Eteeriset öljyt ovat nykyisin todella suosittuja. Niitä käytetään pääasiassa kosmetiikassa. Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös muuallakin kuten huonetuoksuina. Sähkökäyttöiset diffuuserit ovat tosi suosittuja. Niiden toiminta perustuu veden höyrystymiseen. Höyryn avulla eteeriset öljyt leviävät tuoksuna huoneeseen. Diffuusereita on olemassa myös lämpökynttilällä toimivia. Nekin höyrystävät vettä mutta huomattavasti vähemmän kuin sähködiffuuserit. Mutta unohdetaan tällä kertaa diffuuserit. Ne eivät ole välttämättömiä. Upean, eteeristen öljyjen tuoksun huoneeseen saat loihdittua myös monella muulla tavoin. Haluatko oppia valmistamaan huonetuoksuja eteerisistä öljyistä?

huonetuoksuja-eteerisista-oljyista
Sitrukset ovat piristäviä ja mielialaa kohottavia

Eteeriset öljyt ovat luonnontuote  

Eteeriset öljyt valmistetaan kasveista höyrytislaamalla, puristamalla tai liuottamalla. Eteeriset öljyt sisältävät kasvien öljyliukoisia aromaattisia aineita. Valmistukseen käytetään kukkien terälehtiä, hedelmien kuoria, puun kaarnaa, juuria tai lehtiä. Aidot eteeriset öljyt eivät ole koskaan seoksia. Jokaisessa aidossa eteerisessä öljyssä on vain yhtä kasvia. Aitoihin eteerisiin öljyihin ei ole myöskään lisätty mitään kemikaaleja.

Varo synteettisiä tuoksuöljyjä

Eteerisen öljyn kaltaisia tuotteita valmistetaan myös synteettisesti. Ne tuoksuvat samoin kuin luonnollisetkin eteeriset öljyt. Niillä ei kuitenkaan ole terapeuttisia vaikutuksia samalla tavalla kuin aidoilla eteerisillä öljyillä. Synteettisissä tuoksuöljyissä on usein mukana myös terveydelle haitallisia kemikaaleja. Siksi suosittelen aina käyttämään vain luonnollisia eteerisiä öljyjä.

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Eteeriset öljyt ovat vahvoja tiivisteitä. Yhteen kiloon laventelin eteeristä öljyä tarvitaan 250 kiloa laventelinkukkia. Ruusun tai sitruunamelissan terälehtiä tarvitaan jopa 5000 kiloa yhteen kiloon eteeristä öljyä. Ruusun ja sitruunamelissan eteeriset öljyt ovatkin hyvin kalliita.  Eteerisiä öljyjä tulisi käyttää aina hyvin maltillisesti sillä ne ovat hyvin vahvoja tiivisteitä.

Ei eteeristä öljyä suoraan iholle

Älä koskaan käytä eteeristä öljyä suoraan iholle. Eteeriset öljyt eivät myöskään liukene veteen. Siksi eteeriset öljyt tulee aina laimentaa öljyyn. Laimennoksessa tulisi olla korkeintaan 1% eteeristä öljyä. Eri eteerisillä öljyillä on omat käyttösuosituksensa mutta 1% on yleensä turvallinen määrä.

Eteeriset öljyt ja allergia

Eteeriset öljyt saattavat olla haitallisia allergikoille. Lapset, vanhukset ja raskaana olevat ovat herkempiä reagoimaan eteerisiin öljyihin.  Raskauden aikana kannattaa konsultoida neuvolan terveydenhoitajaa voiko eteerisiä öljyjä lainkaan käyttää. Pienille vauvoille eteerisiä öljyjä ei tule käyttää. Vauvaperheissä diffuusorit kannattaakin hetkeksi unohtaa.

Jokainen voi herkistyä eteerisille öljyille, jos niitä käyttää liian usein tai liian paljon kerralla. Diffuusoria ei kannata käyttää makuuhuoneessa yli yön. Diffuusoria ei myöskään tulisi käyttää päivittäin. Kasvista höyrytislaamalla saatu eteerinen öljy sisältää useita eri tuoksukomponetteja. Toiset tuoksukomponenteista ovat herkistävämpiä kuin toiset. Varsinkin linalooli ja limoneeni ovat erityisen herkistäviä. Näitä ainesosia löytyy esimerkiksi ruusun, ruusupuun, appelsiinin ja muiden sitruksien, basilikan, mintun ja laventelin eteerisistä öljyistä. 

Lisää tietoa eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä löydät vaikkapa Kuura Essentialsin sivuilta.

Lemmikkiperheissä eteeristen öljyjen käyttöä kannattaa rajoittaa

Myös kotieläimet kuten koirat ja kissat eivät pidä eteerisistä öljyistä. Jotkut eteeriset öljyt saattavat olla myös hyvinkin vahingollisia lemmikeille. Kissat eivät pidä sitrusöljyistä, kanelista, piparmintusta, eukalyptuksesta tai teepuusta. Kissat ja koirat ovat yksilöitä. Kovin tyhjentävää listaa eteeristen öljyjen sopivuudesta lemmikeille on mahdotonta antaa. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että lemmikkikodissa kannattaa käyttää eteerisiä öljyjä ja muitakin hajusteita hyvin kohtuudella.

Miten valmistan huonetuoksuja eteerisistä öljyistä?

diffuuseri
Photo by Mariana Rascão on Unsplash

Nyt lopetan pelottelun ja kerron miten voit turvallisesti käyttää eteerisiä öljyjä kotonasi. Sinun ei tarvitse välttämättä hankkia sähköistä diffuuseria. Huonetuoksuista voit nauttia monella muullakin tavoin.

Yksinkertainen on kaunista

Kaikkein yksinkertaisin tapa nauttia huonetuoksuista on kulhollinen tuoksuvaa vettä. Valitse kaunis kulho. Kulhon tulisi olla laakea, jotta tuoksu pääsee vapaasti leviämään. Valitse haluamasi eteeriset öljyt. Tipauta 15-20 tippaa eteerisiä öljyjä veteen. Koristele vesi vielä tuoreilla tai kukkien terälehdillä. Myös katkenneet kukkanuput voi käyttää tähän tarkoitukseen.  Tuoksuva vesikulho on upea katseenvangitsija. Aina ei tarvita suurta kukkakimppua; muutama kaunis terälehti ja tuoksuvia eteerisiä öljyjä riittää mainiosti.

Muista että vesi ja eteeriset öljyt eivät sekoitu keskenään. Eteeriset öljyt jäävät kellumaan veden pinnalle. Älä koske paljain sormin veteen. Huolehdi myös että lapset ja lemmikit eivät ole ilman valvontaa samassa tilassa tuoksuvan veden kanssa. 

Tuoksupussit

Valmista pieni tuoksuva laatikko tai pussi. Tarvitset tiiviistä kankaasta ommeltuja pusseja. Pussit sidotaan kiinni kauniilla narulla tai nauhalla. Pussien asemesta voit tehdä tuoksusi pieneen rasiaan tai vaikkapa kirjekuoreen. Rasian kantta voi pitää hieman raollaan, että tuoksu pääsee vapautumaan huoneeseen. Tuoksupussin voi tehdä myös pariseen kirjekuoreen. Pistele neulalla kirjekuoreen reikiä. Näin tuoksu pääsee vapautumaan.

Tuoksupussien täytteet löytyvät luonnosta tai vaikkapa omasta ruokakomerosta. Imeytä tuoksut esimerkiksi riisinjyviin, erilaisiin siemeniin tai kuivattuihin kukkiin. Jos sinulla on kuivattuja ruusunnuppuja tai laventelinkukkia, voit käyttää myös niitä. Lisäksi tarvitset tietysti eteerisiä öljyjä.

Laita valitsemasi täytteen ainekset kulhoon. Sekoittele mielellään erityyppisiä aineksia. Lisää 15-20 tippaa eteeristä öljyä. Voit myös halutessasi käyttää kahta tai kolmea eri eteeristä öljyjä, joiden tuoksukomponentit sopivat keskenään. Suosittelen kuitenkin aloittamaan yksinkertaisella yhden öljyn seoksella.

Sekoita ainekset hyvin ja pakkaa joko kangaspussiin, kirjekuoreen tai rasiaan. Sulje pussi nauhalla ja ripusta haluamaasi paikkaan.

Monet ihmiset sijoittavat tuoksupusseja myös autoon, liinavaatekaappiin tai jumppakassiin. Keksi omalle tuoksupussille hyvä sijoituspaikka.

Ruokodiffuusori on helppo valmistaa

huonetuoksut
Ruokodiffuuseri on helppo valmistaa myös itse
Photo by Mindaugas Norvilas on Unsplash

Kotitekoinen ruokodiffuusori valmistuu kätevästi. Tarvitset kauniin pullon tai esimerkiksi yhden kukan maljakon. Vinkkinä voin suositella Kierrätyskeskusta. Sieltä löytyy aivan mahtava valikoima söpöjä pikkupulloja eurolla-parilla. Ja kun kyllästyt pulloon, voit viedä sen takaisin ja ostaa uuden tilalle. Kierrättämistä parhaimmillaan.

Lisäksi tarvitset bambutikkuja tai ruokoja. Huonetuoksuille tarkoitettuja rottinki- ja bambutikkuja on tarjolla ainakin verkkokaupoissa. Kotimaista vaihtoehtoa en valitettavasti löytänyt. Voisikohan näitä valmistaa suomalaisesta materiaalista, vaikka kuorituista varvuista?

Valitse haluamasi eteerinen öljy tai sekoita kahta eri eteeristä öljyä. Lisäksi tarvitset kantoöljyn, johon eteerinen öljy sekoitetaan. Kantoöljy on tavallinen öljy, jota käytetään esimerkiksi ruuanvalmistuksessa.

Öljyn värillä saattaa olla väliä. Jos valitset kirkkaan lasipullon, muista että öljyn väri vaikuttaa esteettiseen kokonaisuuteen. Valitse silloin mielellään hyvin kirkas öljy. Vihertävään lasipulloon käy hyvin myös vihertävän sävyinen öljy. Yleensä hyvin puhdistetut öljyt ovat kirkkaampia. Kirkkain öljy, jonka tiedän, on MCT öljy. MCT öljy on valitettavan kallista mutta sitä tarvitaan tähän vain vähän, ehkä 50ml.

Kaada öljy valitsemaasi pulloon. Eteeristen öljyjen määrä riippuu täysin käyttämäsi öljyn määrästä. Käytä eteerisiä öljyjä yhteen desilitraan öljyjä korkeintaan 50 tippaa. Voit käyttää useampaa eri eteeristä öljyä. Suosittelen kuitenkin aloittamaan yhdellä eteerisellä öljyllä. Jos haluat kokeilla useampaa eri öljyä, testaa tuoksuyhdistelmä ensin. Jos yhdistelmä ei sinua miellytä, joudut heittämään koko erän pois.

Kotitekoisen ruokodiffuusorin tuoksu ei kestä kovinkaan pitkään. Kun öljy ei enää tuoksu, hävitä öljy ja tikut biojätteenä.

Eteeristen öljyjen terapeuttiset vaikutukset

Eteeristen öljyjen tuoksukomponenteilla on uskomattoman monia terapeuttisia vaikutuksia. Käyttämällä aidoista eteerisistä öljyistä valmistettuja huonetuoksuja luot kotiisi halutun tunnelman.

Rauhoittavat ja rentouttavat eteeriset öljyt

huonetuoksut
Photo by Chelsea Gates on Unsplash

Rentouttavat eteeriset öljyt sopivat iltakäyttöön tai rentouttavaan oleiluun kotosalla. Rentouttavia eteerisiä öljyjä on monia. Tunnetuin niistä on ehkäpä laventeli.

  • Laventelin eteerinen öljy auttaa nukahtamaan. Laventeli auttaa myös kestämään kipua sekä poistaa stressiä. Laventeli on eräs suosituimmista eteerisistä öljyistä.
  • Frankincense on eteerinen öljy, joka on valmistettu olibaanihartsista. Olibaanihartsi on aromaattista pihkaa. Frankincense tunnetaan parhaiten suitsukkeena. Frankincensella on saman tapaisia vaikutuksia kuin laventelilla. Sitä voi käyttää iltaisin huonetuoksuna rauhoittamaan tunnelmaa. Frankincense vähentää myös stressiä, ahdistusta ja masennusta.
  • Kamomillan eteerinen öljy edistää sisäistä rauhaa. Se lievittää ärtyneisyyttä ja huolestuneisuutta.
  • Jasmiinin eteerinen öljy rauhoittaa hermostoa. Sitä käytetään myös lievittämään ahdistusta ja pelkoa. Jasmiini kohottaa mielialaa ja nostaa energioita.

Piristäviä eteerisiä öljyjä

Haluatko luoda kotiisi pirteää tunnelmaa. Valitse silloin raikkaat sitrustuoksut. Etenkin sitruuna sopii hyvin piristämään ja raikastamaan tunnelmaa. Sitruuna luo positiivista tunnelmaa. Muita erityisen piristäviä eteerisiä öljyjä ovat vaikkapa

  • viherminttu; parantaa muistia ja oppimiskykyä yhdessä rosmariinin kanssa
  • makea appelsiini; luo harmonista tunnelmaa ja parantaa suorituskykyä
  • rosmariini; parantaa muistia ja oppimiskykyä etenkin sekoitettuna viherminttuun. Rosmariini auttaa keskittymään
  • piparminttu; ehkäisee väsymystä ja parantaa suorituskykyä.
  • bergamotti; (tuttu tuoksu Earl Grey teestä) on hyvin energisoiva mutta samalla rauhoittava. Bergamotti sopiikin aika moneen tilanteeseen.
  • Sitruunaruoho virkistää aisteja

Piristä talvipäiviäsi kotitekoisilla huonetuoksuilla

huonetuoksuja-eteerisisa-oljyista
Ruusu välittää rakkautta. Se luo kotiin romanttista tunnelmaa

Kuten huomasit, huonetuoksuja on todella helppo tehdä itse. Kannattaa hankkia aluksi vain pari kolme eteeristä öljyä. Niillä pääsee mainiosti alkuun. Eteerisiä öljyjä ei kannata käyttää joka päivä. Silloin tällöin käytettynä ne rauhoittavat tai nostavat kodissasi tunnelmaa. Eteeristen öljyjen tuoksukomponentit stimuloivat aivojen tunteisiin ja mielialaan liittyviä keskuksia. Tavalliseen koti-iltaan voi eteerisillä öljyillä loihtia taianomaista säihkettä.

Oletko sinä valmistanut huonetuoksuja eteerisistä öljyistä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.