Kynttilät ja niiden terveellisyys mietityttävät meistä monia. Iltojen pimetessä moni meistä kaivaa kynttilät esiin. Kynttilän valo rauhoittaa mieltä ja luo kodikkaan tunnelman. Jokunen teistä on varmasti kuullut puhuttavan kynttilöiden negatiivisista puolista. Kynttilöiden toksisuus pelottaa. Eihän kukaan halua sisäilmaan ylimääräisiä myrkkyjä. Koska kynttilöiden vaaroista liikkuu niin paljon erilaista tietoa, halusin avata hieman tätä aihetta.

kynttilat-ja-niiden-terveellisyys
Kuva Denny Müller on Unsplash

Kynttilöiden vaaroista liikkuu hyvin monenlaista tietoa

Kynttilät ovat jostain syystä nousseet esille sisäilman laadusta puhuttaessa. Ylilääkäri, ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen varoittaa polttamasta kynttilöitä lapsiperheissä.

Vastasyntyneet sekä riskiryhmät eivät saisi altistua lainkaan kynttilöiden aiheuttamille pienhiukkasille

Kynttilät ja niiden terveellisyys kosketaa eniten meistä kaikkein pienimpiä. Kynttilöiden polttaminen rasittaa varsinkin vastasyntyneen keuhkoja. Dosentti Salonen vertaa kynttilöiden polttamista passiiviseen tupakointiin.

Kynttilöiden vahat aiheuttavat toksisia aineita palaessaan

Parafiinin ja soijavahan väitetään vapauttavan palaessaan haitallisia kemikaaleja kuten tolueenia. Väittämää on jopa tutkittu USA:ssa mutta tutkimus ei ole kiistaton USA:n kilpailuviranomaisten mielestä. Tutkimusta ei ole myöskään koskaan virallisesti julkaistu ja sitä väitetään puolueelliseksi. Yleensä kun puhutaan kynttilöiden palamisesta aiheutuvista myrkyistä, vedotaan juuri tähän yhteen puutteellisesti tehtyyn tutkimukseen.

Tutkimuksessa myös väitettiin, että parafiinikynttilät tuottavat palaessaan haitallista kemikaalia nimeltä trikloorietyleeni.  Viranomaiset kuitenkin hylkäsivät tutkimuksen vedoten siihen, että parafiinissa ei ole tarvittavia komponentteja trikloorietyleenin muodostamiseksi.

NCA teetti puolueettoman tutkimuksen, jossa testattiin kaikki kynttilätuotteet. Parafiinista, steariinista, palmuvahasta, soijavahasta ja mehiläisvahasta valmistetut kynttilät paloivat tutkimuksen mukaan samalla lailla ja tuottivat samoja kaasuja ja pienhiukkasia palaessaan. Tutkimuksen mukaan kaikki vahat olivat turvallisia, jos niitä käytetään tavanomaisesti kynttilöissä.

Kannattaa klikata auki tuo NCA:n (USA:n Kansallinen Kynttiläyhdistys) linkki, sillä sieltä löytyy lisää tutkittua tietoa kynttilöistä.

Sisältävätkö kynttilät kadmiumia ja lyijyä?

kynttila
Kuva Abdullah Ahmad on Unsplash

Brittiläisen lehden tekemän tutkimuksen mukaan suuri osa Britanniassa myydyistä kynttilöistä sisälsi kadmiumia tai lyijyä. Hollantilais-tutkimuksen mukaan kirkkojen sisäilma muuttuu myrkylliseksi kynttilöiden ansiosta.

Tällaisia tutkimuksia on maailmalla useita. Niiden luotettavuudesta ollaan kuitenkin hyvin montaa mieltä. Britannian kynttilöiden turvallisuudesta vastaavat viranomaset eivät kuitenkaan pidä kynttilöitä terveysriskinä.

Meillä Suomessa kynttilät tarkastetaan viranomaisten toimesta

Sekä Suomessa valmistetut kynttilä että tuontikynttilät tarkastetaan vaarallisten aineiden varalta. Joskus tuontikynttilöissä on havaittu vaarallisia pinnoitteita tai väriaineita. Tuontikynttilät tarkastaa aina tullilaboratorio. Kotimaisten kynttilöiden turvallisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES). Tarvittaessa vaarallisia kemikaaleja erittävät kynttilät vedetään pois markkinoilta. En olisi lainkaan huolissani Suomessa myytävien kynttilöiden turvallisuudesta. Meillä viranomaisvalvonta on huippuluokkaa. Kynttilät ja niiden terveellisyys ovat Suomessa luotettavissa käsissä.

Kynttilöiden valmistukseen käytetään palmuöljyä ja öljynjalostuksen sivutuotteita

Useimmin kynttilöitä valmistetaan steariinista ja parafiinista. Steariini on peräisin joko palmuöljystä tai eläinrasvasta eli talista. Jos ei halua käyttää kumpaakaan kannattaa tavanomaiset kynttilät unohtaa.

Parafiini valmistetaan öljynjalostuksen yhteydessä. Se on sivutuote, jota joka tapauksessa syntyisi öljyteollisuudessa. Jos kuitenkin haluat välttää öljyteollisuuden tuotteita, älä hanki tavanomaisia kynttilöitä.

Miten vältän kynttilöiden aiheuttamat terveysriskit?

kynttila-lasipurkissa
Kuva Hans Vivek on Unsplash

Kynttilöiden aiheuttamista terveysriskeistä puhutaan yleisesti ympäri maailmaa. Tutkimustulokset kynttilöiden vaarallisuudesta ovat kuitenkin erittäin ristiriitaisia.

Kynttilät aiheuttavat ilmaan pienhiukkasia. Kodin sisäilmaan pienhiukkasia syntyy ilman kynttilöitäkin. Myös paistaminen, aerosolit, takka ja tupakointi aiheuttavat pienhiukkaspäästöjä. Kynttilät ovat siinä rikkana rokassa. Jos haluat välttää pienhiukkasia sisäilmassa sinun kannattaa polttaa kynttilöitä vain lyhyen aikaa eikä päivittäin. On suuri ero sillä, että poltat kynttilöitä tunnin illassa parina iltana viikossa kuin että polttaisit niitä joka päivä pitkin päivää.

Kynttilöiden määrällä on myös merkitystä. Jos haluat tunnelmoida vain yhden kynttilän valossa hetken, on kynttilän aiheuttama pienhiukkaspäästö mitätön. Jos taas rakentelet olohuoneeseesi kynttilämeriä voi pienhiukkaset olla ongelma.

Se, kuinka paljon ja kuinka pitkään polttelet kynttilöitä, on hyvin ratkaiseva tekijä.

Tuoksukynttilät saattavat aiheuttaa enemmin haittaa

Tuoksukynttilät eivät ole myrkyllisiä. Jos ne olisivat, en usko, että TUKES sallisi lainkaan niiden pääsyä markkinoille. Tuoksukynttilöistä kuitenkin leviää hengitysilmaan enemmin epäpuhtauksia kuin tavallisista kynttilöistä. Siksi varsinkin tuoksuherkät sekä vauvat, vanhukset ja keuhkosairauksia potevat kärsivät enemmin tuoksukynttilöistä kuin tavallisista kynttilöistä.

Tuuletus on tärkeää

Aina kun poltat kynttilöitä, kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Päänsärkyä voi aiheutua jo siitä, että kynttilät ovat polttaneet huoneesta happea turhan paljon. Tuuletuksella myös suuri osa pienhiukkasista saadaan ulos huoneesta.

Riskiryhmät eivät siedä vähäistäkään kynttilöistä aiheutuvaa pienhiukkaspäästöä

kynttila
Kuvaaja Thomas Dumortier @hagrid_at_work päälle Unsplash

Jos kodissasi asustelee pieni vauva, pitää harkita tarkkaan kynttilöiden polttamista. Vauvojen herkät keuhkot eivät pysty käsittelemään vielä niin tehokkaasti ilman epäpuhtauksia. Sama tilanne on, jos paikalla on yli 65-vuotiaita tai astmaatikkoja. Myös muut keuhkosairaat kärsivät vähäisestäkin ilman epäpuhtaudesta.

Kynttilöitä ei välttämättä tarvitse polttaa sisällä

Voit kätevästi ja lopullisesti ratkaista sisäilmaongelman siirtämällä kaikki kynttilät palamaan ulos. Toki pienhiukkasia muodostuu myös ulkona mutta ne eivät aiheuta suurta ongelmaa. Savuavat kynttilät on toki aina sammutettava.

Ulkona, jäälyhtyjen sisällä, elävät, aidot kynttilät ovat todella kauniita.

Vaihtoehdot parafiinille ja steariinille

Vaihtoehtona parafiinille ja steariinille ovat soijavahakynttilät sekä aidosta mehiläisvahasta valmistetut kynttilät. Tällaisia kynttilöitä valmistavat käsityöpajat, jotka näin syksyisin ovat pullollaan kynttiläuutuuksia.

Soijavahasta ja mehiläisvahasta valmistetut kynttilät ovat todettu joissakin testeissä palavan selkeästi puhtaammin. Näiden testien mukaan soijavaha- ja mehiläisvahakynttilät eivät päästä ilmaan niin paljon pienhiukkasia kuin perinteiset parafiinista ja steariinista valmistetut kynttilät. Asiasta voidaan olla montaa mieltä. En löytänyt tähän tutkimusta liitteeksi.

Mehiläisvahakynttilöiden ilmaa puhdistava vaikutus

Mehiläisvahakynttilöistä on sanottu, että ne vapauttavat palaessaan negatiivisia ioneita. Koska ilman epäpuhtaudet ovat positiivisesti varautuneita, negatiiviset ionit toimivat neutraloivasti. Positiivisia ioneita syntyy kaikkialla ympäristössämme. Esimerkiksi kaikki sähkölaitteet sekä lämmitysjärjestelmät tuottavat positiivisia ioneita.  Positiiviset ionit voivat kuljettaa pölyä, siitepölyä tai vaikkapa myrkyllistä hometta. Siksi on tärkeää neutraloida niitä. Mehiläisvahakynttilöiden on todettu neutraloivan positiivisia ioneita ja siten puhdistavan sisäilmaa.

Suomessa valmistettuja soijavaha- ja mehiläisvahakynttilöitä

Suomessa valmistetaan upeita kynttilöitä soijavahasta sekä mehiläisvahasta. Näitä kahta kynttilänvalmistajaa voin suositella ihan vilpittömästi. En tee taloudellista yhteistyötä näiden yritysten kanssa.

Candle Light Story on yritys, joka valmistaa todella korkealaatuisia ekologisia kodin puhdistusaineita. Candle Light Story kuitenkin aloitti valmistamalla tuoksuvia soijavahakynttilöitä, joissa on aito, tunnelmallisesti rätisevä puusydän. Candle Light Storyn tuoksukynttilöitä on saatavissa hyvin monelta jälleenmyyjältä. Voit tarkistaa heidän sivuillaan olevasta jälleenmyyjäluettelosta mikä on lähinnä sinua.

Metsän Emäntä valmistaa kynttilöitä aidosta mehiläisvahasta. Nämä kynttilät puhdistavat ilmaa koska ne tuottavat negatiivisia ioneita. Metsän Emännän ideologia on valmistaa ja myydä ekologisia tuotteita Pohjois-Suomalaisen metsän keskellä.

 Suurin vaara kynttilöitä poltettaessa on palovaara

tulipalo
Kuva Dawn Armfield on Unsplash

Kynttilät aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 500 huoneistopaloa. Joulukuussa huolimaton kynttilöiden käsittely aiheuttaa ehdottomasti suurimman osan huoneistopaloista. Surullisinta näissä paloissa on se, että ne sattuvat varsinkin lapsiperheissä ja juuri joulun aikaan. Siksi onkin erityisen tärkeää suhtautua palaviin kynttilöihin kaikella kunnioituksella ja huolellisuudella.

Alla on listattu aika monta tärkeää asiaa, jotka pitää ottaa huomioon kynttilöitä poltettaessa

  • Kynttilää ei koskaan saa jättää yksin palamaan huoneeseen, poistuessasi sammuta aina kynttilä
  • Käytä palamatonta ja tukevaa kynttilänjalkaa
  • Poista kaikki herkästi syttyvä materiaali kuten verhot ja koristeet palavan kynttilän läheisyydestä
  • Vältä kynttilätarjottimia, ne voivat syttyä liekkimereksi, joka on todella vaikea saada sammumaan
  • Älä jätä koskaan lapsia yksin palavien kynttilöiden kanssa
  • Älä säilytä tulitikkuja tai sytyttimiä lasten ulottuvilla, lapset voivat yrittää itse sytyttää kynttilöitä palamaan
  • Älä jätä koiraa, kissaa tai muuta lemmikkiä yksin palavan kynttilän kassa, lemmikit saattavat leikkiessään kaataa kynttilän
  • Älä käytä ulkoroihuja sisällä äläkä myöskään parvekkeella, katoksessa tai terassilla. Niitä voi käyttää vain ulkona paljaan taivaan alla.
  • Valvo myös ulkona palavia kynttilöitä
  • Valvo erityisesti parvekkeella palavia kynttilöitä. Parveke on kolmanneksi yleisin paikka mistä tulipalo saa alkunsa sillä parvekekynttilöitä ei juuri ehditä valvomaan.
  • Hanki iäkkäälle sukulaisellesi lahjaksi turvallinen sähkökynttilä. Iäkkäät ja muistisairaat usein rakastavat kynttilöitä mutta saattavat unohtaa vahtia niiden palamista.

Sähkökynttilät

Lapsiperheissä kannattaa myös harkita sähkökynttilöiden hankkimista. Koska lapsien kanssa ei koskaan voi olla liian varovainen, kannattaa ainakin arkikäytössä miettiä turvallisempaa tapaa nauttia kynttilän valosta. Eihän sähkökynttilät koskaan ole sama asia kuin aidot. Aitoja kynttilöitä voi poltella silloin kun haluaa viettää laatuaikaa perheen parissa. Aitoja kynttilöitä tulee vahtia tarkasti ja nauttia samalla kynttilöiden luomasta tuoksusta ja tunnelmasta. Silloin suosittele satsaamaan aitoihin soijavaha- tai mehiläisvahakynttilöihin. Ne ovat kalliimpia mutta palavat kauniimmin ja luovat aitoa tunnelmaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa vielä lukea artikkelini jokasyksyisestä ostohysteriasta

Oletko sinä huolissasi kynttilöiden turvallisuudesta? Kommentoi tuohon alas!

Ota osaa keskusteluun

5 kommenttia

    1. Hei
      Kiitos Roosa että muistutit minua Valamon mehiläisvahakynttilöistä.
      Olinkin jo unohtanut Valamon luostarin kynttilämyymälän. Olen lapsuudessa käynyt retkellä Valamossa. Siellä tutustuin ensi kerran mehiläisvahakynttilöihin. Perheeni osti muutamia kynttilöitä kotiin ja polttelimme niitä jouluna. Muistan aina niiden upean tuoksun.
      Terveisin Outi

  1. Kiitos, Outi tästä artikkelista! Olen miettinyt parafiinikynttilöiden terveysvaikutuksia ja siirtynytkin kokonaan mehiläisvahakynttilöihin, mutta tässähän tämä, että on käytännössä yhtä turvallisia ovat kuin mehiläisvahakynttilät.

    1. Hei Mari
      Kiitos että luit luit artikkelin.
      Kynttilät on niin kiva sytyttää aaina iltaisin kun on kylmää ja pimeää. Onneksi ne eivät ole sen kummemmin vaarallisia. Itse polttelen parafiinikynttilöiden ohella myös mehiläisvahakynttilöitä niiden tuoksun takia.
      Terveisin Outi

  2. Varokaa kynttilöitä. Ei pakokaasu ja muut ilmansaasteet ole niinkään myrkyllisiä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *