Puhdistuskivet ovat tulleet ekologiseen kodinhoitoon rytinällä. Niitä on ollut markkinoilla jo vuosia mutta kaikki eivät puhdistuskiveä ole vielä löytäneet. Puhdistuskiven toimintaperiaate on erittäin yksinkertainen mutta nerokas. Siksi onkin ihme, että puhdistuskivi ei ole jo jokaisessa kodissa vakiovarusteena. Seuraavaksi esittelen teille tämän kodinhoidon ihmetuotteen. Katsotaan mikä on puhdistuskivi, mistä se on valmistettu ja mitä puhdistuskivellä voi puhdistaa.

puhdistuskivi
Puhdistuskivi

Puhdistuskiven historia

Puhdistuskiveä on käytetty Ranskassa jo satoja vuosia. Ranskalaiset ovat erikoistuneet saippuatuotteisiin. Sieltä ovat kotoisin myös Marseille saippua sekä sappisaippua. Puhdistuskivi on ranskaksi Pierre d’argile eli vapaasti käännettynä savikivi. Ranskan vuosisatoja kukoistavassa saippuateollisuudessa tehtiin jatkuvasti innovaatioita. Jotkut niistä jäivät elämään. Savikivikin unohdettiin pitkiksi ajoiksi. Synteettiset pesuaineet syrjäyttivät monta vanhaa hyvää tuotetta. Onneksi savikiviä saa jälleen, kiitos ympäristöstä huolissaan olevien, tiedostavien ihmisten.

Mistä savikivet valmistetaan?

Savikivillä eli puhdistuskivillä on hyvin helppo INCI. Valmistukseen tarvitaan vain kolme raaka-ainetta; savea, saippuaa sekä ruokasoodaa.

Savi on puhdistuskiven pääraaka-aine

kaoliinisavi
Kaoliinisavea

Kaupalliset savisaippuat ovat hyvin valkoisia. Se kertoo saven laadusta paljon. Uskon sen olevan kaoliinia. Kaoliini onkin hyvä valinta silloin kun haluaa tuotteeseen hellävaraisen saven. Kaoliini on pehmeää eikä naarmuta pintoja samalla tapaa kuin muut savet. Kaoliini imee puoleensa nestettä moninkertaisesti verrattuna omaan painoonsa. Siksi kaoliini onkin paras savi puhdistuskiveen. Kaoliinista voit lukea lisää täältä.

Ruokasooda tuo puhdistuskiveen lisää hankausvoimaa

Saven lisäksi puhdistuskiveen lisätään yleensä ruokasooda. Ruokasooda liukenee veteen hyvin hitaasti. Siksi sitä käytetäänkin hankausjauheena ihan sellaisenaan. Puhdistuskivessä ruokasooda tehostaa hankaavaa vaikutusta ja tuo myös tuotteeseen liukkautta. Liukkaus helpottaa tahrojen irtoamista.

Saippua tuo puhdistuskiveen pesutehoa

Puhdistuskivessä käytetään aina saippuaa. Saippua on tensidi joka tuo tuotteeseen selkeästi enemmin puhdistustehoa. Pelkkä savi-ruokasooda seos ei riitä puhdistamaan pohjaan palaneita kattiloita ja lieden reunoja niin tehokkaasti. Saippua lisätään tuotteeseen aina nestemäisenä. Näin saadaan muodostettua kova, kivimäinen tuote eli puhdistuskivi.

Muut tehoaineet

Koska jokainen valmistaja haluaa tehdä kaikkien aikojen parhaimman puhdistuskiven, hän tietysti käyttää reseptissä muitakin (salaisia) ainesosia.

Eteeriset öljyt

Melkein aina tuotteeseen on lisätty eteerisiä öljyjä. Ne sopivatkin erityisen hyvin puhdistaviin tuotteisiin. Eteeriset öljyt ovat antibakteerisia ja näin ne auttavat pintojen puhdistamisessa. Suosittuja eteerisiä öljyjä puhdistuskivissä ovat kaikki sitrustuoksut, mintut sekä havut kuten teatreeöljy.

Glyseroli

Glyseroli on kaikissa rasvoissa kuten kasviöljyissä esiintyvä yhdiste. Se muodostaa yhdessä rasvahappojen kanssa öljyn perustan. Glyseroli on sokerialkoholi jolla on hoitavia ja kosteuttavia ominaisuuksia. Mitä glyseroli tekee puhdistuskivessä. Eräs glyserolin ominaisuus on, että se muodostaa ohuen kalvon pinnoille. Näin glyseroli estää pintoja likaantumasta niin nopeasti uudelleen.

Mihin tahroihin puhdistuskiveä voi käyttää?

savikivi
Puhdistuskivi on kovaa tahnaa jota levitetään sienellä

Puhdistuskivi sopii parhaiten korvaamaan ennen niin suositus hankausjauheet ja nesteet (Vim). Parhaimmillaan puhdistuskivi onkin keittiössä. Pohjaan palaneet padat ja kattilat voi puhdistaa puhdistuskivellä. Samoin lieden ja uunin puhdistukseen puhdistuskivi on todella mainio. Rosteriset pesualtaat sekä tiskipöytä ja hana tulevat säihkyvän kirkkaiksi puhdistuskivellä.

Kylpyhuoneen kaakeleissa voi joskus olla vaikeita kalkkisaostumia. Kokeile niihin ensin etikkaa pehmittämään kalkkia ja sitten puhdistuskiveä. Emäksinen puhdistuskivi neutraloi happaman etikan. Näin saumatkaan eivät kärsi liikaa etikasta.

Voit puhdistaa puhdistuskivellä tummuneita metalliesineitä kuten messinkiä, tinaa, alumiinia, kromia, kuparia, hopeaa ja kultaa. Myös kristallia, lasia ja keramiikkaa voi kiillottaa puhdistuskivellä.

Kaikki pinnat eivät kestä hankaamista. Puhdistuskivi on kuitenkin hankausaine. Jos olet epävarma puhdistuskiven sopivuudesta pinnalle, tee ensin testi johonkin huomaamattomaan paikkaan.

Tee itse oma puhdistuskivi! Se on todella helppoa.

Puhdistuskiven Resepti

Näitä ainesosia tarvitset puhdistuskiven valmistukseen:

 • 150 grammaa kaoliinisavea
 • 50 gramma ruokasoodaa
 • 1 ruokalusikallinen raastettua siivoussaippuaa
 • ½ desiä vettä
 • 1 teelusikallinen glyserolia (valinnainen)
 • 10 tippaa eteerisiä öljyjä kuten teatree, sitruuna, lime, eukalyptus yms. (valinnainen)

Tee näin:

 • Sekoita vesi ja siivoussaippuaraaste huolellisesti niin että saippua on täydellisesti liuennut veteen
 • Mittaa kulhoon kaikki kuivat ainesosat ja kaada saippuaseos niiden päälle huolellisesti
 • Sekoita tahna tasaisesti ja lisää halutessasi glyseroli sekä eteeriset öljyt
 • Pakkaa tahna kannelliseen lasipurkkiin ja anna sen kuivua rauhassa ilman kantta, kunnes tahna muuttuu kovaksi kiveksi
 • Laita kansi kiinni ja säilytä puhdistuskiveä lasipurkissa siivouskaapissa.
 • Puhdistuskivi säilyy todella hyvin koska se on valmiina täysin kuiva.
 • Kun käytät puhdistuskiveä, muista aina jättää kansi auki niin että kivi kuivahtaa. Sulje vasta sitten kansi uudelleen.

Kuinka puhdistuskiveä käytetään?

sieni
Karkea puhdistussieni on hyvä apuväline

Käytä puhdistuskiveä aina joko sienellä tai liinalla. Myös jäykkä harja saattaa olla hyvä.

 • Kastele sieni tai liina ja pyöräytä sitä pari kertaa puhdistuskivessä.
 • Hankaa puhdistettavaa pintaa, kunnes tahra irtoaa.
 • Huuhtele sitten tahrakohta haalealla vedellä
 • Toista tarvittaessa käsittely
 • Jos pintaan jää kuivuessa harmaita läikkiä on se kaoliinia. Huuhtele silloin pinta huolellisemmin.
 • Huuhdeltu pinta kannattaa kuivattaa ja kiillottaa pehmeällä liinalla vielä lopuksi.

Jos haluat hankkia puhdistuskiven kaupasta, sinulla on useita hyviä vaihtoehtoja. Puhdistuskivien hinnat eivät ole päätä huimaavia, joten niitä kannattaakin hankkia valmiina. Lisäksi puhdistuskivi kestää todella pitkään. Kun hankit puhdistuskiven voi olla, että se kestää jopa muutaman vuoden. Hankausainetta et kuitenkaan tarvitse kovinkaan usein.

En tiedä yhtään suomalaista puhdistuskiven valmistajaa. Tänne voi ilmoittautua ihan mielellään. Tässä kuitenkin kaksi omassa käytössäni olevaa kiveä. Linkit eivät ole kaupallisia, en saa klikkauksista rahaa enkä tavaraa.

GreenDeal myy Ecodoon ranskalaista Pierre d’argile puhdistuskiveä hintaan 9,95 eur. Tämä on todella hyvä puhdistuskivi, jonka mukana tulee karkea sieni. Puhdistuskivessä on mukana glyserolia helpottamaan pintojen puhtaana pysymistä.  

Universal Stone on saksalainen savikivi (hinta Prismassa 16,15 eur), jota saa monesta hyvin varustetuista marketeista ja nettikaupoista kautta maan. Myös Universal Stonen mukana tulee karkea sieni. Tuotteessa on mukana glyseriini sekä mieto tuoksu (olisiko jokin mintun kaltainen tuoksu).

Oletko sinä käyttänyt puhdistuskiveä? Olisi todella mielenkiintoista kuulla sinun omista kokemuksistasi. Jätä kommenttisi tuohon alas kommenttikenttään!

Ota osaa keskusteluun

21 kommenttia

 1. Muurikalla on myös tällainen samantyyppinen tuote Muurikka monipuhdistaja. 400g purkki taitaa olla 10e luokkaa esim. Tokmannissa.

  1. Hei Katja
   Kiitos tiedosta. Pitääpä tutustua Muurikan tuotteeseen tarkemmin. Vinkkasin vain näitä joita itsekin olen ostanut ja käyttänyt.
   Terveisin Outi

  1. Hei Paula
   Kiitos vinkistä. Tätäkään en ole kokeillut. Hyvä että tulee eri vaihtoehtoja esiin.
   Terveisin Outi

 2. Lidlistä ostin tuollaisen purkillisen. Todella tehokasta ja kestää kauan. En tiennyt että se on puhdistuskivi. Koska en ole tarvinnut uutta, en tiedä onko sitä nykyään myynnissä siellä. Hinta oli todella huokea verrattuna jutun tuotteisiin.

  1. Hei Milla
   Mielenkiintoista, en ole törmännyt Lidl:n puhdistuskiveen. Heillähän on usein myynnissä eriä jotka eivät jää pysyvästi valikoimiin.
   Toivoisin toki että olisi Lidlissäkin puhdistuskivi myynnissä sillä heidän hinnat ovat todella edulliset.
   T Outi

 3. Tuli ostettua pari vuotta sitten Univeral Stone. Poikamiehen tiskipöytä, liesi ja kylppäri saa ihailua vierailta. Voin suositella.

  1. Kiitos kommentista Jussi!
   Puhdistuskivi on todellakin ihmetuote ja erittäin ekologinen. Toivottavasti saat vieraasikin käyttämään sitä.
   T Outi

 4. Hei! Luettuani artikkelin tajusin, että minullahan on tuollainen purkki, jonka olen hankkinut jostain messuilta muutama vuosi sitten.
  Sen on valmistanut Tope Oy Tuusulasta. Aineen nimi on All Tip Top. Aine sisältää savea, saippuaa, glyseriniä, sitruunaöljyä, natriumia ja kasvirasvoja.

  1. Hei Marita
   Tosi kiva kuulla kilpailevista puhdistuskivistä. Tuntuu olevan tuo All Tip Top ihan luonnollisista aineksista valmistettu.
   Itse en ole törmännyt tähän Tope Oy:n tuotteeseen.
   T Outi

 5. Voiko puhdistuskiveä käyttää induktiolieden puhdistukseen?

  1. Hei
   Todella hyvä kysymys.
   En suosittele puhdistuskiveä induktioliesille. Puhdistuskivet sisältävät hankaavana aineena savea. Kaikki hankaavat aineet voivat naarmuttaa induktiolieden pintaa. Induktioliedelle on olemassa omat puhdistusaineensa jossa ei mitään hankaavia aineita ole mukana.
   T Outi

  2. Meillä on puhdistettu induktiolieden pintaa neljä vuotta universal stonella ja vinkki tähän tuli keittiömyyjältä. Ei ole vaurioittanut lieden pintaa.

   1. Hei
    Tosi kiva kuulla kokemuksistasi. Viralliset suositukset kuitenkin suhtautuvat varauksella kaikkeen hankaavaan induktioliesien puhdistamisessa. Siksi en minäkään puhdistuskiveä induktiolle suosittele. Tiedän kyllä että monet käyttävät puhdistuskiveä hyvin aroillekin pinnoille hyvällä menestyksellä.
    T Outi

 6. Tutustuin aineeseen purjehdusreissulla, kun naapurini sanoi jääkaappia pestessä, että olisipas nyt Universal Stonea niin tämänkin sais puhtaaksi. Mikä? No Universal Stone. En ollut koskaan kuullutkaan siitä! Ostin heti ja silloin sitä sai vain Stockmannilta, eli noin 15v vuotta sitten. Sen jälkeen sitä on ollut aina käytössä! Ja tulee aina olemaan! Sillä on pesty kodin lisäksi venettä, asuntoautoa, henkilöauton kromiosia, ym. ym. :0)

  1. Hei Bita!

   Kiva kuulla kokemuksiasi puhdistuskivestä.
   Aika yllättävää että Universal Stonea on ollut jo niinkin kauan Suomessa markkinoilla.
   Puhdistuskivi on veneillessä todella hyvä valinta. Se on täysin luonnollisista ainesosista valmistettu eikä ole haitallista vesistölle.

   Terveisin Outi

 7. Kiitos jutusta ja ohjeesta! Minulla on ollut jo vuosia Universal Stone ja se on ihan ehdoton siivousaine, kun haluaa välttää turhia kemikaaleja, säilöntä-, hajuste – ja väriaineita. Tämä on tehokas moneen puhdistukseen sopiva tuote, erityisesti kattilat, hanat, rosteri ja kaikki kiiltäväksi halutut pinnat on tosi helppo puhdistaa.

 8. Universal Stone on todella hyvä ja tehokas.Ensimmäisen kerran kuulin siitä edesmeenneeltä apteekkariltani tuon Universal Stonen ja ihmettelin sitä mielessäni, että mistähän kivestä hän puhuu.
  Olen nyt käyttänyt sitä jo vuosia, ostanut rautakaupasta. Todella hyvä aine, monipuolinen käyttö. Suosittelen lämpimästi.

  1. Hei Raija
   Universal Sone on kyllä ihmeaine. Se on hyvin tehokas ja täysin myrkytön luonnontuote. En tiedä kuinka kauan Universal Stonea on ollut Suomessa myynnissä. Itse kokeilin sitä ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten kaverin yllyttämänä ja ihastuin.

   Terveisin Outi

 9. Onko kukaan koittanut puhdistaa auton samettuneita ajovaloja puhdistuskivellä?

  1. Hei Markku!
   Kiva että olet kiinnostunut puhdistuskivestä.
   Puhdistuskivi käy hyvin esimerkiksi metallin ja lasin puhdistamiseen. Auton samentuneita ajovaloja ei kuitenkaan kannata puhdistuskivellä hangata sillä nykyisin ne eivät ole lasia vaan muovia. Puhdistuskivessä on hankaavia ainesosia jotka voivat naarmuttaa muovipintaa. Tosin museoajoneuvoissa saattaa olla vielä lasiset ajovalot.
   Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.