Pyykinpesu ei aina suju kuin tanssi. Miksi pyykki ei puhdistu koneessa? Vaikka sinulla olisi markkinoiden tehokkain, paras ja kallein kone voi pyykkisi silti tulla koneesta jopa tahraisempana kuin ennen pesua. Mistä tämä johtuu? Syitä voi olla monia eikä kaikkeen välttämättä edes löydy selkeää vastausta. Kannattaa kuitenkin tsekata läpi muutama asia tilanteen kartoittamiseksi.

pyykki-tahriutuu-koneessa
Kuva Myriam Zilles Pixabaystä

Pyykkikoneen täyttö

Kun täytät pyykkikonetta, lajittele pyykki huolella. Pese tummat ja vaaleat erikseen. Varaa valkopyykille ihan oma pesu, jos haluat säilyttää valkoiset todella valkoisina.

Pyykki saattaa harmaantua hetkessä, jos voimakasvärisiä vaatteita pestään yhdessä pastellien kanssa.

Täytä pyykkikone aina vain löyhästi täyteen. Älä sullo koneeseen liikaa tavaraa. Nykykoneet käyttävät todella vähän vettä. Pieni vesimäärä ei riitä suuren pyykkikuorman huuhteluun. Huonosti huuhdellussa pyykissä on pesuainejäämiä, jotka saattavat näkyä läiskinä pyykissä.

Tumma pyykki kannattaa pestä tummille tarkoitetulla pesuaineella

Jos peset farkkuja koneessa, niin käännä ne aina nurin. Älä linkoa farkkuja sillä niihin saattaa tulla värimuutoksia taitoksien kohdalle. Farkkuja ei muutenkaan saisi pestä kovin usein.

Jos koneessasi on erillinen ohjelma tummille vaatteille tai farkuille, niin käytä sitä. Automaattisissa ohjelmissa on korkeammat vesirajat ja hellävarainen, farkuille sopiva linkous.

Tarkista käyttämäsi pesuaine

Pesuaineessa on usein zeoliittia. Sitä käytetään vedenpehmentimenä sulfaatin sijasta. Zeoliitti on mineraalia eli kiviainesta. Jos pyykinpesukonetta ei huuhdella kunnolla, zeoliitti kerrostuu koneen uumeniin. Sieltä se tarrautuu kiinni vaatteisiin ja pilaa niiden ulkonäön, varsinkin tummien vaatteiden. Nykykoneiden niukat vesimäärät ja pikaohjelmat pahentavat zeoliittiongelmaa.

Käytä yleensä itse valmistamaani pyykinpesuainetta, jossa zeoliittia ei ole. Ohjeen pyykinpesuaineen valmistamiseksi löydät täältä.

Etikka huuhteluaineen pitää koneen kunnossa

Jos et vielä ole vaihtanut huuhteluainetta etikkaan niin te se viimeistään nyt. Etikka on hapan aine ja liuotin. Etikka liuottaa erityisesti mineraaleja kuten zeoliittia.  Jos käytät säännöllisesti etikkaa huuhteluaineen ei zeoliitti ja muut mineraalit pääse niin herkästi saostumaan pesukoneesi seinämiin. Väkiviinaetikkaa voi käyttää kaikille pyykille noin 0,5 desiä koneelliseen pyykkiä.

Vältä jatkuvaa pesua alle 40 asteessa

pyykki-tahriutuu-koneessa
Kuva Pexels Pixabaystä

Zeoliitin kerrostuminen on ongelmana varsinkin, jos peset usein alhaisilla lämpötiloilla ja pikaohjelmilla. Zeoliitti vaatii runsaasti vettä huuhtoutuakseen. Pikaohjelmissa huuhtelu ei ole niin tehokasta kuin muissa ohjelmissa.

Liian alhaiset lämpötilat saattavat aiheuttaa myös muita tukkeumia koneen putkistoihin. Pesukoneet ovat suunniteltu niin, että niillä pestään joskus myös 60 ja jopa 95 asteessa. Käytä siis välillä korkeampia lämpötiloja.

Vältä liikaa pesuainetta

Zeoliitti kerrostuu koneeseen myös silloin, jos käytät liikaa pesuainetta. Kone ei pysty huuhtelemaan kaikkea pesuainetta ja näin osa zeoliitista jää pyykkiin ja koneen uumeniin. Liika pesuaine voi muutenkin tahria pyykkisi. Noudata siis aina tarkoin annosteluohjeita. Jos peset lähes puhtaita vaatteita voi normaali annostuskin olla liikaa.

Koneesi voi olla epäkunnossa

Pyykissäsi olevat harmaat jäljet voivat johtua myös rummun laakereiden pettämisestä. Laakereista alkaa valumaan öljyä ja hienoa metallipölyä, joka tarttuu vaatteisiin. Tällaista rasvaa et välttämättä pysty irrottamaan kovinkaan helpolla vaaleista vaatteista. Jos arvelet että koneesi on epäkunnossa kannattaa ottaa yhteyttä myyjään ja vaatia takuukorjausta.

Mystiset syyt eli kemialliset reaktiot pesuaineen, kankaan, hygieniatuotteiden ja pesukoneen metalliosien välillä.

Mitä ovatkaan nämä mystiset syyt? Osa pyykin tahroista voi jäädä selvittämättä. Emme koskaan voi tietää kaikkia vaikuttavia tekijöitä. Luettelen kuitenkin tärkeimmät kemikaalit, jotka voivat vaikuttaa pyykin tahriintumiseen

 • Shampoot
 • Emulsiovoiteet kuten body lotionit
 • Hajuvedet
 • Geeliä muodostavat kemikaalit
 • Kloori ja muut valkaisuaineet
 • Väriaineet ja pigmentit kuten hiusvärit

Jos peset todella likaista pyykkiä kuten koiran karvaista petiä, pese yksi tyhjä koneellinen sen jälkeen.

Lue myös artikkelini Villavaatteiden pesu ekologisesti

Puhdista pesukoneesi säännöllisesti

farkut
Kuva congerdesign Pixabaystä

Pesukone pitää puhdistaa säännöllisesti happamalla aineella kuten sitruunahapolla.

Laita koneen pesuainelokeroon 1,5 dl sitruunahappoa ja pese tyhjä koneellinen kuumimmalla (95 astetta) ohjelmalla. Pese heti perään tyhjä koneellinen tavallisella pesuaineella, jotta sitruunahapon irrottama sakka poistuisi koneesta.

Sitruunahappo pitää ehdottomasti laittaa pesuainelokeroon eikä koneen pohjalle, jotta myös lokerosta koneeseen vievä reitti puhdistuisi.

Jos pyykki ei puhdistu koneessa, kannattaa tarkistaa ensin yllä olevat asiat.

Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia ongelmia sinulla on ollut pyykinpesussa. Kerro minulle kommenttikentässä kokemuksistasi!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä, että värikkäät vaatteet voivat harmaantua hyvin nopeasti, jos ne pesee pastellivärien kanssa! Minulla on neljä korkealaatuista pukua, jotka haluan puhdistaa ilman riskiä. Tämän vuoksi toivon, että löydän nopeasti hyvän pesulan, jossa voin tulevaisuudessa puhdistaa laadukkaat vaatteeni.

  1. Totta, hyvä pesula on kullan arvoinen.
   Mielenkiintoista olisi tietää että onko Suomessa enää luotettavia pesuloita. Pitäisi oikein tutkia asiaa.

   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.