Monet valittavat pyykinpesukoneessa olevasta ummehtuneesta tuoksusta. Tuoksu on ja pysyy vaikka, kuinka pesisi konetta sitruunahapolla. Kun otat pestyä pyykkiä ulos koneesta, saattaa pyykki tuoksahtaa ikävästi. Olen aikaisemmin kirjoittanut pyykinpesun ongelmista täällä. Itse pyykkikoneen hajuongelmat käsitellään nyt tässä jutussa. Mistä johtuu epämiellyttävä haju pyykkikoneessa ja mitä ihmettä tälle ongelmalle voisi tehdä?

pyykinpesukoneen-puhdistus
Kuva moerschy Pixabaystä

Pyykkikoneen hajuongelmat ovat yleistyneet

Yhä useammin kuulee valitusta pyykkikoneen ummehtuneesta hajusta. Mistä tällainen ongelma on tullut? Uskon ongelman liittyvän nykyisiin, vettä säästäviin koneisiin. Pyykki ei välttämättä huuhtoudu kunnolla sillä vesimäärällä, jonka kone annostelee. Vähäinen vesimäärä yhdistettynä pinta-aktiivisia aineita sisältäviin pesuaineisiin aiheuttaa biofilmin kasvun koneessa.

Mikä on biofilmi?

Pyykkikoneen hajuhaitat liittyvät usein mystiseen organismiin nimeltä biofilmi. Samainen biofilmi voi kehittyä myös astianpesukoneeseen jos käyttää liian matalaa lämpötilalla. Biofilmi on mikrobikasvustoa, joka kehittyy kosteille pinnoille ja pysyy siinä kuin tauti.

Hyviä esimerkkejä biofilmistä ovat esimerkiksi

  • Muovikanistereiden pohjaan kertyvä limainen kerros
  • Hampaan pinnalle kertyvä plakki
  • Veneen pohjaan kertyvä limainen kasvusto

Biofilmi on eräänlainen mikrobien yhteenliittymä ja yhteisö. Mikrobeja alkaa hiljalleen kerääntyä epäpuhtaalle pinnalle.

Biofilmissä esiintyy yleensä paikasta riippuen

  • Sieniä
  • Homeita
  • Arkeoneja 
  • Bakteereita  

Virukset eivät lisäänny biofilmissä mutta ne voivat elää siinä pitkäänkin ikään kuin horroksessa. Siksi pesukoneen biofilmi voi levittää vaarallisia taudinaiheuttajia ympäristöön.

Mikrobit erittävät ympärilleen limaa, joka suojaa niitä tehokkaasti. Biofilmistä tulee ajan kanssa hyvinkin kemikaaleja kestävä. Limaiseen biofilmiin tarttuu helposti pesukoneen pesuvedestä lisää likaa ja haitallisia bakteereja.

Biofilmin sisimmissä osissa elää mikrobeja, jotka tarvitsevat vain hyvin vähän happea. Pinnalla elää happea vaativia bakteereita. Jos biofilmi saa olla kauan häiritsemättä paikallaan, se kehittyy paksummaksi ja monipuolisemmaksi mikrobiyhteisöksi. Tällainen mikrobiyhteisö elättää itse itseään käyttämällä ravinnoksi kuolleita mikrobeja.

Miten voin ehkäistä biofilmin muodostumista?

Biofilmin muodostavat tarttumiskykyiset mikrobit. Näillä mikrobeilla pitää kuitenkin olla ravinteita, jotta ne pystyvät lisääntymään. Pesuaineiden pinta-aktiiviset aineet eli synteettiset tensidit ja saippua irrottavat likaa vaatteista. Lika tarttuu pestessä pinta-aktiivisiin aineisiin ja kulkee pesuveden mukana pois. Valitettavasti tämä tapahtuma vaatii erityisen runsaasti vettä ja huuhtelukertoja. Jos pesuaineen annostus ei ole kohdallaan eikä huuhtelu toimi riittävän tehokkaasti, saattaa likaa sisältävää pesuainetta jäädä sekä vaatteisiin että koneeseen.

Vaatteisiin ei muodostu biofilmiä mutta niistä saattaa irrota bakteereja sisältävää, pesuainepitoista pölyä. Tämä pöly on erityisen haitallinen iholle ja hengityselimistölle. Vaatteissa tätä ilmiötä nimitetään pesukirpuiksi.

Tällainen pesuaine-lika yhdistelmä on oivaa ravintoa biofilmille. Tahmea pesuaine-likakerros pinttyy pikkuhiljaa koneen pinnoille ja alkaa keräämään puoleensa bakteereita, homeita ja sieniä.

Toinen erityisen hyvä ravintoaine biofilmille on pyykinhuuhteluaineet. Pyykinhuuhteluaineet eivät huuhtoudu lainkaan koneesta vaan jäävät koneen pinnoille sekä kerrostuvat vaatteisiin.

  • Vältä pyykinhuuhteluaineiden käyttöä ja korvaa ne pyykkietikalla tai tavallisella väkiviinaetikalla.
  • Rasvaiset saippuat jäävät helposti kerroksiksi koneen pinnoille ja poistoputkiin. Saippuaan sitoutunut lika alkaa kasvattamaan helposti bakteerikantoja koneen syövereissä.
  • Käytä korkeita pesulämpötiloja aina, kun se on mahdollista. Matalat pesulämpötilat altistavat pesukoneen bakteerikasvustoille ja pesuainejäämille.
  • Lisää huuhtelukertojen ja veden määrää. Nykyaikaisissa pesukoneissa on erityisen vähäinen vedenkulutus. Pesuainetta jää usein turhan paljon kuituihin ja pesuveteen.
  • Pesuaineen valmistajat myös usein liioittelevat annostusohjeissa. Vähennä pesuaineen annostusta.
  • Käytä pesuainetta, joka ei sisällä tensidejä. Tässä on resepti tensidittömään pesuaineeseen. Jätä ohjeesta saippuaraaste pois, sillä se voi lisätä biofilmin määrää.

Miten biofilmi poistetaan?

pyykinpesukone
Kuva bierfritze Pixabaystä

Biofilmi muodostuu pesukoneen niihin sopukoihin, jotka saavat olla aivan rauhassa. Tilaa ei biofilmi tarvitse paljoa. Usein biofilmiä löytyy sellaisista paikoista, jonne ei pääse mitenkään helposti siivoamaan. Tällaisia ovat esimerkiksi pesukoneen rummun ulkopuoli sekä pesuainelokero ja sinne johtava putki.

Tällaisista paikoista biofilmin puhdistaminen mekaanisesti on lähes mahdotonta. Siksi biofilmiä kannattaakin lähteä poistamaan kemiallisesti.

Kuten aikaisemmin kerroin, kannattaa välttää tensidejä sisältäviä pesuaineita sekä huuhteluaineita. Pelkkä pesuaineen vaihto ei välttämättä tuo apua ongelmaan. Tässä ohjeet biofilmin poistoon:

  • Puhdista kannen tiiviste
  • Puhdista pesuaineenannostelija

Pese pesukone ilman pyykkiä seoksella, jossa on

  • 2,5 desiä ruokasoodaa 
  • 2 tiskikonetablettia (mieluiten entsyymejä sisältävää)
  • Laita seosta sekä pyykinpesukoneen sisään että pesuainelokeroon
  • Käytä kaikkein kuuminta ja pisintä pesuohjelmaa

Pese vielä toinen tyhjä koneellinen. Käytä kylmää vettä sekä 2,5 desiä klooria (Klorin tai Klorite)

Kloorin käyttäminen ei tietysti ekokodissa ole suositeltavaa

Olen kuitenkin sitä mieltä, että klooria voi käyttää erityistapauksissa. Tämä on yksi niistä erityistapauksista. Pyykinpesukone on hyvin tekninen laite, jolla on omat ongelmansa.  Emme voi purkaa pyykkikonetta osiin ja puhdistaa sitä pala palalta puhtaaksi biofilmistä. Biofilmi on hyvin hankala poistaa myös mekaanisesti hankaamalla. Siksi meidän pitää joskus tehdä kompromisseja ja käyttää klooria tässä erityistapauksessa.

Biofilmin saastuttama kone on haitallinen terveydelle. Biofilmistä siirtyy bakteereita ja muita mikrobeja myös puhtaisiin vaatteisiin ja sitä kautta iholle. Siksi on hyvin tärkeää, että saat koneen kunnolla puhtaaksi. Nyt voit jatkaa pyykinpesua puhtaalla koneella.

Huom!

Lue kloorin turvallisuusohjeet huolellisesti pakkauksesta. Kloorin kanssa ei saa koskaan käyttää etikkaa tai sitruunahappoa tai muuta happoa myrkyllisen kemiallisen reaktion vuoksi. Säilytä klooripitoiset aineet ehdottomasti aina poissa lasten ulottuvilta!

Toivottavasti sait tästä artikkelista apua pesukoneesi puhdistukseen. Jos kokeilit reseptiä, kerro miten se puhdisti koneesi!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Löysin sivusi tänään ja olen innolla lukenut kaikkia ohjeita! Kiitos kun jaksat kirjoittaa ekosiivouksesta! Kysyisin tästä postauksesta että onko klorite eri kuin kloori? Ohjeessa kun sanotaan kuumin mahdollinen pesulämpötila mutta klooriahan ei saa käyttää kuin kylmän veden kanssa?

    1. Hei Hanna
      Anteeksi että vastaaminen kesti.
      Kiitos paljon että luet blogiani.
      Klorite on tuote joka sisältää hypokloritea. Hypoklorite on klooria.
      Totta tuo mitä sanoit. Kiitos tosi paljon että huomasit mokani.Kloori höyrystyy kuumassa ja hengitettynä kloori on vaarallista.
      Kannattaa laittaa ensin ruokasooda ja konetiskitabletti ja käyttää kuuminta ohjelmaa. Sitten voit pestä kylmällä vedellä ja kloorilla vielä erillisen pesuohjelman.
      Korjaan tuon blogiin.
      Jos pesukone on erillisessä tilassa kuten meillä ,autotallista on tehtiin pesutupa, niin asia on hieman toinen. Taidan kuitenkin itsekin käyttää kahta erillistä ohjelmaa.
      Kloori on muutenkin aine jota en mielelläni käytä. Sama pullo on kestänyt meillä jo yli kymmenen vuotta. Tuon biofilmin kanssa mikään muu ei auta.

      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *