Siivous on aikaa vievää puuhaa. Joidenkin mielestä se on myös ikävää ja raskastakin. Siivousta helpottaa huomattavasti laadukkaat ja asialliset siivousvälineet. Hyvistä siivousvälineistä kannattaa myös pitää huolta. Samalla tavoin kuin kotisi, myös siivousvälineet kaipaavat säännöllistä huoltoa pysyäkseen käyttökunnossa. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten huollat siivoukseen käytettäviä harjoja, liinoja ja laitteita. Säännöllisesti huolletut siivousvälineet tekevät siivouksesta helpompaa ja hauskempaa. Tämän kirjoitukseni luettuasi tiedät, miten huollat mopit, siivousliinat, imuri, pesukone sekä sienet ja harjat.

siivousvalineiden-huolto
Photo by Pille R. Priske on Unsplash

Lattiaharjan puhdistaminen

Lattiaharja on kätevä ja nopea työväline. Sillä hoituvat nopeasti hiekkaisen eteisen pikapuhdistus tai leivänmurujen lakaisu pöydänalta. Hieman kosteankin sotkun voi siivota lattiaharjalla. Tavanomaista imuria käytettäessä kosteus ei ole lainkaan hyvä asia.

 Ainakin meillä lattiaharjaa tulee käytettyä varsin usein, sillä se on aina lähettyvillä. Siksi lattiaharja likaantuukin varsin helposti. Miten ja kuinka usein lattiaharjaa tulisi huoltaa?

Voit kätevästi poistaa lattiaharjasta pölyn imuroimalla harja. Aina, kun käytät imuriasi, imaise samalla pölyt pois myös lattiaharjasta. Tämä on helpoin ja tehokkain tapa pitää lattiaharja siistinä ja pölyttömänä.

Lattiaharja kannattaa välillä pestä kunnolla. Imuroi ensin irtonainen pöly ja lika pois harjaksista. Upota lattiaharja ämpäriin, haaleaan veteen, johon on lisätty tilkka mäntysuopaa tai muuta nestemäistä saippuaa. Älä liioittele saippuan määrässä. Usein 1 teelusikallinen mäntysuopaa ämpärilliseen vettä riittää hyvin. Anna lattiaharja liota saippuavedessä noin tunnin ja huuhtele sitten harja huolellisesti.

Ripusta harja kuivumaan ilmavaan paikkaan. Pese myös rikkalapio saippuavedellä ja kuivaa se huolellisesti siivousliinalla.

Pesukoneen puhdistaminen

Pesukone on hyvä pitää puhtaana. Näin pyykkiisi ei tule ummehtunutta tuoksua. Pesukoneen sisuksiin alkaa hyvin nopeasti kertymään bakteeripeitteitä ja kalkkia. Parhaiten pidät koneesi puhtaana huoltamalla sitä säännöllisesti.

Tässä sinulle kaksivaiheinen pesukoneen puhdistusohjelma

Puhdista koneesi etikalla. Kaada 5 desiä väkiviinaetikkaa koneeseen ja pese tyhjä koneellinen kaikkein kuumimmalla pesuohjelmalla. Näin pääset eroon mahdollisista homeitiöistä ja bakteereista.

Pese toinen tyhjä koneellinen käyttäen valkaisuainetta. Itse käytän 2 desiä happivalkaisuainetta, joka on ympäristöystävällisempää kuin kloori. Jos käytät klooria, käytä vain kylmää pesuohjelmaa sillä kloori höyrystyy vaaralliseksi kuumassa. Happivalkaisuainetta voi käyttää myös kuumassa pesuohjelmassa.

Suorita tämän jälkeen ylimääräinen huuhtelu. Pese myös kaikki irrotettavat osat kuten pesuaineannostelija. Pudota pesuaineannostelija ämpäriin ja anna liota hetken. Pese annostelija pehmeällä harjalla, kuivaa ja aseta paikoilleen.

Pyyhi siivousliinalla huolellisesti koneen kumitiivisteet sekä koko kone ulkoa.

Jos haluat suorittaa täydellisen pesukoneen sisäpuhdistuksen, kannattaa lukea edellinen juttuni pesukoneen puhdistuksesta.

Astianpesukoneen puhdistaminen

Astinpesukonetta käytetään ehkä vielä useammin kuin pyykinpesukonetta. Siksi sen puhdistaminen on erityisen tärkeää. Astianpesukone ei likaannu niin herkästi, jos huuhtelet tai muuten puhdistat kaikki astiat ennen koneeseen laittoa. Astianpesukoneissa oleva lika on muodostunut ruokajäämien, pesuaineen, veden mineraalien ja rasvan yhdistelmästä. Tällaisessa ympäristössä bakteerit viihtyvät.

Poista kaikki ruokajäämät astianpesukoneesta. Voit myös tarvittaessa irrottaa koneen pohjaritilän ja puhdistaa sen alla olevat alueet. Sieltä voi löytyä esimerkiksi lasinsiruja, luita, metallinpaloja tms.

 Aseta kulhollinen väkiviinaetikkaa koneen yläritilälle. Pese tyhjä koneellinen pisimmällä ohjelmalla. Pese toinen tyhjä koneellinen samalla tavoin mutta etikan sijaan ripottele 2 desiä ruokasooda koneen pohjille.

Voit myös käyttää halutessasi happivalkaisuainetta astianpesukoneen puhdistukseen. Varmista kuitenkin, että astianpesukoneesi sisäpinta sietää happivalkaisuainetta. Kaikki teräspintaiset koneet eivät siedä valkaisuaineita, varsinkaan klooria ja pinnan väri saattaa muuttua. Klooria ei muutenkaan pitäisi käyttää silloin, jos et voi pestä kylmällä vedellä. Kloori höyrystyy kuumetessaan ja aiheuttaa myrkyllisiä kaasuja.

Pese tämän jälkeen koneen tiivisteet ja kansi huolellisesti. Pyyhi siivousliinalla koneen kannen sivuosat sekä pääliosat.

Pölynimurin puhdistaminen

siivousvalineiden-hoito
Photo by everdrop GmbH on Unsplash

Pölynimurin säännöllinen huoltaminen ja puhdistaminen on erittäin tärkeä tehtävä, jota ei pidä laiminlyödä. Jos pölynimurisi on likainen, siivouksen asemesta levität vain likaa ja bakteereja ympäriinsä.

Huolehdi siitä, että pölypussi ei ole liian täynnä. Jos käytät pussitonta imuria, tyhjennä säiliö usein. Samalla kun vaihdat pussin tai tyhjennät säiliön, puhdista imuri sisältä sekä säiliö huolellisesti siivouspyyhkeellä. Pussittoman imurin säiliön voi pestä astianpesuaineella ja vedellä. Huuhtele ja kuivata säilö ennen, kun asennat sen paikoilleen. Säiliö on hyvä pestä kunnolla kerran kuukaudessa.  

Pese tai vaihda suodattimet säännöllisesti. Suodattimien tarkoitus on pitää myös hienojakoinen pöly imurin sisällä. Jos suodatin on tukossa, se ei voi suoriutua tästä tehtävästä.

Imurien suodattimet, ne, jotka voidaan pestä, tulisi pestä ainakin kerran parissa kuukaudessa. Anna suodattimen kuivua rauhassa ennen, kun asetat suodattimen takaisin. Pölyisen ilman kulkeutuminen kostean suodattimen läpi saa homeet kasvamaan.

Vaihdettavat suodattimet on hyvä vaihtaa kahdesti vuodessa. Tällaisia ovat esimerkiksi HEPA suodattimet, joita on pussittomissa imureissa. Vaihtoväli vaihtelee imurityypin mukaan. Jos olet epävarma, milloin oman imurisi suodatin on hyvä vaihtaa, katso tarkemmat ohjeet imurisi manuaalista.

Puhdista imurisi harjaosa hiuksista. Pyyhi imurin pinta kostealla siivouspyyhkeellä. Käsittele samoin letku ja sähköjohto.  

Pesusienien puhdistaminen

Itse käytän mielelläni siivouksessa sieniä. Sienet ovat hellävaraisia mutta tehokkaita puhdistajia. Puhdistussienten ongelmana on niiden puhdistaminen. Huonosti puhdistettu sieni on todellinen bakteeripesä, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sienet voi kätevästi puhdistaa astianpesukoneessa. Itse en käytä tätä tapaa sillä sienet alkavat helposti itsekseen liikkua astianpesukoneessa. Astianpesukoneessa sienet puhdistuvat voimakkaan pesuaineen sekä korkean lämpötilan ansiosta. Pesusienet voi puhdistaa ilman astianpesukonetta laittamalla ne kattilaan, jossa on runsaasti kiehuvaa vettä sekä ruokasoodaa. Olen käyttänyt 1 desiä ruokasoodaa ja 2,5 litraa vettä. Anna sienten liota kuumassa vedessä noin 10 minuuttia ja nosta ne sitten reikäkauhalla pois.

Voit pikapuhdistaa puhdistussienen kaatamalla siihen 1-2 ruokalusikallista etikkaa ja laittamalla sen mikroon 1-2 minuutiksi. Puhdistussieni raikastuu ja bakteerit katoavat.

WC-harjan puhdistaminen

WC-harja kannattaa puhdistaa kerran kuukaudessa perusteellisesti. Olen itse käyttänyt puhdistukseen ekologista happivalkaisuainetta. Toiset käyttävät tähän kloorivalkaisuainetta. Kloori on hyvin haitallista ympäristölle eikä sitä pitäisi lainkaan käyttää normaalissa siivouksessa. Happivalkaisuaine on desinfioivaa mutta samalla huomattavasti ympäristöystävällisempää.

Puhdista ensin WC-allas. Aseta sitten harja altaaseen niin että harjakset uppoavat veteen. Ripottele harjalle noin desi happivalkaisuainetta ja jätä vaikuttamaan noin tunniksi. Huuhtele sitten harja huolellisesti altaassa ja jätä kuivumaan WC-istuimen istuinosan ja altaan reunan väliin. Harjan varren voit puhdistaa pyyhkimällä se saippuaveteen kastetulla siivouspyyhkeellä.

Siivousliinat ja mopit

Siivousliinat ovat korvaamattomia siivouksessa. Suosittelen hankkimaan riittävän määrän eri kokoisia siivousliinoja eri tarkoituksiin. Kun pidät liinoistasi hyvää huolta, niistä on iloa sinulle pitkään. Kaikki siivousliinat pitää voida pestä koneessa. Puuvillasta valmistetut siivousliinat kestävät korkeita, 60 astetta tai yli, lämpötiloja. Niiden pesussa kannattaa välttää huuhteluaineita. Käytä vain pyykkietikkaa huuhteluun.

Mikrokuituliinat tulisi puolestaan pestä kylmässä vedessä, jotta ne säilyvät pitkään käyttökelpoisina. Vältä voimakasta linkousta ja kuivausrumpua mikrokuituliinoja pestessäsi. Mikrokuituliinoille ei tulisi koskaan käyttää huuhteluainetta. Pyykkietikkaa sen sijaan voit käyttää myös mikrokuidulle.  Sama ohje sopii myös moppien mikrokuituisille pesimille ja päällisille.

Pölyhuiskan puhdistus

siivousvalineiden-huolto
Photo by CDC on Unsplash

Pölyhuiskia on olemassa sekä muovista valmistettuja että luonnonmateriaalia olevia. Luonnonmateriaalia olevat pölyhuiskat on yleensä valmistettu linnunsulista. Monella pölyhuiskaa ei ole mutta minusta se on kätevä. Pölyhuiskalla voi puhdistaa pölystä kirjahyllyjä ja ikkunalautoja siirtämättä esineitä. Sillä yltää myös ylähyllyille ja ovien päälle.

Puhdista pölyhuiska aina käytön jälkeen viemällä se ulos. Voit ravistaa sitä seinää vasten tai kaiteeseen jotta kaikki pöly irtoaa. Jos haluat puhdistaa pölyhuiskan vedellä, upota se lämpöiseen veteen, jossa on tippa astianpesuainetta. Huuhtele huiska haalealla vedellä. Älä käytä huuhteluaineita, ettei staattisuus katoa. Ripusta huiska kuivumaan ilmavaan paikkaan. Kun huiska on kuivunut, oio se muotoonsa käsin.

Puhdistatko sinä säännöllisesti siivousvälineesi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *