumoisin vanha pulsaattorikone käytössäsi. Uskomatonta miten pitkäikäisiä nuo yksinkertaiset koneet ovat. Ne ovat usein siirtyneet sukupolvelta toiselle.
   Hyviä pyykkiilmoja sinulle!
   T Outi

 4. Käsikäyttöisellä mankelilla, jollainen on pulsaattorikoneessa ja jollaisia saa ostaa irrallaankin, on kätevä vääntää pyykit huuhteluvesien välillä, jolloin pesuainejäämiä ei kulkeudu yhtä paljon seuraavaan huuhteluveteen, ja viimeisen huuhtelun jälkeen sillä saa pyykit yhtä kuivaksi kuin lingolla!

  1. Tämä on totta.
   Ennen noita oli joka kodissa. Ei tarvinnut vääntää käsin pyykkiä. Mankelin läpi vetäminen on myös pyykille hellävaraisempaa.

   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *