Ikkunanpesu on yleensä keväistä ja kesäistä hommaa. Tällaisen kovin leudon talven hyviä puolia löytyy jonkin verran. Yksi hyvä juttu on ollut se, että ikkunoita on voinut pestä vaikka ympäri talven sekä sisältä että ulkoa.  Itse olen pessyt ikkunat perinteisesti vasta siitepölykauden loputtua kesäkuussa. Silloin ikkunat pysyvät kauimmin puhtaina. Pölyiset ikkunat kuitenkin alkavat häiritä heti kun aurinko pääsee paistamaan pilviverhon läpi. Miten ikkunat kannattaa pestä mahdollisimman helposti ja ilman voimakkaita kemikaaleja. Siitä kerron tällä kertaa.

ikkunanpesu
Kuva Steinar Engeland sivustolla Unsplash

Kirkas aurinkoinen päivä ei ole paras ajankohta ikkunoiden pesuun

Aurinko tuo herkästi esiin ikkunoissa olevan pölyn. Aurinkoinen päivä ei kuitenkaan ole se paras mahdollinen ikkunanpesupäivä. Kirkas auringonvalo lämmittää lasia ja saa pesuveden kuivumaan herkästi ruutuun ennen kuivaamista. Siksi kannattaakin odotella tuuletonta pilvipoutaa.

Jos ikkunassa on vain lasten sormenjälkiä, voit pestä ne sisäpuolelta, tahra-alueelta heti kun haluat.

Ikkunanpesu kannattaa suunnitella hyvin

Minulla on aika monta suurta ikkunaa pestävänä. Aloitan pesun yleensä sillä, että siirrän kaiken tavaran ja huonekalut sekä matot pois ikkunoiden luota. lattia kannattaa suojata hyvin, jos sinulla sattuu olemaan puulattia tai muuten herkkä lattiamateriaali. Suojaksi olen levittänyt muovia, jonka olen teipannut maalarinteipillä lattiaan kiinni. En halua kompastua ryppyiseen muoviin.

Tärkeimmät varusteet; kunnon tikkaat ja kaveri

Ikkunanpesussa tarvitsen yleensä tikkaita. Koska minun ikkunani on aika korkea, haluan ylettyä pesemään ne kunnolla ihan ylhäältä alas. Minulla on varastossa tukevat metalliset työtikkaat. Kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota tikkaiden turvallisuuteen. Hutera kyhäelmä pöydistä, tuoleista ja laatikoista ei ole sama kuin asianmukaiset tikkaat.

Tiesitkö että yksi syy ikkunanpesufirmojen korkeisiin hintoihin on erityisen kalliit vakuutukset. Ikkunanpesu on tapaturma-altista hommaa.

Turvallisuutta on myös ottaa kaveri mukaan ikkunoita pesemään. Kaverin mukana olo myös nopeuttaa todella hommia. Ikkunanpesussa on tärkeää myös nopeus.

Tarvitset asianmukaiset pesuvälineet

Ikkunanpesussa ei montaa välinettä tarvita. Minulla on pari sankoa, siivousliinoja, lasta sekä ikkunankuivain ja ulkona myös ikkunanpesin sekä teleskooppivarsi. Tärkein väline meinaa aina unohtua. Se on se pieni ikkuna-avain. Ikkuna-avaaja on yleensä aina hukassa silloin kun suunnittelee aloittavansa ikkunanpesut. Joka ainoa kesä sitä pientä avainta on etsitty urakalla. Pari vuotta sitten päätin jättää sen valmiiksi kiinni ikkunaan. Siinä se on ollut piilossa verhon takana koko vuoden. Enää ei tarvitse etsiä.

Ikkunanpesussa tarvittavat siivousliinat

Itse olen käyttänyt ikkunoita pestessä ainoastaan käytettyjä puuvillaisia tekstiilejä. Ikkunanpesuun on olemassa myös omia liinoja mutta en ole jaksanut niistä innostua. Tärkeintä on, että sinulla on riittävästi siivousliinoja, että voit pestä kaikki ikkunat, jotka olet aikonut.

Itse varaan noin kymmenen siivousliinaa. Vaihdan likaantuneen liinan heti puhtaaseen. Ei ole mitään järkeä pestä ikkunaa likaisella liinalla.

Pehmeä harja on kätevä ikkunan puitteiden puhdistamisessa

ikkuna
Kuva: Cathal Mac an Bheatha on Unsplash

Varaa melko pehmeä, naarmuttamaton harja puupinojen puhdistukseen. Juuriharja on liian kova. Harjaa käytetään vain kuivana, joten moni puinen harja sopii hyvin tähän tarkoitukseen hyvin.

Ikkunankuivauslasta on ehkä olennaisin työväline

Varaa valmiiksi kunnollinen kumilasta ikkunoiden kuivaukseen. Itse uskon että kirkkaat ikkunat syntyvät vain lastalla kuivaamalla. Muutaman tipan voi kuivata siivousliinalla mutta ei koko ikkunaa.

Kumilasta on herkkä työkalu. Sitä tarvitaan harvoin, ehkä vain keväällä tai kesällä, kun ikkunat pestään. Muun ajan se on ties missä. Kumilastan kumi painuu herkästi mutkalle ja siihen syntyy lovia. Lovet ja mutkat näkyvät kuivatessa raitoina. Säilytä siis kumilastaa aina riiputtamalla sitä narusta koukussa. Näin kumiosa ei painu ja lastasi on lähes ikuinen.

Sähköinen ikkunanpesin on itseasiassa minikokoinen märkäimuri, jossa on kuivauslasta mukana. Ikkunanpesimen säilytykseen pätee aivan sama periaate kuin tavallisen lastankin säilyttämiseen. Suojaa kumiosa aina painaumilta. Näin ikkunanpesimesi säilyy hyvänä pitkään.

Ikkunanpesuvesi

Käytä lämmintä vettä. Vesijohtovedessä olevat mineraalit aiheuttavat veteen pintajännityksen. Se näkyy ikkunoissa pisaroina. Voit lisätä pesuveteen ½ desiä väkiviinaetikkaa. Etikka pehmentää vettä. Se on liuotin, joka pystyy liuottamaan etenkin mineraaleja.

Muita pesuaineita ei tarvita. Jos ikkunassa on selkeitä tahroja kuten sormenjälkiä, voit poistaa ne ensin astianpesuaineveteen kastetulla siivousliinalla.

Ikkunanpesun työvaiheet

Itse pystyn pesemään monet ikkunat ulkopuolelta menemällä ulos. Jos sinä voit toimia samoin niin aloita ikkunanpesu aina ulkoa. Pese ulkoikkunat erikseen ja siirry vasta sitten sisälle.

Avaa kaikki ikkunat valmiiksi

Aloitan aina sillä, että avaan kaikki ikkunat ja väli-ikkunat. Joskus on joku ikkunoista todella jumittunut kiinni. Se on hyvä saada ensin auki, jotta työ sujuu jouheasti.

Harjaa ja pese ikkunanpuitteet

Pesen aina ensiksi ikkunanpuitteet eli kaikki mahdolliset puuosat. Aloita harjaamalla puuosista kaikki irtonainen pöly ja hyönteiset. Pese ne sitten huolellisesti kostealla siivousliinalla ja kuivaa ne välittömästi.

Pese ikkunalasit aloittaen sisäpuolelta

Kastele siivouspyyhe haaleaan veteen, jossa on etikkaa. Aloita pesu ikkunan yläosasta ja jatka alas asti. Kuivaa ikkuna lastalla aloittaen ylhäältä.

Kuivaa lopuksi huolellisesti ikkunan puitteet vielä kerran. Tarkista tulos valoa vasten ja siirry ulompiin ruutuihin.  Kun kaikki ruudut on pesty, jätä ikkunat vielä hetkeksi auki ja siirry seuraavaan ikkunaan.

Sulje lopuksi kaikki ikkunat huolellisesti ja asettele tavarat paikoilleen.

Ikkunanpesu saa koko kotisi näyttämään putipuhtaalta

ikkuna
Kuva Crystal Shaw on Unsplash

Nyt voitkin ihailla puhtaita ikkunoitasi. Ikkunanpesu ei ole loppujen lopuksi kovinkaan hankalaa eikä raskasta. Suurin työ on mielestäni tavaroiden siirtely. Jos kodissasi ei ole paljoa tavaraa, ikkunanpesu on helppoa kuin heinänteko. Joka kerta kun olen pessyt ikkunat hämmästelen miten niin pienellä vaivalla saa niin suuren muutoksen aikaan kodissa.

Milloin sinä olet ajatellut pestä ikkunasi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *