Puuvillan suosio ei ota laantuakseen, vaikka sen vastuullisuudesta ollaan montaa mieltä. Puuvillaa on käytetty ympäri maailman tuhansia vuosia. Puuvillan rinnalla on ollut aina monia muita tekstiilikuituja. Jostain syystä puuvilla on pitänyt pintansa ja muut kuidut ovat saaneet väistyä. Puuvillan ekologisuus on viimeaikoina mietityttänyt monia. Mikä on totuus puuvillan vastuullisuudesta?

puuvilla
Kuva Jim Black Pixabaystä

Puuvillan historiaa

Puuvillan historia on todella monivaiheinen ja mielenkiintoinen. Se on ollut satoja vuosia hyvin merkittävä kansainvälinen myyntiartikkeli. Puuvillan keskeinen asema ja merkitys tulee esiin kaikkialla maailmassa, jos vain raotamme historian verhoa.

Puuvillan kaupallinen historia asettuu jonnekin 600 luvulle. Puuvillaa viljeltiin samoihin aikoihin eri puolilla maailmaa. Teollinen tuotanto sai alkunsa kehruuteknologian kehittymisestä. Puuvillan kehruuteknologian arvellaan kehittynee ensin Intiassa ja levinneen sieltä muihin maihin. Jo keskiajalla puuvillaa viljeltiin merkittäviä määriä Intian ja Kiinan lisäksi Egyptissä ja muualla Lähi-Idässä. Puuvillan englanninkielinen nimi ”Cotton” juontaa juurensa arabiankielestä. Keskiajalla puuvilla olikin jo hyvin yleinen tekstiilikuitu kaikkialla maailmassa.

USA:ssa puuvilla yleistyi vasta 1800-luvun alussa. Se saavuttikin nopeasti merkittävän aseman tekstiilikuituna. Puuvillan yleistymiseen USA:ssa vaikutti todella paljon orjatyövoiman käyttö ja se että puuvillaa voitiin myydä isolla voitolla Isoon-Britanniaan. Orjatyövoimalla viljelty puuvilla teki joistakin suurtilallisista Amerikan rikkaimpia miehiä ennen sisällissotaa.

Puuvillalla käytiin aikoinaan jopa kauppasotia USA:n ja Ison-Britannian välillä. Niin tärkeä asema oli tällä tekstiilikuidulla.

Jos puuvillan historia kiinnostaa enemmin, niin lue kirja Puuvillan Likainen Tarina

Nykyisin puuvillaa viljellään eniten Intiassa ja Kiinassa. USA on suurin raakapuuvillan tuottaja. Parhaimman laatuinen puuvilla tulee Egyptistä. Siellä on täydellinen ilmasto puuvillan viljelylle.

Puuvillan viljely

puuvillan-ekologisuus
Kuva bobbycrim Pixabaystä

Puuvilla menestyy lämpimässä ilmanalassa. Se on hyvin hallanarka eikä siedä kylmyyttä. Puuvillalle riittävä auringonpaiste on erittäin tärkeä asia. Kasvaakseen kunnolla, se vaatii myös kohtalaisesti sadevettä. Sadevedestä on tullut puuvillan kohtalonkysymys. Sitä ei ole mitenkään riittävästi niillä alueilla, joilla puuvilla kasvaa. Sademäärän tulisi olla 600-1200mm, jotta puuvilla viihtyisi ja kasvaisi kunnolla.

Puuvilla vaatiikin jatkuvaa kastelua. Valitettavasti mitkään vesimäärät eivät ole riittäneet massiivisten puuvillaviljelmien kasteluun. Puuvillan ekologisuus kärsii pahasti juuri järjettömän suuren vedenkulutuksen vuoksi. Kaikkialla, missä puuvillaa viljellään suuria määriä, onkin ilmennyt suuria ongelmia vesitaloudessa. Suurin ekokatastrofi tapahtui Araljärven ympäristössä. Uzbekistanissa, laajojen puuvillaviljelmien kastelemiseen valjastettiin kaikki Araljärveen johtaneet joet. Mahtava järvi kuivui muutamassa kymmenessä vuodessa täysin. Vehreä alue aavikoitui hetkessä erämaaksi, jossa ei kasva yhtään mitään. Tässä Outi Pyyn haastattelussa on valotettu puuvillan vesiongelmaa.

Kasvinsuojeluaineet

Puuvillan viljely tarvitsee paitsi suotuisat sääolosuhteet ja keinokastelua myös erityisen runsaasti kasvinsuojeluaineita. Kasvinsuojeluaineet levitetään laajoille viljelmille ilmasta käsin. Lentokone sumuttaa alueet tehokkaasti hetkessä. Ongelmana on kuitenkin kasvinsuojelumyrkkyjen leviäminen myös puuvillanviljelijöiden omille pihoille. Monet puuvillanviljelijät ovatkin sairastuneet syöpään ja muihin vakaviin sairauksiin myrkkyaltistuksen takia.

GMO viljely

Puuvilla on soijan ohella eräs suosituista GMO kasveista. Puuvillalla on runsaasti erilaisia tuholaisia, jotka verottavat satoa. Eräs niistä on lepidoptera-perhosen toukat. Geenimuuntelulla puuvillaan on koodattu geeni, joka tekee kasvista myrkyllisen kyseiselle toukalle. Näin on saatu vähennettyä lentokoneilla tehtäviä, massiivisia, syöpää aiheuttavia myrkkyruiskutuksia. GMO on kuitenkin kiistanalainen. Sen kaikkia vaikutuksia ei voida tutkia. Ne tullaan huomaamaan vasta vuosien päästä.

Puuvillan eettiset ongelmat

Puuvillaa on poimittu kautta aikain käsin. Poimintaan käytettiin aikanaan halpaa orjatyövoimaa. Nykyisin teollistuneissa maissa puuvilla poimitaan mekaanisesti koneilla. Käsin poimiminen ei ole enää kannattavaa.

Maissa, joissa syystä tai toisesta on saatavilla erittäin halpaa työvoimaa, puuvilla korjataan edelleen käsin. Usein mukana on myös lapsityövoimaa tai muuten alisteisessa asemassa olevia henkilöitä. Kun ostat puuvillaa, sinun pitää myös ottaa erityisen tarkasti huomioon eettiset asiat. Se ei ole ihan helppo juttu.

Miten varmistut siitä, että ostamasi puuvilla on myös eettisesti tuotettua? Tässä esimerkki puuvillantuotannon heikosta eettisyydestä.

Finlaysonin valikoimiin kuuluu ainoana suomalaisena brandina Reilun Kaupan puuvillaa. Lue lisää heidän eettisistä tuotteistaan tästä.

Pellava on hyvin ekologinen materiaali. Lue artikkelini pellavasta.

Puuvillan ekologisuus ja eettisyys; miten valita vastuullinen tuote?

puuvillan-ekologisuus
Kuva bobbycrim Pixabaystä

Nykyisin puhutaan paljon ekopuuvillasta tai luomupuuvillasta. Puuvillaa voidaan viljellä myös ilman kasvinsuojelukemikaaleja. Luomupuuvilla ei myöskään saa olla geenimuunneltua. Ilman kasvinsuojeluaineita ja geenimanipulaatiota puuvilla ei ole ihan helppo viljeltävä. Luomupuuvillan tuotanto on kuitenkin kasvanut koska sen kysyntä on kasvanut. Myös viljelijät haluavat erikoistua luomupuuvillaan sillä he haluavat eroon voimakkaista kasvinsuojeluaineista.  Luomupuuvillan tuotanto onkin kaksinkertaistunut vuodessa.

Luomupuuvillan tuotanto tarvitsee myös vettä aivan saman verran kuin ei-luomu puuvillakin. On olemassa puuvillaa, joka viljellään luontaisesti runsassateisilla seuduilla. Tällaisen puuvilla tuotantoon ei ole tarvittu keinokastelua lainkaan. Käytännössä keinokastelematon puuvilla on äärimmäisen harvinaista.

Valitse mieluummin käsittelemätön, valkaisematon puuvilla

Voit itse minimoida puuvillan tuotannossa kemikaaleja sekä veden ja sähkönkulutusta hankkiessasi vain käsittelemätöntä, valkaisematonta puuvillaa. Puuvillan valkaisu ja värjääminen rasittavat ympäristöä erittäin paljon.  Ne kuluttavat uskomattomia määriä vettä ja sähköä verrattuna täysin käsittelemättömään puuvillaan.

Formaldehydillä käsitellyt tekstiilit ovat ns. rypyttömiä tai helposti siliäviä. Vältä formaldehydikäsiteltyä puuvillaa. Formaldehydikäsittely tarkoittaa sitä, että formaldehydistä tulee osa kangasta. Se ei irtoa pesussa vaan jää tekstiiliin tehden siitä rypistymättömän. Formaldehydilla käsitellyt tekstiilit aiheuttavat päänsärkyä, unettomuutta, hengityselinsairauksia, väsymystä ja muita oireita.

Valkaisematon, värjäämätön ja formaldehydilla käsittelemätön puuvilla säästää luontoa todella merkittävästi verrattuna tavanomaiseen. Valitettavasti valkaisematonta puuvillaa ei kovin helposti löydy kauppojen hyllyiltä.

Puuvilla on kuituna ylivoimainen eikä sille ole kilpailijaa

Puuvillan hyviä puolia on aivan liikaa, jotta voisimme toivoa sen viljelyn lopettamista.

  • Puuvilla on erittäin miellyttävä iholla
  • Puuvilla on imukykyinen, se soveltuu siksi esimerkiksi siivoukseen ja pyyhkeiksi
  • Puuvillaa ei yleensä saa pilalle pesussa.
  • Puuvilla kestää kuumaa, voit pestä sen 95 asteessa ja silittää kuumalla raudalla kolmella pisteellä.
  • Puuvilla kestää emäksiä ja voimakkaita kemikaaleja, voit halutessasi valkaista puuvillaa kloorilla tai poistaa tahroja voimakkailla liuotteilla.
  • Puuvilla on nykyisin liian halpaa. Pikamuotia myyvät ketjut tarjoavat puuvillasta valmistettuja teepaitoja vain muutamalla eurolla.
  • Puuvilla on kierrätettävä kuitu edellyttäen, että se on 100% puuvillaa.
  • Kukaan ei vielä ole keksinyt mitään muuta kuitua, joka täysin vastaisi ominaisuuksiltaan puuvillaa

Puuvilla on arvokas kuitu jota kannatta hoitaa hyvin

puuvillakasvi
Kuva Nika Akin Pixabaystä

Pidä hyvää huolta puuvillaisista vaatteistasi. Hyvin hoidettuna puuvilla kestää pitkään, jopa vuosia. Puuvilla kestää hyvin pesuja kuumassakin vedessä. Kannattaa kuitenkin yrittää venyttää pesukertojen väliä. Vaate kuluu pesussa uskomattoman nopeasti.

Puuvillaisen trikooneuloksen ongelmat

Olen huomannut, että puuvilla kuluu helpommin trikoona. Kankaiset puuvillapuserot kestävät käytössä usein vuosia mutta teepaidat voivat olla nuhjuisen näköisiä jo muutamassa kuukaudessa.

Trikoovaatteet ovat usein kiinni ihossa. Ihon hiki ja tali likaavat kuidut jo päivässä, parissa. Sitten paita onkin pakko pestä. Trikoo on myös erittäin huonosti puhdistuva materiaali. Se imaisee lian sisäänsä eikä sitä usein pysty irrottamaan edes tahranpistoaineella. Kankainen paitapusero tai mekko taas on ilmava ja irti ihosta. Näin se ei imaise iholta hikeä ja talia. Kankainen pusero on helpompi puhdistaa tahroista kuin trikoo. Siksi arvokasta puuvillaa pitäisikin hankkia vain kankaisena, ei trikooneuloksena.

Kierrätä ja käytä puuvilla loppuun

puuvillafarkut
Kuva Muzick Chan Pixabaystä

Älä koskaan heitä loppuun käytettyä puuvillavaatetta sekajätteeseen. Aito puuvilla kannattaa hyödyntää loppuun asti. Imukykyisestä puuvillatrikoosta ja puuvillafroteesta ja voi valmistaa kodin kestoja kuten pesulappuja, vanulappuja, pikkuhousunsuojia, terveyssiteitä, kestorättejä, kestotalouspaperia, mehiläisvahaliinoja…

Puuvillakankaasta voit valmistaa patalappuja ja patakintaita, pannunalusia, tilkkutäkkejä ja muita tilkkutöitä, kainalosuojia puseroihin…

Huolettaako puuvillan ekologisuus sinua? Jätä kommentiisi alla olevaan kommenttikenttään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *