Syksy on taas saapunut. Päivät ovat pimeitä ja yöt pitkiä. Ilma kylmenee ja talvi tekee tuloaan. Jostain syystä syksyisin meidät valtaa halu uudistaa asioita. Haluamme uudistaa kodin sekä vaatekaappimme. Myös uutta kosmetiikkaa pitäisi hankkia. Uudistamisen halu johtaa hyvin helposti ostohysteriaan. Lue ajatuksiani järkevistä hankinnoista ja siitä, miten ostohysteria on hallittavissa.

Turhan ostamisen välttäminen on todellinen ympäristöteko

ostohysteria
Kuva SOCIAL. CUT on Unsplash

Yksi parhaimpia ja ehdottomasti edullisimpia tapoja pienentää hiilijalanjälkeä on ostokäyttäytymisen muuttaminen. Voimme aina väitellä materiaalivalinnoista, energiavalinnoista tai asumismuodosta. Ne kaikki vaikuttavat hiilijalanjälkeemme. Usein meillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa näihin asioihin. Kerrostalot lämpiävät kaukolämmöllä halusimme sitä tai emme. Meillä on kuitenkin edelleen mahdollista vaikuttaa ostokäyttäytymiseemme. Voimme ostaa luonnonkosmetiikkaa, ekopesuaineita tai ekologisia vaatteita. Ne ovat hyviä valintoja verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin. Kuitenkin, suurimpia ekotekoja ei olekaan se mitä ostamme vaan se, mitä jätämme kokonaan hankkimatta. Kannattaa miettiä vielä kerran, tarvitsenko minä kaikkea tätä.

Mikä saa meidät ostamaan?

Meillä on keräilijän sielu. Aikanaan aroilla ja metsissä asuessaan ihminen selviytyi ainoastaan älykkyydellä. Ihminen käytti älyään varautumalla tulevaan. Keräilimme talteen kaiken mitä saattoi tarvita; puuaineksen polttopuiksi, kivet työkaluiksi ja tietysti metsistä ruokaa talven tai kuivuuden varalle. Näin menetellen varauduttiin tulevaan ja selviydyttiin päivästä toiseen. Hyvät keräilijät pystyivät huolehtimaan parhaiten jälkeläisistä. Näin keräily jäi meidän pysyväksi ominaisuudeksemme.

Urbaanit keräilijät

Nykyisin emme joudu elättämään itseämme keräilemällä. Tavaraa löytyy kaupoista ja kirppareilta enemmin kuin ikinä pystyisimme kuluttamaan. Meidän selviytymisemme on turvattu, vaikka emme keräisi talven varalle edes marjoja metsistä. Ruokaa on tarjolla kaikkialla yllin kyllin. Vaikka meidän elintapamme on muuttunut täydellisesti, meillä on silti keräilijän sielu. Me ajattelemme sisimmässämme kuin luolamies vaikka eläisimme kuinka urbaanissa ympäristössä. Jatkamme siis keräilyä mutta nyt urbaanilla tavalla. Tyydytämme keräilijän viettiämme ostareilla ja netissä shoppailemalla. Syksy on usein aikaa, jolloin keräilijän ja shoppailijan vietit ovat voimakkaimmillaan. Varaudumme henkisesti pelottavaan talveen hankkimalla tavaraa turvaksemme.

Ostokäyttäytymisemme on räjähtänyt käsiin; mitä on tapahtunut?

miesten-asusteet
Kuva: NordWood Themes on Unsplash

Vielä 70-luvulla ostimme suureksi osaksi harkiten. Siihen aikaan raha oli tiukassa eikä mielenkiintoista ostettavaakaan ollut niin paljon. Ylikuluttaminen ja ostohysteria eivät olleet ennen kovinkaan trendikkäitä tapoja kuluttaa. Tuhlailijoita nimiteltiin kerskakuluttajiksi. Ei ollut sopivaa heittää hyvää tavaraa roskiin ja ostaa uutta tilalle.

Kulutusympäristömme on muuttunut

Nykyisin meidän on erittäin helppo hankkia uutta tavaraa. Kauppoja löytyy todella paljon. Kauppojen tuotevalikoima on äärimmäisen suuri. En löytänyt tähän mitään kaupan tilastoa. Tosiasia on kuitenkin helppo todeta itse. Muutamia välttämättömyystuotteita myyvistä kyläkaupoista olemme siirtyneet valtaviin hehtaarihalleihin, joista löytyy kaikki.

Verkkokauppa on tullut jäädäkseen

Asut syrjäseudulla, jossa kauppoja ei ole kymmenien kilometrienkään päässä. Ei hätää, voit shoppailla kotisohvalta ja kaikki tuodaan sinulle ovelle.

Luottokortit ovat nykyisin yleisempää kuin käteinen raha

70-luvulla luottokortteja ei ollut juuri kenelläkään. Visa tuli vasta 70-luvun lopulla eikä sitä monikaan silloin hankkinut. Pikavippejä ei saanut ja pankkien luottohanat olivat todella tiukasti kiinni. Luottoa sai vain harvat ja valitut. Oli vaikeaa elää yli varojen. Toki se joiltakin onnistui. Nykyisin rahan käsite on muuttunut ja kuluttaminen on hyvin paljon helpompaa. Maksutapoja on niin paljon ja usein kukaan ei edes oleta, että maksetaan rahalla. On hienoa, että maksuvaihtoehtoja löytyy. Isot hankinnat on helpompi suorittaa erissä. Näin voi tasata maksuja muillekin kuukausille. Helppo luotonsaanti kuitenkin kannustaa turhaan kuluttamiseen. Turha kulutus ja ostohysteria ei ole meidän kuluttajien eikä ympäristön etu.

Tuhlaileva, kestämätön elämäntyyli on opittua

muoti-kuluttaminen
Photo by Brunel Johnson on Unsplash

Kun seuraamme maailman eturivin taiteilijoita, poliitikkoja, kuninkaallisia ja muita julkisuuden henkilöitä voimme todeta heidän kestämättömän elämäntyylinsä. Jos me jokainen eläisimme heidän tavallaan, tarvitsisimme jokainen oman maapallon.

Monet maailman julkkiksista käyttävät vaatteitaan vain kerran ja vieläpä ylpeilevät sillä. Heillä ei ole luottotakkia tai kenkiä. Vaatteet joko saadaan tai ostetaan tiettyä tilaisuutta varten. Sen jälkeen kaikki lentää roskiin ja uudet vaatteet hankitaan tilalle.

On olemassa myös parempia roolimalleja. Britannian hovissa herttuatar Catherine on käyttänyt samaa ruutumekko jo vuosia . Yleensä edustusmekko nähdään kuninkaallisen päällä vain kerran.

Keira Knightleyn suosikkitakki on ollut hänellä jo 10 vuotta. Hän on hyvä roolimalli ihailijoilleen. Hyvä, kestävä ja kaunis vaate palvelee vuosikymmeniä.

Julkisuuden henkilöt ovat roolimalleja. Jos halutaan suitsia maailman toiseksi saastuttavinta teollisuudenalaa eli tekstiiliteollisuutta, tarvitsemme hyviä roolimalleja. Nyt monet julkkiksista antavat ihailijoilleen ihan väärää viestiä. He tuntuvat hyväksyvän vaatteiden tuhlailevan kuluttamisen ja sitä viestiä heidän ihailijansakin seuraavat. Jos julkkikset haluaisivat todella olla ihailunsa arvoisia, heidän tulisi näyttää hyvää esimerkkiä. Eettisesti ja ekologisesti valmistettuja asukokonaisuuksia voisi käyttää useamman kerran. Se olisi oikea viesti ihailijoille.

Vaikka sinulta ei puutu mitään, miksi päädyt silti hankkimaan uusia tavaroita

”Sopii henkilölle, jolla on jo kaikki”; tämä myyntiargumentti on usein nähty ja kuultu mediassa. Kaiken omistaville sopivia tarvikkeita alkaa olla yhä enemmin. Meillä kaikilla on jo kaikki moninkertaisesti. Kauppiaat huolehtivat siitä, että löydät jatkuvasti uutta ostettavaa? Et ole edes tiennyt tarvitsevasi sähkökäyttöistä kasvojen puhdistajaa mutta sinun on se nyt saatava. Sinulle perustellaan juurta jaksain miksi et voi tulla toimeen ilman tätä aparaattia. Perustelut ontuvat mutta kiireessä et sitä huomaa. Kiireessä et ehdi luoda kokonaiskuvaa asiasta vaan olet markkinamiesten ja naisten armoilla. Osta nyt niin saat laitteen puoleen hintaan! Ostohysteria on osittain myös kauppiaiden luomaa!

Miten välttää joka syksyinen ostohysteria?

naiset-muoti
Photo by Alex Blăjan on Unsplash
  1. Ostaminen on nykypäivän keräilyä. Keräile ostamisen sijaan luonnon antimia kuten marjoja ja sieniä. Keräile ja kuivata villiyrttejä, valmista talven varalle hilloja ja mehuja, neulo itsellesi lämpimät sukat. Nämä kaikki toimet tyydyttävät keräilijän sieluamme. Ostoksille ei tee enää niin mieli lähteä sienimetsän jälkeen.
  2. Älä osta mitään kiireessä tai siksi että tuotteen saa alennuksella. Kiireessä usein tulee ostettua harkitsematta. Kiireen tunnun luominen on myös eräs tyypillisimmistä markkinointikikoista.
  3. Kierrätä ja korjaa kotoa löytämiäsi esineitä ja tekstiilejä. Ompele uudet päälliset tuoliin vanhoista verhoista tai maalaa kukkaruukkuja mieleisiksesi. Vanhoista räsymatoista saa kotoisia tyynyjä patiolle. Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta.
  4. Suunnittele ostoksesi. Vaikka sinulla ei olisikaan rahat tiukalla, suunnittele ostoksesi tarkoin ja noudata ostosuunnitelmaa.
  5. Jos haluat välttämättä ostaa jotakin, anna itsellesi siihen lupa. Merkitse haluamasi tavara mielitekojen listalle ja odota yksi kuukausi. Jos vielä kuukauden kuluttua haluat kyseisen tavaran voit hankkia sen.
  6. Muista että kirppariostoksetkin ovat ostoksia. Hanki tavaraa kirppareilta hyvin harkiten.
  7. Älä hanki kotiisi useita uusia tavaroita kerralla. Osta vain yksi tavara kerrallaan ja sijoita se paikalleen kodissasi. Katsele uutta hankintaa, vaihda sen paikkaa ja katsele uudelleen. Nyt sinulla on aikaa miettiä, tarvitsetko mitään muuta kotiisi enää. Usein vain yksi uusi juttu riittää.

Keksitkö lisää vinkkejä shoppaholismin nujertamiseen? Kerro vinkkisi tässä kommenttiosiossa tai sitten Helecleanerin Facebook-sivuilla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.