Nyt on esittelyvuorossa ekotekstiilien ehdoton ykkönen eli kuituhamppu. Kuituhamppu on monille vielä tuntematon tuttavuus. Hamppukuitu on kuitenkin eräs vanhimmista viljelykasveista. Kuituhampun historia ulottuu 10 000 vuoden taakse, aikaan, jolloin puuvilla ei vielä ollut valloittanut maailmaa.  Kuituhamppu olisi varmasti jo unohdettu kokonaan, ellei puuvilla olisi paljastunut niin ongelmalliseksi kuiduksi. Puuvillan ekologiseksi korvaajaksi on nousemassa myös pellava, josta jo olenkin kertonut täällä. Nyt haluan esitellä sinulle kuituhampun. Täyttääkö kuituhamppu ekologiset ja eettiset vaatimuksemme. Lähdetään ottamaan siitä selvää!

kuituhamppu
Photo by Óscar Aguilar Elías on Unsplash

Lyhyt katsaus kuituhampun historiaan

Hamppu, Cannabis sativa, on alun perin Itä-Aasialainen ruohovartinen kasvi. Irakin alueelta on löydetty jäänteitä hampputekstiilistä ajalta 8000 eaa. Sieltä hampun kasvatus on levinnyt kaikkialle pohjoiselle pallonpuoliskolle.

Hamppu on ollut Kiinassa tuhansia vuosia sekä lääkekasvina että kuitukasvina. Kiinan keisari Shen Nung opetti kansan valmistamaan vaatteita hampusta jo 2700 eaa.

Tuhansia vuosia sitten Kiinassa, Itä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa kuituhamppu oli varsin yleinen vaatteiden valmistusmateriaali varsinkin kansan parissa. Yläluokka pukeutui tietysti miellyttävään ja ylelliseen silkkiin. Puuvillan yleistymisen myötä epämiellyttävän karkea kuituhamppu kuitenkin menetti suosiotaan. Etenkin vaatteita alettiin valmistaa puuvillasta hamppukuidun sijaan. Hamppu sai jäädä pitkäksi aikaa pääasiassa köysimateriaaliksi.

Hampun suosio vaatteiden valmistusmateriaalina sai uutta potkua vasta 1980-luvulla, kun kehitettiin menetelmä hamppukuidun pehmentämiseksi. Epäekologiselle puuvillalle haluttiin vaihtoehtoja. Kuituhampun tuotantoa alettiin kehittää innolla. Hampputekstiilejä alettiin markkinoida tiedostaville kuluttajille ekologisena materiaalina.

Hamppu on monikäyttöinen kasvi

Hamppu on erittäin monikäyttöinen kasvi. Siitä on jalostettu useita eri versioita käyttötarkoituksen mukaan.

Hamppu yhdistetään usein päihdyttäviin aineisiin. Suomessa viljeltävissä kuituhampussa ja öljyhampussa ei kuitenkaan ole narkoottisia aineita. EU on listannut ja sertifioinut ne hamppulajikkeet, joita voi viljellä vapaasti EU alueella. Näitä hamppulajikkeita ei voi käyttää päihteenä. EU:n sertifioimille hamppulajikkeille on haettavissa normaalit maataloustuet kuten muillekin viljelyskasveille. Lue lisää aiheesta Hemprefinen sivuilta.

Hamppuöljy on eräs hampun suosituimmista käyttötavoista. Se on terveellinen öljy, joka on myös yksi parhaista ihonhoitoöljyistä. Voit lukea enemmin hamppuöljystä Helenatur blogista.

Hamppukuitu on ollut varsin suosittu ja yleinen tuhansien vuosien ajan kaikkialla maailmassa. Hamppukuidusta on valmistettu vaatteita, purjeita, köysiä, säkkejä, kenkiä sekä paperia. Varsin käyttökelpoinen materiaali, siis.

Kuituhampun viljely Suomessa

Hamppu on ollut Suomen ensimmäisiä viljelykasveja ohran ja tattarin ohella. Hampun on arveltu levinneen Suomeen aikoinaan Kiinasta. On arveltu, että hamppu saapui Suomeen jopa hieman ennen muuta Eurooppaa, noin 4800 eaa.

Suomessa hamppua viljeltiin yleisesti aina 1950-luvulle asti. Hampun viljelyn loppuminen Suomessa johtui kansainvälisistä huumeiden vastaisista sopimuksista. Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin, kuituhampun viljely aloitettiin uudelleen käyttäen EU:n hyväksymiä hamppulajikkeita.

Hamppu viihtyy Suomen valoisissa kesäöissä mainiosti. Hampputaimet kestävät jopa -5 asteen hallaa. Se on todella hyvä ominaisuus Suomessa. Suomen kuituhamppusadot vastaavatkin täysin muun Euroopan satoja.

Hampun tuotanto

kuituhamppu
Photo by Nick Wood on Unsplash

Suurin hampun tuottajamaa on Kiina. Kiina tuottaa yli 70% kaikesta maailman hampusta. Seuraavalla sijalla on Ranska, joka tuottaa noin 10% maailman hampusta. Loput 20% hampusta tuotetaan ympäri maailmaa, pääasiassa Venäjällä ja Euroopassa. Neuvostoliitto oli maailman suurin hampun tuottaja 1950-1980 luvuilla. Neuvostoliiton romahdettua hamppu katosi pelloilta lähes kokonaan.

Euroopassa on aloitettu hampun tuotanto uudelleen ekologisista syistä. Saksa ja Iso-Britannia aloittivat hampun tuotannon 1990 luvulla. Saksassa hamppua viljellään pääasiassa kosmetiikkakäyttöön.

Hamppukuidussa on kaksi kerrosta. Uloin kerros on kuituista, köysimäistä ainesta. Hampun sisin kerros on puumainen. Tekstiilin valmistukseen käytetään ainoastaan hampun ulointa kuitukerrosta. Sisin, puumainen kerros käytetään rakennusteollisuudessa, eläinten loimiin sekä polttoaineeksi.

Miten kuituhamppua valmistetaan

Kuituhamppu korjataan erityisesti tarkoitukseen valmistetuilla koneilla. Tämä on hyvä asia sillä koneellinen korjuu helpottaa valtavasti kuidun tuotantoa ja vähentää eettisiä ongelmia (lapsityövoima, orjatyövoima).

  • Kaadetut kuidut jätetään pelloille noin 4-6 viikoksi. Tämä työvaiheen tarkoituksena on saada kuituja sitova pektiini poistumaan kasveista luonnollisesti.
  • Suomessa kuituhamppu korjataan vasta keväällä. Korret saavat tekeytyä koko talven pellolla talventörröttäjinä. Kuitujen väliin muodostuva jää auttaa hamppukuidun käsittelyssä. Kevätkorjuu tekee hampunviljelystä Suomessa haasteellista. Korjuuseen tarvitaan ihan omat koneensa, sillä pitkät hampunvarret ovat painautuneet maanpintaan lumen painosta.
  • Kuituhamppu paalataan kuten heinä. Paaleja käsitellään mekaanisesti, jotta kuidut irtoaisivat toisistaan ja pehmenisivät (vrt. pellavan loukutus).
  • Pehmenneet kuidut karstataan säikeiksi ja epäpuhtaudet poistetaan.
  • Karstatut hamppukuidut pehmennetään tekstiilikuiduiksi paineistetun, kuuman höyrykäsittelyn (höyryräjäytys) avulla. Vastaava höyrykäsittely on tuttu mm. selluloosan valmistuksesta.
  • Höyryräjäytyksen asemesta voidaan karstatut kuidut käsitellä entsyymeillä tai erilaisilla kemikaaleilla.

Kuituhampun edut

Kuituhamppua on kutsuttu maailman ekologisimmaksi luonnonkuiduksi. Sen hiilijalanjäljen sanotaan olevan negatiivinen ja vesijalanjälki on mitätön verrattuna puuvillaan. Aika uskomatonta, eikö totta! Hampun ekologisuuteen vaikuttaa moni asia.

Kuituhampun ominaisuudet tekstiilikäytössä

hamppulanka
Photo by Jean-Philippe Delberghe on Unsplash

Kuituhamppu sopii todella hyvin tekstiilikäyttöön

  • Kuituhamppu on erittäin hengittävä materiaali
  • Kuituhamppu imee kosteutta iholta
  • Kuituhamppuvaatteet kestävät kulutusta ja pesuja
  • Kuituhamppu tuntuu iholla miellyttävän viileältä helteiselläkin säällä
  • Hamppukangas on hyvin kevyt
  • Kuituhamppu on luonnostaan antimikrobinen. Se ei homehdu niin herkästi kuin puuvilla.

Kuituhampun vesijalanjälki on hyvin pieni verrattuna muihin luonnonkuituihin

Alla olevasta taulukosta voit nähdä yleisimpien luonnonkuitujen tarvitseman vesimäärän litroina kilolle valmista kuitua.

Teollisesti tuotettujen puuvillatekstiilien WF (Water Footprint) on yli kolme kertaa suurempi kuin vastaavien hampusta valmistettujen tekstiilituotteiden. Tämän lisäksi tulee huomioida se, että puuvilla kasvatetaan yleisesti ottaen maapallon vesiköyhillä alueilla, kun taas hamppu kasvaa alueilla, jossa ei ole ongelmia veden riittävyyden kanssa. Puuvillantuotanto aiheuttaa siis huomattavasti enemmän ongelmia vesihuoltoon kuin hampuntuotanto.

Vihreä, sininen ja harmaa vesi

Vihreä vesi tarkoittaa sadevettä, sininen vesi tarkoittaa kasteluvettä (järvi, kaivo tms. vesijohtovesi) ja harmaa vesi tarkoittaa jätevesien puhdistukseen tarvittavaa vettä. Veden tarve on keskimääräinen arvio, joka vaihtelee kasvupaikan, lannoituksen ja ajankohdan mukaan.

Hamppua ei kasvukauden aikana yleensä kastella lainkaan. Siksi hampun kohdalla sinisen veden kulutus on nolla.

Kuituhampusta valmistetun tuotteen vesijalanjälki kasvaa, jos tuote valkaistaan, värjätään tai muuten käsitellään. Käsittelemättömän hampputekstiilin vesijalanjälki jää hyvin pieneksi.

Kuitu Vihreä vesi   Sininen vesi Harmaa vesi  Yhteensä
Manilahamppu 21 529 273 851 22 653
Puuvilla 5 163 2 955 996 9 114
Sisalkuitu 6 791 787 246 7 824
Agavekuitu 6 434 9 106 6 549
Ramie eli kiinanruoho 3 712 201 595 4 508
Pellava 2 866 481 436 3 783
Kuituhamppu 2 026 0 693 2 719
Juutti 2 356 33 217 2 606

Kuituhamppu voidaan käyttää kokonaan hyödyksi

kuituhampun-valmistus
Photo by s2 art on Unsplash

Kuituhamppu on hyvin monikäyttöinen tuote, jota voidaan hyödyntää laajasti eri tarkoituksiin. Hampusta on kehitteillä sovelluksia, jotka voivat muuttaa useita teollisuudenaloja.

  • Tekstiiliteollisuus; vaatteet, kengät, asusteet, hevosten loimet yms.
  • Elintarviketeollisuus; öljyt, margariinit, juustot, olut, terveystuotteet yms.
  • Autoteollisuus; ovien verhoilu, katot, kojetaulut, suodattimet yms.
  • Maatalous; lannoitteet, eläinten rehut, siemenet
  • Huonekalut ja sisustus; matot, seinävaatteet, verhot yms.
  • Paperi; pehmopaperi, savukepaperi, setelipaperi, teepussit, kahvinsuodattimet yms.
  • Henkilökohtainen hygienia; voiteet, saippuat, kosmetiikka, shampoot, huulivoiteet, lääkevalmisteet yms.

Kuituhamppua on helppo kasvattaa

Kuituhamppu on erittäin nopeakasvuinen ja satoisa kasvi. Hamppu voi tuottaa jopa 250% enemmin kuitua samalta viljelyalalta kuin puuvilla ja 600% enemmän kuin pellava.

Kuituhamppu viihtyy Suomen pohjoisella havumetsävyöhykkeellä yhtä hyvin kuin kuumassa ja kosteassa tropiikissa. Kuituhamppu kestää hyvin jopa -5 asteen hallaa. Se on vanha ja kestävä kasvi, joka on sopeutunut monenlaisiin oloihin.

Hampun voimakas juuristo suojaa maaperää tehokkaasti eroosiolta.

Kuituhamppu kestää todella hyvin tuhohyönteisiä. Kuituhamppuviljelmillä ei tarvita kasvinsuojeluaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että kuituhamppu viljellään aina myrkyttömästi viljelytekniikasta riippumatta.

Kuituhamppu viihtyy neutraalissa maassa. Se ei vaadi erityisen hapanta tai emäksistä maaperää. Näin hamppu soveltuu viljeltäväksi hyvin monenlaisissa paikoissa.

Hamppu uudistaa maaperää. Se sopii erinomaisesti vuoroviljelyyn. Hamppu jättää maaperän kosteutta pidättäväksi ja ravinnerikkaaksi lisäämällä maaperän orgaanista ainetta. Monet viljelykasvit hyötyvät hampunviljelystä.

Kuituhamppu on erityisen kestävä tekstiilimateriaalina

Hamppu muistuttaa kuituna hyvin paljon pellavaa. Se on hyvin kestävä materiaali, joka pehmenee ja paranee ikääntyessään. Mitä enemmän kulutat ja käytät hamppuvaatetta, sitä mukavammaksi se tulee käytössä.

Hampun vetolujuus on kahdeksankertainen verrattuna puuvillaan. Siksi se onkin ollut ylivoimaisesti paras materiaali purjekankaaksi sekä köysiksi. Korkealaatuisen puuvillateepaidan käyttöiäksi on arveltu noin 10 vuotta. Hampusta valmistettu teepaita kestää kolminkertaisesti verrattuna puuvillaan.

Hamppukangas suojaa auringolta

Hamppukangas hylkii homeita. Hamppukangas on antibakteerista ja hyvin siedettyä myös allergiatapauksissa. Hamppukankaan on todettu kestävän hyvin UV-säteitä. Pukeutumalla hamppuvaatteisiin ehkäiset altistumista liialliselle UV-säteilylle.

Mitä on ekohamppu?

Kaikki hampputuotteet ovat hyvin ekologisia. Joskus kuitenkin halutaan erotella nimenomaan ekologisesti tuotettu hamppu. Hampputuote voi saada GOTS tai Öko-Tex sertifikaatit. Ekohamppu eroaa tavanomaisesta ennen kaikkea pehmennyskäsittelyjen osalta. Ekohampun käsittelyssä käytetään ympäristöystävällisempiä kemikaaleja tai kemikaalittomia työvaiheita.

Hampputekstiilien miinuspuolet

Kaikella on miinuspuolensa, myös lähes täydellisellä hamppukankaalla. Montaa miinuspuolta en kuitenkaan keksinyt.

  • Hamppu rypistyy helposti. Aivan kuten pellavaa, hamppuakaan ei pidä vääntää vaan kuivattaa mahdollisimman suorana ja oikoa kuivatusvaiheessa.
  • Hamppu on aika karkea materiaali. Usein hamppukuitu yhdistetään puuvillaan, jotta saadaan tekstiiliin pehmeämpi lopputulos.

Hampputekstiilin pesuohje

hampputekstiili
Photo by Ethan Bodnar on Unsplash

Hamppu kestää kuumaa vettä kuten pellava. Hamppuvaatteiden valmistajat kuitenkin usein suosittelevat matalampia lämpötiloja. Syy löytyy kankaan kudoksesta, ei kuidusta. Hamppuvaate voi kutistua helposti, jos peset sen kuumassa. Siksi kannattaakin aina tarkoin noudattaa vaatteen valmistajan suosittelemia lämpötiloja.

  • Hamppukuitu pestään yleensä kuten pellava
  • Tavanomaiset pesuaineet sopivat hyvin hamppuvaatteiden pesuun.
  • Hamppuvaate hyötyy käsinpesusta mutta sietää myös konepesua.
  • Hamppuvaate kannattaa pestä korkealla vesirajalla
  • Hamppuvaatetta ei saa kuivattaa kuivausrummussa
  • Värjätty hamppukangas saattaa päästää helposti väriä. Pese värjätyt hamppuvaatteet aina erikseen.
  • Hamppu rypistyy helposti pesussa. Siksi hamppukangasta ei tulisi vääntää. Hamppuvaatteet kannattaa kuivattaa tasokuivauksessa tai henkarissa.

Tämän artikkelin tarkoituksena on innostaa sinua hankkimaan jos mahdollista hampputekstiilejä. Ekologisiin tuotteisiin erikoistunut verkkoalusta Weecos myy useitakin hampusta valmistettuja tuotteita.

Kerro omat kokemuksesi hampusta. Olisi kiva kuulla käyttökokemuksia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *