Syksyn edetessä moni meistä kaivaa esiin villaiset alusvaatteet. Villa on materiaalina lämmittävä ja samalla hengittävä. Moni pelkää villan kutisevan iholla. Hyvälaatuinen villa-alusvaate ei tunnu lainkaan kutisevalta, edellyttäen tietysti, että et ole villalle allerginen. Hyvälaatuisen villaneuloksen kuidut ovat pitkiä, sileitä ja ohuita. Ne eivät pistele iholla lainkaan. Ihastut varmasti villaan, kunhan uskallat kokeilla laadukkaita tuotteita. Tarvitseeko villa-alusvaatteita pestä päivittäin. Voiko villaiset alusvaatteet pestä koneessa muun pyykin seassa. Esimerkiksi näihin kysymyksiin annan sinulle vastaukset tässä artikkelissani.

villa-alusvaatteiden-hoito
Photo by Olga Kozachenko on Unsplash

Villa on helppohoitoinen materiaali

Villa tuntuu iholla lämpöiseltä, vaikka se olisi hieman kosteakin. Siksi villaiset alusvaatteet ovat yksi parhaista valinnoista talveen.Monia askarruttaa myös villan hoito. Villaa ei hoideta samalla tavoin kuin puuvillaa. Villavaatteita ei ole kuitenkaan vaikea hoitaa. Olen aikaisemmin kirjoittanut villan pesusta artikkelin. Tällä kertaa haluan antaa sinulle ohjeita villaisten alusvaatteiden pesuun. Villaiset alusvaatteet eivät ole aivan sama asia kuin villapuserot ja pipot.

Alusvaatteisiin käytettävä villa on erilaista kuin villapuseroissa käytettävä

Jos olet joskus tutkinut villaisia kerrastoja, olet varmasti huomannut miten ohutta ja sileää niihin käytetty kuitu on. Alusvaatteisiin käytetään yleensä merinovillaa, joka on yksi maailman pehmeimmistä ja sileimmistä villalaaduista. Alusvaatteisiin käytetään kaikkein hienoin merinovilla. Villan kuitujen hienoutta eli ohuutta mitataan mikroneissa. Alle 25 mikronia oleva villakuitu sopii käytettäväksi alusvaatteissa.

Huomaa että villakankaassa saattaa olla mukana montaa eri mikronia. Valmistaja ilmoittaa silloin lopputuotteen mikronit keskiarvona. Jos villan mikroniarvoksi on ilmoitettu vaikkapa 20, voi olla, että seassa on paljonkin yli 25 mikronin vahvuista kuitua. Tällainen villavaate kutiaa iholla, vaikka mikroniluku on sopiva alusvaatteeksi.

Laadukas villatekstiili on aina tasalaatuista. Silloin kaikki kuidut ovat mahdollisimman tarkasti juuri tietyn vahvuista. Yksikään kuitu ei nouse tekstiilistä karkeana esiin. Valmistajat ilmoittavat usein villan mikronit keskiarvona, vaikka pitäisi ilmoittaa kuitujen paksuusasteiden todellinen jakauma vaikkapa välille 13-27. Jos jakauma on hyvin suuri, villa ei ole tarpeeksi laadukasta alusasuihin.

Villan kiharuus on etu alusvaatteissa

Villa on hyvin kihara kuitu, toisin kuin keinokuidut. Villan kiharuus ei ole silmin havaittavaa. Se voidaan todeta vain mikroskoopilla. Hyvin kihartuva, laadukas villa on lämmintä. Kiharat luovat mikroskooppisen pieniä ilmataskuja, jotka sitovat lämpöä kuituihin. Villan kiharuus estää myös kosteuden leviämisen laajalle alueelle.

Villa toimii myös urheilu- ja ulkoilutekstiilinä

Villalla on erinomainen kyky lämmittää myös kosteana. Villa pystyy imemään puoleensa yli 30% painostaan kosteutta. Villa haihduttaa osan kosteudesta kuitujen läpi. Loppu kosteus imeytyy kuituihin. Villan proteiineilla on myös ainutlaatuinen, luonnollinen ominaisuus; ne alkavat lämmetä heti kun ne kastuvat. Näin villainen kerrasto lämmittää ja tuntuu kuivalta, vaikka hikoilisit reippaasti. Tämä on tärkeä ominaisuus ulkoilu- ja urheilutekstiilejä valittaessa. Merinovillaiset alusvaatteet ovat paras valinta syksyn, talven ja alkukevään ulkoiluun ja normaaliin kuntoliikuntaan.

Tekniset alusvaatteet, jotka ovat valmistettu synteettisistä materiaaleista, siirtävät kaiken kosteuden pois iholta mutta ne eivät pidä sinua lämpimänä, kun vaate on jo märkä. Tekniset alusvaatteet sopivatkin paremmin rankkaan treeniin, jossa hikoillaan reilusti eikä iho ehdi jäähtyä lainkaan.

Villa pitää sinut lämpimänä talvella ja viilentää kesällä

villa-alusvaatteet
Photo by Chilli Charlie on Unsplash

Miten on mahdollista, että sama kuitu sekä viilentää että lämmittää? Talvella merinovilla varastoi lämpöä huokosiinsa ja pitää sinut lämpimänä. Kesällä kun ilma on kuuma ja hikoilet, merinovilla siirtää kosteuden pois iholta pysyen silti kuivana. Näin olosi helpottuu ja tunnet viileyden ihollasi.

Villan sisältämä lanoliini

Aito villa sisältää aina lanoliinia, jolla on erityisen tärkeä tehtävä. Suuri osa villa hyvistä ominaisuuksista on riippuvainen lanoliinista. Lanoliini vaikuttaa villan kykyyn pysyä kuivan tuntuisena. Se myös vaikuttaa villan lämpimyyteen. Villan tehtävä suojella lampaita hyvin kostealta ja karulta säältä.  Lanoliini on luonnollinen kosteusvoide lampaan iholle. Kun lammas kehrätään, kehrätystä villasta poistetaan suurin osa lanoliinista. Lanoliinia käytetään pääasiassa kosmetiikassa ja vauvanhoitotuotteissa. Lanoliinia voi myös lisätä villavaatteisiin. Näin ne säilyttävät hyvät ominaisuutensa vuodesta toiseen.

Miten villaisia alusvaatteita hoidetaan?

Alusvaatteiden hoidossa me kaikki olemme tottuneet siihen, että päivän päätteeksi ne heitetään pyykkikoriin. Merinovillaisten alusvaatteiden kohdalla näin ei ole. Merinovilla on itsepuhdistuvaa ja likaa hylkivää. Villan ominaisuudet myös kärsivät jatkuvista pesuista. Siksi onkin todella tärkeää opetella villaisten alusvaatteiden oikea huolto.

Villa on antibakteerista

Villalla on ainutlaatuinen ominaisuus estää bakteerien kasvua. Tämä johtuu villankuidun pinnalla olevista suomuista. Suomut imevät itseensä hajut. ne eivät jää kuidun pinnalle kuten useissa muissa materiaaleissa. Villa sisältää myös keratiinia, joka hajottaa pahaa hajua synnyttäviä bakteereita.

Villaisille alusvaatteille riittää usein tuuletus

Villa on uskomattoman helppohoitoista. Jos haluat vähentää pyykin määrää, on villa oikea vaihtoehto. Villaisille alusvaatteille riittää hyvin se, että tuuletat ne ilmavassa paikassa heti käytön jälkeen. Älä viikkaa niitä tuolille tai jätä urheilukassin pohjalle. Villa tarvitsee puhdistuakseen runsaasti happea. Älä myöskään tuuleta villakerrastoasi suorassa auringonvalossa, sillä UV-säteet haurastuttavat villaa. Ripusta villakerrastosi henkarille ja jätä vaikka kylpyhuoneeseen raikastumaan yön yli tai pidempään. Parasta olisi, jos sinulla olisi käytössä kaksi villakerrastoa. Toinen voi olla sillä aikaa tuulettumassa, kun toinen on käytössä.

Monelle on aivan käsittämätöntä, että villaa voi puhdistaa tuulettamalla. Voit todeta itse, kuinka hyvin villa puhdistuu tuuletuksessa. Villa on tuuletuksen jälkeen täysin tuoksuton. Jos villavaatteissasi on jokin erityinen tuoksu, voi se johtua tekstiilin värjäämiseen käytetystä väriaineesta. Varsinkin musta väriaine tuoksuu hyvin voimakkaalta ja epämiellyttävältä.

Merinovillaiset sukat

Merinovillaisille alusvaatteille riittää yleensä vain tuuletus.

Älä koskaan jätä villavaatteita kosteana urheilukassiin

Villaan voi tulla epämiellyttävä tuoksu virheellisen hoidon takia. Jos jätät kosteat villavaatteet kassiin pitkäksi aikaa, ne saavat ummehtuneen hajun. Sama tapahtuu silloin, jos viikkaat käytetyt villavaatteet vaikkapa tuolille odottamaan seuraavaa kertaa.

Villaisten alusvaatteiden pesu

Merinovillaisia alusvaatteitakin voi toki pestä. Suosittelen ulkoilukäytössä olevien merinovillavaatteiden pesua vain pari kertaa vuodessa. Jos käytät villakerrastoasi vain satunnaisesti, yksi pesukerta vuodessa riittää.  Pese merinovillakerrastosi keväällä, kun laitat talvivaatteesi varastoon.

Villa on eläinkuitu, joka koostuu proteiineista. Proteiinit ovat erittäin lämpöherkkiä. Niitä ei voi pestä kuumalla vedellä eikä silittää. Kuumuudessa villan proteiinit muuttuvat ja haurastuvat. Kuuma vesi myös poistaa villassa olevan luontaisen lanoliinin eli villarasvan. Lanoliini suojaa villaa ja tekee siitä kestävän.

Pese villa-alusvaatteesi aina viileässä vedessä

Villa kannattaa pestä korkeintaan 30 asteen lämpötilassa. Käytä aina villalle tarkoitettua pesuainetta tai Marseille saippuaa. Liota saippua aina ensin pesuveteen.

  • Upota villa-alusvaatteet pesuveteen, älä liota
  • Puristele pesuvettä tekstiilin lävitse, älä hankaa tai hiero. Villa on hyvin haurasta märkänä ja kuidut katkeilevat herkästi.
  • Huuhtele vaatteet vähässä vedessä. Ensimmäinen huuhteluvesi tulee aina olla hyvin niukka.
  • Huuhtele vaatteet toisessa huuhteluvedessä. Tämä vesi voi olla hiukan runsaampi.
  • Huuhtele vaatteet kolmannessa, runsaassa huuhteluvedessä, jossa mukana 0,5 desiä etikkaa.
  • Puristele runsain vesi pois vaatteesta lempeästi kädessäsi. Älä väännä tai kierrä villavaatetta.
  • Villalle suositellaan tasokuivausta venymisen takia. Aseta tekstiilit kuivumaan ilmavaan, valolta suojattuun paikkaan.

Pidä villa-alusvaatteistasi hyvää huolta niin ne kestävät pitkään

villa-alusvaatteet
Photo by Daniel Seßler on Unsplash

Villa on arvokas ja kestävä materiaali. Villaa ei ole lainkaan vaikea hoitaa. Oikeastaan villan hoito on paljon helpompaa kuin monen muun tekstiilin. Villa on luonnostaa puhdistuvaa ja likaa hylkivää. Siksi villaa kannattaa suosia myös alusvaatteissa. Sinun pitää vain opetella pois ajatuksesta, että kaikki alusvaatteet tulee pestä päivittäin. Villa ei kestä päivittäistä pesua. Se menettää kaikki hyvät ominaisuutensa ja muuttuu hetkessä karkeaksi.

Oikein hoidettuna villa-alusvaate kestää vuosia. Voit tarvittaessa lisätä villa-alusvaatteisiisi lanoliinia. Lanoliini säilyttää villan lämpöominaisuudet ja parantaa villan kestävyyttä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *