EU-ympäristömerkki on koko Euroopan Unionin alueella toimiva ympäristösertifikaatti. EU-ympäristömerkkiä kutsutaan myös EU-kukaksi merkissä esiintyvän kukka-aiheen takia. EU-ympäristömerkissä on teksti EU-ecolabel joka on EU-kukan kansainvälinen nimi.

EU-ympäristömerkki eli EU-kukka

Koska Suomessa ja Pohjoismaissa on ollut vanhat ja hyvät perinteet ympäristöpolitiikassa, ei EU:n lanseeraama ympäristömerkki ole kovinkaan tuttu monelle. Se on kuitenkin otettu käyttöön jo vuonna 1992.

EU-ympäristömerkkiä hallinnoi Suomessa sama taho kuin Pohjoismaista ympäristömerkkiäkin nimittäin Ympäristömerkintä Suomi Oy. EU-ympäristömerkillä on omat nettisivut josta löytyy tarkempaa tietoa ja myös uutisia ympäristömerkin tiimoilta.

EU-kukan on tarkoitus edistää eurooppalaisten tuotteiden ympäristöystävällisyyttä. Jos valmistaja myy tuotteitaan Euroopan Unionin sisällä muihin jäsenvaltioihin, on EU-kukka silloin järkevä ympäristömerkki. Se on kuitenkin tunnetumpi EU:ssa kuin Joutsenmerkki.

EU-ympäristömerkin periaate on edistää sellaisten tuotteiden ja palveluiden myyntiä, jotka ovat selkeästi ympäristöystävllisempiä kun muut vastaavat tuotteet. Tarkoituksena on, että EU-ympäristämerkki kattaisi vain noin 10-20% kaikista tuotteista ja palveluista. Siksi kaikilla tuotteilla ei koskaan voi olla EU Ympäristömerkkiä. Tämä merkitsee myös sitä, että joissakin tuoteryhmissä EU-ympäristömerkkiä on vaikeampi saada. Suosituimpiin tuoteryhmiin on varmasti runsaasti potentiaalisia ehdokkaita tulossa. Silloin valintakriteerit tietysti kovenevat ja sehän on vain kuluttajan etu.

Paitsi varsinaisissa EU-maissa, EU-ympäristömerkki on käytössä myös Norjassa, Isalannissa , Lichtensteinissa ja Sveitsissä. Myös hotelli palveluille jotka sijaitsevat muussa kuin EU maassa voidaan myöntää EU-ympäristömerkki.

Tällä hetkellä EU-ympäristömerkki on jo yli 70 000 tuotteella tai palvelulla.

Mitkä tuotteet voivat saada EU:n ympäristömerkin?

EU-ympäristömerkin voi saada pääasiassa sellaiset tuotteet joita myydään yksityishenkilöille. Ainoa poikkeus on toimistorakennukset. Merkin tarkoitus on edistää ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden myyntiä. Yrityksille suunnatuissa tuotteissa tällaista myynninedistämisvaikutusta ei ole. Yritykset kun voivat halutessaan selvittää hankkimansa tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyyden ihan ilman merkkiäkin.

Tuotteet ovat ryhmitelty seuraavasti

  • Astianpesuaineet; kone- ja käsitiskiaineet sekä ammattilaistuotteet
  • Elektroniset näytöt ja televisiot
  • Henkilökohtaiset hygieniatuotteet kuten vaipat, siteet ja tamponit
  • Huonekalut; jakautuu huonekaluihin ja patjoihin
  • Jalkineet
  • Kasvualustat kuten kukkamullat ja maanparannusaineet
  • Kopiopaperit ja painotuotteet
  • Kosmetiikka
  • Lattianpäällysteet
  • Maalit ja lakat
  • Majoitusliikkeet
  • Pehmopaperit
  • Puhdistusaineet
  • Pyykinpesuaineet
  • Siivouspalvelut
  • Tekstiilit
  • Voiteluaineet

Miten tuote tai palvelu voi saada EU-ympäristömerkin?

eu-kukka
EU-kukan voi löytää myös tv-vastaanottimista ja näytöistä
Kuva cdu445 Pixabaystä

EU on määritellyt jokaiselle tuoteryhmälle omat kriteerinsä joiden perusteella EU-ympäristömerkki voidaan myöntää. Kaikki kriteerit ovat lueteltu hyvin yksityiskohtaisesti EU:n sivuilla netissä ja ovat siten kaikkien luettavissa omalla kielellä.

EU-ympäristömerkin saamiseksi pitää tuotteen valmistajan täyttää hakemus. Hakemus sinänsä on erittäin simppeli jossa kysellään vain yrityksen perustietoja. Hakemukseen tulee liittää kaikki sellaiset dokumentit joiden perusteella voidaan todeta yrityksen täyttävän EU-ympäristömerkin myöntämiskriteerit. Liitteiden haaliminen kokoon on se todellinen vaikeus tässä prosessissa. Ympäristömerkki Suomi Oy:n yhteyshenkilö auttaa tarvittaessa yrityksiä selviytymään prosessista. Suurin vastuu hakemuksen täyttämisestä jää tietysti valmistajalle tai palvelun tuottajalle.

Ennen kun hakemusta voidaan lähettää EU:n käsiteltäväksi, on tuote yleensä testattava luotettavassa laboratoriossa. Tuotteesta on myös löydyttävä kaikki mahdolliset tekniset tiedot ja käytetyt raaka-aineet alkuperätodistukineen.

Pienten yritysten on hyvin raskasta lähteä hakemaan EU-kukkaa itselleen. Merkin hinnasta minulla ei ole käsitystä. Todennäköisesti tämänkin sertifikaatin hinta muodostuu monista eri tekijöistä kuten laboratoriotesteistä sekä konsultaatiosta. Jos myynti on pientä, ei yritys ole valmis satsaamaan EU-ympäristömerkkiin. Voi myös olla, että yrityksellä on jo Pohjoismainen Ympäristömerkki tai jokin varsinainen ekosertifikaati. On todella kallista pitää montaa merkkiä samalla tuotteella. Siksi usein vain hyvin suurilla brandeilla on EU-ympäristömerkki tuotteissaan.

Miten EU-ympäristömerkki palvelee kuluttajaa?

EU-ympäristömerkistä eli EU-kukasta puhutaan usein että se ei takaa tuotteen ympäristöystävällisyyttä. Jos lähdemme siitä että tuote on oltava luomua ja valmistettu ei-synteettisistä ainesosista niin eihän tämä merkki siihen velvoita.

EU-kukka on kuitenkin erittäin käyttökelpoinen merkki jos haluaa käyttää ns. tavanomaisia, marketeista löytyviä tuotteita. Jos tuotteella on EU-kukka, on se yleensä huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin vastaava tuote ilman EU-kukkaa. Myös maalien, lakkojen ja muiden remontissa käytettävien tuotteiden EU-kukka kannattaa tarkistaa. Niitähän ei useinkaan ole mahdollista sertifioida muulla tavoin.

EU-kukan eli EU-ympäristömerkin kriteereistä tarkemmin

Haluaisin hieman valottaa EU-kukan kriteereistä. Kriteereissä on hyvin monta positiivista asiaa jotka puoltavat merkin olemassaoloa.

Tekstiilit

Tekstiilituotteet joilla on EU-kukka, eivät saa käyttää materiaaleja joiden viljelyssä on käytetty glyfosaatteja, neonikotinoideja tai isoa jukkoa muita myrkyllisiä kemikaaleja. Tämä on jo iso plussa ja syy suosia EU-kukkaa vaatteita ja muita tekstiilejä hankittaessa.

Tekstiilit myös testataan puolueettomassa laboratoriossa ja niistä etsitään kyseisten aineiden jäämiä.

Puuvillan on oltava jäljitettävää. Kuitujen osalta on runsaasti vaatimuksia energiankulutuksesta kuitujen käsittelyssä. Myös jätevesien käsittelyyn puututaan erityisesti ja huolella.

Kunkin kuidut osalta on EU:lla omat kriteerinsä jotta EU-kukka voidaan myöntää. Kriteerit löytyvät täältä.

Patjat

Patjoista tutkitaan haitalliset aineet kuten kloorifenolit, raskasmetallit, butadieenit ja torjunta-ainejäämät sekä monet muut myrkylliset aineet. Patjat sisältävät usein polyuretaania ja muita epäilyttäviä ainesosia. Monesti kuluttajalla ei ole vaihtoehtoa hankkia esimerkiksi täysin luonnonmukaisista ainesosista valmistettu patja. Sellaiset patjat ovat aivan huikeissa hinnoissa. Jos olet aikeissa ostaa normaalihintaisen patjan, silloin kannattaa luottaa EU-kukkaan.

Täältä löytyvät patjojen tarkemmat kriteerit

Imukykyiset hygieniatuotteet

Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vaipat, tampoonit, terveyssiteet yms. imevät hygieniatuotteet.

EU edellyttää että EU-kukka tuotteet pitää valmistaa materiaaleista jotka ovat jäljitettävissä. EU ottaa kantaa myös metsänhoidollisiin asioihin myöntäessään EU-kukkaa selluloosatuotteille. Tuotteitten tuotantoprosessi pitää olla vapaa kloorikaasuista ja muista myrkyllisistä valkaisumenetelmistä. Asia todennetaan tarkoin ja puolueettomin testauksin.

EU kiinnittää tarkoin huomiota myös valmistavan tehtaan päästöihin myöntäessään EU-kukkaa. Huomioon otetaan sähkönkulutus sekä fosfori- ja rikkipäästöt. Hiilidioksidipäästöistä on omat tarkat määräyksensä.

Mikromuovien eliminoimiseksi muovituotteita käsittelevissä tehtaissa tulee olla suljettu kierto vedenkierrättämisessä. Näin muoveja ei pääse niin helposti vesistöihin.

Imukykyisten hygieniatuotteiden luokittelussa otetaan huomioon myös tuotteissa käytettävät kemikaalit kuten hajusteet ja väriaineet. Kuukautissuojissa ja tamponeissa ei saa käyttää voiteita.

Lisää tietoa imukykyisten hygieniatuotteiden EU-kukan myöntämiskriteereistä löydät täältä   

Vaaralliset aineet ja suoranaiset myrkyt

EU-kukkaa ei voi saada tuote jonka valmistukseen on käytetty EU:n kriteerien mukaisia vaarallisia aineita tai suoranaisia myrkkyjä.

EU-kukka on hyödyllinen merkki

eu-kukka
Kuva Bela Geletneky Pixabaystä

Jos etsit täydellistä luomua ilman synteettisiä materiaaleja on EU-kukka eli EU-ympäristömerkki sinulle tarpeeton. Jos etsit aitoa luonnonkosmetiikkaa tai ekologisia pesuaineita EU-kukka ei ole se paras mahdollinen ympäristömerkki.

EU-kukka on kuitenkin paikallaan silloin kun etsit tavanomaisia tuotteita joita et ehkä helpolla saa täysin luonnollisista materiaaleista valmistettuna. EU-kukka on hyödyllinen myös silloin, kun etsit uutta telkkaria, voiteluaineita autoosi tai vaikkapa lomatatkallesi hotellia.

EU-kukkaa kehitellään koko ajan. Uusia tuoteryhmiä on tulossa mukaan. Silloin merkin tunnettuus ja arvostus nousee selkeästi korkeammalle.

EU-kukka menee selkeästi ristiin ja päällekkäin Pohjoismaisen Ympäristömerkin eli Joutsenmerkin kanssa. Siksi EU-kukka onkin aika tuntematon monelle suomalaiselle. Pohjoismainen ympäristömerkki on Suomessa niin suosittu että on ehkä helpompi löytää se tuotteesta kuin EU-kukka.

Tässä siis Ympäristömerkit Tutuiksi- sarjan toinen ympäristömerkki. Kiitos kun jaksoit lukea juttuni EU-kukasta eli EU-ympäristömerkistä. Toivottavasti tästä tiedosta oli sinulle jotain hyötyä.

EU-kukka on monelle tuntematon merkki. Siksi minua kiinnostaisikin tietää, tunsitko sinä tämän ympäristömerkin entuudestaan ja luotatko sinä EU-kukkaan?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Kiva lukea vähän enemmän tietoa mitä eri kansainväliset merkit tarkoittaa. Yksi päivä mietin juuri miten arkipäivässä on haitalliset kemikaalit merkattu tai vaikka vaarallisten aineiden lähetykset. Hyvä tietää ainakin että EU-kukan kyseessä ollessa vaarallisia kemikaaleja ei olla käytetty.

    1. Hei Bea
      Todella kiva kuulla että ympäristömerkit kiinnostavat. Aikeissani on tehdä juttu jokaisesta tuntemastani ympäristömerkistä kunhan ehdin. Ympäristömerkit, myös EU-Kukka, ovat hyvä tae tuoteturvallisuudesta. Aika usein arvostetaan vain ECOCERT merkkiä koska se menee niin pitkälle ekologisuudessa. EU-Kukka kattaa kuitenkin suuria tuoteryhmiä ja rajoittaa valtavasti vahingollisten ainesosien ja tuotantomenetelmien käyttöä. Onneksi se on yleistymässä koko Euroopassa.
      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *