Toteutamme kotivara-aiheisen artikkelisarja 24 eri bloggarin yhteisenä sarjapostauksena. Kotivara-kirjoitus on Tsajujen Sadun ja Jovelan Johannan ideoima yhteiskirjoitussarja. Julkaisemme kaikki oman Kotivara-artikkelin yhtäaikaisesti ja lähestymme aihetta kaikki omasta vinkkelistämme. Näin saat todella monipuolisen käsityksen siitä, miten voit varautua pahanpäivän varalle omassa kodissasi. Minun artikkelini, Kotivara kodinhoidossa, on yksi kahdestakymmenestäneljästä artikkelista ja kerron sinulle, miten järjestät kodinhoidon silloin, kun on jokin pitempiaikainen häiriötilanne. Linkit muiden bloggarien artikkeleihin löydät tämän artikkelin lopusta.

kotivara-kodinhoidossa
Siivoussaippua on monikäyttöinen ja turvallinen kodin pesuaine. Nämä saippuat ovat itse tekemiäni mutta vastaavia saa myös kaupasta

Mikä on kotivara?

Kotivara on käsitteenä monelle tuntematon. Elämme turvallisessa ja toimivassa yhteiskunnassa. Mitään kovin suuria ongelmia yleisen elämän kulussa ei meistä moni ole joutunut kokemaan. Mitä tapahtuisi, jos joutuisit olemaan muutaman päivän ilman sähköä ja/tai vettä? Miten silloin järjestäisit olosi mukavaksi? Miten saisit puhtaat vaatteet lapsille ja pidettyä kodin siistinä? Tarkemmin kotivarasta voit lukea vaikkapa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Kodinturvaoppaasta

Sinun ei tarvitse hankkia mitään ylimääräistä

Kotivara ei tarkoita sitä, että alat kerätä varmuusvarastoa kotiisi. Riittää, että sinulla on kaapissasi vähän enemmin niitä samoja tuotteita, joita tarvitset normaalistikin. Kodinhoidon tuotteita tuskin tarvitsee hamstrata läjäpäin kaappeihin. Ne eivät todellakaan ole kriittisiä selviytymisen kannalta. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, että sinulla on käytössäsi kaikki tarvittava, sattui mitä sattui. Miten kotivara kodinhoidossa voi auttaa sinua?

Yksinkertaiset pesuaineet helpottavat hankintojen tekemistä

Normaali poikkeustilanne lapsiperheessä on silloin kun kaikki lapset ja ehkä myös aikuiset sairastavat samaa tautia. Voi mennä useita päiviä ennen, kun kukaan ehtii käymään kaupassa. Kotivara kodinhoidossa auttaa silloin kummasti. Tällaisiin tilanteisiin auttaa se, että kotona on hyvin monikäyttöisiä pesuaineita, jotka sopivat kaikille. Toki voit hankkia muita pesuaineita lisäksi mutta näillä pärjäät ihan varmasti.

Siivoussaippua, etikka ja ruokasooda; näillä kolmella aineella pärjäät melkein kaikissa kodinhoidollisissa töissä.

Siivoussaippua on eräs monikäyttöisimmistä pesuaineista

kotivara-kodinhoidossa
Siivoussaippua on yksi monikäyttöisimmistä pesuaineista

Eräs monikäyttöisimmistä pesuaineista on siivoussaippua. Se sopii ihan kaikkeen paitsi henkilökohtaiseen hygieniaan. Siksi siivoussaippuaa kannattaa hamstrata kotiin monta pakettia. Siivoussaippua ei myöskään pilaannu. Sitä voit säilyttää jopa vuosia kuivassa, valolta suojattuna eli esimerkiksi siivouskomerossa.

Siivoussaippua on valmistettu saippuoidusta kookosrasvasta. Se on täysin biohajoava tuote ja sopii hajustamattomana myös allergikoille.

Marseille saippua ei sovi siivoukseen sillä se on erityisen rasvainen saippua, joka on tarkoitettu ihon hoitoon.

Saippuoista voit lukea enemmin täältä.

Aito siivoussaippua käy seuraaviin tarkoituksiin

Pyykinpesuun;

  • Raasta saippuaa 1 ruokalusikallinen koneelliseen pyykkiä. Lisää huuhteluainelokeroon ½ desiä etikkaa.

Astioiden käsinpesuun;

Astioiden käsin tiskaamiseen suosittelen ehdottomasti tehokasta siivoussaippuaa. Valitse siksi aina hajustamaton versio:

  • Raasta saippuaa ja liota raastetta tiskiveteen; tämä on hyvä vaihtoehto silloin, jos käytät tiskiharjaa
  • Käytä saippuapalaa ja tiskirättiä tai sientä yhdessä; hieraise sienellä tai tiskirätillä siivoussaippuapalaa
  • En ole kokeillut siivoussaippuaa koneelliseen astioidenpesuun. Uskoisin että siivoussaippua vaahtoaa liikaa koska se on valmistettu kookosöljystä.

Yleissiivoukseen;

lattioiden, pintojen ja saunanpesuun siivoussaippua on todella tehokas. Se irrottaa hyvin rasvan ja muun lian.

  • Raasta ½ teelusikallista siivoussaippuaa ämpärilliseen vettä

Kylpyhuoneenpesuun;

Suihkutilat kannattaa aina ensin pestä siivoussaippualla. Siivoussaippua irrottaa laattojen pinnalta rasvan ja talin. Vasta sitten voit tarvittaessa käyttää hapanta pesunestettä saumojen puhdistamiseen (etikka).

  • Raasta 1-2 teelusikallista siivoussaippuaa ämpärilliseen vettä

Keittiön, liesituulettimen ja lieden puhdistukseen;

Rasvaisten pintojen puhdistukseen siivoussaippua on varsin tehokas

  • Raasta 2 teelusikallista siivoussaippuaa ämpärilliseen vettä. Rasvaisen liesituulettimen liotukseen olen käyttänyt jopa 1 desin raastettua siivoussaippuaa.

Etikka on myrkytön ja monikäyttöinen tuote

etikka
Väkiviinaetikka on turvallinen kemikaali

Toinen aivan yhtä tarpeellinen kotivara kodinhoidossa on etikka. Etikka on myrkytön ja täysin biohajoava luonnontuote. Etikka ei pilaannu, joten voit hankkia sitä isomman kanisterin kotiin. Kaadan itse aina kanisterista pikkupulloon etikkaa. Kun viimeinen pikkupullo on täytetty, on aika ostaa uusi kanisteri tilalle.

Etikka sopii moneen tarkoitukseen

  • Pyykinhuuhteluaineena; käytä etikkaa ½ desiä koneelliseen pyykkiä
  • Rasvaisen lian irrottamiseen; keittiössä olen usein puhdistanut etikalla rasvaisen lieden. Roiskunut rasva liukenee todella hyvin etikkaan
  • Kylpyhuoneen kaakelien puhdistamiseen kalkkikertymistä; kostuta kalkkikertymät etikalla, odota 20 minuuttia ja hankaa kalkkikertymät pois sienellä. Huuhtele hyvin ja kuivaa pinta
  • Ikkunoiden ja lattian pesu; lisää ½ ruokalusikallista etikkaa ämpärilliseen vettä. Etikka pehmentää vettä niin että ikäviä raitoja ei jää lasiin. Voit käyttää etikkavettä myös lattioiden pesuun.

Ruokasooda on hyvä hankausjauhe

ruokasooda
Ruokasooda on hyvä pyykinpesuun ja hankausjauheena

Ruokasooda sopii sellaisiin tilanteisiin, joissa ennen käytettiin Vimiä eli hankausjauhetta tai nestettä. Ruokasooda hankaa jonkin verran mutta ei ole niin naarmuttava kuin perinteiset hankausaineet. Ruokasooda poistaa myös hajuja.

Ruokasoodan käyttökohteita

Uunin puhdistaminen;

  • kostuta uuni ja levitä ruokasoodaa uuniin. Anna lämmetä hetken, odota 30 minuuttia ja puhdista uuni pehmeällä sienellä. Huuhtele hyvin.

Tahrat matolla ja sohvalla. Ruokasooda sopii tilanteisiin, kun matolle tai sohvalle kaatuu jotain tai joku oksentaa. Käytä ruokasoodaa myös lemmikkien pedille ja kengille.

  • Poista pyyhkimällä kaikki irtonainen pinnalta ja kaada alueelle runsaasti ruokasooda niin että alue kunnolla peittyy. Odota 15-30 minuuttia niin että tahra imeytyy ruokasoodaan ja imuroi ruokasooda pois. Toista käsittely tarvittaessa.

Todellinen poikkeustilanne eli selviytyminen ilman sähköä ja juoksevaa vettä

Todellisissa poikkeustilanteissa voit unohtaa suuremmat siivoukset sekä pyykinpesun. Kaikki voi odottaa, kunnes tilanne normalisoituu. Voit kuitenkin selviytyä monista askareista täysin ilman sähköä.

Selviytyminen ilman sähköä ja juoksevaa vettä oli arkipäivää vielä 50-luvun Suomessa. Kaupoissakaan ei käyty kuin harvakseltaan. Silloin ihmiset selviytyivät viikkoja ongelmitta vain niillä tarvikkeilla mitä heillä oli kotonaan. Nykyisin tällainen elämä on vain harvoille mahdollista. Meistä useimmat asuvat kaupungeissa ja vieläpä kerrostaloissa. Meillä ei ole kylmiä säilytystiloja eikä mahdollisuuksia elää sähköttömästi tai ilman vesijohtoa. Voimme kuitenkin kopioida monia käytäntöjä 50-luvun perheenemännältä.

Mökkielämä antaa hyvän pohjan elämään ilman mukavuuksia

Olen itse asunut pienien lasten kanssa mökissä ilman sähköä ja ilman vesijohtoa. Mökki oli järven rannalla, joten pesuvettä oli aina saatavilla, kunhan jaksoi kantaa. Elämä sujui aika leppoisasti. Kaikkeen meni aikaa mutta elämä mökissä onnistui kuitenkin. Ruuat valmistuivat, mökki oli puhdas ja vaatteet myös.

Mökillä opin perustaitoja, joita voisi soveltaa myös poikkeusoloihin.

Suosi sähköttömiä välineitä

pesukone
Ilman sähköä ja/tai vettä pesukoneesta ei ole mitään hyötyä

Sähkökatkot ovat hyvin yleisiä joillakin alueilla. Niihin varautuminen on helppoa. Sähkö mahdollistaa monta juttua mutta sähköttömyys ei varsinaisesti ole mikään este mukavalle elämälle. Sähköttömät välineet ovat hyvä kotivara kodinhoidossa.

Vaikka hankkisit sähköttömiä välineitä voit silti pitää kaikki sähköllisetkin. Voi kuitenkin käydä niin että ihastut näihin sähköttömiin työvälineisiin ja luovut kokonaan sähköllisistä. Niin helppoja ja kevyitä ne ovat käyttää.

  • Imuri on laite, jota en mielellään käytä muutenkaan. Sen korvaaminen on varsin helppoa. Hanki itsellesi pitkävartinen harja ja rikkalapio. Harjaa voit käyttää sellaisenaan roskien siivoamiseen. Kun laitat harjan päälle kankaan tai vanhan villasukan, saat itsellesi todella kevyen pölymopin. Matottomuus helpottaa siivoamista ja kynnysmatot voi puistella ulkona.
  • Astianpesukoneen voi korvata tiskaamalla käsin. Et tarvitse mitään erityisiä välineitä käsin tiskaamiseen.
  • Pyykinpesu onnistuu käsin aivan mainiosti. Katso ohjeet käsipyykkiin täältä.

Elämä ilman juoksevaa vettä

Olen muutaman kerran joutunut tilanteeseen, jossa vesi on ollut poikki useamman päivän. Olen joutunut miettimään varajärjestelmää tällaisen tilanteen varalle. Seuraavaksi muutama vinkki, joita voit hyödyntää vesikatkon sattuessa.

  • Parhaaksi on osoittautunut pari vesikanisteria kylppärin nurkassa. Jos vesi katkeaa, meillä on ainakin hieman pesuvettä.
  • Kanistereissa oleva vesi kiertää kerran viikossa sillä käytän sen kukkien kasteluun ja siivoukseen. Kukat pitävät seisoneesta vedestä. Sitten taas täytän kanisterit uudelleen.
  • Jos vesikatko yllättää voi silti peseytyä käyttämällä pesulappuja. Pesulapuilla peseytymiseen ei tarvita kovinkaan paljon vettä. Voit myös kokeilla öljyllä puhdistamista. Kasvoille öljypuhdistus on todella ihana ja hoitava.
  • Pitkäaikaisen vesikatkon varalle ainakin lapsiperheissä olisi hyvä järjestää väliaikainen vessa. Se onnistuu käyttämällä ämpäriä, muovipussia sekä kissanhiekkaa. Vuoraa ämpäri pussilla ja sirottele kissanhiekkaa pohjille. Tarvittaessa vaihda pussi ja kissanhiekka.

Kotivara on asia, jonka toivoisin yleistyvän. Varautuessamme yllättäviin muutoksiin teemme elämästämme huomattavasti helpompaa. Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle.

Tässä sinulle luettavaksi muut 23 kotivarasta kertovaa blogipostauksta.

Oletko sinä varautunut pitempiaikaisiin häiriötilanteisiin kotonasi? Kommentoi kommenttikenttään!

Ota osaa keskusteluun

16 kommenttia

  1. Oh! Niin… Pitääkin siivoussaippoita hankkia kotiin muutama ylimääräinen! Useimmiten ne tulee tilattua verkkokaupasta, joten saippuan loppuessa joudun odottamaan pahimmassa tapauksessa viikon.

    Sun tekemät siivoussaippuat on super kauniita! Varasin itsekin jokin aika sitten kirjastosta saippuan valmistus kirjan. Saa nähdä onnistunko loihtimaan jotakin järkevää 🙂 Onneksi muutama yritys valmistaa munkin iholle sopivia, jos ei lykästä tsi 😀

  2. Tämäpä oli hyödyllinen postaus! Niin paljon sellaisia vinkkejä, joita voi käyttää ihan arjessakin, monessa mielessä fiksumpana valintana.

    Hätävessan saa muuten tehtyä ihan tavallisestakin vessasta. Tuo sun vinkkisi kuulostaa kätevästi hajuttomammalta vaihtoehdolta, mutta tjos kissanhiekkaa ei ole, hätävessa syntyy laittamalla jätesäkin ihan tavallisen vessan istuinrenkaan alle, kun vettä ei enää juurikaan vessassa ole. Fyysisistä rajoitteista riippuen ämpärillä ei ehkä kaikki kykene tarpeitaan toimittamaan, jolloin se tuttu vessa voi tuntua mukavammalta 🙂 Toki ämpärin voi nostaa korkeammallekin jonkin päälle jos kyykkääminen tuntuu pahalta. Hätä keinot keksii 😉

    Meidän linkki puuttui sun listalta 🙂 Olethan ihana ja lisäät sen kun joudat 🙂 https://www.omavarainen.fi/l/kotivara

    1. Kiitos palautteesta Johanna!
      Tuo ämpäristä tehty hätävessa sopisi lähinnä lapsille. Meillä oli kerran tilanne jossa meidän koko kerrostalokämppä oli remontissa viikon. Vessanpönttöjä ei ollut kun ne vaihdettiin. Silti jouduimme asumaan siinä kaaoksessa kolmen lapsosen kanssa. Kävimme huoltsikalla vessassa ja sen sellaista. Ostimme kaupasta kissanhiekkaa ja teimme tällaisen hätäratkaisun. Muovipussi vessanpöntössä menisi myös aikuiselle hätätapauksessa.
      Juuri niin, hätä keinot keksii!
      T Outi

  3. Monta hyödyllistä vinkkiä, jotka sopivat ihan tavalliseen arkeenkin. Siivoussaippuaa en ole vielä kokeillut, mutta aion kokeilla.
    Keksitpä luovan ratkaisun väliaikaiseksi vessaksi. Aion kertoa siitä kerrostalossa asuville tutuilleni 😀

    1. Kiitos sinulle kehuista!
      Vessavinkki on minun kerrostaloasunnon kylppärirempan ajalta. Vedet oli poikki eikä ollut edes pyttyjä. Toimii tosi hyvin.

  4. Tiedätkö mitä, 60 vuotta olen elänyt ja siivoussaippuasta kuulen ensimmäistä kertaa vasta nyt. miten tää on mahdollista?
    Etikka ja ruokasooda sen sijaan ovat mulle varsin tuttuja siivoustarpeita, niillä on aikoinaan siivottu erittäinkin rasvaisia lounaskahvilani keittiön seiniä, mitään myrkkyjä, kun en ole halunnut käyttää.
    Ei meilläkään mökillä ole sähköjä (paitsi aurinkopaneelit), joten käsin siellä pestään niin astiat kuin pyykitkin, kivaa puuhaa se on, kun ei sitä tartte joka päivä tehdä.
    Kiitos vinkeistä 🙂

    1. Hei Sari
      Kiitos kommentista. Todella kiva että vierailt blogissani.
      Siivoussaippua oli käytössä vielä 50-60-luvuilla mutta sitten tulivat synteettiset pesuaineet. Siksi et varmasti niistä ole kuullutkaan. Sellaista saippuaa vielä valmistetaan kuin Pore. Se on sieltä 50-luvulta. En tiedä mistä Pore-saippua on tehty. Näissä nykyaikaisissa siivoussaippuoissa ei ole muuta käytetty valmistukseen kuin kookosrasvaa, lipeää ja vettä. Minäkään en halua myrkkyjä käyttää. Siksi suosin näitä myrkyttömiä kemikaaleja.

      Hyvää syksyn jatkoa sinulle
      T Outi

    1. Hei Korkealan Isäntä
      Kiva kun kommentoit!
      Itse tiskaan käsin. Tällä hetkellä konetta tiskaamiseen ei ole. Eipä ole paljoa haitannut. On huomattavasti helpompi valita ekologinen tiskiaine kun ei tarvitse koskea konetiskiaineisiin.
      T Outi

  5. Siivoussaippua on itselleni aivan vieras asia. Kiitos vinkistä, otan sen kokeiluun. Etikkaa meillä käytetään huuhteluaineena, joten sitä on aina iso pönikkä. Käytämme väkiviinä etikkaa koska se on ekompaa (se on valmistettu käymisteitse ohrasta). Ne toiset, synteettiset etikat, on valmistettu etikkahaposta ja vedestä ja tällöin raaka-aineena on alunperin maaöljy tai -kaasu.

    1. Hei Satu
      Kiitos kovasti kommentista!
      Siivoussaippuaa oli viimeksi 50-60-luvuilla ennen kun synteettiset pesuaineet valtasivat markkinat. Nyt sitä taas saa kun muutama suomalainen saippuanvalmistaja sitä tekee.
      T Outi

  6. Tämä olikin tosi kiva, erilainen näkökulma, kun keskityit tuohon kodinhoitoon. Marseille saippua muuten sopii hyvin nahan ja villan pesuun, vaikkei se normi siivoukseen sivikkaan!

    1. Hei Kotivaaraska
      Kiitos kommentista!
      Olet todella oikeassa Marseille saippuasta.
      T Outi

  7. Ensimmäinen asia, mitä multa jo löytyy valmiiksi: siivoussaippuaa 🙂 Muutenhan allekirjoittaneen poikkeustila olisi varsin epätoivoinen.
    Ps. muutenkin täältä löytyi niin älyttömän hyviä ihan arkipäivän vinkke¨jä siivoushommiin, että tulen täällä ramppaamaan useamminkin 🙂 Kiitos!

    1. Taru
      Kiitos tosi paljon ihanasta kommentista.
      Siivousvinkkejä ja muuta ekoasiaa lisään tänne viikottain.

      Tervetuloa pistäytymään

      T:Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *